Ο υπ. Παιδείας για τα Ιδιωτικά Σχολεία: Βιβλία μαθητών και εργασαικά

Η απάντηση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων

06/03/2019

Άκουσε το άρθρο

“Τα βιβλία των μαθητών που φοιτούν στα Ιδιωτικά Σχολεία πρέπει ενδεχομένως να τα παίρνει το σχολείο και να  τους τα μοιράζει.Η πολιτεία φροντίζει τα δημόσια. Δεν μπορεί να  φοροντίζει και τα Ιδιωτικά Σχολεία. Εδώ προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη στα δημόσια που νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια έχει μπει. Τώρα δεν μπορούμε να έχουμε το  άγχος να βάλουμε τάξη σε αυτό το επίπεδο”.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, σήμερα στον  Real FM, απαντώντας στην ερώτηση του Ν. Χατζηνικολάου “Τα βιβλία γιατί να μην τα παίρνουν δωρεάν οι μαθητές των Ιδιωτικών Σχολείων; (σ.σ. οι μαθητές των Ιδιωτικών Σχολέιων αγοράζουν μόνοι τους τα βιβλία της τρέχουσας σχολικής χρονιάς).

Αναφερόμενος στα θέματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε: «Πρέπει στα ιδιωτικά σχολεία να εξασφαλίζεται η εργασιακή ειρήνη και οι εκπαιδευτικοί να ασκούν το λειτούργημά τους χωρίς φόβο. Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να μπορεί να εκφράζεται -με κόσμιο τρόπο- κριτικά. Αυτό το έχουμε κατοχυρώσει στη δημόσια εκπαίδευση. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι κατοχυρωμένο στην ιδιωτική. Η ιδιωτική εκπαίδευση, ωστόσο, δεν είναι ενιαία. Υπάρχουν σχολεία που λειτουργούν άψογα και ως προς τα εργασιακά θέματα και ως προς το πρόγραμμα σπουδών και άλλα όχι».

Η απάντηση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων

Με ενδιαφέρον ακούσαμε τον κ. Υπουργό στην εκπομπή του κ. Χατζηνικολάου σήμερα το πρωί στον REAL FM να αναφέρεται στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Είναι καταρχάς ευχάριστο το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας πλέον αναφέρεται στα ιδιωτικά σχολεία με ρεαλισμό. Είναι πολύ σημαντικό ότι έστω και τώρα, τέσσερα χρόνια μετά τις προγραμματικές εξαγγελίες που περιέγραφαν την ιδιωτική εκπαίδευση ως «... παθογένεια που πρέπει να εξαλειφθεί», ένας Υπουργός της συγκεκριμένης Κυβέρνησης αναγνωρίζει τον ρόλο των ιδιωτικών σχολείων ως πυλώνα της εκπαίδευσης (έστω και αν προσπαθεί να χαμηλώσει, κάπως, τη σημασία του - η ιδιωτική εκπαίδευση πρωτοπορεί διαχρονικά και αναμφισβήτητα τραβάει μπροστά όλο το εκπαιδευτικό σύστημα).

Όμως και στις επιμέρους τοποθετήσεις, διακρίνουμε σύγκλιση των απόψεων του Υπουργείου με τις πάγιες δικές μας απόψεις. Συγκεκριμένα:

1. Ο κ. Υπουργός δήλωσε ως προς το πρόγραμμα: «[...] Εμείς θέλουμε τα παιδιά που πάνε στα ιδιωτικά σχολεία να ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα εντός ωραρίου. Τώρα, εκτός ωραρίου τι δραστηριότητες μπορεί να έχουνε – και υπάρχουνε σχολεία στα οποία υπάρχουνε πολύ αξιόλογες δραστηριότητες, δεν μας πέφτει λόγος. Εμάς μας πέφτει λόγος το τι κάνουνε στη διάρκεια του κανονικού ωραρίου [...]». Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο: τα ιδιωτικά σχολεία ακολουθούν το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου μέχρι κεραίας και μέσω των παρεκκλίσεων εμπλουτίζουν τα διδακτικά αντικείμενα ή προσθέτουν νέα, ενώ εκτός ωραρίου χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις τους (όπως άλλωστε και τα δημόσια σχολεία) ελεύθερα για πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες, χωρίς να «πέφτει λόγος» (sic) στο Υπουργείο. Φυσικά, όπως πάντα, όλες οι δράσεις ελέγχονται, και πρέπει να ελέγχονται, από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα εργαζόμενων και εργοδοτών.

2. Ο κ. Υπουργός δηλώνει ότι το εργασιακό πλαίσιο ρυθμίζεται μέσω της διαδικασίας που υιοθετήθηκε με τους Νόμους Φίλη και Γαβρόγλου. Σε αυτό το σημείο διαφωνούμε, διότι η διαδικασία που περιγράφει είναι μια αργή, χρονοβόρα διαδικασία με ιδιαίτερα περιοριστικούς όρους, που τελικά αποβαίνει εις βάρος των παιδιών, των οικογενειών και των ευσυνείδητων εκπαιδευτικών. Εμμένουμε στο γεγονός ότι η διαδικασία της γενικής εργατικής νομοθεσίας είναι η μόνη διάφανη και αμερόληπτη λύση έναντι όλων των πλευρών.

3. Ως προς τα βιβλία, θεωρούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ο τρόπος διάθεσής τους, αλλά «το ένα και μοναδικό βιβλίο» που περιορίζει την δυνατότητα του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού ιδρύματος να επιλέξει την βιβλιογραφία ελεύθερα. Ας λύσουμε αυτό, ενώ σε δεύτερο χρόνο μπορούμε να συζητήσουμε αν η δωρεάν διάθεση βιβλίων σε μια μερίδα μαθητών και όχι στους υπόλοιπους είναι μια τακτική
που προάγει την ισονομία.

4. Τέλος, ο κ. Υπουργός δηλώνει ότι υπάρχουν σχολεία που λειτουργούν άψογα και άλλα που λειτουργούν με κακές πρακτικές – αυτό κάποια στιγμή, πρέπει να γίνει συγκεκριμένο και όχι αόριστο. Ως ΣΙΣ είμαστε δίπλα του, ώστε αυτά τα σχολεία, αν υπάρχουν, να μη λειτουργούν ως άλλοθι για τη δαιμονοποίηση όλων των ιδιωτικών σχολείων. Είναι προς το συμφέρον όλων να απομονωθούν οι κακές πρακτικές, εφόσον υπάρχουν. Με μια σημαντική επισήμανση όμως: κακή πρακτική να θεωρείται η παραβίαση των νόμων που έχει ψηφίσει η Ελληνική Βουλή, και να μην αναδεικνύεται από εγκυκλίους που ερμηνεύουν νόμους κατά την κρίση κάποιου διοικητικού υπαλλήλου.

Με αφορμή λοιπόν την τοποθέτησή του, ζητούμε από τον Υπουργό, όχι να σταματήσει η Πολιτεία το εποπτικό έργο της, αλλά να το κάνει με εμπιστοσύνη στον πολίτη και όχι με τακτικές άλλων εποχών. Είμαστε, στη διάθεση του Υπουργείου, να ξεκινήσει άμεσα διάλογος ώστε να καθοριστούν ελεγκτικές διαδικασίες διάφανες και αμερόληπτες που να καταλήγουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα και να απαλλάσσουν τον κλάδο από κακές πρακτικές, εξασφαλίζοντας όμως, ταυτόχρονα, τα δικαιώματα των ελεγχόμενων.

Οι διάφανες και αμερόληπτες διαδικασίες, φυσικά, δεν μπορεί να είναι οι «καταδρομικοί» έλεγχοι που εξαγγέλθηκαν προ ημερών και αφήνουν μεγάλα περιθώρια αδιαφάνειας και υποκειμενικότητας ενώ εκθέτουν την ίδια την Πολιτεία πρώτα από όλα. Η εγκύκλιος αυτή πρέπει να αποσυρθεί και να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με το Υπουργείο που να δώσει τη δυνατότητα έως το τέλος του σχολικού έτους να γίνουν διάφανοι, αξιόπιστοι και καθολικοί – όχι δειγματοληπτικοί- έλεγχοι.

Σχόλια (1)

γονεας μαθητη δημοσιου σχολειου.
|

Η αιτιολόγηση για την μη δωρεάν χορήγηση βιβλίων δεν αντέχει καμία κρητική.
Κ. υπουργέ οι γονείς τους τα έχουν πληρώσει τα βιβλία μέσα από την φορολογία τους και μάλιστα ακριβότερα διότι ως ευκατάστατοι πληρώνουν περισσότερους φόρους

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ