ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ: Παρουσία του Κ. Γαβρόγλου ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες στην Κρήτη

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι απόψεις των Πρυτάνεων επί του Σχεδίου “Γαβρόγλου” για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕ

16/03/2019

Ενημερώθηκε: 17/03/2019, 09:24

Άκουσε το άρθρο

Παρουσία του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ολοκληρώνονται σήμερα , Σάββατο, στην Κρήτη, οι εργασίες της Συνόδου Πρυτάνεων, με “οικοδεσπότη” το Πανεπιστήμιο Κρήτης που για τις συγχωνεύσεις, σε ότι το αφορά, δήλωσε ότι αυτές δεν μπορούν να γίνουν  “χωρίς προηγούμενη μελέτη και απόφαση της οργάνωσης των Πανεπιστημίων”.

Στην σημερινή τετ α τετ συνάντηση Πρυτάνεων- υπουργού   θα κυριαρχήσουν τα εξής τρία θέματα:

Α. Συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων- ΤΕΙ 

Β. Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ  

Γ. Δημιουργία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι απόψεις των Πρυτάνεων επί του Σχεδίου “Γαβρόγλου” για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, δεδομένου θα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην τελική διαμόρφωση του Σχεδίου, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο να ψηφιστεί στη Βουλή, πριν τις γιορτές του Πάσχα.

Επίσης στις συζητήσεις των Πρυτάνεων με τον υπουργό Παιδείας θα κυριαρχήσουν οι ενδεχόμενες ρυθμίσεις που απαιτούνται για την λειτουργία των Ευρωπαικών Πανεπιστημίων στα οποία θα συμμετέχουν και ελληνικά Πανεπιστήμια.

Ηδη ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε προς τους Πρυτάνεις να προωθήσει στη Βουλή, όποιες ρυθμίσεις απαιτούνται.

Το esos θα σας μεταφέρει άμεσα ρεπορτάζ από τη Σύνοδο Πρυτάνεων, για τις αποφάσεις και όσα θα πει ο Κ. Γαβρόγλου.

Οι επτά  προτεραιότητες της ΝΔ  για τα Πανεπιστήμια

Τις επτά βασικές προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας για την δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανέπτυξε στη Σύνοδο Πρυτάνεων η τομεάρχης παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως.

Κεντρικός στόχος, εφόσον ο ελληνικός λαός  αναδείξει τη ΝΔ ως επόμενη κυβέρνηση , είπε η Νίκη Κεραμέως,  είναι τα ακαδημαϊκά Ιδρύματα  να είναι πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σύγχρονα, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας.

 Οι προσπάθειες επίτευξης αυτών των  στόχων, τόνισε η τομεάρχης της ΝΔ,  κινούνται σε 7 βασικούς άξονες:

1. Με σύγχρονους και αποτελεσματικούς θεσμούς διοίκησης, πχ με ξεκάθαρες και διακριτές αρμοδιότητες στα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου. Η επικάλυψη αρμοδιοτήτων στο παρελθόν προκάλεσε μεγάλες δυσλειτουργίες.

2. Με προγράμματα σπουδών χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας, π.χ. με την απελευθέρωση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών από την τωρινή υπερρύθμιση και την περαιτέρω ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξ’ αποστάσεως.

3. Με αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα. Ενδεικτικά, η κρατική χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων θα συνδέεται και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

4. Με την κατάργηση του ασύλου και την εξασφάλιση ομαλού και υγιούς ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Καθιερώνουμε την αυτεπάγγελτη επέμβαση των δημοσίων αρχών για όλες τις αξιόποινες πράξεις που λαμβάνουν χώρα στα Ιδρύματα.

5. Με την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας των Ιδρυμάτων. Πρακτικά, μεταξύ άλλων, με την ενίσχυση της δημιουργίας επιχειρήσεων εντάσεως γνώσης (spin-off) και την απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ.

6. Με την προσέλκυση νέων πόρων για τα Ιδρύματα επιπλέον της κρατικής χρηματοδότησης. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα αξιοποιήσουμε και σχήματα ΣΔΙΤ και θα εισάγουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για δωρεές προς τα Ιδρύματα.

7. Επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, καθώς εκεί ακριβώς εντοπίζεται μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης, π.χ. μέσω της ενίσχυσης του θεσμού της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους οργανισμούς, αλλά και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε συναφή με τις σπουδές αντικείμενα.

Τέλος, η Νίκη Κεραμέως ζήτησε την αρωγή της Συνόδου των Πρυτάνεων και των Προέδρων ΔΕ των Ελληνικών Πανεπιστημίων με συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του καθεστώτος των ΕΛΚΕ, το οποίο σήμερα αναστέλλει σε μεγάλο βαθμό την έρευνα.

O Σταύρος Θεοδωράκης

Για τον νέο εθνικό στόχο που πρέπει να τεθεί στον χώρο της παιδείας, ώστε να σταματήσει η «διαρροή εγκεφάλων» και φοιτητών στο εξωτερικό μίλησε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στον χαιρετισμό του στην 90ή Σύνοδο Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε των Ελληνικών Πανεπιστημίων, που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο Κρήτης.

«Πρέπει μέχρι το 2021 να έχουμε 6 πανεπιστήμια στα πρώτα 400 και 2 από αυτά στα 200 πρώτα» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί μεγάλος εθνικός μας στόχος να είναι ΜΟΝΟ η προστασία των συνταξιούχων. «Πρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. Με νέα πεδία έρευνας και σπουδών συγχρονισμένα με τις διεθνείς εξελίξεις», επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Επιπλέον, τόνισε ότι τα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να έχουν αυτοτέλεια με οικονομική αυτοδυναμία, εξηγώντας ότι η εισαγωγή των φοιτητών στα Πανεπιστήμια πρέπει να γίνεται με αποφάσεις των ίδιων των Πανεπιστημίων και να μην αποφασίζουν αυθαίρετα οι υπουργοί τα κριτήρια και τον αριθμό των εισακτέων.

Στηλίτευσε, δε, τον κομματισμό που επικρατεί και στα πανεπιστήμια, λέγοντας ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες στον χώρο της παιδείας.

«Θα απελευθερώσουμε τα Πανεπιστήμια από τα δεσμά των κομμάτων, της γραφειοκρατίας, της δημόσιας διοίκησης, των γραφείων των υπουργών;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού και κατέληξε επισημαίνοντας πως «όλοι θέλουμε την Ελλάδα αλλιώς! Αλλά δεν είμαστε ΟΛΟΙ αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι πρέπει για να δούμε την Ελλάδα αλλιώς!».

Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στο νησί  

Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στο νησί, συνδράμει στην αναβάθμιση της και δημιουργεί συνέργειες προς όφελος της κοινωνίας, τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, χαιρετίζοντας την 90η Σύνοδο των Πρυτάνεων των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας που γίνεται στον Άγιο Πέτρο των Δομινικάνων στο Ηράκλειο.

«Ως Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια έχουμε χτίσει μια νέα δημιουργική σχέση ανάμεσα στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την κοινωνία, προωθώντας τη σύμπραξη του ιδιωτικού και επιχειρηματικού τομέα με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα του νησιού, χρηματοδοτώντας ερευνητικές  δράσεις, αναβαθμίζοντας την υλικοτεχνική υποδομή ερευνητικών μονάδων και εργαστηριών, προχωρούμε αποφασιστικά στην ποιοτική αναβάθμιση της πανεπιστημιακής παιδείας, την οποία θεωρούμε θεμελιώδες υπόβαθρο για τη μετάβαση στη νέα εποχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Καλωσορίζοντας στο Ηράκλειο και την Κρήτη τους επικεφαλής των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και του Σύνεδρους ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο τους, επισημαίνοντας πως στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας συγκεντρώνονται όλες οι μεγάλες και δημιουργικές δυνάμεις.

«Η Ελλάδα που δημιουργεί, που εργάζεται, που καινοτομεί, βρίσκεται στο χώρο της εκπαίδευσης. Αυτό το χώρο ως Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσουμε να τον υποστηρίζουμε και στη συνέχεια», κατέληξε ο Περιφερειάρχης, συγχαίρωντας τον Πρόεδρο της Συνόδου των Πρυτάνεων, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέα Ζώρα για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης στην Κρήτη και το Ηράκλειο και την άρτια διεξαγωγής.

Στο πλαίσιο της Συνόδου που ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο, έχουν προηγηθεί η 21η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, η 10η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, η 75η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Έρευνας -Προέδρων Επιτροπών Ερευνών και Διαχείρισης ΕΛΚΕ, η 6η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων με αρμοδιότητες Φοιτητικής Μέριμνας και η 70η Συνάντηση Προϊσταμένων Μ.Ο.Δ.Υ.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την πρώτη Συνάντηση Νομικών Υπηρεσιών και Υπευθύνων Προστασίας Δεδομένων, όπως επίσης και τη Συνάντηση Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας των Πανεπιστημίων, ενώ στο πλαίσιο της Συνόδου προγραμματισμένη είναι και η Συνάντηση Προϊσταμένων Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών.

 

Σχόλια (9)

@@Πανεπιστήμιο κατά το ήμισυ
|

Αυτό πρέπει να ισχύσει για την γεωπονία που με μόλις 20 μέλη ΔΕΠ κάνουν τα δύο τμήματά της 5ετή και της δημιουργούν και 3ο τμήμα!
7 μελη δεπ ανα 5ετες τμήμα!!! Έλεος!

@Πανεπιστήμιο κατά το ήμισυ
|

βιώσιμα δεν θα είναι 5-ετή τμήματα με 10 μέλη ΔΕΠ και χωρίς υποδομές. Αν το υπουργείο έχει σοφότερη άποψη θα τα διατηρήσει σε 4-ετή μηχανικών.

ΠΚΣ
|

απο που κι ως που το νεο πανεπιστήμιο δε θα έχει πολυτεχνική σχολή;
Υπάρχει διαφοροποίηση στην προταση της Επιτροπής;
Δεν θα γίνουν 5-ετή τμήματα;

Ξε-βάφτισμα !!
|

Δεν υπήρξε συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου με τον Πρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης Νίκο Κατσαράκη, σήμερα στην Κρήτη.

Πολλοί ήταν εκείνοι που ανέμεναν ο υπουργός Παιδείας κατά την παρουσία του στην Σύνοδο Πρυτάνεων στην Κρήτη να συναντήσει τον Νίκου Κατσαράκη, ενόψει της μετεξέλιξης του ΤΕΙ Κρήτης σε Πανεπιστήμιο και της εκκρεμότητας που υπάρχει με την ονοματοδοσία του νέου Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο υπουργός Παιδείας, επιστρέφει σήμερα ,το απόγευμα ,στην Αθήνα.
Ax Αντώνη πόσο εκτός εισαι !! Αντιθετα ΦΟΙΤΗΤΕΣ του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος απο τα ΧΑΝΙΑ συνάντησαν τον Υπουργό για να εκφράσουν την Αντίθεση τους στη δημιουργία Χημικών Μηχανικών που δεν εξασφαλίζει τους υπάρχοντες φοιτητές , χωρίς υποδομές και συναφές καθηγητικό προσωπικό

Με το ΔΠΦΠ τι θα γίνει;
|

Μπορεί κάποιος να τον ρωτήσει αν τελικά θα γίνει το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Πάτρα;

Συγχωνεύσεις ούτε κουβέντα οι Πρυτάνεις
|

Δεν βλέπω να μιλάει η Σύνοδος...κάτι γενικότητες, κάτι βαριές κουβέντες, αλλά συγκεκριμένες προτάσεις καμία....και όλα σχεδόν τα Ιδρύματα προχώρησαν σε συγχωνεύσεις....οπότε....

George Papdak
|

Ναί αλλά χωρίς πολυτεχνική σχολή θα είναι δώρον άδωρον!

Πανεπιστήμιο κατά το ήμισυ
|

Χωρίς πολυτεχνική σχολή τα 6 από τα 13 τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης απλά δεν θα είναι βιώσιμα. Καλύτερα να κλείσουν και να γίνουν άλλα τεχνολογικά τμήματα τύπου βιοιατρικής.

Βαφτίσια του ΤΕΙ Κρήτης σε νεο Πανεπιστήμιο
|

Αμέσως μετά ο υπουργός θα ανακοινώσει το όνομα του νέου πανεπιστημίου στην Κρήτη και ο Ζώρας θα σκάει απο το γινάτι...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ