Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύγκλητος Παν. Ιωαννίνων: Καταρρέει η συγχώνευση με το ΤΕΙ Ηπείρου

Υπό παραίτηση οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Δημοσίευση: 24/02/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Το Πρυτανικό Συμβούλιο και η Σύγκλητος θεωρούν ότι η μη έγκαιρη έγκριση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ήδη ολοκληρώνονται δύο μήνες του 2019 χωρίς την έγκριση καμίας απολύτως λειτουργικής δαπάνης) οδηγεί το Ίδρυμα σε υπολειτουργία και το εγχείρημα της ένταξης του ΤΕΙ Ηπείρου σε κατάρρευση.

Β. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Πρυτανεία αντιμετωπίζει το δίλημμα  είτε να συνηγορήσει σε μια αδιέξοδη διαδικασία, είτε να οδηγηθεί σε παραίτηση. Σ’ αυτό το δίλημμα, η επιλογή κάθε υπεύθυνου πανεπιστημιακού είναι αυτονόητη.

Τα παραπάνω αναφέρει απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι Συγκλητικοί του Πανεπιστημίου  μετά τη συζήτηση που είχαν για το θέμα της εκκρεμότητας που έχει δημιουργηθεί σε ό,τι αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου για το έτος 2019, καθώς και τις παρατηρήσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, τονίζουν:

1. Στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου, δεν είναι κατανοητοί και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί οι λόγοι απόρριψης του υποβληθέντος προϋπολογισμού του Ιδρύματος για το οικονομικό έτος 2019. Ο προϋπολογισμός που υποβλήθηκε είναι αποτέλεσμα εξαντλητικής συζήτησης και έχει εκπονηθεί με γνώμονα την κάλυψη των βασικών εκπαιδευτικών  και λειτουργικών αναγκών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

2. Η Σύγκλητος και το υπουργείο γνωρίζουν ότι ο υποβληθείς προϋπολογισμός είναι  ελλειμματικός ως προς τις ενεργειακές ανάγκες (πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα, κ.α.), οι οποίες  αντιστοιχούν στο 45% της επιχορήγησης.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αδυνατεί να ικανοποιήσει αποτελεσματικά αυτές τις καίριες ανάγκες του. Η έμμεση περικοπή του προϋπολογισμού του επιδρά αρνητικά και ακυρώνει την εκπαιδευτική λειτουργία των εργαστηρίων και κλινικών καθώς και στη μισθοδοσία του έκτακτου προσωπικού, που καλύπτει τα τρέχοντα κενά.

3. Η Σύγκλητος ζητεί το υπόλοιπο του ποσού που χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκών σε πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρικό ρεύμα να καλυφθεί από επιπρόσθετη συμπληρωματική χρηματοδότηση και μετά από τροποποίηση του προϋπολογισμού που θα υποβληθεί αρμοδίως και εν ευθέτω χρόνω.

4. Συμπληρωματικά, η Σύγκλητος ζητεί την άμεση διάθεση των θέσεων ΔΕΠ που δημιουργεί η συνταξιοδότηση των μελών προσωπικού το 2019 και τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου, όπως προβλέπεται από το Νόμο.

Σχόλια (9)

 
S. Daousanis
24 Φεβ 2019 18:11

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που έγινε στο πόδι, χωρίς μελέτη και χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι.
Ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για να σταματήσουν οι υπόλοιπες συννεώσεις οι οποίες προχωρούν με απίστευτη προχειρότητα και έχοντας ως σκοπό μόνο τα μικροκομματικά οφέλη και όχι το καλό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα.
Καλή η ιδέα του κ. Γαβρόγλου αλλά εντελώς πρόχειρη και ερασιτεχνική η υλοποίηση της.

 
Μπαρμπαδημιος
24 Φεβ 2019 18:20

Δεν πειραζει.
Να το παρει στην αγκαλια του το παδα

 
Αιρετικός
24 Φεβ 2019 18:40

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλα ταα ιδρύματα. Αλλά όλοι σιωπούν για να μην "εκτεθεί" το εγχείρημα. Πανεπιστήμια μένουν αφύλακτα, αφού έχουν λήξει οι συμβάσεις φύλαξης, η σίτηση είναι στο αέρα αφού έχει λήξει, προγράμματα ερευνητικά δεν εκτελούνται με αποτέλεσμα να χάνονται οι χρηματοδοτήσεις κ.λ.π.
Αλλά ο κ. Γαβρόγλου δεν θα είναι παρών όταν σκάσουν τα προβλήματα.

 
giorgos
25 Φεβ 2019 08:14

η εγχείρηση πέτυχε ..... ο ασθενής απεβίωσε. το έργο θα το δούμε σε πολλά επισόδια, αφήστε το δέκτη σας ανοιχτό, αφού κλείνατε τα αυτιά σας όταν κάποιοι διαφωνούσαν με όλα αυτά τα "χειρουργήματα"

 
ABC
25 Φεβ 2019 08:48

Τα ίδια λέγανε και πριν τη συνένωση!

 
Πάλι ερασιτεχνισμοί
25 Φεβ 2019 09:48

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του σχεδίου ΑΘΗΝΑ 2 που υλοποιεί το Υπουργείο καταργώντας τα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα χωρίς να έχει προηγηθεί αξιολόγηση όλων των AEI (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) απλά και μόνο για εξοικονόμηση χρημάτων .

 
Κώστας DEA, PhD. πόφοιτος επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
25 Φεβ 2019 09:58

Το "έργο" όπως λένε και οι κακοπροαίρετοι (μάλλον?) προηγούμενοι σχολιαστές πέτυχε. Δεν μιλάμε κύριοι, για προβλήματα, ακαδημαϊκού χαρακτήρα! συνέλθετε λίγο. Το πρόβλημα είναι ότι ο προϋπολογισμός δεν καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες του νέου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα τμήματα μια χαρά εντάχθηκαν, και μια χαρά συνεργαζόντουσαν με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εδώ και δεκαετίες πριν την συγχώνευση. Η κάθε συγχώνευση δύο τριών και περισσότερων αει πρέπει να ακολουθείται από μεγαλύτερους προϋπολογισμούς.

Μην προβοκάρετε καταστάσεις, επειδη έχετε αντιπάθειες απέναντι στα ΤΕΙ.

 
Καθηγητής
25 Φεβ 2019 13:00

Το ΤΕΙ Ηπείρου είχε πλεονασματικό προϋπολογισμό και μεγάλο αποθεματικό.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει μόνιμα και διαχρονικά ελλειμματικό προϋπολογισμό.
Γιατί η Σύγκλητος συνδέει τον μόνιμα ελλειμματικό του προϋπολογισμό με την συνένωση Πανεπιστημίου - ΤΕΙ

 
@Κώστας DEA, PhD
25 Φεβ 2019 13:36

Αγαπητέ Κώστα, μάλλον ερμηνεύεις την κατάσταση από την οπτική γωνία που σε βολεὐει, όπως δηλαδή κάνουν και οι πολιτικοί. Τι εννοείς λέγοντας "Δεν μιλάμε, κύριοι, για προβλήματα, ακαδημαϊκού χαρακτήρα", ότι δηλ. δεν μειώθηκαν οι έρευνες / δημοσιεύσεις των ΔΕΠ ή ότι δεν καταργήθηκαν μαθήματα; Χωρίς στοιχειωδώς επαρκή χρηματοδότηση θα υπολειτουργούν τα πάντα, χωρίς χρήματα δεν υπάρχει έρευνα και εκπαίδευση. Τα ΑΕΙ είναι ήδη στον πάτο από πλευράς χρηματοδότησης (σίτιση, θέρμανση, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, αναλώσιμα, βιβλία, συνδρομές σε περιοδικά, εξοπλισμός, έκτακτο προσωπικό), αν επιδεινωθεί και άλλο η κατάσταση, σωθήκαμε....
ΥΓ: Δεν μιλώ καν για τη μη προκήρυξηνέων θέσεων μελών ΔΕΠ, όπως προβλέπει ο νόμος, ιδίως για τα υποστελεχωμένα Τμήματα του πρώην ΤΕΙ...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ