Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Οι επτά προτεραιότητες της ΝΔ για τα Πανεπιστήμια

Δημοσίευση: 16/03/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τις επτά βασικές προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας για την δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανέπτυξε στη Σύνοδο Πρυτάνεων η τομεάρχης παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως.

Κεντρικός στόχος, εφόσον ο ελληνικός λαός  αναδείξει τη ΝΔ ως επόμενη κυβέρνηση , είπε η Νίκη Κεραμέως,  είναι τα ακαδημαϊκά Ιδρύματα  να είναι πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σύγχρονα, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας.

Οι προσπάθειες επίτευξης αυτών των  στόχων, τόνισε η τομεάρχης της ΝΔ,  κινούνται σε 7 βασικούς άξονες:

1. Με σύγχρονους και αποτελεσματικούς θεσμούς διοίκησης, πχ με ξεκάθαρες και διακριτές αρμοδιότητες στα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου. Η επικάλυψη αρμοδιοτήτων στο παρελθόν προκάλεσε μεγάλες δυσλειτουργίες.

2. Με προγράμματα σπουδών χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας, π.χ. με την απελευθέρωση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών από την τωρινή υπερρύθμιση και την περαιτέρω ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξ’ αποστάσεως.

3. Με αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα. Ενδεικτικά, η κρατική χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων θα συνδέεται και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

4. Με την κατάργηση του ασύλου και την εξασφάλιση ομαλού και υγιούς ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Καθιερώνουμε την αυτεπάγγελτη επέμβαση των δημοσίων αρχών για όλες τις αξιόποινες πράξεις που λαμβάνουν χώρα στα Ιδρύματα.

5. Με την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας των Ιδρυμάτων. Πρακτικά, μεταξύ άλλων, με την ενίσχυση της δημιουργίας επιχειρήσεων εντάσεως γνώσης (spin-off) και την απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ.

6. Με την προσέλκυση νέων πόρων για τα Ιδρύματα επιπλέον της κρατικής χρηματοδότησης. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα αξιοποιήσουμε και σχήματα ΣΔΙΤ και θα εισάγουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για δωρεές προς τα Ιδρύματα.

7. Επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, καθώς εκεί ακριβώς εντοπίζεται μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης, π.χ. μέσω της ενίσχυσης του θεσμού της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους οργανισμούς, αλλά και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε συναφή με τις σπουδές αντικείμενα.

Τέλος, η Νίκη Κεραμέως ζήτησε την αρωγή της Συνόδου των Πρυτάνεων και των Προέδρων ΔΕ των Ελληνικών Πανεπιστημίων με συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του καθεστώτος των ΕΛΚΕ, το οποίο σήμερα αναστέλλει σε μεγάλο βαθμό την έρευνα.

Σχόλια (15)

 
ΓΟΝΙΟΣ
16 Μαρ 2019 15:29

Να μας πει η ΝΔ τι θα κάνει για τους αιώνιους φοιτητές,και για το σχέδιο της για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση!όμως όχι σε άλλες ιδεοληψίες,αρκετές υπέφερε η χώρα!Ναι στην αλλαγή άλλά με μέτρο και όχι άγαρμπα και χοντροκομμένα όπως στο παρελθόν!Έτσι ήρθε δυστυχώς η λαίλαπα του σύριζα...

 
ΚΣ
16 Μαρ 2019 15:37

Για τα ΤΕΙ έχει να μας πει κάτι η κ. Κεραμεως;Θα διορθώσει τις αδικίες που γίνονται ; Και ειδικά με την ΣΤΕΦ Κοζάνης;

 
Γιωργος
16 Μαρ 2019 17:12

Γιατί τόσο αδικία στην ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Κοζάνης κατάργηση με το έτσι θέλω.
Θα πρέπει οι συγχωνεύσεις ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια να γίνουν με τον ίδιο τρόπο Ειδάλλως είναι αδικία και αντισυνταγματική ανισότητα

 
spiros
16 Μαρ 2019 17:24

8.Διαθεσιμοτητα & Καταργήσεις θέσεων....

 
@ΓΟΝΙΟΣ
16 Μαρ 2019 18:27

Έλεος πια με τα στημένα με τους αιώνιους φοιτητές...αυτός που δεν πατάει στο Πανεπιστήμιο δηλαδή εσένα σου κόβει την όρεξη όποτε τον σκέφτεσαι;Δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ για χάρη του;Μέγιστη ανοησία θα διαπράξει η ΝΔ αν ξεκινήσει την επαναστατική γυμναστική στα Πανεπιστήμια.Οι ΣΥΡΙζαίοι του σήμερα είναι τα πιτσιρίκια με Γιαννάκου πριν 10+ χρόνια,πάλι για τον ίδιο λόγο.Τον πέρασε τον νόμο,του έδωσαν 2-3 παρατάσεις (γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος που θα βάλει την τζίφρα του να διαγραφεί φοιτητής-ποιός έχει όρεξη να μπλέξει ;) και ήρθε κάποια στιγμή και το πήραν πίσω οι επόμενοι.Άλλαξε κάτι;Όχι γιατί για το χάλι των Πανεπιστημίων φταίνε πολλά άλλα που δεν ομολογεί κανείς...

 
Αξιολογητής
16 Μαρ 2019 18:37

3. Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα. Η χρηματοδότηση θα συνδέεται με την αξιολόγηση.
Δεν θα κλείσουν μόνο κάποιες σχολές εκεί στη ΝΔ, θα τις βγάλουν και άχρηστες πριν τις κλείσουν.

 
ΓΣ
16 Μαρ 2019 20:23

Ας σταματήσουμε κάποτε την καραμέλα με τα "τι θα κάνει ο Χ με τους αιώνιους φοιτητές"! Ελεος. Το ερώτημα θα έπρεπε να είναι "τι θα κάνουν οι αιώνιοι φοιτητές", όχι κάτι άλλο. Αν ο φοιτητής γράφεται στη σχολή και μετά ασχολείται με άλλα, δουλειές, βόλτες, και δεν πατάει ποτέ, αυτό δεν είναι κάτι που θα το λύσει το Πανεπιστήμιο. Η λογική λύση θα ήταν το κράτος να παρέχει δωρεάν τις σπουδές για 4,5,6 έτη, και μετά διαγράφεσαι ή πληρώνεις. Μετά ο αριθμός των αιώνιων θα μειωνώταν κατακόρυφα. Αλλά ως συνήθως, η λογική είναι σπάνιο πράγμα με δαύτους.

 
Συμβασιούχοι ΑΕΙ
17 Μαρ 2019 07:58

Με αυτούς που δουλεύουν για πάρα πολλά χρόνια στα ΑΕΙ με συμβάσεις έργου και αθλιο εργασιακό καθεστώς τι θα κάνει η ΝΔ? Θα τους αναγνωρίσει ως ΙΔΑΧ?

 
Δώστα όλα , αν σε αφήσει επανω ο προεδρος θα κοστισεις ψήφου
17 Μαρ 2019 13:32

Η Κα κεραμέως πιστή στην αποστροφή της για την Επαγγελματική κατάρτιση το δείχνει κάθε ώρα και στιγμή. Δεν γνωρίζει καν ότι ο μεγαλύτερος πυλώνας για ανάπτυξη είναι η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων της Επαγγελματικής κατάρτισης και όχι μέσω των παρωχημένων προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Ο Γάβρογλου σε πλήρη σύσταση με την Κα αυτή , δύσκολα βρίσκεις διαφορές στις προτάσεις τους.

 
Διον. Καχριμάκης
17 Μαρ 2019 20:01

Δώστα όλα , αν σε αφήσει επανω ο προεδρος θα κοστισεις ψήφου@@
Τα είπες όλα

 
Κωνσταντίνος
19 Μαρ 2019 01:20

Κρίμα που έπειτα από τόσες δεκαετίες διακυβέρνησης από τη ΝΔ,
η κ. Κεραμέως το 2019 μας υπόσχεται
επιστροφή στο παρελθόν....
Λυπούμαστε, αλλά σας νιώσαμε πολύ στο πετσί μας και δε θα πάρουμε
γιατί και γνώση έχουμε πλέον αλλά και μνήμη!!!

 
geo@Κωνσταντίνος
19 Μαρ 2019 11:26

Λυπαμαι, αλλά η λαϊκη ρηση "2 λαλουν και 3 χορευουν" βρισκει απολυτη εφαρμογη στα γραφομενα σου. 10ετιες κυβερνα το πασοκ και οχι η ΝΔ οπως πιστευεις και το γραφεις κιολας. Και το πασοκ κυβερνα ακομα. Ασε λοιπον τις αερολογιες και ετοιμασου να ζησεις σε ενα πλαισιο κανονικοτητας και ελευθερου ανταγωνισμου. Ή προσαρμοζεσαι ή σβηνεις....

 
Μαρία
25 Μάιος 2019 04:51

Καλησπέρα. Τελικά ήθελα να ρωτήσω με τους αιώνιους φοιτητές τι ισχύει? Από ότι έχω καταλάβει μέχρι τώρα ο νόμος δεν εφαρμόζεται με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Αλλά η νδ έχει σκοπό να το αλλάξει . Αυτή η αλλαγή θα γίνει μπαμ και κάτω η θα δοθεί κάποιος χρόνος για τους φοιτητές που άργησαν μεν αλλά προσπαθούν να τελειώσουν?

 
Αρθούρος
25 Μάιος 2019 20:36

Η κατάργηση της βάσης του 10,ο περιορισμός ως και απαγόρευση της ύπαρξης αιώνιων φοιτητών έπρεπε να είχαν γίνει από πολλά χρόνια.Όμως,το ίδιο έπρεπε να είχε γίνει και προς την αντίθετη κατεύθυνση.Δηλαδή,σεβασμός στο θεσμό των Πανελλήνιων εξετάσεων και με την αποθάρρυνση των νέων γιά σπουδές στο εξωτερικό. Απ' ό,τι γνωρίζω,οι γόνοι όλων των πολιτικών μας,ακόμα και των πιό μικρών κομμάτων,δεν απέφυγαν αυτή την παρακμιακή μόδα των ελληνίδων μητέρων που πιστεύουν ότι τα παιδιά τους πρέπει να σπουδάσουν με κάθε τρόπο.Επίσης,να αποθαρρυνθούν με συγκεκριμένα μέτρα,να σπουδάσουν στο εξωτερικό σε συγκεκριμένες κορεσμένες σχολές όπως μηχανικών,νομικών και γιατρών.Όταν ληφθούν όλ' αυτά τα μέτρα και ενάντια στο λαϊκισμό της αριστεράς και ενάντια στο λαϊκισμό της δεξιάς,τότε πραγματικά θα υπάρξει εμπιστοσύνη στο θεσμό των εισιτηρίων εξετάσεων και θα επιβραβεύονται πάντα οι καλύτεροι και οι άξιοι κι όχι αυτοί που έχουν είτε τα χρήματα,είτε την ανυπαρξία βάσεων εισαγωγής.Τα πανεπιστήμιά μας έχουν πολύ καλούς καθηγητές που έχουν σπουδαία βιογραφικά σε ιδρύματα του εξωτερικού.Αξίζουν να έχουν και τους καλύτερους φοιτητές στον κόσμο.Τους Έλληνες φοιτητές.

 
Κατερίνα
29 Μάιος 2019 02:07

Όταν αναφέρεστε σε αιώνιους ποιους εννοείται?το γνωρίζετε ότι μια μερίδα αυτών κατέληξαν αιωνιοι λόγω δουλειάς η προβλημάτων υγείας η άλλων οικογενειακών συγκυριών?Γνωρίζω φοιτητή που από αριστούχος από τους πρώτους στο έτος της λόγω προβλημάτων υγείας τα οποία μετέπειτα επηρέασαν και την ψυχολογία της βρίσκεται τώρα να χαρακτηρίζεται αιώνια καθώς Έχει καθυστερήσει πάνω από τα δύο χρόνια που προβλέπονται (ουσιαστικά τον ένα μισή δεν συμμετείχε καν σε εξετάσεις) και τώρα κινδυνεύει με διαγραφή . Επειδή άργησε δύο χρόνια. Αλλά και λόγοι υγείας να μην υπάρχουν άλλο πράγμα κάποιος να σπουδάζει για 10 και χρόνια και να μην εμφανίζεται ποτέ και άλλο κάποιος να προσπαθεί Αλλά να αργεί λίγο
Μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean