Placeholder

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠ/ΣΗ

ΟΙΕΛΕ: Αδήλωτοι το 30,3% των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

"Eνα μεγάλο ποσοστό ιδιωτικών εκπαιδευτικών (περίπου το 40%!) υποχρεώνονται να παρέχουν κι άλλες υπηρεσίες, εκτός των διδακτικών τους υποχρεώσεων, χωρίς φυσικά αμοιβή"
Δημοσίευση: 21/02/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στοιχεία που «σοκάρουν»  για την αδήλωτη εργασία σε Ιδιωτικά Σχολεία έφερε σήμερα στη δημοσιότητα η ΟΙΕΛΕ, με αφορμή την οδηγία  του υπουργείου Παιδείας προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα Ιδιωτικά Σχολεία.

Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Κλαδικό Ινστιτούτο της ΟΙΕΛΕ από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για το προφίλ του ιδιωτικού εκπαιδευτικού και τη σύγκρισή τους με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας:

Α. Ενας στους τρεις περίπου ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς του υποχρεωτικού προγράμματος δεν δηλώνεται στο πληροφοριακό σύστημα MySchool.

Β. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για νηπιαγωγούς  αλλά και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων (ξενόγλωσσους, μουσικούς, εικαστικούς) που δηλώνονται συνήθως ως διοικητικό προσωπικό και αμείβονται με πολύ χαμηλότερες αποδοχές.

Γ. Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια έχουν δηλώσει στο σύστημα 5.867 εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που ολοκληρώθηκε περίπου το φθινόπωρο του 2018 (επομένως σήμερα οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είναι περισσότεροι, καθώς, σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου των ιδιοκτητών, είχαμε φέτος περίπου 10% αύξηση εγγραφών) οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία είναι 8.167!

Δ.Από αυτούς τους εκπαιδευτικούς, ένα μεγάλο μέρος δηλώνεται ως διοικητικό προσωπικό και το ένα τρίτο περίπου απασχολείται χωρίς καμία σύμβαση εργασίας!

Το νούμερο αυτό , σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, είναι πολύ μεγαλύτερο, αν συνυπολογιστούν οι απογευματινές δράσεις, όπου εκεί δεν δηλώνεται περίπου το 70-75% αυτών, άρα και οι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σ’ αυτές!

Μάλιστα, μέχρι τις αρχές του 2018, τονίζει η ΟΙΕΛΕ, δεν δηλώνονταν το 90% περίπου των δράσεων, αποτέλεσμα οργανωμένης ανταρσίας-απείθειας απέναντι στις ελεγκτικές αρχές της πολιτείας από τον Σύνδεσμο των ιδιοκτητών.

Συνολικά, σημειώνει η ΟΙΕΛΕ, μπορεί κάποιος να υπολογίσει ότι το σύνολο των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε όλο το φάσμα λειτουργίας (ωρολόγιο πρόγραμμα, δράσεις, παρεκκλίσεις) υπερβαίνουν τις 10.000 (επομένως οι αδήλωτοι είναι περισσότεροι από 40%).

Η ΟΙΕΛΕ υποστηρίζει ότι «οι έλεγχοι στα ιδιωτικά σχολεία είναι εξαιρετικά δύσκολοι, διότι οι ελεγκτές περνούν από ένα δίκτυο φυλάκων security και γραμματέων που τους καθυστερούν μέχρι οι αδήλωτοι εκπαιδευτικοί  να κρυφτούν σε τουαλέτες, εστιατόρια»

Στα Νηπιαγωγεία

 Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ:

  • Τα δηλωμένα νηπιαγωγεία είναι 714. Από αυτά πολλά διαθέτουν πάνω από δύο τμήματα (ορισμένα ιδιωτικά σχολεία διαθέτουν ακόμη και πάνω από 4 τμήματα), επομένως με έναν πρόχειρο υπολογισμό, τα νηπιακά τμήματα ανέρχονται περίπου στα 1.050 σε όλη την Ελλάδα.
  • Οι δηλωμένοι νηπιαγωγοί στο MySchoolείναι 595, επομένως σχεδόν το 45% των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε νηπιαγωγεία δεν δηλώνονται.
  • Τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία αποτελούν εστία παρανομίας, διότι δύσκολα ελέγχονται.
  • Σε Πάρα πολλά ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ιδίως στα μικρά της γειτονιάς, παρατηρούνται φαινόμενα, όπως:

• Αντί του νόμιμου μισθού που προβλέπεται για όλους τους εκπαιδευτικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς, πολλά νηπιαγωγεία καταβάλλουν αμοιβές 300-400 ευρώ!
• Σε αρκετές περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες καταβάλλουν τους «νόμιμους» μισθούς, επιβάλλουν στους εργαζόμενους την επιστροφή «στο χέρι» μεγάλου τμήματος του ποσού με την απειλή της απόλυσης!
• Το νόμιμο ωράριο δεν τηρείται σχεδόν ποτέ. Οι συνάδελφοι υποχρεώνονται να εργάζονται μέχρι τις 5-6 το απόγευμα, χωρίς φυσικά να αμείβονται για τις υπηρεσίες τους.
• Παραβιάζονται συστηματικά οι αργίες, οι ημέρες διακοπών Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού, χωρίς και πάλι αμοιβή!
• Συχνά στα νηπιαγωγεία αυτά εργάζονται «εκπαιδευτικοί» χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα, ενώ οι νηπιαγωγοί δηλώνονται ως βοηθητικό προσωπικό.

Απλήρωτη εργασία εκτός διδακτικών ωρών

Όπως κατέδειξε και η πρόσφατη, μεγάλη έρευνα του Κλαδικού Ινστιτούτου της ΟΙΕΛΕ, ένα μεγάλο ποσοστό ιδιωτικών εκπαιδευτικών (περίπου το 40%!) υποχρεώνονται να παρέχουν κι άλλες υπηρεσίες, εκτός των διδακτικών τους υποχρεώσεων, χωρίς φυσικά αμοιβή.

Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν μια σειρά εργασιών, όπως συνοδεία σχολικών λεωφορείων, φύλαξη, αλλά κατά κύριο λόγο σχετίζονται με αδήλωτες εκπαιδευτικές δράσεις (όπως ενισχυτική διδασκαλία) που θα έπρεπε να δηλώνονται στο διοριστήριο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει.

Η ΟΙΕΛΕ  καλεί  τις εποπτικές αρχές του υπουργείου Παιδείας «να προβούν σε πλήρεις, αντικειμενικούς και απροειδοποίητους ελέγχους στα ιδιωτικά σχολεία για να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να αντιμετωπίσουν τον προβλεπόμενο πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο όσοι   συστηματικά περιφρονούν θεσμούς και νόμους»

Ετικέτες: 
ΟΙΕΛΕ

Σχόλια (3)

 
Sask
21 Φεβ 2019 17:58

Καπιταλισμό θέλετε! Γευτείτε τον.

 
Μαρξ
23 Φεβ 2019 17:16

Ε, όχι κι έτσι! Αν ήταν σωστό το σύστημα θα κυνηγούσε όσους εργοδότες παρανομούν για να διατηρηθεί υγειές το επίπεδο του καπιταλιστικού ανταγωνισμού.
Αλήθεια, κανένας από το υπουργείο εργασίας σκέφτηκε πώς γίνεται να δουλεύουν 714 νηπιαγωγεία με 595 νηπιαγωγούς;

 
@ΟΙΕΛΕ
23 Φεβ 2019 19:58

Στον ιδιωτικό τομέα αυτά που καταγγέλετε γίνονται εδώ και χρόνια.Σε όλες σχεδόν τις δουλειές.Είναι σύνηθες φαινόμενο παντού.Τώρα ξυπνήσατε και το ανακακύψατε;Και δεν φταίει ο καπιταλισμός.Και οι βόρειες χώρες καπιταλισμό έχουν και αυτά δεν γίνονται.Το πολιτικό σύστημα ανεξαρτήτως χρώματος φταίει που ποτέ δεν τόλμησε να το αντιμετωπίσει ή δεν ήθελε και η νοοτροπία των αφεντικών που θέλουν τους εργαζόνενους αν είναι δυνατόν να δουλεύουν τζάμπα.Και πάνω από όλα φταίει η τεράστια ανεργία και η αιώνια οικονομική κρίση.Θυμίζω και ένα σύνθημα των αναρχικών:Ίδια είναι τα αφεντικά δεξιά και αριστερά.Σε αυτό έχουν απόλυτο δίκαιο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ