ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σε “ναυάγιο” οδηγείται η συγχώνευση του ΕΑΠ με το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας

Εξετάζονται άλλα “σενάρια” για την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Δυτ.Ελλάδας
Δημοσίευση: 05/03/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σε “ναυάγιο” οδηγείται -εκτός απροόπτου- η πρόταση του προέδρου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου να απορροφήσει το Ιδρυμά του το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας.

Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του esos, φεύγει από το μυαλό του υπουργού Παιδείας, ύστερα από τη “θύελλα” αντιδράσεων τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ, όσο και του ιδρυτή του Γ. Παπανδρέου και του ΚΙΝΑΛ.

Τα “σενάρια” , πλέον που ενδεχομένως να εξεταστούν από τον υπουργό παιδείας, άμεσα, είναι τρία:

Α. Μετεξέλιξη του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας σε Πανεπιστήμιο, όπως το ΤΕΙ Κρήτης, σενάριο με πολύ λίγες πιθανότητες.

Β. Συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Γ. Διχοτόμηση του ΤΕΙ. Ενας αριθμός  τμημάτων να απορροφηθούν από το Πανεπιστήμιο Πατρών, με τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου, και ένα άλλο μέρος από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει καμία “κρούση” από τον υπουργό Παιδείας προς τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου.

Στις προθέσεις του Κώστα Γαβρόγλου είναι να βρεθεί άμεσα λύση και για το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας.

 

Σχόλια (23)

 
@ ακης
08 Μαρ 2019 20:10

Θα το ξαναγράψω άλλη μια φορά για την περίπτωση που δεν το κατάλαβες. Τα αποθεματικά του ΕΑΠ, είτε τα διαχειρίζεται το κράτος, είτε το ΕΑΠ είναι άθικτα. Τα πενιχρά κονδύλια του ΤΕΙ Δ.Ε δεν επαρκούν ούτε για το ΤΕΙ, όχι και για το ΕΑΠ. Αυτό που δεν έχω καταλάβει (εγώ) είναι με ποιο τρόπο θα αναβαθμιζόταν το ΕΑΠ, εάν φορτώνονταν την ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δ.Ε και τους διοικητικούς του. Ελπίζω, σαν μεταπτυχιακός του ΕΑΠ, να μην υποστήριζες κάτι τέτοιο. Όπως επίσης δεν έχω καταλάβει σε ποιο μεταπτυχιακό συμβαίνουν όλα αυτά τα εξωφρενικά που γράφεις (γιατί είναι ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ πιο οργανωμένα από τα αντίστοιχα προπτυχιακά), και πως γίνεται να θάβεις το ίδρυμα που σπουδάζεις, αποκαλώντας το "δεύτερης ευκαιρίας", γιατί τότε μάλλον δεν είσαι αυτός που υποτίθεται πως παρουσιάζεσαι. Όσο για την "δεύτερη ευκαιρία", κοίτα προς τα ΤΕΙ μεριά, τις σχολές που πήγαιναν αναγκαστικά όσοι δεν κατάφερναν να περάσουν σε πανεπιστήμια.

 
άκης
07 Μαρ 2019 21:03

Αγαπητοί συνάδελφοι που μου απαντήσατε,
Εγώ είμαι εργαζόμενος σε ΣΔΕ, ΙΕΚ, ΚΕΚ κτλ και επέλεξα αυτό το πράγμα που λένε ΕΑΠ για μεταπτυχιακό, με το υστέρημα μου πληρώνω τις δόσεις μου, όπως θα γνωρίζετε στις δομές που ανέφερα δεν πληρωνόμαστε στην ώρα μας οπότε τις δικαιολογίες που λέτε για οδοιπορικά κτλ καταλαβαίνω γιατί το ίδιο ζω και εγώ, αλλά οι δόσεις του ΕΑΠ χρεώνουν κανονικά την κάρτα μου άλλωστε το επέλεξα εγώ.
Το ΕΑΠ κατά την ταπεινή μου άποψη έπρεπε να ήταν "guru" στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση αλλά δεν είναι, έχουμε ένα ΕΑΠ που δεν μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνολογία, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις μετακινήσεις των σπουδαστών, δεν έχει σύγχρονα βιβλία, βιβλία που παραπέμπουν σε διάφορα κείμενα (δεν έχω καταλάβει ποιος είναι ο σκοπός αυτός) ...

 
@@άκης
07 Μαρ 2019 14:14

Τα αποθεματικά του ΕΑΠ αυτή τη στιγμή έχουν δωθεί στο κράτος. Αυτός είναι και ο λόγος που καθυστερούν οι πληρωμές των καθηγητών του ΕΑΠ καθώς και οι πληρωμές των οδοιπορικών τους. Εδώ και αρκετό διάστημα οι ΣΕΠ του ΕΑΠ πληρώνουν από την τσέπη τους τις μετακινήσεις τους. Επομένως για ποια αποθεματικά μιλάμε;;; Μάλλον το ανάποδο θα συμβεί. Μια χαρά θα μπορέι το ΕΑΠ να χρησιμοποιεί τα χρήματα των ΕΛΚΕ των ΤΕΙ για τις δικές του ανάγκες!!! Και να ομαλοποιήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

 
@ ακης
07 Μαρ 2019 11:03

Ενώ μόλις "ξαλαφρώσουν" τα αποθεματικά του ΕΑΠ, μέσω της "συγχώνευσης" με το ΤΕΙ Δ.Ε, θα διορθωθούν όλα τα προβλήματα "προχειρότητας". Έτσι;

 
ακης
06 Μαρ 2019 15:24

Ας παραμείνει το ΕΑΠ δεύτερης ευκαιρίας πανεπιστήμιο, «εξ αποστάσεως» εκπαίδευση με δια ζώσης ΟΣΣ και με σημειώσεις απαρχαιωμένες, περιμένω πως πώς να ολοκληρώσω το μεταπτυχιακό που ξεκίνησα με αυτούς να τελειώσει το μαρτύριο προχειρότητας …

 
@@Informer
06 Μαρ 2019 12:25

To TEI Πελοποννήσου έχει πάρει Θετική αξιολόγηση, όπως και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (είναι όλα στο σάιτ της ΑΔΙΠ)

 
Όχι άλλο κααααααρβουνοοοο
05 Μαρ 2019 23:43

Μετά τα δεινά του σχεδίου Αθηνά που ταλανίζει το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας ακόμα, τώρα έρχεται το σχέδιο Χάρυβδη να μας αποτελειώσει!

 
Απίστευτοι!!
05 Μαρ 2019 19:35

Είναι με την βούλα πλέον και στην Παιδεία επικίνδυνοι!!! Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιος ερασιτεχνισμός εδώ και χρόνια και οι βλακείες που γίνονται θα φανούν στις συγχωνεύσεις της επόμενης πενταετίας. Αντί να γίνει από την αρχή στην Πάτρα ότι έγινε σε άλλα πανεπιστήμια (2 νέα τμήματα για τα τει και γενικό τμήμα) καθόμαστε και βλέπουμε απίστευτους θεατρινισμούς του υπουργείου!!! Μαύρη πέτρα! Να μην ξαναβγούν εις τον αιώνα !

 
@Informer
05 Μαρ 2019 18:35

Το ΤΕΙ Πελοποννήσου τι έχει πάρει; Κι εκεί δεν έχει προχωρήσει.

 
Informer
05 Μαρ 2019 18:04

Με βάση την αξιολόγηση της ΑΔΙΠ
3 ιδρύματα πήραν Partially positive:
Η ΑΣΠΑΙΤΕ, το ΤΕΙ ΔΥΤ. Ελλαδος και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλαδος
Όλα τα αλλά ιδρύματα είχαν καλύτερη αξιολόγηση

Και όμως και η ΑΣΠΑΙΤΕ και τώρα το ΤΕΙ Δυτικής Ελλαδος ζητάνε αυτόνομη πανεπιστημιοποιηση!

Σημείωση: Το ΤΕΙ Θεσσαλίας που πήρε Άριστα στην αξιολόγηση, δέχτηκε το Γενικό τμήμα για να προχώρηση η πανεπιστημιοποιηση

 
Manos Perakis
05 Μαρ 2019 17:19

Ναι, βέβαια... Αν οπισθοδρομούμε σε κάθε αντίδραση, από σχέδια που γίνεται στο πόδι, με κριτήρια οποιαδήποτε αλλά εκτός ακαδημαϊκής φύσης, σε βάρος ενός άλλου ιδρύματος και των φοιτητών/αποφοίτων του, δεν θα γίνει τίποτε καλό.... σε εσάς.

 
Και έτσι εξαφανίζεται το είδος του Τ.Ε. & πολλά ακόμα είδη
05 Μαρ 2019 16:49

Σας διαβάζω όλους εδώ και καιρό και παρατηρώ ότι πολλοί από εσάς γράφουν και σε άλλα άρθρα που αφορούν την τριτοβάθμια. Πήρα την απόφαση να γράψω χωρίς να πιστεύω ότι κάποιος ασχολείται με το τι γράφουμε αγαπητοί συνάδελφοι. Τα ΤΕΙ φτιάχτηκαν για να εξυπηρετήσουν λευκούς και γκρίζους σκοπούς. Ας αφήσουμε τους γκρίζους στην άκρη. Τα ΤΕΙ έχουν βγάλει αντικειμενικά πολλά χρήσιμα μυαλά. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στηρίζονται σε πτυχιούχους ΤΕΙ. Δημόσιοι φορείς υπάρχουν γιατί κρατούν σοβαρό φόρτο εργασίας φοιτητές των ΤΕΙ. Απόφοιτοι Πανεπιστημίων και Πολυτεχνικών Σχολών αντίστοιχα απασχολούνται στην έρευνα, έχουν πάει στο εξωτερικό, ή κατέχουν πόστα υψηλών αποδοχών σε μεγάλες εταιρείες. Ο καθένας έχει μια δουλειά να κάνει. Ο καθένας από τους φοιτητές μας και εν δυνάμει κατόχους διπλωμάτων και πτυχίων, θα έχει και από ένα ρόλο. Για ποιο λόγο καταργείται ο θεσμός του ΤΕΙ; Για ποιο λόγο τα Πανεπιστήμια να τα απορροφήσουν; Άρα το πρόβλημα είναι καθαρά οικονομικό, έχει φυσικά σχέση με όλα όσα έχει δεσμευτεί αυτή η χώρα να θυσιάσει για οικονομικούς λόγους.
-Ποιος την πληρώνει στο τέλος;;; Όχι τα μέλη ΔΕΠ. Όχι το τακτικό προσωπικό κανενός ιδρύματος. Ναι, μας χαλάει λίγο που αποκτάμε παρέα στο διπλανό γραφείο, γιατί αποκτούν όλοι πρόσβαση σε έναν λογαριασμό, σε έναν ΕΛΚΕ.
-Ποιος την πληρώνει τελικά; Την πληρώνουν οι εξαρτώμενοι!!!! Οι φοιτητές δεν ερωτήθησαν για το αν συμφωνούν σε αυτό. Ας μην γελιόμαστε. Αφορά τις σπουδές τους. Ναι θα αναβαθμιστεί το πτυχίο τους, αλλά τους ρώτησε κάποιος αν έχουν τους πόρους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτόν τον δύσκολο άθλο;;;
-Ποιος την πληρώνει Νο2: Το έκτακτο προσωπικό των ιδρυμάτων προς συγχώνευση δεν το ρώτησε κανένας εαν μπορούν να ζήσουν πέρα από τον ακαδημαικό ρόλο τους. Κανένας από το έκτακτο προσωπικό δεν ερωτήθει, εαν θέλει ξαφνικά να μείνει ξεκρέμαστος, με ένα τέλειο βιογραφικό γεμάτο ερευνητικές εργασίες και επιστημονικά άρθρα, το οποίο του είναι άχρηστο εκεί έξω στην Ελλάδα του σήμερα, που την ενδιαφέρει η επαγγελματική προυπηρεσία, από την οποία, ο ακαδημαικός απήχε χρόνια.
-Ποιος την πληρώνει Νο3: Την πληρώνει πολύς κόσμος που ακόμα δεν έχει καταλάβει τι θα συμβεί.
Όταν σε ένα οικοσύστημα σπας έναν κρίκο από την τροφική αλυσίδα έχει τεράστια επίπτωση. Και έτσι εξαφανίζεται το είδος του Τ.Ε. και μαζί του πολλά ακόμα είδη...

 
Zero
05 Μαρ 2019 14:56

Εαν οπισθοχωρουμε στην καθε αντιδραση....δεν ολοκληρωνεται τιποτα καλο..
Κριμα εαν ισχυει το ρεπορταζ...

 
Σασα
05 Μαρ 2019 14:44

Μια επίσης ρηξικέλευθη πρόταση. Να γίνει η πανεπιστημιοποιηση (όπως στην Κρήτη ) με πολυτεχνική σχολή και ίδρυση της ΝΟΜΙΚΗΣ στο νέο αυτο πανεπιστήμιο!!!!

 
Τίποτα δε θα γίνει...
05 Μαρ 2019 14:31

Τίποτα δε θα γίνει στο τέλος ή θα γίνουν όλα στο πόδι...

 
Manos Perakis
05 Μαρ 2019 14:01

Και γιατί πρέπει να καταργηθούν ΟΛΑ τα ΤΕΙ μέσω συγχωνεύσεων, δεν κατάλαβα. Το να παραμείνουν 4-5 καλές σχολές ΤΕΙ στην Ελλάδα, που είναι το πρόβλημα; Ακόμα και το ΤΕΙ Κρήτης. Ας τα ονομάσουν πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών. Το πρόβλημα με τα ΤΕΙ είναι στα Ε.Δ των αποφοίτων τους, μόνο εκεί.

 
Αιρετικός
05 Μαρ 2019 13:40

Μια ρηξικελευτη πρόταση: Να συγχωνευθεί το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το ΤΕΙ Κρήτης

 
Σ
05 Μαρ 2019 13:16

"...ύστερα από τη “θύελλα” αντιδράσεων τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ, όσο και του ιδρυτή του Γ. Παπανδρέου και του ΚΙΝΑΛ." Την αντίδραση των φοιτητών δεν την αναφέρετε καθόλου; Μην την υποτιμάτε...

 
Πολυτεχνική στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου!
05 Μαρ 2019 12:36

Να φτιαχτεί Πολυτεχνική επιτέλους στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με τη ΣΤΕφ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

 
ΓΣ
05 Μαρ 2019 11:48

Αμην! Η όλη υπόθεση μοιάζει να έγινε στο πόδι! Πιθανό σενάριο που εκτυλίσσεται: Αποφασίσαμε να πανεπιστημιοποιήσουμε τα ΤΕΙ, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας κάπου έπρεπε να το πάμε, η Πάτρα είπε σθεναρά όχι στη συγχώνευση, σκεφτήκαμε να το "φορέσουμε" στο ΕΑΠ μιας και ο πρόεδρος της Διοικούσας ήταν "φιλικός" προς τις προθέσεις του Υπουργού, βρήκαμε αντιδράσεις (αναμενόμενο) και εκεί, τώρα ψάχνουμε κάτι άλλο...

Ολα αυτά δεν είναι "κακά" από μόνα τους σαν διαδικασία αν γινόταν ΠΡΙΝ οποιεσδήποτε εξαγγελίες, σε πρωιμο στάδιο, ως μέρος μιας πιο μακρόχρονης διερεύνησης και σχεδιασμού - εκεί τα εξετάζεις όλα τα σενάρια. Το κακό είναι ότι ολοι οι χειρισμοί αποπνέουν μια αίσθηση "πάμε και βλέπουμε", όπου δοκιμάζουμε ότι νομίζουμε ότι μπορούμε να "περάσουμε" άμεσα, και συνεχίζουμε έτσι, και όπου κάτσει η μπίλια. Δε χτίζεις ουτε βελτιώνεις την εκπαίδευση έτσι.

 
Αιρετικός
05 Μαρ 2019 11:19

ρε τι γίνεται στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.
Να συζητείται η προοπτική ενός ιδρύματος τριτόβαθμιας εκπαίδευσης (του 2ου μεγαλύτερου απο ταπρώην ΤΕΙ) στον αέρα χωρίς την συμμετοχή των αρχών του ιδίου του ιδρύματος. Συστήθηκε επιτροπή η οποία για την συνέργεια με το Πανεπιστήμιο, και λόγω των αντιδράσεων της Πολυτεχνικής Σχολής το αρχικό σχέδιο εγκαταλείφθηκε, συζητήθηκε η συνέργεια με το ΕΑΠ και λόγω των ανριδράσεων απο τα μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ το σχέδιο εγκαταλείφθηκε, σήμερα μαθαίνουμε ότι συζητείται η ένωση με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ή η Πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Δ.Ε.
Αυτό κατά τον Υπουργό λέγεται ακαδημαικός σχεδιασμός για την αναβάθμιση της 3βάθμιας εκπαίδευσης.
1. Αγαπητοί κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ αυτό που σχεδιάζετε σε τι διαφέρει απο το Σχέδιο ΑΘΗΝΑ που με τόσο σθένος πολεμήσατε; (γίνεται ενα αγνοία του ΤΕΙ)
2. Γιατί το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας τιμωρείται με τέτοιο τρόπο (που ταλαιπωρήθηκε απο την συγχώνευση των ΤΕΙ Πάτρας και Μεσολογγίου);
3. Σε αυτή τη συζήτηση γιατί έχει αποκλειστεί η διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας; Μήπως δεν μας είναι αρεστή;

Έλεος πια.

 
υπουργάρα μου εσύ!!!
05 Μαρ 2019 11:15

δώσε Πολυτεχνική Σχολή στην Πάτρα, Γεωπονική στην Καλαμάτα και Νομική στην Τρίπολη.....έτσι για να καταλάβουν οι πατρινοί ότι η αδιαλλαξία τους έχει και συνέπειες!!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.