Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Το Σχέδιο συγχώνευσης του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας με το Πανεπ. Πατρών

Η έγγραφη ενημέρωση της Πρυτάνεως στα μέλη της Συγκλήτου
Δημοσίευση: 12/03/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μετά την συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου  και τον Γ. Γραμματέα Ηλία Γεωργαντά η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου ενημέρωσε εγγράφως τα μέλη της Συγκλήτου για την  γενική κατεύθυνση του Σχεδίου συγχώνευσης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών Πατρών.

Η Πρύτανις απευθυνόμενη στους Συγκλητικούς τονίζει:

  • Σχολές και Τμήματα αποφασίζουν αν επιθυμούν να συμμετέχουν στο εγχείρημα.
  • Σεβαστή η απόφαση όσων δεν επιθυμούν και συνεχίζουμε με όσους συμμετέχουν.
  • Η Σύγκλητος με πλειοψηφία αποφασίζει τελικά ως αρμόδιο θεσμικό όργανο με Ακαδημαϊκά κριτήρια και λογική και με στρατηγικό στόχο για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας.

Ειδικότρεα η κ. Κυριαζοπούλου επισημαίνει  τα εξής:

1.Τα μέλη ΔΕΠ

Τα μέλη ΔΕΠ του ΤΕΙ θα ενταχθούν σε Γενικό Τμήμα του Πανεπιστημίου. Θα συνεχίσουν την εκπαίδευση των φοιτητών ΤΕΙ μέχρι την λήψη του πτυχίου τους. Όσοι απόφοιτοι ΤΕΙ επιθυμούν να φοιτήσουν σε Πανεπιστημιακά Τμήματα , θα συμμετέχουν σε κατατακτήριες εξετάσεις όπως ο νόμος ορίζει.  Τα μέλη ΔΕΠ του ΤΕΙ που θα ενταχθούν στο Γενικό Τμήμα του Πανεπιστημίου, μπορούν να ζητήσουν μετακίνηση σε άλλο Τμήμα του Πανεπιστημίου που επιθυμούν ανάλογα της συνάφειας του  γνωστικού τους αντικειμένου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

2. Αριθμός εισακτέων

Παραμένει σταθερός και δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των εισαγομένων φοιτητών

3. Μετακινήσεις

Θα δοθεί δυνατότητα μετακίνησης, από Τμήματα που πιθανά θα αλλάξουν Σχολές η θα μετεξελιχθούν.

4. Σχολές
 
Δημιουργούνται οι εξής

Α. Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών (Αγρίνιο –Μεσολόγγι) όπου  συζητούνται ακόμα τα Τμήματα

Β. Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης της Υγείας για τα Τμήματα ΤΕΙ Επαγγελμάτων Υγείας.

Γ. Σχολή Νομικών και Πολιτικών Επιστημών με ένα Τμήμα Νομικής

5. Προτεινόμενες Αλλαγές

Δ. Το Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής , Διαχείρισης Περιβάλλοντος και φυσικών πόρων, να μετεξελιχθεί σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος με καθαρά Ακαδημαϊκά κριτήρια. Παραμένει πρόβλημα 5νταετίας που δεν τιμά το Πανεπιστήμιο και οφείλουμε από κοινού με την Πολιτεία να δώσουμε λύση. Το πρόγραμμα Σπουδών του θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και θα προκηρυχθούν  θέσεις μελών ΔΕΠ συναφών γνωστικών αντικειμένων με το νέο χαρακτήρα του Τμήματος. Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος μπορούν να μετακινηθούν.

Ε. Το Τμήμα κοινωνικής εργασίας να μετακινηθεί στη Σχολή Ανθρωπιστικών  και Κοινωνικών Επιστημών, όπου υπάρχει πρόθεση δημιουργίας επί πλέον Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας καθώς και Ψυχολογίας.

Οι υπόλοιπες Σχολές παραμένουν ως έχουν.

Η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών υπενθυμίζει   για πολλοστή φορά ότι το Υπουργείο περιμένει προτάσεις για Ίδρυση Τμημάτων και Ινστιτούτα για το ΠΕΚ με τεκμηριωμένη Ακαδημαϊκή προσέγγιση.  
 

Σχόλια (18)

 
ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΣ ΣΤΟ ΣΑΝΟ- Καθηγητής Πανεπιστημίου LIDL-SYRIZA
12 Μαρ 2019 18:43

Το αφεντικό τρελάθηκε! Του ζήτησε η Τρόικα να μειώσει τα Πανεπιστήμια/ΤΕΙ και αυτός στο τέλος θα αυξήσει τα τμήματα!

 
Καθηγητής ΣΤΕ
12 Μαρ 2019 19:03

Περιμένει και προτάσεις για Ίδρυση Τμημάτων ΠΕΚ. Εμείς στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας έχουμε κάποιες πολύ καλές ιδέες για Τμήματα ΠΕΚ που θα συζητηθούν στην αυριανή συνέλευση ΣΤΕ. Κατά τα άλλα το σχέδιο το βλέπω ρεαλιστικό εκτός από την δημιουργία μόνιμου "Γενικού" Τμήματος. Αυτό το ίδρυμα πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης αφού ακαδημαϊκά θα είναι ένα τερατούργημα με καθηγητές από διάφορα τμήματα.

 
Γιάννης
12 Μαρ 2019 19:13

Εγώ δλδ που είμαι στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων του ΤΕΙ απλά θα πάρω το πτυχίο ως έχει και δεν θα έχω δικαίωμα για κάτι παραπάνω;

 
Επισήμανση
12 Μαρ 2019 19:18

"Όσοι απόφοιτοι ΤΕΙ έχουν 4ετές πτυχίο 240ects επιπέδου 6 και θέλουν να αποκτήσουν 4ετές πανεπιστημιακό πτυχίο 240ects επιπέδου 6 επειδή τους καταργήσαμε τα ιδρύματα και το πτυχίο τους αχρηστεύτηκε, θα συμμετέχουν σε κατατακτήριες εξετάσεις όπως ο νόμος ορίζει. Και όταν το ίδρυμα ξαναμετονομαστεί, θα ξανασυμμετέχουν."

 
Το αυτό για τα ΤΕΙ Κοζάνης
12 Μαρ 2019 21:56

Το ίδιο που αναφέρει ο @ Επισήμανση ισχύει και για τους 1500 φοιτητές των ΤΕΙ Κοζάνης συν τους απόφοιτους.Πτυχία χωρίς αντίκρυσμα ,χωρίς να ενημερωθούν έγκαιρα οι φοιτητές για να μην τα επιλέξουν.Κάθε σοβαρό κράτος θα έλεγε στους υποψήφιους ότι σε πέντε πχ χρόνια θα καταργήσω τα ΤΕΙ και είναι ευθύνη σας αν τα επιλέξετε.Για σοβαρά κράτη γράφω που σέβονται τους υπηκόους τους και δεν τους βλέπουν σαν μάο- μάο.Ο καταστροφέας των ΤΕΙ ,Γαβρόγλου υπολόγισε πότε θα μπούν και θα βγούν όσοι δώσουν κατατακτήριες;Αν πχ οι παλαιότεροι απόφοιτοι μαζί με τους ήδη φοιτούντες είναι πχ 4000 και με την ποσόστωση των κατατακτηρίων παίρνουν πχ 50 τον χρόνο, ο 4000 πότε θα μπεί και σε ποιά ζωή θα τελειώσει;Και με το πτυχίο που ήδη έχει και εϊναι κουρελόχαρτο χωρίς αξία τί θα κάνει;Αν του το είχαν πεί όμως ότι θα καταργηθούν τα ΤΕΙ Κοζάνης δεν θα σπούδαζε σε αυτά.Για αυτό αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνος είναι ο Γαβρόγλου. Θα το πληρώσει στις εκλογές.

 
Ελπίδα
12 Μαρ 2019 22:15

Σχολη αποκαταστασης της υγείας,μαλιστα!
νοσηλευτικη στο τμημα αποκατασταση της υγειας!δεν ειναι καλα μου φαινεται!ΤΕΙ και παλι ΤΕΙ καλυτερα!!

 
Μέλος ΔΕΠ ΤΕΙ/ΔΕ
12 Μαρ 2019 23:58

Η επαναφορά της συζήτησης της συνένωσης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, είναι ορθή και η μόνη ενδεδειγμένη ακαδημαϊκά, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε ένα ισχυρότερο ακαδημαϊκό ίδρυμα για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, εφόσον και οι δύο πλευρές λειτουργήσουν ορθολογικά και με σύνεση.

Λύση απόλυτα και κοινά αποδεκτή δεν θα υπάρξει, αλλά το σημαντικό -"η μεγάλη εικόνα"- είναι η δημιουργία ενός νέου Πανεπιστημίου Πατρών με επέκτασή του σε επιστημονικές ειδικότητες που δεν κάλυπτε μέχρι σήμερα. Το προσωπικό του ΤΕΙ μπορεί να συντελέσει θετικά σε αυτή την επέκταση, αφού διαθέτει υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, μεγάλη διάθεση για εργασία και δεν έχει τίποτε να φοβηθεί σε οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησής του.

Τέλος, στη δημόσια συζήτηση ενός ακαδημαϊκού ζητήματος που αποσκοπεί αποκλειστικά στην καλύτερη εκπαίδευση των φοιτητών, δεν πρέπει να εμπλέκονται εξωθεσμικοί παράγοντες, επειδή δεν έχουν ούτε τις γνώσεις ούτε καν την αρμοδιότητα να εκφέρουν άποψη επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

 
Όλα εδώ πληρώνονται!
13 Μαρ 2019 00:14

Όλοι οι απόφοιτοι ΤΕΙ θα σας μαυρίσουν. Συντονισμένα!

 
Φορολογουμενος
13 Μαρ 2019 00:27

Το σχεδιο συγχωνευσης το εμαθε μονο η πρυτανης του πσνεπιστημιου. Τα μελη της επιτροπης απο το ΤΕΙ ενημερωθηκαν; Μαλλον οχι. Μηπως το σχεδιο ειναι για τα καρναβαλια κ εμεις που πληρωνουμε για να παρουν τα παιδια πτυχιο καποιος τοσο καιρο τους κρυβει οτι θα εχουν διαφορετικης αντιμετωπισης αναλογα με το ΤΕΙ φοιτησης; Μηπως ο υπουργος να το μαζεψει πριν ερθουν τα χειροτερα με την αντισυνταατικοτητα του γενικου τμηματος;

 
Αυτόνομος_Αιτωλός
13 Μαρ 2019 08:17

Κατ΄αρχήν αυτό δεν είναι σχέδιο ανάπτυξης είναι σχέδιο διάλυσης του ΤΕΙ και των Τμημάτων του Αγρινίου και ανάπτυξης της Πάτρας.
Επίσης, δεν είναι σχέδιο αλλά η πρόταση της κας. Πρύτανι .

 
ΝΑΤΙΔΗΣ
13 Μαρ 2019 11:14

Καλημερα αδερφια φοιτητές . Θα ηθελα να ρωτησω το εξής : Εγω ανήκω στπ τμημα διοίκηση επιχειρήσεων του μεσολογγιου και δεν εχω πατησει ποδαράκι ακομ περα απο την εγγραφή . Υπαρχει ενδεχόμενο να μεταφερθεί το τμημα καπου αλλου αν γινει η συγχώνευση ή να ψαξω κανονικα σπιτι εκει το καλοκαιρι ;

 
Μιμης
13 Μαρ 2019 11:16

Κατατακτηριες όπως ο νόμος ορίζει; δηλ. 5 έως 10 φοιτητές; θα τελειώσουν 4 χρόνια τη σχολή τους και θα μπουν στο 2ο έτος του παν/κου τμήματος για να πάρουν παν/κο πτυχίο; δηλ θα σπουδάζουν 10 χρόνια; οι υπόλοιποι με πτυχίο που η σχολή τους θα καταργηθεί; ξεφτίλα!!!!!!

 
GT
13 Μαρ 2019 15:43

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΑ ΤΕΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΝ ΣΤΕΦ !!!! ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ
ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙ - ΣΤΕΦ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΑΛΛΙΩΣ

 
@Mίμης
13 Μαρ 2019 17:16

Κατατακτήριες είναι το 12% επί των εισακτέων (π.χ. αν ένα τμήμα δέχεται 200 άτομα από τις πανελλήνιες, 24 άτομα θα δεχθεί max από κατατακτήριες). Αυτό ισχύει για όλους τους πτυχιούχους (ΠΕ & ΤΕ), δεν είναι κάποιος ξεχωριστός και φυσικά δεν είναι υποχρεωτικό...

 
Συμβασιούχος ΤΕΙ ΔΕ
13 Μαρ 2019 17:24

Πότε θα πληρωθούμε εμείς οι Ακαδημαϊκοί Υπότροφοι (ΤΕΙ ΔΕ); Έστω τα δεδουλευμένα του προηγούμενου ακαδ. εξαμήνου; Έχουμε οικογένειες να θρέψουμε! Παρόλο που έχουμε πολλά προσόντα και πολυετή προσφορά στο ΤΕΙ δεν υπάρχει καμία μέριμνα για εμάς...

 
ΑποφασειςLIDL
13 Μαρ 2019 19:09

Ολα στο πόδι, τη μια μερα σχέδιο συγχώνευσης με το Π. Πατρών, μετά 1 μήνα με το ΕΑΠ, μετά λίγο καιρό πάλι Πάτρα. Είναι όλα της στιγμής, στο γόνατο, νύχτα το πήραμε το δίπλωμα, και τέτοια. Και δεν τους ενοχλεί καθόλου. Ευτελισμός των πάντων.

 
nikolaos
16 Μαρ 2019 04:13

Εκείνο το ξεχασμένο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ που ανέστειλαν τη λειτουργία του γιατί κανείς δεν το θέλει ως τώρα να ανασυσταθεί μέσω της μετεξέλιξης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας σε ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ για να υπάρχουν δυο Πανεπιστήμια συμβατικά ένα συγκεντρωτικό στην Πάτρα αυτό της Πάτρας και αυτό που θα προκύψει μέσω του ΤΕΙ και θα καλύπτει όλη την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας εκτός του ΕΑΠ που δεν θέλει το ΤΕΙ μαζί του και που χάνει όλες τις κτιριακές υποδομές του ΤΕΙ στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έχει φοιτητές αλλά χωρίς αίθουσες για τους πιτσιρικάδες που πλέον εισάγει και δεν ξέρουν να διαβάζουν μόνοι τους όπως οι ενήλικες εργαζόμενοι και φοιτητές του. Ελλάδα θα αλλάξεις ποτέ ??

 
Κωνσταντίνος
16 Μαρ 2019 12:48

Προς Nikolaos.Η πρότασή σου έχει μία λογική και θα τη στηρίξω.Μόλις το Πανεπιστήμιο Πατρών κατάλαβε ότι έρχονται τμήματα από το πουθενά,ενώ γιά δεκαετίες αγωνιζόταν ν'αποχτήσει έστω τη Νομική,του άνοιξε η όρεξη γιά συγκέντρωση αυτών πάλι στην Πάτρα.
Έτσι,προτείνουν να μετονομαστεί το Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος σε Μηχανικών Περιβάλλοντος όχι μόνο οι καταληψίες φοιτητές,αλλά και η ίδια η πρύτανης.Κι όχι μόνο αυτό,αλλά και να έρθει η έδρα του στην Πάτρα.Κανένα ενδιαφέρον γιά το Αγρίνιο.Ακόλουθα,προτείνουν να κλείσει το τμήμα Μηχανικών Η/Υ της Ναυπάκτου και να συγχωνευτεί με το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕΙ στην Πάτρα και να έρθει κι αυτό στην Πάτρα.Στη συνέχεια,προτείνουν να γίνει τμήμα Διοίκησης Τουρισμού πάλι στην Πάτρα και έτσι να κλείσει το παρόμοιο τμήμα του Πύργου.Η όρεξή τους δε θα σταματήσει και στο τέλος θα ζητήσουν να μεταφερθούν τα δύο τμήματα Επιστημών Υγείας από το Αίγιο στην Πάτρα γιά τους ίδιους τάχα επείγοντες ή ακαδημαϊκούς λόγους που ζητούν να έρθουν και τα υπόλοιπα στην Πάτρα.
Γι'αυτό,προτείνω το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας να απορροφήσει τα 3 τμήματα του Αγρινίου και να μετονομαστεί σε ΑΕΙ Δυτικής Ελλάδας,διατηρώντας έτσι τον περιφερειακό του χαρακτήρα που έτσι κι αλλιώς έχει το υπάρχον ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας,ενώ το Πανεπιστήμιο Πατρών ούτε κατάλαβε ποτέ όταν του έδωσαν από το πουθενά τα τρία τμήματα του Αγρινίου,ούτε τώρα πείθει ότι θα αποχτήσει ξαφνικά.
Όλες οι άλλες προτάσεις είναι πονηρές,αφού κι εκείνη γιά την υπαγωγή της ΣΤΕΦ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,προβλέπει κλείσιμο και μεταφορά του τμήματος της Ναυπάκτου στην Πάτρα,χωρίς να προβλέπει τίποτα γιά τις υπόλοιπες σχολές,οι οποίες θα παραδοθούν ως πρόβατα στη σφαγή της αλλαγής έδρας όπου θελήσει το Πανεπιστήμιο Πατρών.Μόνο με την υπαγωγή σε ένα ενιαίο περιφερειακό ΑΕΙ Δυτικής Ελλάδας το οποίο έτσι κι αλλιώς προϋπήρχε και κακώς καταργήθηκε,θα εξασφαλιστεί η παρουσία πολλών τμημάτων σε πόλεις της Δυτικής Ελλάδας εκτός από την Πάτρα. Ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο,γνήσια αποκεντρωμένο με σεβασμό στη γνώμη των επιμέρους σχολών του που έτσι κι αλλιώς θα λειτουργούν στην περιφέρεια,θα μπορούσε στο μέλλον,να δεχτεί και το ΕΑΠ στους κόλπους του,κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα,σ' αυτές τις βεβιασμένες συνθήκες και κάτω από τη βαριά σκιά του συγκεντρωτικού και πρόωρα γερασμένου Πανεπιστήμιου Πατρών.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ