Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Στη Βουλή φέρνει η ΝΔ το θέμα των βιβλίων των Θρησκευτικών

Δημοσίευση: 27/02/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ερώτηση , σχετικά με τα νέα βιβλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, κατέθεσαν προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, στη Βουλή,οι Βουλευτές της ΝΔ Νίκη Κεραμέως,   Γιάννη Ανδριανό,  Μαρία Αντωνίου   και Χρήστο Κέλλα.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ,

Σε πρόσφατη ραδιοφωνική σας συνέντευξη, σχετικά με τα νέα βιβλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, αναφέρατε πως ο διάλογος με την Εκκλησία έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεστε στη διαδικασία προκήρυξης για τη συγγραφή των νέων εγχειριδίων.

Ωστόσο, οι αποφάσεις 660/2018 και 926/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν χαρακτηρίσει ως αντισυνταγματική την ύλη και τη φιλοσοφία του Νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά. Περαιτέρω, αναμένεται ακόμα μία δικαστική απόφαση για τις Υπουργικές Αποφάσεις που εσείς έχετε εκδώσει βάσει του Νέου Προγράμματος Σπουδών.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

Έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας στον σχεδιασμό της ύλης και της φιλοσοφίας των προς συγγραφή νέων βιβλίων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας
Γιάννης Ανδριανός, Αργολίδας
Μαρία Αντωνίου, Καστοριάς
Χρήστος Κέλλας, Λάρισας

Σχόλια (8)

 
Άρχισε να ξυπνά η ΝΔ.
27 Φεβ 2019 12:57

Επιτέλους ασχολιθήκατε με το θέμα.Μέχρι τώρα η ΠΕΘ ήταν μόνη με τον Ιερώνυνο και την Ιεραρχία προκλητικά απούσα.Αναμένω δήλωση σας αν θα αναγνωρισετε τις εντός συνταγματικού εκλογικού έτους επιλογές Περιφερειακών και μετά Διευθυντών Εκπαίδευσης.Αρχίστε επιτέλους να κινείστε για να μην είσθε δεξιά παρένθεση.Στο εσος είχατε δηλώσει ότι οι επιλογές των Διευθυντων Εκπαίδευσης ειχαν νομικό πρόβλημα.Πάνε στον όγδοο μήνα παράτασης της θητείας τους.Τί κάνατε για αυτό που η ίδια σαν νομικός λέτε ότι υπάρχει νομικο πρόβλημα;

 
Alekos
27 Φεβ 2019 15:02

Δηλ. η ΝΔ (πέραν της δικαστικής διαστάσεως που έλαβε το θέμα εξ αιτίας της μικρο-πολιτικής προσεγγίσεώς του για λόγους ιδεολογικοπολιτικούς) θεωρεί ότι τα Προγράμματα Σπουδών ( που συντάσσει το ΙΕΠ και για κάθε μάθημα) θα πρέπει να τελούν υπό την έγκριση του ΣτΕ;.... (Θεός φυλάξοι...)

 
γιωργος
27 Φεβ 2019 17:21

Πολύ σωστή η ενέργεια της Ν.Δ. Πρέπει το υπουργείο που διδάσκει την τήρηση των νόμων να τους εφαρμόζει πρώτο και να αντιληφθεί ότι ελέγχεται για τα πάντα. Χρειάζεται δυναμική παρέμβαση της αντιπολίτευσης σ' όλα τα θέματα, να αισθάνονται την ανάσα της και τον έλεγχο παντού.

 
Ι.Τ.
27 Φεβ 2019 19:54

@Alekos
Το ΣτΕ δεν εγκρίνει Προγράμματα Σπουδών. Το ΣτΕ κάνει κάτι πολύ πιο σοβαρό εφόσον του ζητηθεί. Κρίνει την συνταγματικότητα ή αντισυνταγματικότητα κάποιων Προγραμμάτων Σπουδών.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα ΠΣ των Θρησκευτικών κρίθηκαν με δύο αποφάσεις αντισυνταγματικά και μάλιστα πολλαπλώς αντισυνταγματικά δηλ. για παραβίαση πολλών διατάξεων του Συντάγματος. Το Υπουργείο αντί εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ επέλεξε να αλλάξει την υπογραφή στα ΦΕΚ των νέων ΠΣ Θρησκευτικών, να τα ξαναστείλει στο Εθνικό Τυπογραφείο και να παρατείνει την εφαρμογή τους παίζοντας με νομικίστικα κολπάκια του τύπου: "Τα ΦΕΚ Φίλη ακύρωσε το ΣτΕ. Τώρα έχουμε ΦΕΚ Γαβρόγλου". Όμως τα δύο ΦΕΚ είναι πανομοιότυπα.

Η Ν.Δ. δείχνει πως έχει αντιληφθεί το ζήτημα. Εάν ξεκάθαρα μάλιστα δηλωθεί από το κόμμα του κ. Μητσοτάκη ότι θα αποσύρει τα αντισυνταγματικά "νέα" Θρησκευτικά, καταργώντας ΦΕΚ Φίλη και Γαβρόγλου και τους Φακέλους Μαθήματος που τα συνοδεύουν και επαναφέροντας τα παλιά βιβλία Θρησκευτικών, είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει τη στήριξη της συντριπτικής πλειονότητας θεολόγων, δασκάλων, γονέων και πολλών κληρικών που έχουν πραγματικά κουραστεί με τα "παιχνιδάκια" του Υπουργείου Παιδείας γύρω από το ζήτημα. Αναμένουμε...

 
Π. Φρ.
27 Φεβ 2019 23:38

Τα ΦΕΚ Γαβρόγλου έχουν πολλά κοινά (κυρίως στο θεωρητικό μέρος) αλλά δεν είναι πανομοιότυπα με τα ΦΕΚ Φίλη (κυρίως στο περιεχόμενο των Θεματικών Ενοτήτων). Για τα ΦΕΚ Γαβρόγλου έχει γίνει ακροαματική διαδικασία στο ΣτΕ στις 21.9.2018 και αναμένεται νέα απόφαση. Συνεπώς ας μην βιάζονται ορισμένοι. Με τους φακέλους και τα νέα ΠΣ δουλεύει η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (άνω του 90%). Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υπάρχει ένα 20% των θεολόγων που κάνουν άλλα πράγματα κι όχι τα νέα ΠΣ. Με τα νέα ΠΣ τα Θρησκευτικά γίνονται το αγαπημένο μάθημα των μαθητών και των μαθητριών αφού όλα τα παιδιά συμμετέχουν.

 
ΘΕΟΛΟΓΟΣ
02 Μαρ 2019 11:02

Αν θέλει η Ν.Δ να δει πραγματική στήριξη από όλους εμάς τους θιγομένους από τα απαράδεκτα συγκρητιστικά προγράμματα των κυβερνώντων ,θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρα θέση για την απόσυρσή τους,και όχι απλώς να ...διαπιστώνει αλλιώς υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια...ΘΕΣΗ ΤΩΡΑ!

 
Περί θρησκευτικών...
02 Μαρ 2019 12:58

Μόνο σε χώρες με ελλειμματικές δημοκρατίες, όπως το Ιράν, τα δικαστήρια αποφαίνονται για επιστημονικά και παιδαγωγικά θέματα, τα οποία κανονικώς είναι αρμοδιότητα των αρμοδίων φορέων και μόνο. Ένα δικαστήριο δεν μπορεί να κρίνει το περιεχόμενο ενός προγράμματος σπουδών πάρα μόνο το νόμιμο ή μη χαρακτήρα της διαδικασίας εκπόνησης τους. Δεν είναι θεολόγοι ούτε παιδαγωγοί οι δικαστές ώστε να αξιολογήσουν το περιεχόμενο του προγράμματος και να το ερμηνεύσουν για να δουν αν είναι συνταγματικό. Αν είναι έτσι, να τους δώσουμε και τα προγράμματα της φυσικής για να δούμε μήπως ελέγχεται για αντισυνταγματικότητα και η κβαντική θεωρία. Έλεος δηλαδή σε αυτή την τριτοκοσμική χώρα...

 
Ι.Τ.
02 Μαρ 2019 15:24

@Περί θρησκευτικών...
Εάν θεωρείς ελλειμματική μια δημοκρατία στην οποία οι πολίτες/γονείς έχουν δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη για την διασφάλιση του ορθού περιεχομένου της παιδείας που θα δέχονται τα παιδιά τους, απέναντι σε αυθαίρετες αποφάσεις κυβερνήσεων με ιδεολογικές αγκυλώσεις, τότε σίγουρα αντιλαμβάνεσαι τη δημοκρατία με έναν μάλλον παράξενο τρόπο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean