Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Eπιστολή -απάντηση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων στον πρόεδρο το ΕΑΠ Β. Καρδάση

Δημοσίευση: 27/02/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμοι κύριοι,

Η συγκεκριμένη παρέμβαση του Σ.Ε.Ε.ΒΙ. (Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων), γίνεται με αφορμή το άρθρο του αξιότιμου Καθηγητή και Προέδρου του Ε.Α.Π., κυρίου Βασίλη Καρδάση, το οποίο δημοσιεύθηκε στον ενημερωτικό σε θέματα Παιδείας διαδικτυακό ιστότοπο esos.gr με ημερομηνία δημοσιεύσεως 17/02/2019.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Κος Πρόεδρος, μεταξύ άλλων ορθών επισημάνσεων σχετικά με τα συγγράμματα που προμηθεύεται το Ε.Α.Π. για τους φοιτητές του, αναφέρει ότι :

«το κόστος εκτύπωσης που πλήρωνε κάθε χρόνο το Ε.Α.Π., με διαγωνισμό, τα τελευταία 14 χρόνια ανερχόταν στο ποσόν των 600.000 έως 800.000 ευρώ, ανά έτος, και πήγαινε σε τρεις εκδοτικές επιχειρήσεις. Σε τρεις συγκεκριμένες εταιρείες επί 14 χρόνια»

Συνεχίζοντας, επισημαίνει τα κακώς κείμενα:

«Μου φάνηκε υπερβολικό, μου φάνηκε τρομερό. Κατεβάσαμε τον διαγωνισμό στις 300.000… Παραγγέλναμε και πληρώναμε τετραχρωμία τα βιβλία τα οποία είναι ασπρόμαυρα… Υπάρχουν τόσο κακέκτυπα που θα φρίξετε μόνο και να σας τα δείξουμε… Ένα κεφάλαιο να πηγαίνει στο 5ο άνευ λόγου. 32 σελίδα αριστερά, 32 σελίδα δεξιά…  Να κόβονται σελίδες στη μέση…»

Σε άλλο σημείο αναφέρει:

«Ξέρετε πόσο κάνει ένα πλήρες τυπογραφείο; Το φτιάχνουμε πλέον στο Ε.Α.Π. Είμαστε στη φάση ολοκλήρωσης ενός πλήρους τυπογραφείου. Ξέρετε πόσο κάνει 250.000 με 300.000.  Άρα το Ε.Α.Π. έπρεπε  σ αυτά τα χρόνια να έχει περίπου 50 τυπογραφεία δικά του. Τι ευθύνη έχει η διοίκηση; Και πού είναι εδώ ο διοικητικός μηχανισμός για να σας πει ότι κύριοι πρώτον πληρώνετε ένα κάρο λεφτά, δεύτερον δεν είναι τα σωστά βιβλία;»

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επιχειρημάτων του, απευθύνεται προς τους φοιτητές:

«Από του χρόνου θα έχετε όλα τα βιβλία στα χέρια σας, θα τυπώνονται στο τυπογραφείο του Ε.Α.Π.».
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ως Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, αναφέρουμε τα κάτωθι, και επιδιώκουμε μια διόρθωση προς αποκατάσταση της ακρίβειας των λεγομένων του Προέδρου του Ε.Α.Π και της άρσης απόδοσης μομφής προς τους Εκδότες.  

Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσουμε το κοινό σας ότι η περιγραφή του Κου Προέδρου του Ε.Α.Π. ΔΕΝ αφορά τους Εκδότες, Εκδοτικούς Οίκους. Οι συμβάσεις για προμήθεια συγγραμμάτων που κάνει το Ε.Α.Π., διαχρονικά, αφορά πιθανότατα Φωτοτυπικές (εταιρείες ψηφιακών εκτυπώσεων) ή Τυπογραφικές, Επιχειρήσεις.

Με βεβαιότητα πάντως αφορά συγγράμματα τα οποία συνέγραψαν οι Καθηγητές του Ε.Α.Π. και είναι αποδεκτά από το Ε.Α.Π, τουλάχιστον μέχρι και σήμερα, (σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα εμφανίζονται αποσπασματικά εκπληκτικές ομοιότητες αυτών των συγγραμμάτων με άλλα συγγράμματα υπάρχουσας βιβλιογραφίας, τα οποία κυκλοφορούσαν εκείνη την περίοδο στο ελεύθερο εμπόριο). Πολλά από τα προαναφερόμενα βιβλία τα συνέγραψαν κατά την περίοδο που ιδρύθηκε το Ε.Α.Π. (τη δεκαετία του 1990).

Έτσι, οι φοιτητές του Ε.Α.Π., εκπαιδεύονται,  από επανεκτυπωμένα βιβλία της περασμένης εικοσαετίας, με παρωχημένη ύλη και με γνωσιακά δεδομένα που ήταν χρήσιμα πριν από 25 με 30 χρόνια!

Οι Εκδότες ουδέποτε μετέρχονται των ποιοτικών πρακτικών που επικαλείται ο Κος Καρδάσης. Δεδομένου ότι τα βιβλία των Εκδοτών απευθύνονται και στην ελεύθερη αγορά του βιβλίου, είναι αδιανόητο να μην πληρούν προδιαγραφές (πάσης φύσεως) ικανές να αποζημιώσουν την επιλογή του αγοραστή (αναγνώστη). Επιπλέον αυτά τα βιβλία (και ιδίως τα ακαδημαϊκά συγγράμματα) επιλέγονται και από διδάσκοντες ως ικανά να καλύψουν τις διδακτικές ανάγκες των Καθηγητών, των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ καθώς και του ΕΑΠ, (στα μεταπτυχιακά του προγράμματα), της χώρας μας, και αγοράζονται και από το Υπουργείο Παιδείας για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Επισημαίνουμε, εδώ, πως το Υπουργείο Παιδείας, με βάση την Κ.Υ.Α με Αριθμ. 125766/Ζ1, Φ.Ε.Κ 2433, 05 Αυγούστου 2016, κοστολογεί -και μάλιστα στην πλειονότητα των περιπτώσεων υποκοστολογεί- τα φοιτητικά συγγράμματα. Η τιμή που καταβάλλει στον Εκδότη για την αγορά τους, σε πολλές περιπτώσεις, είναι χαμηλότερη ακόμη και από το κόστος μιας απλής φωτοτυπικής αναπαραγωγής τους. Το Ε.Α.Π., όταν επιλέγει να αγοράσει βιβλία από την ελεύθερη αγορά (από τους Εκδότες), για τους φοιτητές των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του, τα αγοράζει με τη χαμηλότερη τιμή που θα μπορούσε να υπάρχει στη Ελληνική επικράτεια, δηλαδή την τιμή που ορίζει το ΥΠΕΠΘ.

Όσον αφορά, ¨τον σχολιασμό μας¨, στην προσπάθεια του Ε.Α.Π να λειτουργήσει εκτυπωτική μονάδα, δεδομένου ότι η προσπάθεια αφορά το σύνολο της κοινωνίας και, κυρίως, το μέλλον της παροχής γνώσης, εκπαίδευσης και Παιδείας στην Ελλάδα).

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι εάν το Ε.Α.Π. πρόκειται να εκκινήσει μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής βιβλίου –προκειμένου να επανεκτυπώνει κάθε χρόνο τα βιβλία της περασμένης εικοσαετίας και να προσφέρει στους φοιτητές του γνώση παρωχημένη εδώ και δεκαετίες–, τότε μια τέτοια δραστηριότητα θα συνιστούσε σίγουρα «πεταμένα χρήματα» εάν το σκεπτικό εγκαθίδρυσής της θα ήταν η φράση «ανοίγω ένα τυπογραφείο».

Είναι προφανές (χωρίς, ωστόσο, γνώση λεπτομερειών), ότι το Ε.Α.Π. έχει προμηθευτεί μονάδα ψηφιακής εκτύπωσης, δεδομένου ότι μια μονάδα παραγωγής βιβλίων (τεχνολογίας Offset με βιβλιοδετείο κ.λπ.), δεν οργανώνεται ούτε με 180.000 Ευρώ αλλά ούτε με 1.180.000 Ευρώ!

Συνεπώς παράγει βιβλία ψηφιακά όπως μια φωτοτυπική εταιρεία γνωστά για την ποιότητα και την ανύπαρκτη αντοχή τους στη βάσανο της συνεχούς εκπαιδευτικής χρήσης.

Ας μην λησμονούμε τη σημαντική πρωτοβουλία της Πρώην Υφυπουργού Παιδείας  κας Σίας Αναγνωστοπούλου και την Κ.Υ.Α. με Αριθμ. 125766/Ζ1 Φ.Ε.Κ 2433 05 Αυγούστου 2016, την οποία προετοίμασε και προώθησε κατά τη διάρκεια της θητείας της, στην οποία  προβλέπεται η χορηγία συγγραμμάτων για τους προπτυχιακούς φοιτητές του Ε.Α.Π. (άρθρο 1 παρ. 1), κάτι το οποίο μέχρι σήμερα, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, δεν έχει εφαρμοστεί.

Για ποιο λόγο οι φοιτητές του Ε.Α.Π. να μην απολαμβάνουν τα προνόμια των συναδέλφων τους στα Α.Ε.Ι. και στα Α.Τ.Ε.Ι και να μην έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από την πολλαπλή βιβλιογραφία που τους προσφέρεται;

Ας μην αγνοούμε ότι το κόστος των συγγραμμάτων των φοιτητών του Ε.Α.Π. ενσωματώνεται στα δίδακτρα που καταβάλουν.

Είναι άδικο και αναίτιο οι φοιτητές του Ε.Α.Π. να μην απολαμβάνουν την καλύτερη δυνατή προσφερόμενη εκπαίδευση, αλλά να καταλήγουν  στο μοναδικό και παρωχημένο σύγγραμμα που τους προσφέρει το Ε.Α.Π. έως και σήμερα.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.

Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Ε.ΒΙ

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ
https://www.facebook.com/adminseebi/posts/598964827181827?__tn__=K-R

Σχόλια (2)

 
Apostolos
28 Φεβ 2019 08:20

Ανακρίβειες. Εμείς στην ΦΥΕ τουλάχιστον σε ορισμένα μαθήματα μας δίνει το ΕΑΠ βιβλία του εμπορίου. Καλό θα ήταν βέβαια να είχαμε την δυνατότητα επιλογής.
Αλλά και το Open University της Αγγλίας έχει δικό του εκδοτικό οίκο και δίνει στους φοιτητές του τα δικά του βιβλία χωρίς δυνατότητα επιλογής. Βέβαια τα βιβλία εκεί είναι άλλου επιπέδου και ανώτερα από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο! Ιλουστρασιόν χαρτί, πολύχρωμα και βέβαια πάντα συγχρονα αφου ανανεώνονται κάθε 5 χρόνια κάτα μέσο όρο.

 
ότι ναναι
27 Φεβ 2019 22:49

Ακόμα και με αυτούς ήρθε σε κόντρα ο Πρόεδρος του ΕΑΠ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ