Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και οι αλλαγές στο Λύκειο

Το esos δημοσιεύει το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και τις αλλαγές στο Λύκειο , όπως παραδόθηκε πριν λίγο στην ΟΛΜΕ.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το χρονοδιάγραμμα
Την ερχόμενη Δευτέρα το Σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, όπως είπε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στην άτυπη συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς συντάκτες.
Στη συνέχεια θα κατατεθεί Σχέδιο Νόμου μεμονωμένο ή θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο με τις συγχωνεύσεις των οκτώ ΤΕΙ (ακόμη δεν έχει αποφασιστεί) με στόχο να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής πριν τις γιορτές του Πάσχα.
Η εξεταστέα ύλη
Η Εξεταστέα Υλη της Γ' Λυκείου του επόμενου σχολικού έτους, είπε ο υπουργός Παιδείας θα ανακοινωθεί πριν τις 10 Απριλίου.
Η νέα Γ΄ Γενικού Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Εισαγωγή
Στόχος της προτεινόμενης αναμόρφωσης είναι η αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου, που οφείλονται κυρίως στη διττή ιδιότητα όσων φοιτούν σε αυτή την τάξη, δηλαδή αφενός του μαθητή Λυκείου και αφετέρου του υποψήφιου φοιτητή Α.Ε.Ι. Αυτή η πραγματικότητα οδήγησε στην αδιαφορία των μαθητών για όσα μαθήματα δεν εμπλέκονται στις πανελλαδικές εξετάσεις, την αντιμετώπιση γενικά του σχολείου ως πάρεργου με αντίστοιχη προσήλωση στην παραπαιδεία, την υποβάθμιση του απολυτήριου και, βεβαίως, την άσκηση ασφυκτικής καθημερινής πίεσης στους νέους αλλά και στις οικογένειές τους που αναγκάζονται να δαπανούν για κάθε «φουρνιά» υποψηφίων 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την προετοιμασία προς τις πανελλαδικές.
Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αποτελεί παρέμβαση στη δομή και το πρόγραμμα της Γ΄ Λυκείου, στον τρόπο κτήσης του απολυτηρίου αλλά και στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην προοπτική σταδιακής καθιέρωσης της ελεύθερης πρόσβασης. Η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε με βάση τη φιλοσοφία της προσέγγισης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, των προτάσεων που διατυπώθηκαν στη διάρκεια του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία στην περίοδο 2015-2016, τα πορίσματα των συζητήσεων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την ίδια περίοδο, καθώς και μετά από διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και διάφορους εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς φορείς, ιδιαίτερα μετά τις εξαγγελίες της 3ης Σεπτεμβρίου 2018.
Οι αλλαγές που περιγράφονται παρακάτω εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο ευρείας μεταρρύθμισης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα ενισχύει τον μορφωτικό ρόλο του Λυκείου με ολοκλήρωση της βασικής μόρφωσης στο πλαίσιο της καθιέρωσης της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης αλλά συγχρόνως είναι και στενά συνυφασμένες με τις μεταρρυθμίσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σκοπός είναι να εξασφαλιστεί για την ελληνική νεολαία μια παιδεία σύγχρονη και ελκυστική που να ανταποκρίνεται στις πολύπλοκες απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας, τόσο σε απόκτηση γνώσεων όσο και στην καλλιέργεια των αξιών. Στόχος είναι η συγκρότηση ελεύθερων, δημοκρατικών και υπεύθυνων αυριανών πολιτών, αλλά και η ορθή προετοιμασία των αυριανών επιστημόνων, με τρόπο παιδαγωγικά ορθό, με εμβάθυνση στα διάφορα γνωστικά πεδία με ουσιαστική εμπλοκή εκπαιδευτικών και μαθητών μέσα στο σχολείο και όχι αποστήθιση, και με ακόμη μεγαλύτερη μείωση των κοινωνικών και γεωγραφικών ανισοτήτων που υπάρχουν σήμερα.
Ο λόγος που προτάχθηκαν οι αλλαγές στην Γ΄ Γενικού Λυκείου και στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ότι ο ασφυκτικός εναγκαλισμός της τάξης αυτής από τις πανελλαδικές εξετάσεις ματαιώνει σε μεγάλο βαθμό, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών, την εκπαιδευτική διαδικασία. Επιπλέον, όπως φαίνεται από τον συνήθη χρόνο έναρξης της προετοιμασίας για τις εξετάσεις, ούτε προηγούμενες τάξεις του Λυκείου είναι απαλλαγμένες από την αγωνία των μαθητών, οι οποίοι ήδη αρχίζουν να σκέπτονται ως υποψήφιοι. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες των εξετάσεων και η Γ΄ Λυκείου να αναδιοργανωθεί ώστε να αποκτήσει ξεκάθαρο σκοπό και περιεχόμενο και να λειτουργήσει ως ανάχωμα προστασίας της υπόλοιπης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τελικό στόχο να μπορούν απρόσκοπτα οι νέοι να αποκτήσουν τα αναγκαία για τη ζωή τους εφόδια που η βαθμίδα αυτή έχει να τους προσφέρει. Αν δεν αρχίσουν να αντιμετωπίζονται τα εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα και οι παθογένειες της Γ΄ Λυκείου, οποιαδήποτε αλλαγή στις άλλες τάξεις δεν θα μπορέσει να εδραιωθεί.
Η μείωση των μαθημάτων Γενικής Παιδείας
Το νέο σύστημα μειώνει δραστικά τα μαθήματα Γενικής Παιδείας. Τα μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας (6 ώρες), Θρησκευτικά (1 ώρα), Φυσική Αγωγή (2 ώρες) και ένα μάθημα επιλογής (2 ώρες) γίνονται υποχρεωτικά για όλους. Ο λόγος αυτής της αλλαγής είναι ότι, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών, τα μαθήματα Γενικής Παιδείας προσκρούουν σήμερα στην απόλυτη αδιαφορία των μαθητών.
Συνεπώς η μόνη λύση με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι να δώσουμε επιτέλους στη Γ΄ Λυκείου έναν στόχο (και όχι δύο στόχους αντιφατικούς μεταξύ τους), ώστε να ανακτήσει τη λειτουργικότητά της και την αξία της μέσα στο συνολικό σύστημα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από την άλλη, από το 2020-21, θα εξορθολογιστεί το πρόγραμμα της Α΄και Β΄ Λυκείου και θα καταργηθεί ο διαχωρισμός σε Ομάδες Προσανατολισμού στη Β΄ Λυκείου, που υποχρεώνει σήμερα τους μαθητές να αποφασίζουν πρόωρα για το επαγγελματικό τους μέλλον. Οι μαθητές πλέον να κάνουν την επιλογή τους με την προαγωγή τους στη Γ΄ ΓΕΛ, σύμφωνα με τις κλίσεις και τις προτιμήσεις τους.
Ο περιορισμός των μαθημάτων Ομάδων προσανατολισμού
Σήμερα κάθε Ομάδα προσανατολισμού περιλαμβάνει μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλαδικές αλλά και μαθήματα που δεν εξετάζονται. Το νέο σύστημα κρατάει μόνο αυτά που εξετάζονται. Έχει έτσι τη δυνατότητα να προσφέρει στους μαθητές/υποψηφίους μια λιτή δομή που τους επιτρέπει να ασχολούνται αποκλειστικά με τα μαθήματα με τα οποία στην πραγματικότητα ασχολούνται λόγω των πανελλαδικών. Και να ασχολούνται περισσότερες ώρες.
Η αύξηση της ύλης
Σε μαθήματα προσανατολισμού στα οποία οι ώρες διδασκαλίας αυξάνονται σημαντικά υπάρχει και σχετική αύξηση της ύλης. Η αύξηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν είναι αναλογική. Στην ουσία λοιπόν, αν κάποιος συνυπολογίσει τη μείωση των αντικειμένων με την αύξηση της ύλης, ο τελικός φόρτος του μαθητή/υποψήφιου της Γ΄ Λυκείου μειώνεται και, το κυριότερο, εστιάζεται σε αυτά που πραγματικά απασχολούν τους μαθητές.
Δηλαδή τα σχολεία προσπαθούν να γίνουν φροντιστήρια;
Σε καμία περίπτωση. Το φροντιστήριο μαθαίνει τον μαθητή/πελάτη πώς να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις πανελλαδικές. Αυτή είναι η αποστολή του και την εκπληρώνει λιγότερο ή περισσότερο καλά. Η δουλειά του σχολείου είναι εντελώς διαφορετική. Με πέντε χρόνια δευτεροβάθμιας που έχουν προηγηθεί, ο μαθητής έχει αποκτήσει τη γνώση που χρειάζεται ως μελλοντικός πολίτης, κοινωνός κοινωνίας. Στην Γ΄ Λυκείου έχει την ευκαιρία να σκεφθεί και να εμβαθύνει πάνω στη γνώση. Όμως ούτε η ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας ούτε η δυνατότητα εμβάθυνσης της γνώσης μπορούν να γίνουν εν κενώ ή γενικά και αφηρημένα. Με το νέο σύστημα δίνεται στον κάθε μαθητή η δυνατότητα να μάθει να εμβαθύνει και να κρίνει τη γνώση και την επιστήμη στα αντικείμενα τα οποία θα τον απασχολήσουν στη συνέχεια της σταδιοδρομίας του.
Οι Ομάδες Προσανατολισμού αλλάζουν
Σήμερα έχουμε τρεις ομάδες Προσανατολισμού και τέσσερα επιστημονικά πεδία. Το νέο σύστημα προτείνει τέσσερις Ομάδες Προσανατολισμού, κάθε μία σε απόλυτη αντιστοίχιση με ένα επιστημονικό πεδίο. Φυσικά υπάρχουν Πανεπιστημιακά Τμήματα η πρόσβαση στα οποία μπορεί να γίνει από περισσότερες της μιας Ομάδες Προσανατολισμού, από περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία. Αυτό που καταργείται είναι η δυνατότητα με ένα μάθημα Γενικής Παιδείας να ανοίγει η πρόσβαση σε άλλο επιστημονικό πεδίο. Σήμερα, μόνο το 30% των υποψηφίων σπουδάζει αυτό που θα ήθελε, όπως αυτό αντανακλάται στις προτιμήσεις στα μηχανογραφικά δελτία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος αριθμός φοιτητών που, καθώς σπουδάζουν κάτι που δεν θέλουν, λιμνάζουν και δεν παίρνουν πτυχίο για πολλά χρόνια. Το νέο σύστημα προτρέπει τους υποψηφίους να κατευθυνθούν στα τμήματα που πραγματικά θέλουν και όχι απλά να «πετύχουν κάπου». Αντίληψη του ΥΠ.Π.Ε.Θ. είναι ότι το σημαντικό δεν είναι να γίνει κάποιος φοιτητής όπου να 'ναι αλλά να σκεφθεί ότι η επιλογή του θα καθορίσει όλη την υπόλοιπη επαγγελματική του ζωή.
Η ενίσχυση της αξίας του απολυτηρίου
Με το νέο σύστημα το απολυτήριο Λυκείου αποκτά τη σοβαρότητα που του αξίζει. Το απολυτήριο έχει σήμερα απαξιωθεί, ακριβώς γιατί θεωρείται μια απλή διαδικαστική υπόθεση. Όμως η απαξίωση αυτή είναι τελικά βλαπτική για τους ίδιους τους μαθητές. Με το απολυτήριο αυτό κάποιοι θα αναζητήσουν μια θέση στο Δημόσιο ή και στον ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορεί να αποκτάται με τρόπο που το μειώνει ως τίτλο. Σήμερα οι μαθητές εξετάζονται για το απολυτήριο σε τέσσερα μαθήματα, εντελώς διαφορετικά από εκείνα στα οποία θα εξεταστούν αμέσως μετά στις πανελλαδικές. Αυτό σημαίνει διπλή προετοιμασία, εκτός κι αν κάποιοι θεωρούν δεδομένο ότι οι μαθητές δε χρειάζεται να προετοιμαστούν για το απολυτήριο, επειδή οι σημερινές εξετάσεις είναι εικονικές. Αν είναι έτσι, ας το πουν ευθέως. Αν ωστόσο η σημασία των απολυτηρίων εξετάσεων δεν αμφισβητείται, με το νέο σχέδιο οι εξετάσεις για το απολυτήριο απλοποιούνται, αφού οι μαθητές θα εξεταστούν ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ τόσο για το απολυτήριο όσο και για τις πανελλαδικές. Συγκεκριμένα:
Για την αναβάθμιση των ενδοσχολικών εξετάσεων, προκρίνεται η λύση της συνεργατικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, η οποία όχι μόνο δεν αποστερεί από τα σχολεία την αυτονομία τους για τις ενδοσχολικές εξετάσεις, αλλά αποτελεί και ένα πρώτο στάδιο για την εμπέδωση πνεύματος συνεργασίας των σχολικών μονάδων, το οποίο δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο ζήτημα των εξετάσεων.
Τα σχολεία θα χωριστούν σε ομάδες, ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό διαγώνισμα θα προκύπτει μετά από κλήρωση ομάδας θεμάτων μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος. Τα θέματα θα στέλνονται ηλεκτρονικά στους μαθητές των σχολείων της συγκεκριμένης ομάδας στις 10:30 και οι μαθητές θα ξεκινούν στις 11:00 τη δίωρη γραπτή εξέταση. Επιτηρητές θα είναι καθηγητές άλλων σχολείων και διαφορετικής ειδικότητας από την ειδικότητα των καθηγητών του εξεταζόμενου μαθήματος. Στα ιδιωτικά σχολεία οι επιτηρητές θα είναι ένας από το Δημόσιο σχολείο και ένας από το ιδιωτικό σχολείο. Τα γραπτά των μαθητών, αφού καλυφθούν τα ονόματα, θα βαθμολογούνται από καθηγητή άλλου σχολείου.
Σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση του βαθμού του απολυτηρίου, με το νέο σύστημα ισχύουν τα εξής:
• Βαθμός προαγωγής παραμένει το 9,5
• Για τα μαθήματα που εξετάζονται και γραπτά, ο Μ.Ο. διαμορφώνεται κατά 60% από τον Μ.Ο. των δύο τετραμήνων και κατά 40% από τον βαθμό της γραπτής απολυτήριας εξέτασης
• Για τα υπόλοιπα μαθήματα, ο βαθμός είναι ο Μ.Ο. των δύο τετραμήνων
• Στη διαμόρφωση του Γενικού Μ.Ο. (τελικού βαθμού) συμμετέχουν ισότιμα όλα τα μαθήματα πλην της Φυσικής Αγωγής.
Εξάλλου, οι απολυτήριες εξετάσεις σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ. Εκτός από το ότι τα θέματα θα είναι από εκπαιδευτικούς της περιοχής τους, το σημαντικότερο είναι ότι οι απολυτήριες εξετάσεις δεν είναι ανταγωνιστικές· δεν περνάει όποιος πήρε καλύτερο βαθμό από ανθυποψηφίους του αλλά απλά όποιος πήρε βαθμό απόλυσης (9,5). Σε επόμενα σχολικά έτη ο βαθμός απολυτηρίου θα συνυπολογίζεται και στη διαμόρφωση του βαθμού πρόσβασης των πανελλαδικών εξετάσεων.
Με την ενίσχυση της αξιοπιστίας του απολυτηρίου επιτυγχάνεται και η ισότιμη αντιμετώπιση των αποφοίτων των ΓΕΛ στην αγορά εργασίας, αφού είναι προσόν διορισμού μέσω ΑΣΕΠ.
Τι θα γίνει με τα εσπερινά Γενικά Λύκεια;
Σήμερα οι απόφοιτοι των εσπερινών ΓΕΛ έχουν ένα επιπλέον ποσοστό 1% για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Για να το εξασφαλίσουν πρέπει να έχουν κάνει συγκεκριμένο χρόνο σε εσπερινά λύκεια (διετία στο παλιό τετραετές, τριετία στο νέο τριετές). Σε διαφορετική περίπτωση, δεν έχουν καν το δικαίωμα να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις ούτε καν με τους αποφοίτους των ημερησίων ΓΕΛ, διότι δεν έχουν την ίδια ύλη. Με το νέο σύστημα, η Δ΄ Λυκείου τετραετούς και η Γ΄ Λυκείου τριετούς εσπερινού ΓΕΛ διατηρούν το δικαίωμα του 1%, με τους ίδιους όρους που ισχύει και σήμερα. Το πρόγραμμά τους προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, δηλαδή: 6 ώρες Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, 1 ώρα Θρησκευτικά και τρία μαθήματα ανά Ομάδα Προσανατολισμού, καθένα με 6 ώρες. Η ύλη θα εξομοιωθεί με εκείνη των ημερησίων λυκείων και όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το 1% θα έχουν το δικαίωμα να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις την ίδια χρονιά, μαζί με τους αποφοίτους των ημερησίων ΓΕΛ.
Η Α΄ δήλωση για τα ΤΕΠ
Με το νέο σύστημα οι υποψήφιοι καλούνται να κάνουν μια πρώτη επιλογή τμημάτων που ονομάζουμε Α΄ δήλωση. Πρέπει να είναι σαφές ότι η δήλωση αυτή ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Η ιδέα βασίζεται στην αντίληψη ότι, αν ένας υποψήφιος έχει αποφασίσει ότι του αρέσει ένα επάγγελμα που προϋποθέτει Τμήμα ΑΕΙ που δεν έχει υψηλή ζήτηση, δεν έχει κανένα λόγο να υποστεί όλη τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Με το νέο σύστημα μπορεί να γνωρίζει πολύ νωρίς ότι εξασφάλισε την εισαγωγή του και ότι δεν έχει να αγωνιά για τίποτε άλλο εκτός από την κτήση του απολυτηρίου του. Αν ωστόσο αλλάξει γνώμη και επιθυμεί να επιδιώξει την εισαγωγή του σε πανεπιστημιακό τμήμα που απαιτεί πανελλαδικές (ΤΠΠΕ), τίποτε απολύτως δεν τον εμποδίζει να κάνει κανονικά τη δήλωσή του τον Μάρτιο, να ακυρώσει την Α΄ δήλωση και να διαγωνιστεί στις πανελλαδικές εξετάσεις. Συνεπώς η Α΄ δήλωση είναι μια επιπλέον δυνατότητα που δε δεσμεύει καθόλου τους υποψηφίους. Αναλυτικά το σύστημα προβλέπει τα εξής:
1. Μετά το πέρας της προθεσμίας για αλλαγή Ομάδας Προσανατολισμού, όλοι οι μαθητές που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποχρεούνται να συμπληρώσουν Α’ δήλωση προτίμησης με έως 10 προτιμήσεις Τμημάτων στα οποία επιθυμούν να φοιτήσουν. Ο αριθμός 10 είναι ενδεικτικός, αλλά τα μοντέλα τα οποία έχει επεξεργαστεί το ΥΠΠΕΘ δείχνουν ότι δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος.
2. Με βάση τις προτιμήσεις των μαθητών και τον αριθμό εισακτέων που θα έχει αποφασιστεί ανά Τμήμα, θα προκύψει ένας αριθμός Τμημάτων για τα οποία ο αριθμός των προτιμήσεων θα είναι μικρότερος από τον αριθμό εισακτέων. Αυτά τα Τμήματα, στα οποία ο αριθμός των αιτήσεων υπολείπεται των διαθέσιμων θέσεων, ονομάζονται «Τμήματα ελεύθερης πρόσβασης» (ΤΕΠ).
3. Τα υπόλοιπα Τμήματα, δηλαδή εκείνα στα οποία ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τις διαθέσιμες θέσεις, ονομάζονται «Τμήματα πρόσβασης μόνο με πανελλαδικές εξετάσεις» (ΤΠΠΕ).
4. Λίγες μέρες αργότερα, ο μαθητής ενημερώνεται για το ποιες από τις προτιμήσεις του αντιστοιχούν σε ΤΠΠΕ και ποιες σε ΤΕΠ. Από το σύνολο των δηλώσεων θα προκύψουν:
(1) Αυτές στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται ένα τουλάχιστον ΤΕΠ και,
(2) Αυτές στις οποίες όλα τα Τμήματα είναι ΤΠΠΕ.
5. Οι μαθητές της κατηγορίας (2), θα διαγωνιστούν στις πανελλαδικές για την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση μιας και από τις προτιμήσεις τους στη Α’ δήλωση δεν έχει προκύψει κανένα ΤΕΠ.
6. Μετά τη λήξη του 1ου τετραμήνου, οι μαθητές της κατηγορίας (1) επιβεβαιώνουν αν θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ή αν προτιμούν να εισαχθούν σε ένα από τα ΤΕΠ που είχαν συμπεριλάβει στην Α’ δήλωση. Η επιβεβαίωση αυτή είναι οριστική και δεσμευτική. Συγκεκριμένα, ένας μαθητής που είχε τουλάχιστον ένα ΤΕΠ στην Α΄ Δήλωση μπορεί:
(α) να επιλέξει εισαγωγή σε ΑΕΙ μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, χάνοντας το δικαίωμα πρόσβασης σε κάποιο από τα ΤΕΠ που είχε δηλώσει ή,
(β) να επιλέξει ένα από τα ΤΕΠ που είχε συμπεριλάβει στην Α΄ δήλωση, οπότε εισάγεται στο Τμήμα αυτό, με μόνη προϋπόθεση την κτήση του απολυτηρίου της Γ΄Λυκείου. Αν για την εισαγωγή στο Τμήμα που επέλεξε προβλέπεται και εξέταση σε ειδικό μάθημα, ο υποψήφιος θα εξεταστεί στο ειδικό αυτό μάθημα μαζί με τους υποψηφίους που εξετάζονται πανελλαδικά.
Το παρακάτω σχήμα απεικονίζει την όλη διαδικασία:
Τονίζεται ότι, μετά την οριστικοποίηση του Φεβρουαρίου δε μπορεί να γίνει καμιά περαιτέρω αλλαγή.
Για τους μαθητές που διάλεξαν να εισαχθούν σε ΤΕΠ χωρίς πανελλαδικές δε θα υπάρχει δυνατότητα μετεγγραφής.
Σημαντικές διευκρινίσεις:
1. Το σύστημα θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά για την Γ’ Λυκείου του 2019-2020, και οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών θα εισαχθούν σε Τμήματα που θα έχουν τον ελάχιστο αριθμό των 8 μελών Δ.Ε.Π., που εξασφαλίζουν την αυτοδυναμία τους, θα έχουν ανανεωμένο πρόγραμμα σπουδών και θα έχουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.
2. Οι μαθητές που επέλεξαν τις πανελλαδικές, μετά τις εξετάσεις και τη δημοσιοποίηση των βαθμών τους της τελικής επίδοσης, υποχρεούνται τον Ιούλιο του 2020, μετά τις πανελλαδικές, να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό και να θέσουν όσες επιλογές Τμημάτων επιθυμούν, ασχέτως του περιεχομένου της Α’ δήλωσης και θα εισαχθούν σε αυτά με βάση τις επιδόσεις τους, όπως ακριβώς ισχύει στο υπάρχον σύστημα εισαγωγής. Οι απόφοιτοι παλαιοτέρων ετών συμμετέχουν κανονικά στις πανελλαδικές εξετάσεις όπως και σήμερα.
3. Στα τμήματα που απαιτούν την εξέταση κάποιου ειδικού μαθήματος (ξένες φιλολογίες, τμήματα με σχέδιο, ΤΕΦΑΑ κτλ.) η εξέταση του ειδικού μαθήματος θα γίνεται μόνο σε πανελλαδικές εξετάσεις ανεξαρτήτως αν ο υποψήφιος έχει επιλέξει την εισαγωγή του μέσω ΤΕΠ ή πανελλαδικών εξετάσεων. Συνεπώς αν κάποια από τα εν λόγω τμήματα προκύψει ότι ανήκουν στα ΤΕΠ μετά την Α’ δήλωση, οι υποψήφιοι οι οποίοι τα έχουν δηλώσει και θέλουν να εισαχθούν σε αυτά χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, θα έχουν την υποχρέωση να εξετάζονται πανελλαδικά μόνο στα αντίστοιχα ειδικά μαθήματα και να επιτυγχάνουν την ελάχιστη απαιτούμενη επίδοση, ώστε να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στα εν λόγω τμήματα με το απολυτήριό τους.
Ακολουθεί συγκριτικός πίνακας μεταξύ όσων σήμερα ισχύουν και των αλλαγών που προτείνονται:
Συμπερασματικά
Με την περιγραφή αυτή των επικείμενων αλλαγών, γίνεται φανερή η προσπάθεια να γίνουν σταθερά βήματα αντιμετώπισης όλων των παθογενειών που σήμερα ταλανίζουν τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μαθητές/υποψήφιους και τις οικογένειές τους. Στόχος παραμένει να δοθεί στους μαθητές η δυνατότητα αφενός να λάβουν ουσιαστική παιδεία και αφετέρου να προετοιμαστούν επαρκώς και με τρόπο παιδαγωγικά αποδεκτό για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ μέσα στο σχολείο, με περιορισμό των οικονομικών βαρών της παραπαιδείας, να αποκτήσουν ένα αναβαθμισμένο αξιόπιστο απολυτήριο με αξιοκρατικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και, ενδεχομένως, να εισαχθούν με ελεύθερη πρόσβαση στο Τμήμα της προτίμησής τους χωρίς εξετάσεις, εφόσον το επιθυμούν. Το σχέδιο αυτό αποτελεί την αρχή για μια ευρύτερη αναμόρφωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα επιτελεστεί σταδιακά, χωρίς αναταράξεις για τη σχολική κοινότητα, πάντα με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Τριμελές όργανο για τις αμοιβαίες μετατάξεις
- Ματαιώθηκε διαγωνισμός απομαγνητοφώνησης συνεντεύξεων εκπαιδευτικών
- Καθιστική διαμαρτυρία θα κάνουν οι υπάλληλοι του υπ. Παιδείας για το κίνητρο ανταμοιβής
- Έκτακτη επιχορήγηση 709.228,00 € για σχολεία του εξωτερικού
- Live/ υπ. Παιδείας: Τι είναι, τι αξιολογεί και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το PISA
- Κ. Πιερρακάκης: Ξεκινά η διαβούλευση για τον νέο αθλητικό νόμο
- ΕΛΜΕ Πειραιά : Τι μας είπε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης
- Αναπληρωτές (Δ ' φάση) : Σήμερα οι δηλώσεις προτίμησης σχολείων
- Νόμιμη η διαδοχική εναλλαγή της θέσης Πρύτανη στο ΑΠΘ υποστηρίζουν οι Απ. Αποστολίδης, Γ. Ζωγραφίδης. και Χ. Φείδας
- Ο ονομαστικός κατάλογος 195 υπαλλήλων φορέων του υπ. Παιδείας που θα λάβουν κίνητρο ανταμοιβής
Σχόλια (59)
Στην τελικη αυτο που θα γινει ειναι οι μαθητες να αναγκαστουν να κανουν περισσότερα ιδιαίτερα σε ωρες. Οι γονεις θα ξοδευουν περισσοτερα χρηματα. Η πληροφορικη θα επρεπε να ειναι στη θετική κ οχι ξεχωριστά.
Μετα απο τοση προετοιμασια εφτασαν σε αυτο το απαραδεκτο πραγμα;
Κριμα κ ντροπη σε ολους οσους συμμετειχαν σε αυτο το απαραδεκτο επιστημονικα κ κοινωνικα νομοσχέδιο
Ανακοινώσεις χωρίς απαντήσεις!
Απορίες ακόμη άλυτες ...
Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη(!!!) σαφείς οδηγίες του νέου ΤΖΟΓΑΔΟΡΙΚΟΥ συστήματος προτείνω στο υπουργείο να αναλογιστεί ότι αυτό μπορεί να καταστεί -αν δεν είναι ήδη- καταφανώς αντισυνταγματικό!!!
Έστω ότι στο τμήμα Χ μπαίνει με το απολυτήριο του (π.χ. με βαθμό 13) ένας μαθητής καθώς είναι ελεύθερης πρόσβασης.
Ένας άλλος (πχ με βαθμό 15) δίνει πανελλαδικές και δεν περνάει σε κάποιο τμήμα γιατί δηλώνει μόνο κάποιες υψηλόβαθμες σχολές. Αν είχε δηλώσει όμως ανάμεσα στα δέκα τμήματα το Χ και πάει στο δικαστήριο πιστεύει κανείς αφελής ότι δεν θα δικαιωθεί; Αφού το μοναδικό κριτήριο είναι το απολυτήριο και θα το έχει πάρει με μεγαλύτερο βαθμό είναι δυνατόν να χάσει τη θέση από έναν με το ίδιο προσόν αλλά με μικρότερο βαθμό;
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το Σύνταγμα προβλέπει ΙΣΟΝΟΜΙΑ.
1) Εφόσον το απολυτήριο θα αποτελεί διαβατήριο για την εισαγωγή δεν μπορεί να μην λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του για την διαδικασία κατανομής των φοιτητών σε σχολες.
2)Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία (και βέβαια κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας ισονομίας) το ότι ένας μαθητής θα είναι «φοιτητής» από τον Οκτώβριο ήδη και θα έχει κατοχυρώσει συγκεκριμένη θέση μήνες πριν απλά και μόνο χάρη σε μια τυχαία/τζογαδόρικη διαδικασία δίχως κριτήρια παρά μόνο τύχης.
Θέλω να πω ότι η πρόσβαση μόνο με το απολυτήριο θα μπορούσε να ισχύει για όλους και με βάση ασφαλώς τον βαθμό του απολυτηρίου έπειτα από τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων για τα τμήματα ΤΕΠ! Και εφόσον ένας μαθητής περνάει και σε τμήμα μέσω πανελλαδικών τότε με δήλωση οριστική επιλέγει το τμήμα που επιθυμεί. Η ιδεοληψία και ο ακραίος λαϊκισμός του θα οδηγήσει σε ένα σύστημα πρόσβασης καταφανώς αντισυνταγματικό γιατί δεν εξασφαλίζει ισονομία και δεν θέτει καν ως προσόν εισαγωγής τον βαθμό που απολυτηρίου!!! Λυπάμαι που οι σύμβουλοι του Υπουργού τον οδηγούν σε αντισυνταγματικό νόμο. Εύκολα θα καταπέσει και γιατί θα μπαίνουν φοιτητές με δυό μέτρα και δυό σταθμά και επίσης γιατί το απολυτήριο που κατά τη γνώμη τους τώρα αποκτά κύρος (με δεύτερες πανελλαδικές, την ίδια διαδικασία στα ίδια μαθήματα στην ίδια ύλη!!!) θα αποτελεί κριτήριο αλλά χωρίς να μετρά ο βαθμός του. Μια τρέλα, επειγόντως θα απευθυνθώ σε ειδικό γιατί η λογική τους με ξεπερνά...
Alter ego, έγραψες!
Καταργείς τα Λατινικα, βάζεις Κοινωνιολογία να αποστηθίζουν Μαρξ κι Έγκελς μέχρι αύριο χωρίς να καταλαβαίνουν μία, έτσι μεγάλε, κατάργησε και τ' Αρχαία να βάλεις κηπουρική, κατάργησε τη Φυσική να βάλεις κοπτοραπτική, τη Χημεία τι να την κάνεις, βάλε μαγειρική. Καλά πας, το 'χεις!
Οχι άλλο κάρβουνο και "μεταρυθμίσεις"-σαλάτα. Εκεί που μπορούσε ο μαθητής να εξεταστεί και σε 1 έξτρα μάθημα και να έχει πρόσβαση και σε άλλο πεδίο (π.χ. και θετικές επιστήμες, και πληροφορική), τώρα ΤΕΛΟΣ. Αυτό λέγεται ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ στα ΑΕΙ.
Και μετά ως "ελευθερη πρόσβαση" βαφτίζουμε το να μπαίνουν οι μαθητές "τζάμπα" τις σχολές στις οποιές σχεδόν κανένας δε θέλει να μπει οπότε και το επίπεδο είναι στον πάτο. Δεν έχει όριο η κοροϊδία.
Υπουργέ το σχέδιό σου είναι τόσο το πληρέστερο και το σαφέστερο.
Ψήφιση ως κατεπείγον...
Η πρόταση του υπουργείου είναι η καλύτερη δυνατή. Το προτεινόμενο σχέδιο είναι το πιο ολοκληρωμένο από όσα έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν. Δε μπαίνω σε λεπτομέρειες γτ το έχω ήδη κάνει σε άλλο σχόλιο. Κε Υπουργέ ψηφίστε τις αλλαγές σύντομα και ανακοινωστε εγκαίρως την εξεταστεα ύλη.
Το νέο σύστημα στρέφεται κατά των μαθητών και είναι υπερ των φροντιστηρίων και των ιδιαιτέρων.
Με απλά μαθηματικά αποδεικνύεται:
Οι μαθητές είχαν 4 μαθήματα, ενώ τώρα έχουν 5 μαθήματα. (+λογοτεχνία)
Οι μαθητές διάβαζαν όλη τη χρονιά για να βγάλουν την υπάρχουσα ύλη, ενώ τώρα θα έχουν από 20% έως και 60% περισσότερη ύλη σε κάθε μάθημα. Άρα πόσο χρόνο θα χρειαστούν για να την καλύψουν σε επίπεδο διαβάσματος; Δεν αφορά τις ώρες μαθήματος, αλλά τις ώρες διαβάσματος.
Τα παραπάνω αν σκεφτούμε, δεν χρειάζεται να μιλήσουμε περαιτέρω.
Αλλά υπάρχουν και άλλα προβλήματα:
Βάζει 6ωρα μαθήματα, άρα ο μαθητής στη Γ Λυκείου θα διδάσκεται από 5-6 καθηγητές την εβδομάδα. Πόσο κουραστικό είναι αυτό για τον μαθητή;
Αν ο καθηγητής που κάνει το μάθημα είναι κάποιας ηλικίας ή είναι άπειρος ή απλά δεν είναι καλός καθηγητής, πόσες ώρες θα χρειαστεί φροντιστήριο;
Ποιος Έλληνας θα εμπιστευτεί μόνο το σχολείο, ας έχει και τον καλύτερο καθηγητή, σε 27αρια και 30αρια τμήματα; Άρα πόσες ώρες φροντιστηρίου θα απαιτηθούν για να καλυφθούν τα 5 μαθήματα με την αυξημένη ύλη;
Οι συντάκτες του νομοσχεδίου έχουν σύνδεση με την πραγματικότητα;
Τι θα μπορούσε να γίνει; Ίδια ύλη, ή έστω εξορθολογισμός της ύλης με μικρές αυξομειώσεις και 4ωρα ή 5 ωρα μαθήματα. Έτσι δεν θα υπάρχουν τα πιο πάνω προβλήματα.
Αγαπητοί του esos κάντε μια ερώτηση, υπάρχουν τελικά μαθήματα βαρύτητας ή όχι; Η τελευταία ανακοίνωση δεν αναφέρει τίποτα.
Η εξεταστέα ύλη και ο τρόπος υπολογισμού των μορίων είναι πολύ σημαντικές παράμετροι για τα παιδιά που προετοιμάζονται.
Επιτέλους, το υπουργείο ας ξεκαθαρίσει το τοπίο! Τόσο δύσκολο είναι;
Θα ήθελα να εκφράσω μια άποψη επί του θέματος, από την οπτική γωνία ενός επαγγελματία χημικού φροντιστή. Για να έχει νόημα κατά τη γνώμη μου μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ειδικά για το Λύκειο, χρειάζονται:
1. Ξεκάθαρη φιλοσοφία εκπαίδευσης, που δεν θα απαιτεί από το ελληνικό σχολείο και τους μαθητές του να ανταποκρίνονται σε απαιτήσεις πολύ πέρα από τις υποκειμενικές και αντικειμενικές τους δυνατότητες.
2. Εκσυγχρονισμένα αναλυτικά προγράμματα σπουδών για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, με σωστά και αξιοποιήσιμα σχολικά βιβλία. Το σημερινό πρόγραμμα κλείνει αισίως την εικοσαετία και τα βιβλία έχουν γίνει κουρελούδες, με τις αναρίθμητες μεταβολές της διδακτέας ύλης που προωθεί κάθε χρόνο το Υπουργείο.
3. Μια κυβέρνηση που να έχει την πρόθεση να πετύχει ευρύτερες συναινέσεις, όχι μόνο στη Βουλή αλλά και μεταξύ των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων. Αν όλοι οι ενδιαφερόμενοι δεν πειστούν για την σκοπιμότητα των αλλαγών, αυτές θα αποτύχουν.
Το περίπλοκο σύστημα που προτείνεται, με τα πράσινα και κόκκινα τμήματα, είναι θνησιγενές και αποβλέπει μόνο στο να μπορέσει ο κ. Υπουργός να ισχυριστεί προς αδαείς ότι έχει δρομολογήσει την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων. Πολύ φοβάμαι ότι ως προς αυτό το τελευταίο, δεν θα πείσει κανέναν.
Εξαιρετική καταιγίδα μέσα στα κεφάλια τους.
Το νέο σύστημα εισαγωγής είναι το καλύτερο, απ' όσα δημόσια έχουν ανακοινωθεί τα τελευταία χρόνια.
Απλά το υπουργείο να ανακοινώσει την εξεταστέα ύλη, και όλα θα πάρουν το δρόμο τους.
Βέβαια και θα αντιδρούμε σε κάθε αντιεπιστημονική ρύθμιση το οποίο είναι και αντίθετο με τη νέα φιλοσοφία της εκπαίδευσης παγκοσμίως: Πληροφορική παντού και από νωρίς. Και βέβαια ως θετική και τεχνολογική επιστήμη.
Ένα ενιαίο σύστημα παιδείας δεν θα δούμε ποτέ...Όταν θέλεις να κάνεις αλλαγές δεν τις ξεκινάς από την μέση άλλα από μικρότερες τάξεις. Η κυβερνοσυριζα δεν έχει καταλάβει ότι την τελευταία 4ετια έχει φέρει άνω κάτω την παιδεία...Μας κούρασαν....φύγετε πια
εχω βαρεθει να ακουω την κλαψα των συναδελφων πληροφορικων. εμπρος λοιπον οι μαθητες μας στο λυκειο να διερευνησουν γιατι πεφτουν τα αεροπλανα και για τη δραση των φαρμακων μεσα απο υπολογιστες και για εργασια στο σπιτι να ρυθμισουν το κυκλοφοριακο στο Λονδινο ή τη πτηση σε σμηνη των εντομων. δεν υποφερεστε πια
Γιατι πρέπει μαθητές να αποφασίζουν για τις πανελλήνιες ήδη από την β ; Και μην πείτε την γνωστή δικαιολογία ότι όποιος ξέρει στην γ ξέρει και στην β . Στην πραγματικότητα πολλοί πάμε σε θολά νερά και ίσως δεν έχουμε κατασταλάξει . Ελεύθερη πρόσβαση και μη; Μιλάμε για τις σπουδές μας και όχι για τις πατάτες στην λαϊκή κ Γαβρογλου . Δεν μπορούμε να υπολογίζουμε τις σπουδές μας με τακτικές ελεύθερης αγοράς και μεθόδους ζήτησης και προσφοράς . Για την αύξηση της ύλης της ιστορίας που πλέον εμπεριέχεται όλο το βιβλίο εκτός του παρευξηνιου τι έχετε να πείτε; Για την κατάργηση των λατινικών που πολλά παιδιά ξεκινησαν λατινικά φέτος στην β λυκείου και από του χρόνου αποτελεί επιλογής τι έχετε να πείτε; Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας κ Γαβρογλου .. Το σύστημα της παιδείας ήταν σάπιο ναι αλλά η λύση δεν είναι να ατροφησει μα να ενισχυθεί .. το μόνο που πρόκειται να ενισχυθεί βέβαια είναι το άγχος και τα ωράρια στα φροντιστήρια . Ενδοσχολικες εξετάσεις στα μαθήματα πανελληνίων σε περιφερειακό επίπεδο; Δεν βλέπει κανείς την ομοιότητα με τις πανελλήνιες έτσι ; Από πότε ευνοεί τους μαθητές η αύξηση του ανταγωνισμού κύριε γαβρογλου ; Παιδια της Δευτέρας λυκείου που ήδη προετοιμάζονταν για τις πανελλαδικές εξετάσεις καλούνται να εξεταστούν σε ένα νέο σύστημα με πρωτόγνωρες αλλαγές και βέβαια ας μην πει κανένας ότι δεν γνώριζε για φροντιστήρια κλπ . Ποιες εγγυήσεις θα υπάρξουν για το συμβουλευτικό πρόγραμμα κ Γαβρογλου ; Θα μας κάνει επαγγελματικό προσανατολισμό ο γυμναστής και η μουσικός όπως χρόνια συμβαίνει στα ασθενικά γυμνάσια μας ;Που πήγε η γενική παιδεία ; Όχι δεν θα το παίξω Κινέζος ναι ήταν υποβαθμισμένη και ναι πολλοί δεν ενδιαφέρονταν αλλά αυτό δεν συνέβαινε παρά μόνο γιατί το τρέξιμο στο φροντιστήριο ήταν τέτοιο και το άγχος άλλο τόσο που η γενική παιδεία ήταν ευκαιρία να χαζεψουμε ή να καλύψουμε κενά για το φροντιστήριο . Όσο η παιδεία συνεχίζει να αποτελεί κόστος για σας τόσο εσείς αποτελείτε βάρος για μας. Έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέμε .. Όταν βέβαια υπάρχουν χρήματα για ιδιωτικό ή άπειρα φροντιστήρια από μεριάς σας φυσικά ουδεμία μέριμνα θα υπάρξει για τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα που πλήττονται υπό το οικονομικό βάρος της κατά τ'αλλα δωρεάν παιδείας σας . Ας εξοπλιστούν πρώτα τα επαγγελματικά λύκεια με τα απαραίτητα εργαλεία , τα γενικά λύκεια με τα απαραίτητα όργανα για πειράματα και πρακτική εφαρμογή των γνώσεών μας , η δωρεάν μεταφορά και η κάλυψη των ξένων και ας κάνετε ύστερα τις "προοδευτικές" σας αλλαγές
Με μεγάλη αγανάκτηση και χωρίς ίχνος σεβασμού και κατανόησης ,
Μαθητής β' λυκείου , χρεωμένος εδώ και τρεις μήνες σε φροντιστήριο !
ααααααααααααααααα συριζαιοι εσεις δεν υποσχοσασταν ελευθερη προσβαση στα πανεπιστημια και καταργηση των πανελληνιων ????? ααααααααα δεν μπορειτε και κανετε τα τεπ κι τουπ τωρα.Αντε πατε στα σπιτια σας να ασχοληθει κανενας σοβαρος επιτελους με την εκπαιδευση.
ειδικα για τα boeing ζωγραφισες
Σήμερα κατασκευάζουμε φάρμακα και μαχόμαστε κατά των ασθενειών με πειράματα "in silico" (προσομοίωση στον υπολογιστή). Το Boeing 777 σχεδιάστηκε και δοκιμάστηκε στον υπολογιστή πριν ξεκινήσει η φυσική του κατασκευή. Η μοντελοποίηση των φαινομένων είναι η πρώτη γραμμή των Θετικών Επιστημών σήμερα. Είναι δυνατόν οι υποψήφιοι Μηχανικοί, Βιολόγοι, Φυσικοί, Χημικοί, Μαθηματικοί να εισάγονται στις σχολές χωρίς εξέταση (και επομένως προετοιμασία) σε Προγραμματισμό/Πληροφορική; Πάει πίσω όλη η κοινωνία!
Όλεθρος διαλύουν τα πάντα.Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο μεγαλύτερο καλό θα κάνετε στους Έλληνες.
Με τα ΕΠΑΛ τι θα κάνει το υδροκέφαλο Υπουργείο που εξοντώνει τα παιδιά με τη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ μειωση των εισακτέων!ΒΑΛΤΕ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10 ΤΩΡΑ και αφήστε τις θέσεις ως έχουν!Δεν φταίνε τα παιδιά για τις συγχωνεύσεις σαλάτα του Γαβρόγλου και του άσχετου επιτελείου του!Αιφνιδιάζουν τα παιδιά 3 μήνες πριν τις πανελλαδικές!Είναι σοβαροί οι άνθρωποι;ούτε στην Ουγκάντα να βρισκόμαστε όχι στην Ευρώπη του 2019.....ΚΑΙ θέλουν και ψήφο;Τα παιδιά αυτά κύριοι δεν είναι ενός κατώτερου Θεού,δικαιούνται να ξέρουν τους όρους που διαγωνίζονται!Καληνύχτα Σύριζα,θα συντριβείς!
Την Μεγάλη Βδομάδα γίνονται αυτά. Λίγο υπομονή παρακαλώ
Επιτέλους να ψηφιστεί. Είναι το ίδιο με το σχέδιο της επιτροπής Μπαμπινιώτη που είχε προκρίνει η Ν.Δ. Είναι το μόνο που αναβαθμίζει το Λύκειο. Τα μαθήματα Γενικής παιδείας στη Γ Λυκείου σήμερα δεν προσφέρουν τίποτα στους μαθητές οι οποίοι αδιαφορούν παντελώς. Εμείς που διδάσκουμε στη Γ Λυκείου το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Αντίθετοι στο νέο σύστημα είναι οι φροντιστές, πιο πολύ οι ιδιαιτεράδες και όσοι αντιτίθενται μονίμως σε ότι προτείνει η κυβέρνηση.
Πρέπει το συντομότερο το υπουργείο να μας ανακοινώσει ΤΙ θα γίνει με τη δραματική μείωση των εισακτέων που φαίνεται ότι δρομολογεί μετα τη συγχώνευση των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ...Δηλαδή θα την πληρώσουν τα παιδιά και ιδιαίτερα αυτά που δίνουν σε 3 μήνες πανελλήνιες;!Ούτε στη Β.Κορέα κύριοι της κυβέρνησης δεν γίνονται αυτά!Είναι δυνατόν απο το 20% των θέσεων που δίνατε στα παιδιά αυτά για τα τει ,τώρα να δίνετε το 5% ΜΟΝΟ;Αν δεν αναπροσαρμόσετε το ποσοστό θα μείνετε στην ιστορία ως οι ολετήρες της τεχνικής εκπαίδευσης αν και πρώτη φορά αριστεροί...(sic)που και καλά ενδιαφερόσαστε για το καλό των χαμηλότερων στρωμάτων της κοινωνίας μας....
Η εξεταστέα - διδακτέα ύλη γιατί πριν τις 10 Απριλίου και όχι σήμερα; Ακόμα την ψάχνουν;
ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ.
ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ........
Και τι γίνεται με αυτούς που θέλουν να δώσουν ξανα μετά από χρόνια πανελλήνιες όπως εγώ που τελείωσα το 2011!;;
Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου για τις χιλιάδες των παιδιών - μαθητών ΕΠΑΛ που φοιτούν εφέτος στην Β’ & Γ’ Λυκείου και δεν μπορούν να μετακινηθούν σε ΓΕΛ χωρίς να χάσουν χρονιά;
Όσοι μαθητές της Β΄και Γ΄Λυκείου είχαν εγγραφεί σε ΕΠΑΛ με στόχο την εισαγωγή τους σε μια Ανώτερη σχολή (ΑΕΙ/ΤΕΙ), τι μπορούν να κάνουν πλέον μετά την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ;
Γιατί η αίσθηση που δημιουργείται από το προτεινόμενο σύστημα εισαγωγής είναι ότι έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν μόνο σε κάποιο 2ετές πρόγραμμα σπουδών τύπου ΙΕΚ;
Γιατί κάνετε τέτοιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής, που επηρεάζουν την ζωή χιλιάδων οικογενειών χωρίς να έχετε προνοήσει για την επόμενη ημέρα;
Γιατί στο προτεινόμενο σχέδιο δεν υπάρχει καμία αναφορά στους μαθητές των ΕΠΑΛ;
Γιατί κάθε 2 χρόνια που αναλαμβάνει ένας νέος Υπουργός αλλάζει ότι έκανε ο προκάτοχος του διότι εκείνος ξέρει καλύτερα; Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε μια σταθερή πολιτική; Τόσο λίγο υπολογίζουμε τους αυριανή γενιά;
Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και οι αλλαγές στο Λύκειο ανακοινώθηκαν. Είναι διαφορετικά πράγματα η εξεταστέα - διδακτέα ύλη και το πρόγραμμα σπουδών του ΙΕΠ. Σύμφωνα με το ΙΕΠ "Ο καθορισμός της διδακτέας και εξεταστέας ύλης και οι σχετικές οδηγίες θα ακολουθήσουν". Η εξεταστέα - διδακτέα ύλη των μαθημάτων πότε θα ανακοινωθεί;
Μόλις ανακαλύψετε τον (κυκλικού σχήματος) τροχό να μας ενημερώσετε παρακαλώ, για να χαρούμε!
Μήπως να εξετάζατε λίγο, το τι επικρατεί μέσα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια ? Ο Μ. Ο. αποφοίτησης σε πάρα πολλά τμήματα 4-ετών σπουδών είναι 6 - 7 έτη, και σε 5-ετών σπουδών 7+ έτη !!! Αυτό σας λέει κάτι για άριστους μαθητές και κατάκοπους (αμέσως μετά) φοιτητές ? Πραγματικά, ποιές γνώσεις και σε ποιά αντικείμενα χρειάζεται ένας μαθητής - υποψήφιος φοιτητής για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των πανεπιστημιακών σπουδών? Αυτό το εξετάζετε καθόλου ? Μήπως αυτό το καθορίζουν τα φροντιστήρια ? Σταματήστε πια να σχεδιάζετε πολύπλοκα συστήματα εξετάσεων βασισμένα σε ένα χρηματιστηριακού τύπου εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ευνοεί ΜΟΝΟΝ τα φροντιστήρια !!!
Δείτε πως κάνουν και τα "κακά" ιδιωτικά πανεπιστήμια των "κακών" δυτικών χωρών την επιλογή των δικών τους υποψήφιων φοιτητών. Ξέρετε, . . . αυτά στα οποία τρέχουν οι δικοί μας απόφοιτοι για μεταπτυχιακά.
Σελίδες