Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Μήνυμα του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη με αφορμή την παγκόσμια μαθητική διαδήλωση για τη σωτηρία του πλανήτη την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Δημοσίευση: 12/03/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νίκος Φίλης, πρώην υπουργός Παιδείας

Για την επιστήμη και για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας είναι η συντελούμενη κλιματική αλλαγή. Κλιματική αλλαγή που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε ανθρωπογενείς παρεμβάσεις σε τοπική και πλανητική κλίμακα, υπαγορευμένες από την απληστία και την αρπακτικότητα μιας αδηφάγας οικονομικής μεγέθυνσης, που σε πλανητικό επίπεδο, καθοδηγείται από τις δυνάμεις του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, γεμίζοντας  πληγές τη γη μας  και βαθαίνοντας τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Μια καταστροφική εξέλιξη που συνδυάζεται με τη φτώχεια,  την ανέχεια και τις ασθένειες που μαστίζουν  τεράστιες μάζες ανθρώπων, αποτελώντας το υπόστρωμα για να εμφανιστούν με νέα μορφή αποκρουστικά φαντάσματα του παρελθόντος όπως ο ρατσισμός, ο φασισμός, η γενικευμένη βία, ο εθνικισμός  και ο πόλεμος.

Οι δικές μας γενιές, γενιές που σιγά σιγά αποχωρούν από το προσκήνιο αλλά και από τη ζωή, έχουν διαπράξει ένα ασυγχώρητο, και θέλουμε να ελπίζουμε όχι ανεπανόρθωτο, έγκλημα κατά των επερχόμενων γενεών. Κατά των παιδιών μας, δηλαδή, και των παιδιών των παιδιών μας.

Δανειστήκαμε, υπονομεύοντάς το, το μέλλον τους για τη φενάκη της καλυτέρευσης της δικής μας καθημερινότητας και μιας απατηλής ποιότητας ζωής. Στο όνομα μιας παράλογης και μη βιώσιμης ανάπτυξης, βιάσαμε κατ’ εξακολούθηση το περιβάλλον, τον ίδιο τον πλανήτη.

Αγνοήσαμε, και εξακολουθούμε στην πράξη να αγνοούμε, τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, υποκύψαμε σε έναν αδιέξοδο καταναλωτισμό δίχως την παραμικρή ενσυναίσθηση για τον πλανήτη και τις άλλες εκφάνσεις ζωής γύρω μας, καταστρέψαμε και καταστρέφουμε τοπικά και υπερτοπικά οικοσυστήματα, όπως π.χ.  το δάσος του Αμαζονίου, γεμίσαμε τις θάλασσες με πλαστικά, μπαζώσαμε ποτάμια, γεμίσαμε με αυθαίρετα δάση και  παραθαλάσσιες περιοχές προκαλώντας πλημμύρες, πυρκαγιές  κι ανείπωτες τραγωδίες  και εκλύουμε καθημερινά αέρια του θερμοκηπίου μολύνοντας την ατμόσφαιρα και την ανάσα μας.

Όμως,  τον τελευταίο καιρό τα παιδιά μοιάζει να παίρνουν την τύχη τους, και την τύχη του κόσμου και του πλανήτη, στα χέρια τους.

Το Climatestrike είναι ένα διεθνές μαθητικό κίνημα που κινητοποιεί μαθητές από όλο το κόσμο να εκφράσουν την ανησυχία τους για τη κλιματική αλλαγή με την απουσία τους από το σχολείο και τη συμμετοχή τους σε ειρηνικές μαθητικές πορείες με αίτημα τη κινητοποίηση των αρμόδιων για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία του περιβάλλοντος. Ένα κίνημα τη σπίθα του οποίου άναψε  μια 16χρονη μαθήτρια από τη Σουηδία με το πείσμα, την καρτερικότητα και τη γενναιότητά της, δείχνοντας σε όλα τα παιδιά και κυρίως σε αυτά που αμφιβάλλουν για τις ικανότητές τους τη δύναμη που κρύβεται στη θέληση για αλλαγή και στην ατομική και  συλλογική προσπάθεια για μια καλύτερη ζωή. Με αυτό τον στόχο στις 15 Μαρτίου οι μαθητές από δεκάδες χώρες όλου του κόσμου, της Ευρώπης  και της  Ελλάδας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια παγκόσμια διαδήλωση κατά της κλιματικής αλλαγής, στην πιο όμορφη «κοπάνα» της ζωής τους.

Εμείς, οι μαθητές μιας άλλης, πιο αφελούς και οπωσδήποτε λιγότερο πληροφορημένης,  εποχής, συνειδητοποιώντας έστω και αργά την καταστροφή του κλίματος, στεκόμαστε στο πλευρό των σημερινών παιδιών στον κόσμο και στην Ελλάδα, σε αυτό τον αγώνα που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον και την επιβίωση της ανθρωπότητας.

Διατυπώνω αυτές τις σκέψεις με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Παιδείας, αλλά και του γονιού. Ελπίζοντας, ότι, οι μαθητές, οι δάσκαλοί τους, οι αρμόδιοι στους πολιτικούς θώκους,  αλλά και η κοινωνία στο σύνολό της θα συνειδητοποιήσουν την καταστροφή που μας απειλεί, προσβλέπουμε στη μαζική συμμετοχή της μαθητικής νεολαίας της χώρας μας στο παγκόσμιο κάλεσμα του Climatestrike και χαιρετίζουμε τις  κινητοποιήσεις της νεολαίας όπου γης κατά της κλιματικής αλλαγής. Στο σχολείο της ισότητας και της ποιότητας για το οποίο πασχίζουμε, η περιβαλλοντική εκπαίδευση πρέπει να διαπερνά και να εμπνέει το σύνολο της σχολικής ζωής και όλοι γνωρίζουμε το θετικό έργο των εκπαιδευτικών μας στον τομέα αυτόν.  Το δημοκρατικό σχολείο πρέπει να είναι και οικολογικό σχολείο.

 

Σχόλια (1)

 
Μήνυμα από τον πρώην Φίλη
12 Μαρ 2019 18:32

Αυτό μόνο με τον Φίλη συμβαίνει.Ένας πρώην υπ.Παιδείας να απευθύνει μήνυμα σαν να είναι νυν.Κανένας,μα κανένας,πρώην δεν το έκανε από την μεταπολίτευση και μετά.Και μιλάμε για υπουργούς ολκής με σπουδές και όχι να έχουν μόνο έναν τίτλο Λυκείου.Ένας πρώην ,απόφοιτος Λυκείου που έγινε Υπουργός Παιδείας και Προιστάμενος όλων των αποφοίτων Πανεπιστημίου.Ψάχνω χώρα που έχει γίνει αυτό.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.