Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Έρχονται νέα κριτήρια επιλογής ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και συμβούλων στα Σ.Δ.Ε

Δημοσίευση: 13/03/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σύντομα θα ανακοινωθούν τα νέα κριτήρια μοριοδότησης     επιλογής ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και συμβούλων στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, στη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Συμβούλων και Ωρομίσθιων Καθηγητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.

Ειδικότερα, σχετικά με τη συνάντηση από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συμβούλων και Ωρομίσθιων Καθηγητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας:

- Θέσαμε το ζήτημα της περιορισμένης αναγνώρισης της προϋπηρεσίας μας σε Σ.Δ.Ε. τόσο για τους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών- ωρομισθίων, όσο και για τους μόνιμους διορισμούς μέσω ΑΣΕΠ, επισημαίνοντας ότι η προϋπηρεσία μας δεν αναγνωρίζεται ούτε μισθολογικά ούτε για τις προκηρύξεις ΑΣΕΠ γενικότερα, επειδή προέρχεται από συμβάσεις έργου.O Υπουργός μας απάντησε ότι θεωρεί καταρχήν άδικη τη μειωμένη αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας και μας υποσχέθηκε ότι θα διερευνήσει με ποιο τρόπο μπορεί αυτό να διορθωθεί.

-Ως προς τα κριτήρια μοριοδότησης των προσόντων και πρόσληψης  των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και συμβούλων στα Σ.Δ.Ε. υποστηρίξαμε τις πάγιες θέσεις του συλλόγου για ισότιμη μοριοδότηση σπουδών- επιμόρφωσης και εμπειρίας, έμφαση στην εμπειρία και τις σπουδές- επιμόρφωση στην εκπαίδευση ενηλίκων και ιδιαίτερα σε Σ.Δ.Ε. και αύξηση μοριοδότησης της προϋπηρεσίας σε Σ.Δ.Ε. και του σχετικού πλαφόν ωρών, επισημαίνοντας ανάλογες προβλέψεις στο νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση. Ο Υπουργός μας ενημέρωσε ότι σχετικά σύντομα θα ανακοινωθούν τα νέα κριτήρια μοριοδότησης για τα Σ.Δ.Ε. και ότι σε αρκετά σημεία θα κινούνται προς την κατεύθυνση των προτάσεων μας.

-Ακόμη αναφερθήκαμε στο ζήτημα του εξορθολογισμού των αποσπάσεων μονίμων εκπαιδευτικών στα Σ.Δ.Ε. και ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα το εξετάσει.

- Τέλος, επισημάναμε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε ζητήματα αρμοδιότητας του Ι.Ν.Ε.Δ.Β.Ι.Μ. (καθυστερήσεις στις προσλήψεις, την υπογραφή των συμβάσεων και τις πληρωμές μας, καθώς και τις αδικίες που προκαλούνται απ’ το αυτοματοποιημένο σύστημα αναθέσεων). Ο Υπουργός αναγνώρισε τη σοβαρότητα των προβλημάτων αυτών και μας πρότεινε να μεσολαβήσει για να οριστεί  μια συνάντηση αντιπροσωπείας του συλλόγου μας με τη διοίκηση του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., όπου θα συζητηθούν όλα τα προβλήματα και θα εξεταστούν πιθανές λύσεις. Για τα συναφή πάγια αιτήματά μας για τη δημιουργία μητρώων ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και συμβούλων Σ.Δ.Ε. και την παροχή δωρεάν επιμόρφωσης ο Υπουργός μας ενημέρωσε ότι αμέσως πριν τη συνάντησή μας  είχε εξαγγείλει την ικανοποίησή τους.

Σε διάφορα σημεία της συνάντησης μας δόθηκε η ευκαιρία να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι τα Σ.Δ.Ε. είναι σχολεία εκπαίδευσης ενηλίκων με ιδιαίτερη φιλοσοφία και  μεθοδολογία και ότι οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σ’ αυτά πρέπει να έχουν τα αντίστοιχα προσόντα. Για το ζήτημα αυτό επικαλεστήκαμε και σχετική γνωμοδότηση της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, καθώς και ερευνητική μελέτη που εκπονήθηκε, μετά από αίτημα του συλλόγου μας, με συντονιστή τον επίκουρο καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Γιώργο Ζαρίφη. Ο Υπουργός αναγνώρισε την ιδιαιτερότητα των Σ.Δ.Ε. ως σχολείων εκπαίδευσης ενηλίκων. Με βάση τα παραπάνω ζητήσαμε, όταν τα Σ.Δ.Ε. θα υπαχθούν στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως έχει εξαγγείλει ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης, να δημιουργηθούν  οργανικές  θέσεις  σ’ αυτά  και  οι διορισμοί σ’ αυτές να γίνουν με κύρια κριτήρια τη σχετική προϋπηρεσία και τα τυπικά προσόντα που σχετίζονται με την εκπαίδευση ενηλίκων και τα Σ.Δ.Ε., υπογραμμίζοντας ότι ανάλογο σύστημα διορισμών προβλέπεται για την Ειδική Αγωγή.

 

Σχόλια (2)

 
χαχαχα
13 Μαρ 2019 15:16

Μάλιστα. Σαν τον πρώην υφυπουργό που υπέγραψε αλλαγή κριτηρίων για τους μονίμους (και ξαναϋπέγραψε αλλαγή χωρίς να έχει μεσολαβήσει επιλογή να δούμε πού είχε κάνει λάθος) και τώρα πάλι θα κάνει το θαύμα του ο υπουργός επιλεκτικά απέναντι στους ωρομισθίους. Θα δούμε "ορέα" πράγματα. Εξετάζεται ο κανονισμός, εξετάζονται οι αποσπάσεις. Καμμιά δημόσια διαβούλευση (και όχι εν κρυπτώ και παραβύστω) θα δούμε; Ε, ναι να βολευτούν οι υπερπροσοντούχοι ωρομίσθιοι, όταν γίνουν οργανικές (γέλαγε ο υπουργός κάτω από τα μουστάκια του; ) .

 
πάκης
13 Μαρ 2019 23:51

Τι θα ζητάνε άραγε από τους πικραμένους ωρομισθίους; να πιάνουν πουλιά στον αέρα ; σεμινάρια ; PhD ; γιατί το τονίζουν τόσο ;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.