Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Υπουργός για Κοσμήτορες ΕΑΠ: Σπεύδουν να συγχαρούν τους εαυτούς τους για μια νίκη που δεν κέρδισαν

Όταν θα σταματή dearσουν να αλληλοχειροκροτούνται, όταν θα περάσει η «αγωνιστική» έξαψη του συνδικαλισμού των Κοσμητόρων απέναντι στα υπόλοιπα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, τότε θα πρέπει να επανέλθουν στο ακαδημαϊκό ύφος
Δημοσίευση: 08/03/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νέος γύρος σκληρής αντιπαράθεσης ανοίγει μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κ.Γαβρόγλου και των Κοσμητόρων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου .

Ο υπουργός Παιδείας με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα απαντά με σκληρή γλώσσα   στην γραπτή  άποψη των Κοσμητόρων επί των 6 μέτρων για τον ΕΑΠ, ως εξής:

Νίκη που δεν κέρδισαν: Με σημερινή τους ανακοίνωση οι Κοσμήτορες του ΕΑΠ σπεύδουν να συγχαρούν τους εαυτούς τους για μια νίκη που δεν κέρδισαν. Και δεν την κέρδισαν για τον απλό λόγο ότι εδώ και αρκετό καιρό σκιαμαχούσαν. Σκιαμαχούσαν θεωρώντας ότι οι προκλήσεις του μέλλοντος κερδίζονται με τα όπλα του παρελθόντος, ότι οι νέες ιδέες χειραγωγούνται από τα παλιά νοήματα, ότι τα παλιά προνόμια είναι τα νέα δικαιώματα.

Αλληλοχειροκροτούντα - Αγωνιστική» έξαψη:    Όταν θα σταματήσουν να αλληλοχειροκροτούνται,   όταν θα περάσει η «αγωνιστική» έξαψη του συνδικαλισμού των Κοσμητόρων απέναντι στα υπόλοιπα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, τότε θα πρέπει να επανέλθουν στο ακαδημαϊκό ύφος που αρμόζει στις ιδιότητές τους και να καταλάβουν ότι ο διάλογος στις δημοκρατικά θεσμισμένες κοινωνίες έχει στάδια, έχει κανόνες και ποτέ δεν έχει αδιέξοδα.

Όλες οι ιδέες, είναι ισόκυρες: Επίσης, θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι τόσο στη δημοκρατία όσο και στην ακαδημαϊκή πολιτεία οι ιδέες, όλες οι ιδέες, είναι ισόκυρες, ισότιμες και εξίσου άξιες συζήτησης και επεξεργασίας.

Να κάνουν μια παύση αναστοχασμού :Όσοι νομίζουν ότι οι κρατούσες ιδέες και τα ισχύοντα υποδείγματα είναι θέσφατα που δεν μπαίνουν στη συζήτηση και ότι η αμφισβήτησή τους πρέπει να καταγγέλλεται με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλό θα ήταν να κάνουν μια παύση αναστοχασμού και περισυλλογής.

Κίβδηλη και ψευδεπίγραφη μαχητικότητα: Υπενθυμίζουμε στους κκ Κοσμήτορες ότι η μαχητικότητα που απορρέει από την προάσπιση του status quo είναι μια κίβδηλη και ψευδεπίγραφη μαχητικότητα. Δεν είναι μαχητικότητα αλλά επιθετικότητα που συνδυάζει την συντήρηση με την αντίδραση.

Το ΥΠΠΕΘ ανέμενε και εξακολουθεί να αναμένει τις «μαχητικές» μεταρρυθμιστικές προτάσεις  των Κοσμητόρων: Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι το ΥΠΠΕΘ ανέμενε και εξακολουθεί να αναμένει τις «μαχητικές» μεταρρυθμιστικές προτάσεις που ρητορικά υποσχόντουσαν επανειλημμένως και επί μακρόν. Την μάχη αυτή δεν την έδωσαν και διαφαίνεται ότι συνειδητά επέλεξαν να μην την δώσουν για να μη θιγούν κεκτημένα και τετελεσμένα.

Ο συνδικαλισμός των Κοσμητόρων:  Με τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΥΠΠΕΘ για το μέλλον του ΕΑΠ, ο συνδικαλισμός των Κοσμητόρων χάνει με πάταγο τη μεγάλη και διαρκή μάχη των ιδεών.

Δυναμική προοπτική για το ΕΑΠ: Οι πρωτοβουλίες του ΥΠΠΕΘ ανοίγουν μια εξαιρετικά δυναμική προοπτική για το ΕΑΠ εμπλουτίζοντας την αποστολή του με εντελώς νέα και σύγχρονα περιεχόμενα που απαντούν με τολμηρό τρόπο σε κοινωνικές ανάγκες αιχμής που έχουν καταγραφεί στην ανοικτή και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση:

Δέσμη μέτρων που εξασφαλίζουν τον ρόλο και την παρουσία του ΕΑΠ: Η ίδρυση Εθνικού Κέντρου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, τα νέα εξ αποστάσεως προγράμματα παιδαγωγικής επάρκειας, οι τριετούς ορίζοντα συμβάσεις για το Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό, η ενίσχυση της ερευνητικής φυσιογνωμίας του ΕΑΠ, η οριστική επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος των εργασιακών σχέσεων του διοικητικού προσωπικού του ΕΑΠ, καθώς και η εκκίνηση της συζήτησης για την πρόσβαση των πτυχιούχων του ΕΑΠ στις βαθμίδες της εκπαίδευσης αποτελούν μια ενιαία και καινοτόμο δέσμη μέτρων που εξασφαλίζουν τον ρόλο και την παρουσία του ΕΑΠ με μακροπρόθεσμο τρόπο.

Αυτοπροσδιορίζονται «επικεφαλής των ακαδημαϊκών μονάδων του ΕΑΠ: Οι προτάσεις αυτές, λογικά, έπρεπε να έχουν προέλθει από τους «επικεφαλής των ακαδημαϊκών μονάδων του ΕΑΠ», όπως άλλωστε αυτοπροσδιορίζονται. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν έγινε από τους «επικεφαλής». Ίσως θα πρέπει να ακούνε περισσότερο και να μιλάνε λιγότερο.

 

Σχόλια (13)

 
Νάσος
08 Μαρ 2019 22:24

Προκλητικές και προσβλητικές δηλώσεις, που προκαλούν τους πολίτες κάθε δημοκρατικής και ευνομούμενης πολιτείας, με την αληθινή και την πραγματική της έννοια. Η απάντηση γι΄αυτούς θα είναι ηχηρή, λίαν συντόμως στις κάλπες. Η ήττα τους θα είναι συντριπτική, ανάλογη και αντίστοιχη των δηλώσεών τους !

 
xm
09 Μαρ 2019 00:49

Αυτό με την ευθυξία των Συριζαίων (παρόλο που 4 χρόνια τώρα βλέπουμε μόνο προχειρότητα παντού), δεν περιγράφεται...τραγικωμωδία.

 
Γιάννης
09 Μαρ 2019 07:47

Τσίπρα να το θυμάσαι. Ο λόγος κατάρρευσης σας δεν θα είναι το μακεδονικό αλλά ο Γαβρόγλου και οι χιλιάδες απόφοιτοι. Δυστυχώς στο πρόσωπο του Γαβρόγλου αντικατοπτρίζεται και ο κακός σου εαυτός πρωθυπουργέ. Κρίμα που σε πιστέψαμε.

 
ΓΣ
09 Μαρ 2019 11:35

Είναι πολύ "κάτω" από τη θέση του Υπουργού το να κάνει τέτοιου είδους σχόλια και δηλώσεις. Το κατεβάζει στο επίπεδο της προσωπικής αντιπαράθεσης. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του και ευτελίζει το αξίωμα. Κρίμα.

 
Νίκος
09 Μαρ 2019 12:16

Δεν πιστεύω ότι τέτοιες δηλώσεις τις γράφει ο Υπουργός Παιδείας. Κάποιος που μιλάει για νίκες, θέτει τον εαυτό του πρώτα σε σχέση με το δημόσιο συμφέρον. Να σημειώσουμε ότι ο Πρόεδρος του ΕΑΠ είναι διορισμένος από την Κυβέρνηση (σχετικά με τον συνδικαλισμό) ενώ τα μέλη της Διοικούσας είναι εκλεγμένα μέλη και από όσο φάνηκε εκφράζουν τις απόψεις φοιτητών, μελών ΣΕΠ και μόνιμων καθηγητών του ΕΑΠ. Σίγουρα είναι θετικές κάποιες από τις κινήσεις που εξήγγειλε το Υπουργείο και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να βλέπει πάντα. Αυτός είναι ο ρόλος του και όχι αυτός της προσωπικής αντιπαράθεσης. Όσον αφορά την αποχή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, να τονίσουμε ότι η αποχή έγινε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και όχι για πάντα. Κάτι αντίστοιχο έκαναν πολλές φορές και βουλευτές πολλών κομμάτων στην Βουλή. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φύγουν από την Βουλή οι συγκεκριμένοι βουλευτές. Ας κρατήσουμε τις προσωπικές κόντρες για τον εαυτό μας και ας κοιτάξουμε το καλό αυτού του τόπου.

 
Μέλος ΔΕΠ - όχι ΕΑΠ
09 Μαρ 2019 12:51

απαράδεκτο το ύφος της ανακοίνωσης, δεν αρμόζει σε υπουργό και μέλος ΔΕΠ. Δεν είναι προσωπικό το θέμα της Γ' βαθμιας εκπαίδευσης. Όταν δύο απόψεις συγκρούονται, αλλοίμονο εάν Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι φέρονται με αυτόν τον τρόπο. Τι παράδειγμα δίνετε, 'δασκαλοι' ;

 
NB
09 Μαρ 2019 13:30

Ακούω και βλέπω αυτούς τους απίθανους υπουργούς Παιδείας σαν το Γαβρόγλου που είναι λές και βγήκαν από κανά σπήλαιο και τους συγκρίνω με τις άλλες χώρες της δύσης και με πιάνουν τα κλάμματα. Τι έχουμε κάνει σαν χώρα και αξίζουμε αυτήν την τιμωρία;

 
Μάκης
09 Μαρ 2019 14:18

"Όλες οι ιδέες είναι ισόκυρες". ΟΧΙ κ. Υπουργέ! Και βέβαια ΔΕΝ είναι ισόκυρες όλες οι ιδέες. Δημοκρατία δε σημαίνει ότι οι ιδέες ενός άσχετου και απαίδευτου είναι ισόκυρες με αυτές ενός ειδικού, για παράδειγμα. Οπως ακριβώς οι ιδέες που μπορεί να έχει ένας γιατρός για τη θεραπεία του ασθενή δεν είναι ισόκυρες με αυτές που μπορεί να έχει ένας κομπογιανίτης. Να σταματήσετε την ισοπέδωση των πάντων με τετοιου είδους φληναφήματα και ατάκες.

 
A.G
09 Μαρ 2019 14:57

τραγικός μια ακόμα φορά

 
ΒΓ
09 Μαρ 2019 15:45

Το ύφος της ανακοίνωσης του υπουργού δεν συνάδει με το θεσμικό του ρόλο. Όπως έγραψε και άλλος σχολιαστής, δεν μπορεί ο Υπουργός να εμπλέκεται σε προσωπικές διαμάχες με ακαδημαϊκές αρχές. Το ίδιο λάθος έκανε και προκάτοχός του πριν από κάποια χρόνια και δεν εξελέγη στη Βουλή. Τέλος, από πού προκύπτει ότι όλες οι ιδέες είναι ισόκυρες; Από τη μελέτη της ιστορίας των φυσικών επιστημών αυτό έχει αποκομίσει ο υπουργός;

 
Παναγιώτης
09 Μαρ 2019 17:41

ΝΒ
να αγιάσει το στόμα σου

 
Nikos
09 Μαρ 2019 23:47

Αλλη μια φορά κάποιος πρέπει να θυμίσει στον υπουργο οτι δεν είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος

 
Άκης
10 Μαρ 2019 04:14

Από την υποβάθμιση του ΕΑΠ που σχεδίαζε (με την συγχώνευση του ΤΕΙ Δ.Ε.) πώς το γύρισε στην αναβάθμιση του ΕΑΠ δεν το κατάλαβα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ