Οδηγείται σε «λουκέτο» η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ μετά την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ

23/02/2019

Άκουσε το άρθρο

"Αποτελεί την τελευταία παρουσία μας στα συνέδρια της ΠΟΣΔΕΠ γιατί πολύ σύντομα θα παύσει να υφίσταται ΟΣΕΠ-ΤΕΙ".

Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ Απ. Κοκκόσης, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ και υπογράμμισε τα εξής:

Το ΠΑΔΑ: Παρόλο που έχω αναλάβει τον άχαρο ρόλο να τερματίσω την λειτουργία της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, εντούτοις  αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανος σήμερα, επειδή βρίσκομαι για μια ακόμη φορά σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον όπου το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής  το πρώτο από τα συγχωνευμένα ιδρύματα που προέκυψε από την συγχώνευση του πρώην ΤΕΙ Αθήνας και του πρώην ΤΕΙ Πειραιά συμμετέχει σήμερα στο 14ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ με 17 συνέδρους.

Συνεργασία ΠΟΣΔΕΠ και  ΟΣΕΠ-ΤΕΙ: Επιτρέψτε μου μια σύντομη αναδρομή  της στενής σχέσης που υπήρξε κατά το παρελθόν μεταξύ της ΠΟΣΔΕΠ της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών. Ξεκινήσαμε να μιλάμε εδώ και αρκετά χρόνια για τον Ενιαίο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, η ιδέα ήταν της ΠΟΣΔΕΠ πού άλλωστε ήταν και μεγαλύτερη Ομοσπονδία. Ξεκίνησαν έτσι διαδικασίες αντιμετώπισης κοινών προβλημάτων όπως μισθολογικά αιτήματα π.χ το επίδομα βιβλιοθήκης, επίσης εκ μέρους της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ είχα ευχαριστήσει στο παρελθόν τον Πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ Στάθη Ευσταθόπουλο και την Πρόεδρο της Ε.Ε.Ε Μαρία Κωνσταντοπούλου για την συμπαράστασή τους όταν γινόταν στη Βουλή η συζήτηση για το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας. Αυτή η συμπαράσταση  οδήγησε τελικά πέντε ΤΕΙ που πληρούσαν τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά κριτήρια να συμμετάσχουν στη Γ.Σ του ΕΛΙΔΕΚ.

Κταλυτική η παρουσία του Κ. Γαβρόγλου: Τον Δεκέμβριο του 2016 η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ σε συνεργασία με την ΠΟΣΔΕΠ και την Ε.Ε.Ε έκανε ένα συνέδριο με θεματικό τίτλο "Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και Έρευνα” όπου η τετράωρη παρουσία του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου υπήρξε καταλυτική για την μετέπειτα ενιαιοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Πολυθεματικά ΑΕΙ: Ως γνωστόν ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον μιλάμε για πολυθεματικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, εάν σκεφτούμε όμως ότι πριν τρία χρόνια το Πανεπιστημίο του UMIST συγχωνεύτηκε με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία, στη Γαλλία σε επίπεδο περιφέρειας όλα τα ιδρύματα, Universite, Ecole Superier, τα Ερευνητικά Κέντρα, τα Ερευνητικά Ινστιτούτα μπήκαν κάτω από μια κοινή ομπρέλα, δηλαδή για να διεκδικήσει κάποιος ένα ερευνητικό πρόγραμμα θα πρέπει να συμμετέχουν υποχρεωτικά όλα τα ιδρύματα της συγκεκριμένης περιφέρειας. Θεωρούμε σαν Ομοσπονδία έστω και εάν βρισκόμαστε στα τελευταία μας, διανύουμε όπως λέμε όχι τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας αλλά τις τελευταίες ημέρες της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, θεωρούμε ότι τα πολυθεματικά ιδρύματα είναι μονόδρομος φυσικά και υπάρχουν προβλήματα όπως είναι η ελλιπής χρηματοδότηση, γίνονται συγχωνεύσεις, συνέργειες, απορροφήσεις ιδρυμάτων χωρίς να υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για μια κλίμακα οικονομίας που θα εμφανιστεί μετά από 3 έως 4 χρόνια αυτά τα πολυθεματικά ιδρύματα είναι μονόδρομος εάν π.χ σκεφτούμε ότι το τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έχει 65 μέλη ΔΕΠ και 20 μέλη ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ δεν μπορούμε να συζητάμε για Τριτοβάθμια  Ιδρύματα με 60 και 70 μέλη ΔΕΠ δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, για αυτό και εμείς πιστεύουμε ότι είναι μονόδρομος.

Χρηματοδότηση: Θα πρέπει όμως να λυθεί η ελλιπής χρηματοδότηση θα πρέπει επίσης να λυθεί η έλλειψη προσωπικού που δυστυχώς τα μνημόνια μας οδήγησαν σε 5 αποχωρήσεις και μια πρόσληψη που σημαίνει ότι έχουν δημιουργηθεί πολλά κενά, πολλά τμήματα που ιδρύθηκαν απαιτούν πρόσληψη νέου ακαδημαϊκού προσωπικού σύμφωνα με τις νέες τεχνολογίες, δυστυχώς όμως δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε  ότι είμαστε σε μια προεκλογική περίοδο και στις συγχωνεύσεις αναμίχθηκαν και τοπικοί φορείς, Μητροπολίτες, Δήμαρχοι, πρώην Βουλευτές, νυν Βουλευτές και κράτησαν κάποια τμήματα που κατά την προσωπική μου άποψη δεν έχουν κανένα μέλλον και θα αυτοκαταργηθούν μόνα τους γιατί δεν θα έχουν φοιτητές. Αυτό δημιούργησε κάποια προβλήματα εάν σκεφτούμε όμως τι έγινε με το ρουσφετολογικό σχέδιο Αθηνά, εδώ υπήρξαν συναινέσεις φυσικά αυτές δεν ήταν στο 100% π.χ στην περίπτωση του ΠΑ.Δ.Α υπήρξε μια συναίνεση υπέρ της συγχώνευσης περίπου 80%.

Σχόλια (1)

Χ. Περικλης
|

Αυτό νομίζω ότι ταιριάζει με την περίσταση

Λυπάμαι, λυπάμαι, λυπάμαι
που φεύγεις χωρίς να σκεφτείς,
κι αν χώρια τους δρόμους τραβάμε
εσύ θα ζητήσεις να `ρθεις,
μα τότε μονάχος δε θα `μαι,
λυπάμαι, λυπάμαι, λυπάμαι

Για στάσου, για στάσου, για στάσου
στο πρωτοτελευταίο σκαλί,
με ποιον πας να φύγεις στοχάσου
και ποιον πας ν’αφήσεις τρελή,
πικρό θα `χεις τέλος φοβάμαι,
λυπάμαι, λυπάμαι, λυπάμαι.

Αντίο, αντίο, αντίο,
και φύγε να πας όπου θες,
μα κάποιος αν κλάψει απ’ τους δύο
εσύ θα `σαι αυτή που θα κλαις,
πικρό θα `χεις τέλος φοβάμαι,
λυπάμαι, λυπάμαι, λυπάμαι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ