Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Επιλογές Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης μ’ ένα νομοθετικό πλαίσιο παράλογο, αντιφατικό και ασαφές

Δημοσίευση: 01/03/2019
Παληγιάννης
Alt Text: 
Παληγιάννης
Title Text: 
Παληγιάννης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Του Αιρετού στο ΚΥΣΠΕ Β. Παληγιάννη
    
Η επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπου η κυβέρνηση επεδίωξε τον απόλυτο έλεγχο της διοικητικής πυραμίδας αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην εκπαίδευση.

Η σημερινή κυβέρνηση ψήφισε τον τρίτο κατά σειρά νόμο για επιλογές στελεχών, το Ν.4547/18, με βάση τον οποίο προχώρησε στην επιλογή των Συντονιστών Εκπαίδευσης με απόλυτα ελεγχόμενα συμβούλια επιλογής και με στοχευμένους κόφτες.  Η επιλογή τελικά των Συντονιστών απομυθοποίησε την πολλά υποσχόμενη περί αξιοκρατίας κυβερνώσα αριστερά.

Αυτό το χρονικό διάστημα πραγματοποιείται η επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 27/2/2019 ολοκληρώθηκε η κατάρτιση των ενιαίων αξιολογικών προσωρινών πινάκων Περιφερειακών Διευθυντών ανά Περιφερειακή Διεύθυνση κι ορίστηκαν οι ημερομηνίες πρόσκλησης των υποψηφίων σε συνέντευξη.

Η συμμετοχή μου ως αιρετός στο Συμβούλιο Επιλογής, μου έδωσε τη δυνατότητα να διαπιστώσω ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι απόρροια ιδεοληψιών και σκοπιμοτήτων, παράλογο, αντιφατικό, ασαφές, πρόχειρο.

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω κι ενδεικτικά παραθέτω τα παρακάτω παραδείγματα που αφορούν την αποτίμηση των κριτηρίων επιλογής.

1)  α. Υποψήφιος που άσκησε καθήκοντα Σχολικού Συμβούλου 2 χρόνια και Διευθυντή Σχολείου 5 χρόνια  μοριοδοτήθηκε με 2 μόρια.

β. Υποψήφιος που άσκησε καθήκοντα Σχολικού Συμβούλου 2 χρόνια και 5 χρόνια Υποδιευθυντή Σχολείου μοριοδοτήθηκε με 3,5 μόρια.

2) α. Υποψήφιος που άσκησε καθήκοντα Διευθυντή Σχολείου 15 χρόνια μοριοδοτήθηκε με 2 μόρια.

β. Υποψήφιος που άσκησε καθήκοντα Διευθυντή Σχολείου 4 χρόνια, Υποδιευθυντή 5 χρόνια και αποσπάστηκε σε γραφείο 4 χρόνια μοροδιοτήθηκε με 4,5 μόρια.

3) α. Υποψήφιος με διδακτορικό, μεταπτυχιακό και άλλα 2 πτυχία μοριοδοτήθηκε με 9 μόρια.

β. Υποψήφιος με διδακτορικό, μεταπτυχιακό και επιμόρφωση μοριοδοτήθηκε 10 μόρια.

4) α. Υποψήφιος με δύο επιμορφώσεις 300 ωρών έκαστη μοριοδοτήθηκε με 0,5 μόρια.

β. Υποψήφιος με μία επιμόρφωση 300 ωρών και μια 100 ωρών  μοριοδοτήθηκε με 1 μόριο.

5) α. Υποψήφιος με 4 βιβλία μοριοδοτήθηκε με 1 μόριο

β. Υποψήφιος με 2 βιβλία και 4 άρθρα μοριοδοτήθηκε με 2 μόρια.

Με βάση τα παραδείγματα γίνεται κατανοητό το παράλογο και άδικο του νομοθετικού πλαισίου. Επισημαίνω επίσης τις ασάφειες ως προς τη μοριοδότηση του διδακτικού και ερευνητικού έργου των υποψηφίων, που είχαν ως αποτέλεσμα να εκφράσω σε πολλές περιπτώσεις τη διαφωνία μου.

Η υποβολή 98 ενστάσεων από τις οποίες το συμβούλιο έκανε δεκτές εν μέρει ή εξολοκλήρου 67, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά ως προς την αποτίμηση των κριτηρίων επιλογής των Περιφερειακών Διευθυντών.

Μετά το πέρας των συνεντεύξεων και την ανάρτηση των τελικών αποτελεσμάτων θα αναφερθώ αναλυτικά στη σκοπιμότητα του νομοθετικού πλαισίου και στη διαδικασία μοριοδότησης των κριτηρίων.

Σ’ αυτή τη φάση των επιλογών επισημαίνω ότι οι αιρετοί συμμετέχουν στη συνέντευξη με βάση τις διατάξεις του Ν. 4547/18 ως μέλη δεύτερης κατηγορίας παρέχοντας ανά 2 ένα βαθμό που προκύπτει από το Μ.Ο. της βαθμολογίας τους.

Τυχαίο; Όχι φυσικά. Οι σκοπιμότητες κυριαρχούν της λογικής. Αναμφισβήτητα τίθεται και θέμα συνταγματικότητας της συγκεκριμένης διάταξης.

Οι συνεντεύξεις ξεκινούν τη Δευτέρα 4/3/2019 και ολοκληρώνονται στις 20/3/2019.

Πιστεύω και εύχομαι  η επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών να μην είναι συνέχεια της επιλογής των Συντονιστών Εκπαίδευσης, όπου επικράτησαν παραταξιακές λογικές και σκοπιμότητες οι οποίες τέθηκαν για άλλη μια φορά πάνω από το συμφέρον της εκπαίδευσης.

Σχόλια (12)

 
PE19
03 Μαρ 2019 23:13

Άδικος ο νόμος αλλά δεν γράψατε τη μεγαλύτερη αδικία. Υποψήφιος με 20 χρόνια υπηρεσία εκ των οποίων 3 εκπαιδευτική άδεια και 2 χρόνια διδασκαλία σε ΑΕΙ πόσα μόρια διδακτικής παίρνει ? 5 !!! συνυποψήφια με 3 παιδιά και συνολικά σε 6 χρόνια είναι παρούσα στο σχολείο 2 τετράμηνα πόσα μόρια παίρνει ? 10
Τι μου λέτε εσείς με τα ψιλά ένα και 2 μόρια εδώ 3 παιδιά 1 διδακτορικό !!!!!
Στα ακαδημαϊκά μόρια 5 πάνω 5 κάτω ο καλός δεν χάνει (ίσως χάνει ο καλύτερος) ο χαμός γίνεται στην «διδακτική» υπηρεσία και δε μιλάει και κανείς

 
ΑΘΗΝΑΙΟΣ
03 Μαρ 2019 20:37

Χρόνια τώρα δεν κατορθώσαμε να έχουμε ένα αξιόπιστο αξιοκρατικό σύστημα επιλογής...Και μόνο το γεγονός, ότι κάθε κυβέρνηση φέρνει το δικό της νομοσχέδιο αναδεικνύει το πρόβλημα! Και βέβαια, η μοριοδότηση προσαρμόζεται ανάλογα με το τί διαθέτουν οι "δικοί" μας κάθε φορά, γι αυτό φθάνουμε και στα εντελώς παράνομα και παράλογα...
(όπως πχ. και στη διαδικασία των Συντονιστών, με διευκρινιστική εγκύκλιο (Φ. 351./7/114481/Ε3/6-7-2018) που στάλθηκε στα συμβούλια επιλογής και αντίθετα με τη μοριοδότηση που προέβλεπε ο 4547/2018, υποψήφιοι με ξένη γλώσσα Β2 έλαβαν 0, ενώ συνυποψήφιοι με Β2 και Γ1 έλαβαν το μέγιστο 1,5!!)
Για να έχουν δουλειά οι δικηγόροι...

 
Τί διαβάζουμε πρωινιάτικα!
03 Μαρ 2019 10:49

Γράφει ο καλός συνάδελφος:
"Η επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπου η κυβέρνηση επεδίωξε τον απόλυτο έλεγχο της διοικητικής πυραμίδας αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην εκπαίδευση."
Έχει απόλυτο δίκιο, κάποιον μπορεί να έχει στο μυαλό του, όπως για παράδειγμα τον κύριο αυτόν.

 
Ερωρών
02 Μαρ 2019 20:34

Είναι δυνατόν δεύτερο πτυχίο ΤΕΙ πριν το 2000, να μην μοριοδοτείται;

 
MN
02 Μαρ 2019 18:22

Κανείς δεν σχολιάζει το γεγονός ότι ΤΠΕ Β΄επιπέδου μπορούν να έχουν μόνο ΠΕ2, ΠΕ3, ΠΕ 4 και ΠΕ70 αν θυμάμαι καλά. Όσοι πρόλαβαν τότε την απέκτησαν. Τώρα δεν γίνονται πιστοποιήσεις. Που είναι οι ίσες ευκαιρίες; Ωραία κριτήριο και αυτό. Είναι δίκαιο έγινε πράξη....

 
Στράτος
02 Μαρ 2019 15:00

Η μοριοδότηση των επιμέρους κριτηρίων είναι όντως προβληματική. Τα παραδείγματα του κ. Παληγιάννη αναδεικνύουν το πρόβλημα.

Το ερώτημα είναι: Η Ν.Δ. έχει επεξεργαστεί πλαίσιο επιλογής στελεχών με δικαιότερη μοριοδότηση; Είναι έτοιμη για αυτό ή θα κοιτάξει να ετοιμαστεί μετεκλογικά; Τι θα πράξει με τα στελέχη εκπαίδευσης που αναλαμβάνουν υπηρεσία λίγο πριν απέλθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Πόσο χρόνο θα χρειαστεί η νέα κυβέρνηση για την επιλογή νέων στελεχών εκπαίδευσης;

 
nick cave
02 Μαρ 2019 10:07

Ολα σωστα!!!!!!! Αυτά τα υποστηρίζεται εσείς.
1.Γιατί οι υποψήφιοι συνολικά τα τρία τέταρτα ειναι της Πρωτοβάθμιας......
τους πριμοδοτούν με 3 τρια μόρια οσο και το μεταπτυχιακό.....
Σκανδαλο .....ανεπιτρεπτο αντισυνταγματικο!!!μονο της πρωτοβαθμιας...
το χαρτι εξομοιωσης που ειναι ΠΡΟΣΟΝ για να ειναι ΠΕ , διαφορετικά διετων σχολων και προφανως δεν τα καταφερνουν με το μεγαλο αριθμο ΠΕ ειδικοτήτων της δευτεροβαθμιας.....η πειρα τα δειχνει.....απο το 2002 μεχρι σήμερα....δεν τα καταφέρνουν......και μαλλον ...πρεπει να σταματήσει ο θεσμός...και να γλυτώσουμε κανένα χρηματικό σαν κράτος.....είδαμε τώρα πόσο βοήθησαν το θεσμό των συντονιστών.....μαλλον χρειάζετε λίγη έμπνευση απ τους ιθύνοντες!!!!!!
"για το δέντρο..που ποτίζουμε" λιγη σοβαρότητα δεν βλάπτει...εμεις δίνουμε τον καλυτερο εαυτό μας χρόνια τώρα...

 
δάσκαλος
02 Μαρ 2019 08:27

Έχετε απόλυτο δίκιο, όμως το ζήτημα δεν είναι μόνο να τα λέμε είναι και να πράττουμε, να καταγγέλλουμε και να διορθώνουμε όταν έχουμε την εξουσία. Δυστυχώς η νοοτροπία μας είναι τόσο ανατολίτικη που η κάθε κυβέρνηση ξεκινά με εξαγγελίες αξιοκρατίας και καταλήγει σε τακτοποιήσεις ημετέρων, φίλων και υποχρεώσεων. Οι υπόλοιποι κοιτάζουμε με ύφος ηλίθιου όλα όσα συμβαίνουν αναφωνώντας "Μα πόσο χαζοί είμαστε". ΄Για την περίπτωση των Συντονιστών ήταν ένα καλό νομοσχέδιο με μια άθλια διαδικασία επιλογής.

 
Ε όχι και έτσι Παληγιάννη.
02 Μαρ 2019 03:31

Κριτικάρεις και κατακρίνεις τον νόμο που θα εφαρμόσεις στο Συμβούλιο Επιλογής με την θέλησή σου γιατί δεν σε έβαλε κανείς με το ζόρι.Μόνος σου μπήκες και δεν σε παρακάλεσαν. Η συνδικαλιστική συνέπεια ορίζει ότι αν θεωρείς κάτι κακό δεν το εφαρμόζεις και δεν συμμετέχεις σε ένα Συμβούλιο που θα το εφαρμόσουν όλοι , απλά , τίμια, αντρίκια και με ηθικό δίλημμα παραιτήσαι .Ή παραιτήσαι και μένεις πιστός σε αυτά που γράφεις ή αν δεν το κάνεις μην τα γράφεις.Εντάξει μας τάισε σανό ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι και εσύ Παληγιάννη πάει πολύ.

 
Μια ένσταση που δεν έγινε δεκτή
02 Μαρ 2019 00:44

Ερώτημα 1 αλλά ουσιαστικό.
Ποιος διαίρεσε την προϋπηρεσία σε εκπαιδευτική και διδακτική, τι εξυπηρετούσε; όλοι οι προηγούμενοι νόμοι ομιλούν για πραγματική δημόσια υπηρεσία.
Πώς κάποιος πήρε 4.5 μόρια, όταν το μέγιστο από τη Διοίκηση είναι 4;
Γιατί τόσα χρόνια που οι ΠΔΕ ορίζονταν από τις κυβερνήσεις ήταν όλα μέλι γάλα, αλλά τώρα που θα επιλεγούν βάση κριτηρίων, βρίσκουμε τα κριτήρια λάθος.
Όταν λέμε τη μισή αλήθεια καταλαβαίνετε ότι δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας.

 
petran
01 Μαρ 2019 21:55

Καμμία αναφορά στην επιλογή τους μέσω διαδικασιών και όχι με διορισμό τους απο τον εκάστοτε Υπουργό όπως όλες τις προηγούμενες φορές, αλλά πολλές μπακαλίστικου τύπου αναφορές στα μόρια

 
Τότε να παραιτηθείτε κ.Παληγιάννη
01 Μαρ 2019 21:31

Αφού κατηγορείτε τον νόμο ,και σωστά,σαν ιδεοληπτικό αφού απαριθμείτε τις αδικίες και τον κομματισμό γιατί συμμετέχετε και άρα τον νομιμοποιείτε και δεν παραιτήστε καταγγέλοντας τον ;Γιατί αφού οι επιλογές,ιδεοληπτοκομματικές,για σας ολοκληρώνονται τον Απρίλιο και σε ένα μήνα θα έχουμε εκλογές γιατί δεν διαμαρτύρεστε λέγοντας ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην εκπαίδευση ,δηλ.προεκλογικές επιλογές, άρα δεν τις νομιμοποιείτε με την παρουσία σας και παραιτείστε και η ΔΑΚΕ δεν θα συμμετέχει στο συμβουλίου επιλογής ;Θα σας βγάζαν όλοι το καπέλο.Τώρα δεν σας πιστεύει κανείς.Αφού συμμετέχετε διαμαρτύρεστε και εναντίον του...εαυτού σας.Αυτό λέγεται συνδικαλιστικό θέατρο και υποτιμάτε την νοημοσύνη μας.Γιατί επιπλέον δεν το συζητάτε με την Κεραμέως και την ΝΔ για να καθορίσετε την στάση σας για αυτό μετά τις εκλογές; Πράξεις κύριε και όχι λόγια του αέρα.Παρσιτηθείτε διαμαρτυρόμενος και θα έχετε τον σεβασμό μας.Θα σας ακολουθήσουν και οι αναπληρωτές σας.Αφήστε τους να κάνουν επιλογές χωρίς εσάς.Και επίσης δεν εξηγείτε γιατί τόσα χρόνια δεν έκαναν τις επιλογές και τις κάνουν ένα μήνα πριν από τις εκλογές με λήξη τριετούς θητείας που συμπίπτει με την άνοδο και πολύ μεγαλύτερη από την πτώση σας από την εξουσία.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ