Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Μάθημα επιλογής τα Λατινικά

Το μάθημα κατ επιλογήν θα είναι ανάμεσα στα Λατινικά , στις Ξένες Γλώσσες και στο Σχέδιο.
Δημοσίευση: 25/02/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τα Λατινικά θα είναι μάθημα επιλογής στην Γ Λυκείου ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7

Συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας, είπε τα εξής:

  • Η αρχική μας πρόταση ήταν ότι καταργούνται τα Λατινικά  από μάθημα που εξετάζεται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αντικαθίσταται από την Κοινωνιολογία.
  • Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί.
  • Η Κοινωνιολογία είναι ένα μάθημα που ενδιαφέρει πολύ περισσότερο  τους νέους, ειδικά στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και στις οποίες εισάγονται από τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
  • Τα Λατινικά οριακά είναι χρήσιμα στη Φιλολογία και την Αρχαιολογία.
  • Οπουδήποτε αλλού είναι κάτι που μπορεί να διδαχθεί και στα Πανεπιστήμια.
  • Τα Λατινικά γίνονται κατ επιλογήν  μάθημα στην Γ Λυκείου, δηλαδή όποιος μαθητής θέλει μπορεί  να το επιλέξει.
  • Εχουμε 4 μαθήματα κι ένα κατ επιλογήν .
  • Το μάθημα κατ επιλογήν θα είναι ανάμεσα στα Λατινικά , στις Ξένες Γλώσσες και στο Σχέδιο.
  •  Δεν θα εξετάζονται Πανελλαδικά, αλλά θα εξετάζονται για να πάρουν Απολυτήριο.

Σχόλια (17)

 
Μπάμπης
27 Φεβ 2019 00:49

@Απελπισία
Κύριε απελπισία, από αυτό καταλάβατε ότι ο υπουργός έχει γνώμονα τη ζήτηση και την αγορά σε βάρος των εγκυκλίων σπουδών, από τη μετατροπή της Γ Λυκείου σε φροντιστήριο δεν το καταλάβατε;

 
Απελπισία
26 Φεβ 2019 19:35

Τι συζήτηση είναι αυτή... Είναι να απορεί κανείς... Είναι δυνατόν να αξιολογούνται τα μαθήματα του λυκείου όχι με γνώμονα του τι θεωρείται σημαντικό για να ολοκληρώσει κάποιος τις εγκύκλιες σπουδές του αλλά με κριτήριο το τι γνώση θα χρειαστεί ενδεχομένως για να τελειώσει το Α ή το Β πανεπιστημιακό τμήμα... Και μετά αναρωτιέται ο εκάστοτε υπουργός γιατί έχει απαξιωθεί το λύκειο και γιατί λειτουργεί ως φροντιστήριο για το πανεπιστήμιο... Ιδού η απάντηση, στα λόγια αυτά του υπουργού..

 
z.G.
26 Φεβ 2019 19:31

Κανενας δεν θα διαλεξει τα λατινικα. Κοροιδα ειναι;; Ολοι αγγλικα θα παρουν και τα σχολεια εκει θα κατευθυνουν τους μαθητες για να μη χαθουν ωρες καθηγητών αγγλικης.

 
Latinus miles
26 Φεβ 2019 18:31

Τα Πανεπιστήμια δεν πρόκειται πάντως να ξεκινούν από την αρχή την εκμάθηση της λατινικής γλώσσας και καλά θα κάνουν. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι δημοτικό να σου μάθει την αλφαβήτα. Κύριε Γαβρόγλου μάλλον δεν τα έχετε σκεφτεί καλά τα πράγματα!

 
Ηλίας
26 Φεβ 2019 15:09

Αν είναι τόσο σημαντικά οι μαθητές θα τα επιλέξουν. Εγώ θα πρότεινα να δήλωναν και τα τμήματα ΑΕΙ ποια το θεωρούν προαπαιτούμενο και να ήταν εξεταζόμενο ειδικό μάθημα (εκεί τα στατιστικά θα είχαν ένα ενδιαφέρον).

 
Ρεαλιστής
26 Φεβ 2019 13:40

Ο υπουργός στο συγκεκριμένο έχει απόλυτο δίκιο - άσχετα αν στα άλλα τα έχει κάνει χάλια. Στη νομική είναι πολύ πιο χρήσιμα τα οικονομικά από τα λατινικά, ακόμα και από τα αρχαία. Σε ό,τι αφορά τις ξένες φιλολογίες όποιος μπει να μάθει εκεί λατινικά.

Δεν γίνεται στα φιλολογικά να κατεβάζουμε ύλη του πανεπιστημίο στη Βθμια και μετά να λέμε δεν μας φτάνουν οι φιλολόγοι, όπως πχ. γίνεται στα αρχαία όπου τα παιδιά κάνουν 5(!) ώρες στην Α Λυκείου (και στο Γσιο κτλ). Μην απορείτε μετά από πού προέρχονται οι αντιλήψεις ότι οι έλληνες είναι ο περιούσιος λαός. Με τόση αρχαιολατρία είναι απόλυτα φυσιολογικό!

 
bob mastoras
26 Φεβ 2019 09:43

@Στράτος
Οριακά χρήσιμα ναι. Αλλά ακριβώς αυτό: οριακά. Τόσο χρήσιμα θα ήταν και άλλα αντικείμενα όμως. Στην Γερμανία πχ δεν απαιτείται γνώση λατινικών ούτε για την εγγραφή ούτε για την περάτωση νομικών σπουδών. Την πιστοποίηση γνώσης την αποκαλούν grosse (kleines) Latinum.

Στην θεολογία είναι νομίζω περισσότερο χρήσιμα τα λατινικά. Εκεί το οριακά είναι ευφημισμός.

 
Παναγιώτης
26 Φεβ 2019 09:00

Οι λόγοι είναι πολλοί και κυρίως ο εξής ένας: θέλουν να κάνουν ακροαριστερή προπαγάνδα στα παιδιά μέσω βομβαρδισμού με Μαρξ, αφού τα Λατινικά, μάθημα-πυλώνας του δυτικού πολιτισμού κι όχι απλώς αναγκαίο για κάποιες επιστήμες, δεν προσφέρονται για κάτι τέτοιο! Υποκρισία στο ...κατακόκκινο!

 
Οο
26 Φεβ 2019 06:48

Ολοφάνερη έλλειψη σχεδιασμού, προχειρότητες, αυθαίρετες ερμηνείες... Τέτοια απογοήτευση ειλικρινά δεν την περίμενα ούτε ως εκπαιδευτικός ούτε, κυρίως ως γονιός παιδιού β λυκείου

 
Άρης
26 Φεβ 2019 01:46

Άντε να ισχύσει μόνο του χρόνου και μετά βλέπουμε....... Εν τω μεταξύ το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι η κοινωνιολογία είναι κομμάτι της ιστορίας και πώς να καταλάβουν οι μαθητές κοινωνικά ζητήματα έχοντας πλήρη άγνοια των αντίστοιχων ιστορικών γεγονότων!

 
Στράτος
25 Φεβ 2019 22:57

Μήπως τα Λατινικά είναι "οριακά χρήσιμα" και στη Νομική επιστήμη; Μήπως;

 
υπουργος
25 Φεβ 2019 20:02

πλεον ειστε οριακα χρήσιμος κυριε Γαβρόγλου

 
Θλίψη
25 Φεβ 2019 19:25

Είναι και για γέλια και για κλάματα η δήλωση του Υπουργού για τα Λατινικά, ιδίως το ότι 'είναι χρήσιμα μόνο για τη Φιλολογία και την Ιστορία-Αρχαιολογία (και οριακά!)'. Το μόνο παρήγορο είναι ότι πολύ σύντομα θα πάψει να είναι υπουργός και μέσα σε 1-2 χρόνια πολλές από τις 'φαεινές' ιδέες του θα πάνε περίπατο, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των λατινικών, η οποία πιθανώς να μην εφαρμοστεί καν του χρόνου. Αν θέλει, ας δώσει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να σπουδάσουν σε σχολές για τις οποίες δεν χρειάζονται τα Λατινικά, να επιλέξουν Κοινωνιολογία, όλα τα άλλα είναι ιδεοληψίες...

 
Δημητρα
25 Φεβ 2019 17:30

Πολυ καλη αποφαση!Σε μια κοινωνια οπου πολλοι φοιτητες φευγουν στο εξωτερικο,θεωρω οτι τα λατινικα ειναι χρησιμα και πρεπει να διδασκονται γιατι ολες οι λατινογεις γλωσσες(οπως αγγλικα,γαλλικα κ.α)εχουν παρα πολλα κοινα στοιχεια με τα λατινικα και βοηθουν οποιον εχει ασχοληθει με τα λατινικα,εστω και επιπολαια,να μαθει με μεγαλυτερη ευκολια αγγλικα η γαλλικα.Ετσι για παραδειγμα το αγγλικο επιθετο confident=βεβαιος,πιστος,με αυτοπεποιθηση εχει αμεση σχεση με το λατινικο επιθετο confidens-entis=θαρραλεος ,με αυτοπεποιθηση.

 
Νίκος θ.
25 Φεβ 2019 17:12

Οριακά χρήσιμα... Μάλιστα... Τι κατάντια... Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας να κατατάσσει τα μαθήματα με όρους χρησιμότητας... Άντε μετά να πείσει κανείς τους μαθητές να μην βλέπουν τη γνώση χρησιμοθηρικά...

 
pezoporos
25 Φεβ 2019 16:20

Τα λατινικά είναι οριακά πιο χρήσιμα από τα αρχαία για τη νομική.

 
Στράτος
25 Φεβ 2019 15:21

Ποιος μαθητής θα επιλέξει τα Λατινικά και γιατί; Ένα νέο μάθημα, για ποιο σκοπό;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ