ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Δυσλειτουργίες στη διεξαγωγή διαγωνισμάτων στα Λύκεια λόγω καθυστέρησης έκδοσης του Π.Δ. για την αξιολόγηση των μαθημάτων σε ενδοσχολικό επίπεδο

Παρατηρείται το φαινόμενο σε ορισμένες περιπτώσεις να διεξάγονται τα διαγωνίσματα παρά την μη έκδοση του σχετικού Π.Δ. (βάση της ανακοίνωσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ.) και σε άλλες περιπτώσεις να μην διεξάγονται διαγωνίσματα, καθώς αναμένεται η έκδοση του Π.Δ.
Δημοσίευση: 20/02/2019
Εξετάσεις
Alt Text: 
Εξετάσεις
Title Text: 
Εξετάσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η καθυστέρηση στην έκδοση του Π.Δ. το οποίο προωθεί το ΥΠ.Π.Ε.Θ. με την από 11-10-2018 αρ. Πρωτ. 169626 ανακοίνωσή του, σε σχέση με την αξιολόγηση των μαθημάτων όλων των τάξεων των Γενικών Λυκείων για το σχολικό έτος 2018-2019 σε επίπεδο σχολικής μονάδας,  προκαλεί δυσλειτουργίες στη διεξαγωγή των ωριαίων γραπτών δοκιμασιών (διαγωνισμάτων) του 2ου τετραμήνου, αφού η ανακοίνωση (άρα και το υπό έκδοση Π.Δ.) καθορίζει ότι σε όλα τα μαθήματα διεξάγεται υποχρεωτικά 2ο διαγώνισμα στη διάρκεια του 2ου τετραμήνου.

Όμως η καθυστέρηση της νομικής κατοχύρωσης (δηλαδή της δημοσίευσης σε ΦΕΚ του νέου σχετικού Π.Δ.) θα έχει ως συνέπεια την ανάλογη καθυστέρηση του χρονικού προγραμματισμού των διαγωνισμάτων σε όλα τα μαθήματα όλων των τάξεων των ΓΕ.Λ. καθώς και την ελαχιστοποίηση της δυνατότητας των διδασκόντων να διεξάγουν την ωριαία γραπτή δοκιμασία σε κατάλληλο χρόνο και σε διδακτέα ύλη που κρίνουν οι ίδιοι ως δόκιμη ανάλογα με τη ροή της διδασκόμενης ύλης.

Επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο σε ορισμένες περιπτώσεις να διεξάγονται τα διαγωνίσματα παρά την μη έκδοση του σχετικού Π.Δ. (βάση της ανακοίνωσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ.) και σε άλλες περιπτώσεις να μην διεξάγονται διαγωνίσματα, καθώς αναμένεται η έκδοση του Π.Δ. (το ορθό κατά την άποψή μου).

Μέχρι να δημοσιευθεί το νέο Π.Δ. σε φύλλο ΦΕΚ ισχύει το έως σήμερα Π.Δ. 46/2016 άρθρο 7 παράγραφος 1 εδάφιο ε (όπως έχει τροποποιηθεί) το οποίο προβλέπει:

Στην Α΄ και Β΄ τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στην Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου διενεργείται σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα μία (1) υποχρεωτική ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου.

Αν υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα, η ωριαία γραπτή δοκιμασία του πρώτου τετραμήνου μπορεί να πραγματοποιηθεί στο δεύτερο τετράμηνο.

  Στη Γ΄ τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και στη Δ΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου στα μαθήματα της Ομάδας Α΄ διενεργείται μόνο μία υποχρεωτική ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου.

Αν υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα, η ωριαία γραπτή δοκιμασία του πρώτου τετραμήνου μπορεί να πραγματοποιηθεί στο δεύτερο τετράμηνο.

Στα μαθήματα των υπόλοιπων Ομάδων διενεργούνται δύο (2) υποχρεωτικές ωριαίες γραπτές δοκιμασίες, μία κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου και μία κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου με εξαίρεση το μάθημα Φυσική Αγωγή, στο οποίο δεν διενεργείται καμία γραπτή δοκιμασία.

Αν υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα, και η ωριαία γραπτή δοκιμασία του πρώτου τετραμήνου δεν πραγματοποιηθεί στο πρώτο τετράμηνο, τότε διενεργούνται και οι δύο (2) ωριαίες γραπτές δοκιμασίες στο δεύτερο τετράμηνο.

Καραγιάννης Ιωάννης
Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Μαθηματικών 2ου ΠΕ.ΚΕ.Σ Ν. Αιγαίου
(Ν. Δωδεκανήσου)

Σχόλια (9)

 
Εκπαιδευτικός
22 Φεβ 2019 09:34

@ΓΣ
Μάλλον αυτό που έχεις εσύ στο μυαλό σου πάει προς ΕΣΣΔ, γιατί η δημοκρατική νομιμότητα αλλιώς εκφράζεται! Μεσαίωνας είναι να αποφασίζει κάποιος ανεξέλεγκτα και να επιβάλλει αυτό που έχει καρφωμένο στο μυαλό του, δίχως να ακολουθούνται οι διαδικασίες, έστω και χρονοβόρες. Αποφασίζομεν και διατάσσομεν! Ευτυχώς δε ζούμε πια σε τέτοιες εποχές...

 
ΓΣ
21 Φεβ 2019 15:35

Μεσαίωνας! Για να γράψουν διαγώνισμα οι μαθητές πρέπει να βάλει υπογραφη ο ΠτΔ. Ελεος κκ. των κυβερνήσεων... ούτε στην ΕΣΣΔ δεν ήταν έτσι.

 
ΣΤΕΛΙΟΣ
21 Φεβ 2019 14:55

μην αξιολογείτε ντιπ!
η προαγωγή και το απολυτήριο χαρίζονται ΔΩΡΕΑΝ!

 
Δον Κιχώτης
21 Φεβ 2019 11:16

@ 100 χρόνια πίσω
Να ήταν μόνο αυτό...
Σε ποια άλλη χώρα οι εκπαιδευτικοί κολακεύουν με τέτοιο... τρόπο τον Συντονιστή τους και κάνουν τόσα ορθογραφικά λάθη σε δυο σειρές...

 
Μανώλης
21 Φεβ 2019 10:25

Πριν μερικά χρόνια ξεκίνησε αυτή η ιστορία, με το υπουργείο να βγάζει εγκυκλίους που υπόσχονταν να νομιμοποιηθούν με ΦΕΚ που θα έβγαιναν αργότερα. Τα σχολεία υπάκουαν πιστεύοντας το υπουργείο και η ζωή κυλούσε ήσυχα. Ξαφνικά πριν 3-4 χρόνια βγαίνει μια αλλοπρόσαλλη εγκύκλιος και σε δύο ημέρες, ημέρα Σάββατο, βγαίνει άλλη μία που καταχερίζει όποιους εφάρμοσαν την πρώτη, αναφέροντας αυστηρά πως οτι δεν υπήρχε ΦΕΚ και ισχύει μόνο οτι υπάρχει σε ΦΕΚ. Το υπουργείο δηλαδή κατηγόρησε τα σχολεία που το υπάκουσαν οτι κακώς το έκαναν. Περνάει ο καιρός, βγαίνει το ΦΕΚ και λέει άλλα πράγματα, διαφορετικά από την αρχική εγκύκλιο. Τι μάθαμε απο αυτό; Οτι ισχύει μόνο το ΦΕΚ και μάλιστα μόνο για τη συγκεκριμένη σχολική χρονιά, αφου πιθανόν την επόμενη να αλλάξει κάτι. Εκτός από το τωρινό πρόβλημα της αξιολόγησης που ειναι σημαντικό, τα ίδια έγιναν με τις δημιουργικές εργασίες, με τις συνθετικές εργασίες του γυμνασίου που ισχύουν αλλά ανάθεμα και αν εφαρμόζονται, με την "πρόταση του ΙΕΠ" για την αλλαγή των ερευνητικών εργασιών στο ΓΕΛ σε ερευνοδημιουργικές, εγκυκλιος με υπογραφή υπουργού που που έχει σταλεί και θα νομιμοποιηθεί αργότερα , για να αναφέρω μόνο μερικά που θυμάμαι.
Αναμενόμενο είναι λοιπον, σε κάθε περίπτωση να ρωτάνε τα σχολεία "τι ισχύει τώρα" και να μην εμπιστευονται κανέναν

 
2015
21 Φεβ 2019 09:40

Το 2015 ανακοινώθηκε η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων με δελτίο τύπου (και ανακουφίστηκε η εκπαιδευτική κοινότητα) στις 32 Γενάρη μετά τις εκλογές (δεν έκανα λάθος στο νούμερο, χλευάζω).

Ψηφίστηκε η κατάργηση στο κατεπείγον νομοσχέδιο κουρελού που περιείχε το μεταβατικό εξεταστικό που έγινε μόνιμο και βάση αναφοράς σήμερα.

100 πίσω σημαίνει να ισχύουν οι ανακοινώσεις και όχι οι νόμοι και τα Προεδρικά Διατάγματα.
Είμαστε κάθε λέξη και άρθρο του Συντάγματος..

 
100 χρόνια πίσω
21 Φεβ 2019 09:21

Σε ποια άλλη χώρα οι εκπαιδευτικοί περιμένουν την εγκύκλιο του Υπουργείου για να αξιολογήσουν τους μαθητές τους;

 
Νικος
21 Φεβ 2019 08:02

Με πλήρη γνώση και επάρκεια τοποθετήστε σωστά και τώρα.Στο δικό μου σχολείο γίνεται αλαλούμ.ο λάθε ένας κάνει ότι θέλει βάζει διαγώνισμα μετά λέει ότι θα το ακυρώσει και θα ξανακάνει όυαν βγεί η ρύθμιση!

 
Εκπαιδευτικός
20 Φεβ 2019 23:39

Πολύ καίρια η επισήμανση του συγκεκριμένου προβλήματος από τον Συντονιστή. Νομίζω κι εγώ ότι η νόμιμη οδός είναι να συνεχίσει να εφαρμόζεται το ΠΔ 46/2016 και όχι οι αναμενόμενες ρυθμίσεις που ακόμη δεν κατοχυρώθηκαν νομικά, αφού κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι τελικά θα ισχύσουν. Φυσικά και οφείλει άμεσα το Υπουργείο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ