Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Θετικότατος ο υπουργός στη πρόσθετη ονοματοδοσία του ΔΠΘ και του Παν. Δυτ. Μακεδονίας

Ο υπουργός Παιδείας πρότεινε ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, διατυπώνοντας το πλαίσιο : Να μην έχει μόνο γεωγραφική αναφορά το όνομα του κάθε Πανεπιστημίου αλλά να έχει μια ιστορική αναφορά.
Δημοσίευση: 04/03/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Εγώ είμαι πάρα πολύ υπέρ τέτοιων  εγχειρημάτων”, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου  ότι κλήθηκε να σχολιάσει την άποψη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να δοθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το όνομα του “Ρήγα Φεραίου”.

Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας ανέφερε  και την “ονοματοδοσία” του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  Θράκης.

Η όποια ονοματοδοσία ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας  θέλει   συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και του αντίστοιχου Πανεπιστημίου.

Δηλαδή, εξήγησε ο Κ. Γαβρόγλου,  αν έρθει το υπουργείο και προτείνει το καλύτερο όνομα, τότε “αύριο όλοι θα είστε στο δρόμο”..

Ο υπουργός Παιδείας πρότεινε ξεκινήσει αυτή η   συζήτηση, διατυπώνοντας το πλαίσιο :

Να μην έχει μόνο γεωγραφική αναφορά  το όνομα του κάθε Πανεπιστημίου  αλλά να έχει μια ιστορική αναφορά..

Να ξαναδούμε όχι μόνο τα ονόματα της αρχαιότητας, έχουμε το Ρήγα Φεραίο (για το Παν. Δυτ. Μακεδονίας), έχουμε τον Κωνσταντίνο Καραθεωδωρή  και για το Πανεπιστήμιο Θράκης , σημείωσε ο Κώστας Γαβρόγλου.

“Υπάρχουν πολλοί επιστήμονες επιφανείς, καλλιτέχνες και νομίζω ότι είναι μια συζήτηση πολύ γόνιμη” δήλωσε ο κ. υπουργός και πρόσθεσε: “Είμαι θετικότατος. Αλλά είναι κάτι που θα πρέπει να το αποφασίσει  η τοπική κοινωνία και τα Πανεπιστήμια. Το υπουργείο θα έρθει να το επικυρώσει”.

Σχόλια (14)

 
Πάλι
04 Μαρ 2019 12:02

τα ίδια.
Πριν λίγα χρόνια είχαν κληθεί τα σχολεία της δευτεροβάθμιας να προτείνουν ονόματα. Η συνέχεια είναι γνωστή.
Λες και η ονοματοδοσία προσθέτει κάτι σε ένα ίδρυμα.
Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, του Κέμπριτζ, της Σορβώνης, της Πάδοβας πλέον θα ωχριούν μπροστά στο Θράκης που θα γίνει " Καραθεοδωρή" ή εκείνο της Μακεδονίας που θα γίνει " Ρήγας Φεραίος".
Θα χάσουν φοιτητές οι οποιοι θα συρρέουν στα δικά μας.

 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
04 Μαρ 2019 12:13

Ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, που ξεκίνησε "από τα κάτω"
....

 
Πλατάρος Γιάννης
04 Μαρ 2019 12:40

Προφανώς, στα πλαίσια της συμφωνίας της λίμνης, έχουμε μετονομασία του «Μακεδονίας» Καμία όμως νύξη γι αυτό.
Καλά μας κάνετε...

 
T.Τ.
04 Μαρ 2019 19:00

Ο υπουργός Παιδείας πρότεινε ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, διατυπώνοντας το πλαίσιο :
Να μην έχει μόνο γεωγραφική αναφορά το όνομα του κάθε Πανεπιστημίου αλλά να έχει μια ιστορική αναφορά..
...και πρόσθεσε: “Είμαι θετικότατος. Αλλά είναι κάτι που θα πρέπει να το αποφασίσει η τοπική κοινωνία και τα Πανεπιστήμια. Το υπουργείο θα έρθει να το επικυρώσει”.
Κατά συνέπεια αντί για Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (γεωγραφικός προσδιορισμός), Αλεξάνδρειο Διεθνές Πανεπιστήμιο (ιστορική αναφορά / πρόταση των φοιτητών του ΑΤΕΙΘ στη διαβούλευση). Ιδού η Ρόδος...

 
Κώστας
04 Μαρ 2019 19:06

Ο κος @Πλατάρος έχει δίκαιο.Θα φύγει το Δυτική Μακεδονία και το Ανατολική σιγά,σιγά και θα μείνει σκέτο το Ρήγας Φερραίος και το Καραθεοδωρή.Έτσι ανώδυνα απομακρύνεται και αυτό το εμπόδιο της λιμνίσιας συμφωνίας που συνέταξε δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου.Απορώ όμως γιατί στην Δυτική Μακεδονία Ρήγας Φερραίος ,που είναι από τον Βόλο και πρέπει να τον τιμήσει η γενέτειρα του,και όχι κάποιο άλλο όνομα.Μήπως παραπέμπει στα ενωμένα Βαλκάνια ;Πληροφοριακά υπενθυμίζω ότι τα βουλγαρικά πανεπιστήμια έχουν ονομασία αγίων όπως πχ του Βελίκου Τυρνόβου που ονομάζεται Κύριλλος και Μεθόδιος,του Μπλαγκόεβραντ (Άνω Τζουμαγιά) που ονομάζεται Νεόφυτος Ρίλσκι,της Σόφιας Κλήμεντος Αχρίδος κλπ.Το αυτό και στα Σκόπια.Όλες αυτές τις ονομασίες τις πήραν επί κομμουνισμού γιατί ο κομμουνισμός τους ήταν πρώτα πατριωτικός και αν περίσσευε κάτι διεθνιστικός.Σε αντίθεση με την εδώ αριστερά που είναι το ακριβώς αντίθετο.Και η Βουλγαρία έχει λοιπόν το πανεπιστήμιο Σόφιας με την ονομασία του Κλήμεντα Αχρίδος και των Σκοπίων το πανεπιστήμιο το ίδιο.Τα όρια της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος άγγιζαν την σημερινή Ελλάδα ως την Λάρισα για να καταλαβαινόμαστε το τι σημαίνει αυτό και για την ιδιοκτησία του Κλήμεντα ερίζουν Βούλγαροι και Σκοπιανοί.Άρα και στον θρησκευτικό τομέα ο αλυτρωτισμός υφίσταται.Δώστε λοιπόν ονομασίες και βγάλτε το Μακεδονία.Πληροφοριακά σας λέω ότι μέχρι την Παρασκευή σε κανένα σχολείο των Σκοπίων δεν κατέβηκε από τις σχολικές αίθουσες ο χάρτης της Μεγάλης Μακεδονίας.Και ούτε θα τον κατεβάσουν ποτέ.Η σύγκριση είναι απαγοητευτική.Κρίμα γιατί δεν μας αξίζει αυτό.

 
Γιαννης Μ.
04 Μαρ 2019 19:13

Μάλλον ορισμένους τους έχει πιάσει "Πρεσπίτιδα" και έχουν άγχος με τις μετονομασίες...

 
Νίκος
04 Μαρ 2019 22:44

Σιγά σιγά βλέπουμε ότι έχει το όνομα "Μακεδονία" να φεύγει π.χ. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ίσως αργότερα και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης ....

 
εμπρος πισω
04 Μαρ 2019 23:12

Σιγα σιγα να φευγουν τα ελληνικα και να ερχονται τα -καρα , τα -ογλου κοκ. Τυχαιο;

 
Εκπαιδευτικός
04 Μαρ 2019 23:38

@Πλατάρος Γιάννης

Προφανώς, στα πλαίσια της δεξιοφροσύνης σας, έχετε μετονομάσει την κοινή λογική σε άθυρμα ευφάνταστων συνειρμών πατριδοκαπηλικού προσανατολισμού. Η εύσχημη σοβαροφάνεια αποδείχθηκε αβάσταχτα εργώδης και είπατε να απεκδυθείτε για τα καλά το βαρύ της φορτίο. Καλά κάνετε, απλώς φαίνεται πολύ...

 
Νίκος
05 Μαρ 2019 00:02

Υπάρχουν και τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που θα ενσωματωθούν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, όπως και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Άραγε γιατί η συζήτηση αυτή άνοιξε για τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδος;
Με ένα σμπάρο...

 
Νίκ
05 Μαρ 2019 00:11

Το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας από που και ώσπου "Ρήγα Φεραίο"? Καλά Μακεδονία είμαστε χάθηκε ένα "Παύλου Μελά".

 
χαχαχα
05 Μαρ 2019 10:56

Κώστα, εύστοχη η τοποθέτησή σου.

 
Περί Ρήγα Φεραίου
05 Μαρ 2019 11:02

Θυμάμαι στα φοιτητικά μου χρόνια ,κυριαρχούσε το σύνθημα :"Ρήγας Φεραίος ο κάθε σέξι νέος".Ο Ρήγας Φεραίος ήταν τότε η φοιτητική παράταξη του τωρινού ΣΥΡΙΖΑ. Θυμήθηκαν λοιπόν οι του ΣΥΡΙΖΑ τα νιάτα τους και αποφάσισαν νοσταλγικά να δώσουν το όνομα της φοιτητικής τους νιότης και των ανεκπλήρωτων οραμάτων τους σε ένα Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας και όχι της Θεσσαλίας.Τώρα το τι φταίνε οι Μακεδόνες για να πληρώνουν τα εφηβικά χρόνια των συριζαίων είναι ένα εύλογο ερώτημα.Για αυτό κόλλησαν στον Ρήγα ενώ υπάρχουν άπειρα ονόματα Μακεδόνων.

 
em
05 Μαρ 2019 13:53

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει και γεωγραφικό και ιστορικό προσδιορισμό στο όνομά του. Θυμίζω ότι ο Δημόκριτος δεν είναι πρόσωπο της μυθολογίας αλλά σημαντικός φιλόσοφος της αρχαιότητας (της αρχαίας ιστορίας δηλαδή).
Δε νομίζω ότι θα δεχτεί η τοπική κοινωνία ούτε το Πανεπιστήμιο να αλλάξει το όνομά του σε "Καραθεοδωρή", όχι επειδή δεν υπήρξε ο Καραθεοδωρής παγκόσμιας εμβέλειας επιστήμονας, αλλά επειδή δεν υπάρχει λόγος.
Εκτός εάν μαζί με την πρόταση του Υπουργού για αλλαγή του ονόματος πέσει και το "καρότο" (κανα-δυό νέα Τμήματα, μερικές επιπλέον θέσεις Καθηγητών, κανα-δυό εκατομμύρια παραπάνω στον προϋπολογισμό). Και αν το δαγκώσουν το καροτάκι οι τοπικές κοινωνίες και το Πανεπιστήμιο, βλέπω να ξεχνούν να βάλουν και το "Θράκης" στο νέο όνομα...
Το σκεπτικό του ο Υπουργός δεν το έκρυψε: "στη Θράκη βλέπουν το Πανεπιστήμιο ως rooms to let και σουβλάκια". Άρα αν δώσει από αυτά που θεωρεί ότι θέλουν, θα γίνει η δουλειά. Βοήθειά μας!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.