Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

“Επαναστατική γυμναστική” στον Κ. Γαβρόγλου από τον Πρύτανη του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας

“Αναβαθμίζουν τα ΤΕΙ , πρόχειρα και εσπευσμένα, σε Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, είτε τα συνενώνουν, βολικά και απρογραμμάτιστα, με κάποιο άλλο όμορο ΑΕΙ, όπως του Παν.Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου και του Ιονίου Παν.με το ΤΕΙ Ιον.Νήσων"
Δημοσίευση: 14/03/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το “Λάβαρο” της επανάστασης κατά των συγχωνεύσεων των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια σήκωσε ο Πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας , Καθηγητής Β. Τριανταφύλλου, ο οποίος σε κείμενο προς τους φορείς της περιφέρειάς του ασκεί σκληρή κριτική στα σχέδια “Γαβρόγλου” όχι μόνο για το δικό του Ιδρυμα , αλλά και για τις συγχωνεύσεις όλων των ΤΕΙ της χώρας.

Ειδικότερα ο Πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (σ.σ. με το ΕΕΤΕΜ Αχαΐας) , συγκαλεί  σύσκεψη όλων των Φορέων της Δυτικής Ελλάδας, για την  Παρασκευή 15 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι,στο Συνεδριακό Κέντρο του Ιδρύματος, , βάζοντας ως θέμα  “τον Aφανισμό της Tεχνολογικής Eκπαίδευσης στην Ελλάδα – Μύθοι και Αλήθειες”.

Ο Πρύτανης   συνοδεύει την πρόσκληση με ένα "επαναστατικό" κείμενο κατά των συγχωνεύσεων γενικά των ΤΕΙ με Πανεπιστήμια, στο οποίο αναφέρει τα εξής:

Αναβαθμίζουν, πρόχειρα και εσπευσμένα τα ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια: Η συνένωση ΑΕΙ-ΤΕΙ θα επιφέρει την κατάργηση της τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα οι ενδείξεις τείνουν να «εξαφανίσουν» τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) από τον ακαδημαϊκό χάρτη. Είτε τα αναβαθμίζουν, πρόχειρα και εσπευσμένα, σε Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, είτε τα συνενώνουν, βολικά και απρογραμμάτιστα, με κάποιο άλλο όμορο ΑΕΙ, όπως η συνένωση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου και του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Μετατόπιση των δραστηριοτήτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο σύνολό της: Τα πολιτικά αίτια αυτού του σχεδιασμού πρέπει να τα συσχετίσουμε με τα χαρακτηριστικά που επιχειρούν να προσδώσουν στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση. Παρατηρούμε ήδη μετατόπιση των δραστηριοτήτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο σύνολό της, συγκριτικά με το παρελθόν, από την παραγωγή ερευνητικού προϊόντος στην παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης, συχνάκις με οικονομικό αντίτιμο, όπως στην περίπτωση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ή των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ).

Το υπουργείο Παιδείας ολοκληρώνει την κατάργηση της τεχνολογικής εκπαίδευσης: Έτσι, το υπουργείο Παιδείας ολοκληρώνει την κατάργηση της τεχνολογικής εκπαίδευσης συνενώνοντας ΤΕΙ με ΑΕΙ ή αναβαθμίζοντας ΤΕΙ σε ΑΕΙ. Η πρακτική αυτή συνοψίζεται στην απλοϊκή πρόθεση να αναβαθμιστούν τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ, επειδή τα ΤΕΙ θα γίνουν Πανεπιστήμια και τα ΑΕΙ θα καταστούν τάχα σημαντικότερα, μόλις αυξηθεί το πλήθος των φοιτητών και των διδασκόντων τους.

Ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις: Διοικητικές παρεμβάσεις τέτοιου μεγέθους απαιτούν ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις, τις οποίες επιχειρεί το υπουργείο να διαμορφώσει κατ’ επίφασιν, εξασφαλίζοντας την επιμέρους συγκατάθεση των διοικήσεων των Ιδρυμάτων και παραβλέποντας τους άλλους εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, καθώς και τους φοιτητές.

Επιτροπές  μονόπλευρης πληροφόρησης –καθοδηγούμενης από τα Πανεπιστήμια-ΤΕΕ-ΓΕΩΤΕ: Αντί ενός αναμενόμενου θεσμικού διαλόγου, το υπουργείο, με υποκαθορισμένα (under-determined) κριτήρια, συγκρότησε εισηγητικές επιτροπές οι οποίες αργούν να αποφανθούν σε συγκεκριμένα ερωτήματα, είτε είναι μονόπλευρης πληροφόρησης –καθοδηγούμενης από τα Πανεπιστήμια-ΤΕΕ-ΓΕΩΤΕ, χωρίς να υπάρχει η στοιχειώδη αρχή της ισότητας των ιδρυμάτων, καθώς επίσης μη λαμβάνοντας τα Ακαδημαϊκά κριτήρια (διεθνές) και απαξιώνοντας τις δήθεν επιτροπές που ο ίδιος ο κ. Γαβρόγλου έχει συγκροτήσει, αλλά χαρίζοντας χρόνο για κρίσιμες πολιτικές υποσχέσεις στους αρμόδιους.

Συμφέροντα: Τα ακαδημαϊκά κριτήρια δεν αποτελούν ουδέτερη αντικειμενική παράμετρο, αλλά προϊόν της εκάστοτε συγκεκριμένης πορείας της αντιπαράθεσης των συμφερόντων που εκπροσωπούν οι ενδιαφερόμενοι και οι εμπλεκόμενοι κοινωνικοί εταίροι. Αυτή η οπτική μετατοπίζει τη συζήτηση στον τρόπο που πρέπει να διεξαχθεί και δεν συζητείται το ουσιώδες, δηλαδή κατά πόσο πρέπει να γίνει η συνένωση! Σ’ αυτό το πρόβλημα οφείλουμε να τοποθετηθούμε λαμβάνοντας υπόψη όχι τα ιδιοτελή οφέλη μας, αλλά το κοινωνικό κόστος των επιλογών μας και τη σημασία τους.

Κοινωνία-αγορά χωρίς τεχνολογική κατάρτιση: Η συναίνεση στη συνένωση ΑΕΙ-ΤΕΙ ισοδυναμεί με τον αφανισμό της τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και αυτός ο αφανισμός εκβάλλει σε μια κοινωνία-αγορά χωρίς τεχνολογική κατάρτιση, με υπερπροσφορά πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, εν πολλοίς ασύνδετης με τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και του μοντέλου ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ της Χώρας.

Απόφοιτοι… χωρίς απαιτούμενη εμπειρία: Εν κατακλείδι, οι απόφοιτοι ΑΕΙ θα καλούνται να καλύψουν τεχνολογικές ανάγκες και ειδικεύσεις χωρίς απαιτούμενη εμπειρία και αυτή η συνθήκη είναι ιδιαιτέρως προβληματική. Ανάλογες πολιτικές καθιστούν σταδιακά τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση περισσότερο επιλεκτική με καθαρά οικονομικά κριτήρια, δηλαδή την καθιστούν ταξική.

Σε σχέση με τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού: Το οιονεί συνενωμένο ελληνικό Πανεπιστήμιο θα υποβαθμιστεί και σε σχέση με τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, στα οποία ούτως ή άλλως σπουδάζει η κυρίαρχη τάξη- και αναπόδραστα θα αποδυναμωθεί η εργασιακή αξία των αποφοίτων μας.

Επαγγελματικά Δικαιώματα: Όταν Εδώ και 35 χρόνια δεν έχουν Επαγγελματικά Δικαιώματα οι απόφοιτοι μας, μάλιστα παρά τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα για τους αντίστοιχους Πτυχιούχους των ΑΕΙ εφαρμοσμένων επιστημών (Fachhochschulen - Universities of Applied Sciences) & (Polytechnics).

Μείωση αριθμού φοιτητών: Τέλος ξεκάθαρα η ευρύτερη περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα έχει μείωση φοιτητών ανά έτος, περίπου στους 1.000, με την μη δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας ή μετατροπή του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος σε Πανεπιστήμιο, ειδικότερα από τις δηλώσεις του υπουργού κ. Γαβρόγλου η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών δεν θα υπάρχει στον διαμορφούμενο χάρτη της Δυτικής Ελλάδος, εν αντιθέσει με την Αθήνα-Κρήτη- Κεντρική Μακεδονία.

Σχολή Τεχνολογίας: Με την ΜΗ δημιουργία Σχολής Τεχνολογίας, θα έχει ως αποτέλεσμα περίπου 400 υποψήφιοι φοιτητές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Π.Δ.Ε.) να μην έχουν την δυνατότητα να ακολουθήσουν σπουδές Μηχανικού στην Πάτρα και να μετατραπούν σε εσωτερικούς μετανάστες ή να μη σπουδάσουν καθόλου.

Το έγκλημα: Σας καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα που πρόκειται να συντελεστεί στην Δυτική Ελλάδα και να γνωρίζεται ότι η δήθεν αναβάθμιση των ΤΕΙ είναι η εξαφάνιση από τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, μπροστά στα συντεχνιακά συμφέροντα του ΕΜΠ-ΤΕΕ & ΓΕΩΤΕ, χωρίς να γνωρίζει κανείς τα δισεκατομμύρια επενδύσεων που έχει κάνει η Ε.Ε. και η φορολογία του Έλληνα πολίτη για τις εγκαταστάσεις (κτιριακές), υλικοτεχνικές (εργαστήρια), εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

Τοποθετήσεις του κ. Γαβρόγλου: Αυτό άλλωστε είναι καταγεγραμμένο στις τοποθετήσεις του κ. Γαβρόγλου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όσο και στις επιτροπές της Βουλής στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις των ΤΕΙ Ηπείρου, Άρτας, Λάρισας, Λαμίας, Χαλκίδας κ.λ.π. με την υιοθέτηση των προτάσεων του ΤΕΕ και τις κα. Μοροπούλου (ΕΜΠ).

Σχόλια (14)

 
φορολογούμενος
14 Μαρ 2019 08:02

επιτέλους ένας πρύτανης ΤΕΙ που τόλμησε να τα πει έξω από τα δόντια,
χωρίς να βλέπει την καρεκλίτσα του στο Πανεπιστήμιο
και να κρύβεται πίσω από δήθεν ''ακαδημαϊκά κριτήρια''

 
@φορολογούμενος
14 Μαρ 2019 08:25

Ναι αυτός ο Πρύτανης που "τόλμησε" είναι αυτός που επιδιώκει να κάνει το ΤΕΙ όπως είναι Πανεπιστήμιο και δεν θέλει να δει με τίποτε τα Τμήματά του να καταλήγουν σε Γενικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Τώρα επειδή βλέπει ότι δεν του βγαίνει "τολμάει". Κατάλαβες;

 
Είναι δυνατόν?
14 Μαρ 2019 08:58

"Η συνένωση ΑΕΙ-ΤΕΙ .."
Τάδε έφη Πρύτανης ΤΕΙ..! μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε ένας Πρύτανης ΤΕΙ να αγνοεί (?) ότι εδώ και 18 χρόνια τα ΤΕΙ είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα!

Πραγματικά αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο η χρήση του λανθασμένου διαχωρισμού από το ανώτατο θεσμικό όργανο του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας.

 
ABC
14 Μαρ 2019 09:11

Να μείνουν ΤΕΙ.
Να έχουμε και ένα ΤΕΙ βρε αδερφέ.

 
μελος ΔΕΠ
14 Μαρ 2019 09:12

Μα εσυ χθές, ΑΙΦΝΙΔΙΩΣ, απέρριψες την προσφατη προταση της πρυτάνεως του Παν Πατρων για το Γενικο Τμημα στο οποίο θα υπαχθούν ολα τα μελη ΔΕΠ του ΤΕΙ, απαρνηθηκες τις ΔΙΚΕΣ σου προτασεις που έκανες στην συγκλητο την τριτη 12/3 και διαμελισες το ΤΕΙ ΔΕ σε δυο κομματια οπου το ενα (ΣΤΕ) παει στο Παν Πατρών και το άλλο (ΣΔΟ, ΣΕΥΠ)στο Παν Πελοπ . Χωρις να ρωτησεις κάνεναν, χωρις να ενημερώνεις κανέναν, χωρις να συμβουλευεσαι κανέναν. Εσυ μας εκπροσωπεις. Δεν εισαι στη θεση αυτή για να αποφασιζεις την τυχη μας μονος σου.

 
MONO AEK
14 Μαρ 2019 09:13

Η λύση είναι μία

όποια τμήματα του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος θέλουν ας ενωθούν με το ΠΑν.Πατρών και τα υπόλοιπα να αποτελέσουν ένα ΤΕΙ Πατρών

Απλά και καθαρά

 
Informer
14 Μαρ 2019 09:23

Τώρα τα θυμήθηκε αυτά!!! Πού ήταν τόσο καιρό!!!
(στην χθεσινή ψηφοφορία στην ΣΤΕΦ Πατρών που υποθέτω συμμετέχει ως μέλος ΔΕΠ, δεν είδα καμία πρόταση για να παραμείνει ΤΕΙ!!!!)

Δεν πείθει κανένα για την αλτρουιστικές του διαθέσεις

Επαναλαμβάνω αυτό που έγραψα χθες στο θέμα με την ψηφοφορία της ΣΤΕΦ.
Όσα τμήματα του ΤΕΙ Πατρών θέλουν να ενσωματωθούν με το Πανεπιστήμιο και τα υπόλοιπα (δηλαδή η ΣΤΕΦ) να παραμείνει ΤΕΙ!!

Απορία: τα Πολυτεχνεία δεν παρέχουν Τεχνολογική εκπαίδευση ???

 
Γιώργος Παπαδόπουλος
14 Μαρ 2019 09:27

«Η συνένωση ΑΕΙ-ΤΕΙ»
«συνενώνοντας ΤΕΙ με ΑΕΙ ή αναβαθμίζοντας ΤΕΙ σε ΑΕΙ»
«αναβαθμιστούν τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ»
«Η συναίνεση στη συνένωση ΑΕΙ-ΤΕΙ»

Συμφωνώ σε πολλά από αυτά που λέει, αλλά κάποιος πρέπει να τον ενημερώσει (ή να του υπενθυμίσει) ότι τα ΤΕΙ είναι ΗΔΗ ΑΕΙ. Αν εν έτει 2019 μιλάει ΑΚΟΜΑ για ΑΕΙ και ΤΕΙ, τότε ...

 
Τι θέλουν τελικά...
14 Μαρ 2019 09:37

Θέλουν να μπουν στην Πολυτεχνική της Πάτρας αλλά δεν τους βγαίνει, για αυτό όλα αυτά...

 
Άκης
14 Μαρ 2019 12:14

Να συγχωνευθούν με το Iόνιο Πανεπιστήμιο. Είναι καλύτερο.

 
πινκ-πονκ
14 Μαρ 2019 13:40

αισθάνομαι ότι βλέπω παιχνίδι πινκ-πονκ, καθώς πάμε στο τέλος του παιχνιδιού ο κάθε παίχτης κτυπά το μπαλάκι δυνατά περιμένοντας από την άλλη πλευρά επίσης δυνατό χτύπημα.
Προφανώς η αντίδραση από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας είναι ισχυρό και δεν φαίνεται να δημιουργείται χώρος για ένα ακόμα Πανεπιστήμιο όπως έγινε με το ΤΕΙ Κρήτης και την ασθενή αντίδραση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 
@ABC
14 Μαρ 2019 15:40

Έχεις δίκιο. Να μείνει ένα ΤΕΙ.

 
Δημήτρης Ρ.
14 Μαρ 2019 17:52

ΝΤΡΟΠΗ να υπάρχει διαχωρισμός ΑΕΙ -ΤΕΙ Εν ετει 2019!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΚΑΙ ειδικα απο στομα πρύτανη ΤΕΙ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean