Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Συγχωνεύσεις, Συνέργειες, Απορροφήσεις ΑΕΙ

Δημοσίευση: 27/02/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Απόστολος Κοκκόσης
Πρόεδρος ΟΣΕΠ ΤΕΙ

Οι διαδικασίες εξέλιξης των συγχωνεύσεων, των συνεργειών και των απορροφήσεων μεταξύ των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Είναι γνωστό ότι η Ενιαιοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στοχεύει σε πολυθεματικά ΑΕΙ ικανά να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από το STEM, την Ρομποτική την Τεχνική Νοημοσύνη συνιστώσες  που αποτελούν συνεκτικά στοιχεία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Αντί όμως να ελαχιστοποιούνται τα προβλήματα που είναι φυσικό να δημιουργούνται από τις συγχωνεύσεις τις συνέργειες  και τις απορροφήσεις μεταξύ των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης  και να γίνεται προσπάθεια επίλυσής τους, αντίθετα αφήνονται χωρίς την απαιτούμενη υποστήριξη από την Πολιτεία. Δυστυχώς η ελλιπής χρηματοδότηση  από το 2010 και μετά, εξακολουθεί να παραμένει το κυρίαρχο πρόβλημα στα ΑΕΙ, όπως επίσης και η υποστελέχωσή τους σε μέλη ΔΕΠ,  ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ και Διοικητικό Προσωπικό, λόγω των μνημονίων.

Επιπλέον ο διαχωρισμός σε μόνιμα και προσωποπαγή μέλη ΔΕΠ των νέων Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων αντί να δημιουργεί το απαραίτητο συναινετικό κλίμα, δημιουργεί εντάσεις, αντιπαραθέσεις και διαφωνίες  χωρίς λόγο και αιτία.

Επομένως είναι προφανές ότι τόσο σε ακαδημαϊκό όσο  και σε συνδικαλιστικό επίπεδο τα παραπάνω αποτελούν σημαντική τροχοπέδη στην ομαλή και ποιοτική μετάβαση στα νέα Τριτοβάθμια Ιδρύματα που τόσο ανάγκη έχει η κοινωνία μας.

Θεωρούμε ότι ο Υπουργός Παιδείας, Ερευνάς και Θρησκευμάτων Καθ. Κώστας Γαβρόγλου οφείλει να δείξει την απαραίτητη ευαισθησία και διάθεση να λύσει άμεσα τα παραπάνω υφιστάμενα προβλήματα προς όφελος της εύρυθμης λειτουργίας και της ποιοτικής αναβάθμισης των νέων Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σχόλια (14)

 
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕΙ
27 Φεβ 2019 12:35

Το ΠΑ.Δ.Α. σύντομα Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών. Και ο καθένας να πάρει ότι αξίζει. Όχι καθηγητές με ελάχιστα προσόντα, από καθηγητές ΤΕΙ, Πανεπιστημιακοί με μισθούς δυσανάλογους των τυπικών τους προσόντων. Είναι δίκαιο, θα γίνει πράξη, όπως λένε κάποιοι ... σήμερα!!!

 
Πανεπιστημια Εφαρμοσμένων Επιστημών
27 Φεβ 2019 19:18

Ομοίως και το νέο Πανεπιστήμιο Κρήτης να ονομαστεί άμεσα Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Κρήτης, μια χαρά όνομα είναι και μόνο 4ετης σπουδές.

 
@ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕΙ
27 Φεβ 2019 20:37

Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι το ΠΑΔΑ θα γίνει Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών. Ο όρος είναι παλιός και αδόκιμος για τα Ευρωπαίκά δεδομένα. Ενημερώσου...

 
Σοφία PhD
27 Φεβ 2019 20:44

Τον ύπνο το δικαίου κοιμάστε εκεί στην "δεξιά" πτέρυγα. Στους πρώτους 2 σχολιαστές... Τι Πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων Επιστημών? Δεν υπάρχει περίπτωση για ακαδημαϊκούς και ψηφοθηρικούς λόγους η ΝΔ να χαλάσει οτιδήποτε από τις σημερινές αλλαγές που κάνει ο συριζα.

 
Που το είδατε αυτό;
27 Φεβ 2019 20:59

Τι σημαίνει Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών; Πείτε μας και εμάς...

 
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΕΝΤΖΑΣ - Καθηγητής ΤΕΙ Θ
28 Φεβ 2019 00:19

Ο Τίτλος και μόνον ΄Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών΄ δημιουργεί ξανά-μανά διχωριστικό δυϊσμό ... ΕΝΙΑΙΑ Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

 
@Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών
28 Φεβ 2019 06:16

Κάτι τέτοιο ούτε για σενάριο επιστημονικής φαντασίας δεν κάνει! Ενημερώσου λίγο .... Ο όρος που αναφέρεις είναι άτοπος και μας παραπέμπει στο παρελθόν. Πολυτεχνική σχολή 5ετούς φοίτησης ετοιμάζεται στο ΤΕΙ Κρήτης και τωρα το Μάρτη έρχεται μέσα στο ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ του υπουργείου Παιδείας.

 
Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
28 Φεβ 2019 06:59

Παιδια, να ρωτησω. Στο διεθνες πανεπιστημιο Ελλαδος (θελω να φερω αυτο σαν παραδειγμα), πως θα δημιουργηθει σχολη θετικων επιστημων και καποια τμηματα θα εχουν την λειτουργια τους απο το φθινοπωρο κιολας; Παραδειγμα, τμηματα φυσικης, χημειας κλπ. Αφου δεν υπαρχουν εγκαταστασεις για αυτα τα τμηματα. Αν το τμημα ηλεκτρολογιας μετεξελιχθει σε τμημα φυσικης, τα μαθηματα του τμηματος φυσικης θα γινονται στις εγκαταστασεις του τμηματος ηλεκτρολογιας; Με τα ιδια εργαστηρια; Τα τμηματα φυσικης και χημειας δεν χρειαζονται αλλες νεες εγκαταστασεις; Αυτο μου κανει εντυπωση.

 
@«ΑΠΟΦΠΙΤΟΣ ΤΕΙ»
28 Φεβ 2019 08:05

Πραγματικά θα ήθελα να δω το σχόλιο σου όταν δεν γίνει η «μετονομασία» (η ΝΔ το πήρε πίσω εδώ και καιρό το πυροτέχνημα άσχετα με το τι λες) και δεν σου δώσει κανένα επαγγελματικό δικαίωμα (οπως έκανε τόσα χρόνια άλλωστε)! Τη θα μείνει; Μόνο η κακιά ..

 
@ @ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕΙ 27 Φεβ 2019 20:37
28 Φεβ 2019 09:17

H ανυπομονησία είναι χειρότερη της υπομονής! Σου συστήνω υπομονή λοιπόν! Ο όρος και δόκιμος είναι και θα απεικονίζει την πραγματικότητα.

 
@ @@ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕΙ 27 Φεβ 2019 20:37
28 Φεβ 2019 11:33

Πραγματικά είναι περίεργο να επιμένετε έτσι για κάτι που δεν μπορεί να γίνει για νομικούς αλλά και για τεχνικούς λόγους.. Αυτή τη στιγμή στο ΠαΔΑ έχουν εισαχθεί νέοι φοιτητές, έχουν διορισθεί νέα μέλη ΔΕΠ και το να αλλάξει η μορφή του ιδρύματος σε "Εφαρμοσμένο πανεπιστήμιο" πέρα από αδόκιμο, δεν εξυπηρετεί πια κανένα συμφέρον (γι' αυτό και δεν το άνοιξε το θέμα ξανά ούτε η ΝΔ! Το μόνο που θα καταφέρει είναι μια μεγάλη αντίδραση χωρίς όφελος (κάτι που το γνωρίζουν καλύτερα από εσάς και εμένα στη ΝΔ).
Κύριοι, μια φορά "πέταξε" την ιδέα η ΝΔ και το δέσατε!
Η αλήθεια είναι η εξής (και ας "πονάει"):
Είναι τραγικό το γεγονός ότι προσπαθείτε να μειώσετε το ίδρυμα από το οποίο αποφοιτήσατε (!) επειδή δεν πήρατε κατευθείαν την ισοτιμία του πανεπιστημίου!
Έχετε διερωτηθεί όμως ότι ο λόγος (που δεν έγινε αυτόματη ισοτίμηση) μπορεί να είναι απλά επειδή οι σχολές θα γίνουν σύντομα πολυτεχνικές?
Αντί να παλεύετε προς την ισοτίμηση με κάποια μαθήματα / εμπειρία / συνδυασμός των δύο κτλ, εσείς απλά και επιλέγετε από τη θέση του καναπέ (πληκτρολογίου) να εφαρμόζετε την ελληνική νοοτροπία "η κατσίκα του γείτονα"..
Λόγια, ευχολόγια (για εσάς) και μαντείες.. πραγματικά τι θα πείτε όταν βγει η ΝΔ και δεν γίνει τίποτα από αυτά που σκοπίμως λέτε για παραπληροφόρηση?
Δεν υπάρχει καμία απολύτως βάση σε ότι υποστηρίζετε και όμως κατά καιρούς -από την ίδρυση του ΠαΔΑ, επαναλαμβάνετε τα ίδια και τα ίδια...
Κουραστήκαμε κύριοι μαζί σας. Αν είστε τόσο σίγουροι για αυτά που λέτε, μην τα επαναλαμβάνετε συνεχώς για να τα πιστέψετε και εσείς οι ίδιοι, αφήστε να γίνει και τότε επανέρχεστε..
Πιστέψτε με, η "σιωπή είναι χρυσός" (γι'αυτόν που πραγματικά γνωρίζει βέβαια)

 
@@@«ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕΙ»
28 Φεβ 2019 11:52

Όπως λέει και η Σοφία PhD παραπάνω, τον ύπνο το δικαίου κοιμάστε εκεί στην "δεξιά" πτέρυγα. Μάθε λοιπόν ότι το υπουργείο Παιδείας μέχρι τέλος Μαρτίου θα καταθέσει στη βουλή το Πολυνομοσχέδιο που θα θα περιλαμβάνει όλα τα ανεξαιρέτως τα ΤΕΙ καθώς και άλλες διατάξεις, έτσι ώστε να μπουν στο φετινό μηχανογραφικό τα ΝΕΑ τμήματα. Σε πολλές συνεντεύξεις αλώστε ο υπουργός παιδείας ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μετονομασίας των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών. Μη δαγκώσεις τη γλώσσα σου......

 
Σοφία PhD
28 Φεβ 2019 12:34

"H ανυπομονησία είναι χειρότερη της υπομονής! Σου συστήνω υπομονή λοιπόν! Ο όρος και δόκιμος είναι και θα απεικονίζει την πραγματικότητα."

Μάλλον στην "αντίληψη" σου , τα ΤΕΙ παρείχαν "εφαρμοσμένες" επιστήμες..
Δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, όσο και να το θέλεις, καθώς το πολιτικό κόστος θα είναι τραγικό για την νέα δημοκρατία κυρίως από ακαδημαϊκούς,φοιτητές,διοικητικούς,και αποφοίτους φυσικά. Μεγάλες απωλειες. Όπως και στην περίπτωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου που όλοι οι εμπλεκόμενοι εκεί στα βόρεια αποτελούν "μπλε ψηφαλακια" τα οποία δεν έχει σκοπό να χάσει η ΝΔ...

Επιπρόσθετα, φαντάζεσαι ένα πανεπιστημιακό Ίδρυμα μετεξέλιξη ενός ΤΕΙ να "υποβαθμιστεί" σε Πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων Επιστημών ? Μεγάλες απώλειες για την ΝΔ για αυτο απέσυρε και τις σκέψεις της.

Υ.Γ.
Δεν υπάρχουν σήμερα "ανεφάρμοστες" και "εφαρμοσμένες" επιστήμες, για αυτό και το μοντέλο αυτό τείνει να εγκαταλειφθεί στην Ευρώπη. Πώς επί το πλείστον οι περισσότερες επιστήμες είναι συνθέσεις και εφαρμογές άλλων Επιστημών.

 
Ioannis
01 Μαρ 2019 15:24

Τώρα όλοι ασχολούνται με τα δικαιώματα των καθηγητών........Αυτό δείχνει πολλά....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ