Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Το τελικό Σχέδιο “Γαβρόγλου” για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας με το Παν. Πατρών

Λειτουργία 8 σχολών με 37 τμήματα: Τα 28 τμήματα στην Πάτρα, 1 στον Πύργο, 2 στο Αίγιο, 3 στο Αγρίνιο, 3 στο Μεσολόγγι, 1 στην Αμαλιάδα
Δημοσίευση: 16/03/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, μετά την αποτυχημένη   προσπάθεια της Επιτροπής που ο ίδιος διόρισε να συντάξει μια κοινή πρόταση το επιτελείο του, λαμβάνοντας υπόψιν, τις μέχρι τώρα σκέψεις και προτάσεις των δύο Ιδρυμάτων, κατάρτισε το Σχέδιο συγχώνευσης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το Σχέδιο, το οποίο κατ αποκλειστικότητα δημοσιεύει το esos, περιλαμβάνει:

Α. Ιδρυση Σχολής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών (1 Τμήμα) Έδρα:Πάτρα -Λειτουργία κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2020-21.

Β. Λειτουργία 8 σχολών με 37 τμήματα.

Γ. Τα 28 τμήματα  στην Πάτρα, 1 στον Πύργο, 2 στο Αίγιο, 3 στο Αγρίνιο, 3 στο Μεσολόγγι, 1 στην Αμαλιάδα.

Το ζήτημα της "συγχώνευσης" αναμένεται να απασχολήσει τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών στη συνεδρίαση της 19ης Μαρτίου.

Ειδικότερα το Σχέδιο του Κώστα Γαβρόγλου, προβλέπει τα εξής:

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ

  • Ινστιτούτο- Διαπανεπιστημιακό κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης
  • Ερευνητικό Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών
  • Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής
  • Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων
  • Ινστιτούτο Δια τμηματικό Βιοηθικής
  •  Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών

 

Σχόλια (53)

 
Φοιτητής
01 Απρ 2019 19:58

Με το ΤΕΙ Πελοποννήσου τι θα γίνει; Θα έχουμε Πολυτεχνική σχολή στην Τρίπολη;

 
ΝΙοΝΙοΣ
25 Μαρ 2019 01:56

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!

Πού είναι τα τμήματα κοινωνικής εργασίας, τουρισμού και οπτικής;
Τα ανοίξατε το 2016 για να τα ξανακλείσετε μέσω των συγχωνεύσεων;;;;

Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει!

Το δίκαιο αίτημα της αυτονομίας των τμημάτων που δεν έχουν απολύτως καμία συνάφεια με πανεπιστημιακά, πρέπει να γίνει πράξη!

 
ΦΟΥΦΟΥΤΟΣ
25 Μαρ 2019 01:51

ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΩΔΙΑ!

Δημιουργία νέων τμημάτων χωρίς κανένα απολύτως σκοπό και λόγο!
Ειδικά το Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας είναι ένα έκτρωμα!
Τι επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουν; Να γίνουν βιολόγοι σε σχολεία;
Μιλάμε για αστειότητες!!!!

Δυστυχώς κάνουν το ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ να μοιάζει φτωχός συγγενής !

Συνέλθετε και αφήστε ΟΛΑ τα τμήματα του ΤΕΙ ανέπαφα (που δεν έχουν άμεση συνάφεια με τα πανεπιστημιακά) γιατί έρχονται ΕΚΛΟΓΕΣ!

 
ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ
19 Μαρ 2019 16:39

Γιατί αυτή η αδικία στη ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Κοζάνης . Γιατί κύριε Υπουργέ πετάτε στα σκουπίδια τους φοιτητές της ΣΤΕΦ Κοζάνης για χάρη του Πανεπιστημίου; Θα έπρεπε οι συγχωνεύσεις να είναι ίδιες σε όλη την Ελλάδα. Γιατί αυτή η αδικία!!!
Προσέξτε να μην κάνετε αυτή την αδικία γιατί έρχονται εκλογές και ξέρετε....

 
Dante
19 Μαρ 2019 15:38

Τι θα γίνει με τους υπάρχοντες φοιτητές του δεαπτ;(διοίκηση επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων κ τροφίμων).θα τους αφήσουν να τελειωσουν;τι πτυχίο θα πάρουν;

 
Πολίτης
19 Μαρ 2019 10:58

Μέχρι την ώρα η μόνη αδικία που έχει γίνει σε όλα τα ΤΕΙ είναι στην ΣΤΕΦ Κοζάνης. Κοντός ψαλμός κύριε υπουργέ έρχονται εκλογές.Τα παιδιά δεν είναι μόνο της κοζανης είναι απ όλη την Ελλάδα οπότε για φανταστείτε και τι σόι υπάρχει πίσω από κάθε παιδί .....ενισχύεται το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο από το ΤΕΙ ΔΜ αλλά χωρίς τους φοιτητές του ,πήρανε ότι ήθελαν μας περισσεύουν οι Φοιτητές της ΣΤΕΦ ,τι να τους κάνουμε ; πέταξε τους.Ετσι κύριε υπουργέ θα πάει μπροστά αυτός ο τόπος με διακρίσεις; Εσείς που είστε μορφωμένος και υπουργός Παιδείας θα έπρεπε να είστε πιο αντικειμενικός.Θελατε συγχωνεύσεις έπρεπε να είναι ισαξιες σε όλα τα ΤΕΙ....

 
Π.Τ.
19 Μαρ 2019 01:09

Το τρίτο σε μέγεθος αστικό κέντρο της χώρας δεν θα έχει τμήματα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, αλλά τμήμα Διοίκησης & Οικονομίας του Πολιτισμού!

 
Εύα
18 Μαρ 2019 21:14

Το μοναδικό τμήμα του Αγρίνιου με κατωχηρωμενα επαγγελματικα δικαίωματα (Διοίκηση επιχείρησεων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων) το καταργούν. Μάλλον το πανεπιστήμιο Πατρών έχει περισσότερη ανάγκη την δημιουργία 2 νέων τμημάτων φυτικής και ζωηκης παραγωγής.

 
Μαρ
18 Μαρ 2019 17:38

Με την κοινωνική εργασία και τα τουριστικά τι θα γίνει;; Άνοιξαν τις σχολές μας για να τις ξανακλεισουν;!

 
SOS
18 Μαρ 2019 17:06

Η κοινωνική εργασία πού πήγε;;;!!

 
Συγχωνευτής
18 Μαρ 2019 17:06

@Νίκος
Υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας για αυτή τη "συνέργεια". Δεν πρέπει να στεναχωρήσουμε τους βουλευτές Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και Αρκαδίας (ειδικά η 2η είναι μεγάλη περιφέρεια!). Η ίδρυση Σχολής Μηχανικών (?) με έδρα την Τρίπολη κάνει μασάζ στους Αρκάδες ώστε σε 3-4 χρόνια κ εφόσον υπάρχουν υποδομές να κατηφορίσει η Σχολή προς τα εκεί!

 
Νίκος
18 Μαρ 2019 16:03

Καλό θα είναι όταν γίνονται τέτοιες προτάσεις για δημιουργία νέων Τμημάτων, να συνοδεύονται από μελέτες σκοπιμότητας, όπου να φαίνεται ότι υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και το κατάλληλο προσωπικό, όπως γίνεται και με την ίδρυση νέων Π.Μ.Σ..

 
Νίκος
18 Μαρ 2019 13:45

Εγώ θα ήθελα πολύ να δω την μελέτη σκοπιμότητας για την παραπάνω πρόταση! Υπάρχουν υποδομές και καθηγητές για να υλοποιήσουν την πρόταση αυτή ; Απλά πράγματα!!!

 
Πασχαλης
18 Μαρ 2019 12:56

Οριστικό: Άλλον έναν μήνα απλήρωτοι οι ακαδημαϊκοί υπότροφοι του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος!

Να σας χαιρόμαστε!!

 
ειναι καιρος..
18 Μαρ 2019 12:40

Ας συγχωνευθεί επιτέλους η ΣΤΕΦ με το Παν. Πελοποννήσου κατοχυρώνοντας και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, να ηρεμήσουν οι φοιτητές -περισσότερο από οποιουδήποτε άλλους- γιατί έχουν ''γίνει μπαλάκι'' σαν να είναι παιδιά ενός ''κατώτερου θεού''.
Κε Υπουργέ βοηθήστε προς αυτήν την κατεύθυνση και να είστε σίγουρος ότι δεν θα ξεχάσουν το έργο σας.

 
Άγνωστος Χ
18 Μαρ 2019 12:08

Μπράβο υπουργέ μου τώρα μπορείς να πεις ότι έκανες "έργο και μεταρρυθμίσεις" στην παιδεία!

 
ΗΡΑ*
18 Μαρ 2019 11:55

@ ότι νάναι

O tempora, o mores ! Δυο λέξεις, τρία λάθη !

Να το πω και να το γράψω ακόμα μια φορά ότι (= ειδικός σύνδεσμος που εισάγει ειδική πρόταση) αρκετοί σχολιαστές γράφουν ό,τι να 'ναι όπως νά 'ναι ( ό,τι : αναφορική αντωνυμία). Αμ' εκείνο το " ευάνταστα* τμήματα"πάλι ; Δεν καταπίνεται ούτε χωνεύεται με τίποτα. Έλεος ! Ομολογώ πως ο συγκεκριμένος σχολιαστής τυγχάνει ιδιαιτέρως ... ευάνταστος ! Δεν θα συνεχίσω, γιατί φοβάμαι ότι τα τρία λάθη στις δυο λέξεις γίνονται δεκα τρία (13 !) στις τέσσερις γραμμές το
συνολικού σχολίου...

* άλλο το ευανάγνωστα ( βιβλία ), φίλε, κι άλλο το ευφάνταστα (σενάρια) . Έλεος και πάλι έλεος !
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
.........................................................
μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου (Ελύτης)

 
GEORGE
17 Μαρ 2019 22:02

Τώρα καταλάβαμε τι γίνεται. 4 έτη σπουδών ΤΕΙ 4 τα νέα τμήματα πού είναι η διαφορά; Στον οδηγό σπουδών; Αστείο....
Άμεση εξομοίωση όλων των αποφοίτων ΤΕΙ με τα νέα τμήματα με τα ίδια έτη σπουδών είναι πλέον δίκαιο και αυτονόητο αίτημα. Έχουν δίκιο που φωνάζουν.

 
ότι ναναι
17 Μαρ 2019 21:56

Τμήμα νέο Εφαρμοσμένης Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας. Αυτά τα ευάνταστα τμήματα αλληλοεπικάλυψης αντικειμένων με υπάρχοντα, τα κανανε σε ΤΕΙ και καταργήθηκαν. Το σχέδιο είναι τόσο στο πόδι που κάνει "ΤΕΙοποίηση" του Πανεπιστημίου και όχι Πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ. Επιπλέον δεν λένε τις θα γίνει με την ΣΤΕ του ΤΕΙ που είναι το 35%-40% του ΤΕΙ. Που θα πάνε όλοι αυτοί; Πελοπόννησο;

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
17 Μαρ 2019 21:53

Τεχνολόγων γεωπόνων 4 έτη;
Μας δουλεύουν; 5 δεν έπρεπε;

 
asxetos
17 Μαρ 2019 19:04

Τμήμα Χημείας με Τομέα Οργανικής Χημείας, Βιοχημείας Φυσικών Προϊόντων
και μεταπτυχιακό
Εφαρμοσμένη Βιοχημεία: Κλινική Χημεία, Βιοτεχνολογία, Αξιολόγηση Φαρμακευτικών Προϊόντων.
Το προπτυχιακό Εφαρμοσμένης Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας που προτείνει το σχέδιο τι ακριβώς θα προσφέρει;

 
Κωνσταντίνος
17 Μαρ 2019 18:12

Προς ΓΒ: Έχετε απόλυτο δίκιο.Όταν είναι να ιδρυθούν ακριβές σχολές υψηλής ζήτησης όπως οι Αρχιτεκτόνων Μηχανικών,Διοίκησης Επιχειρήσεων,όχι μόνο παρακάμπτουν άλλες που περιμένουν πολλές δεκαετίες να ιδρυθούν,όπως η Νομική,αλλά και έρχονται στα μεγάλα αστικά κέντρα,όπως εδώ στην Πάτρα.Το συγκεκριμένο τμήμα είναι αχρείαστο,να μην πώ άχρηστο,όταν όπως λέτε υπάρχουν τμήματα που μπορούν να ικανοποιήσουν το συγκεκριμένο αντικείμενο.Είναι επίσης πολυτέλεια,όταν δεν ικανοποιείται ο κόσμος της ΣΤΕΦ που πραγματικά αδικείται,αφού δεν προτείνονται έστω δύο τμήματα είτε πενταετή,είτε το ένα τετραετές και το άλλο πενταετές,όπως προτείνω παραπάνω.Δηλαδή τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ή Γεωργικής Πληροφορικής στη Ναύπακτο και τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στην Πάτρα.Θα μπορούσε επιπλέον να γίνει και τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης με τη συνένωση του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Μεσολογγίου ή της Πάτρας ή και των δύο.Αλλά χρειάζεται πολλή γενναιότητα,αλλά και πίεση από τους τοπικούς άρχοντες γιά όλα αυτά.
Από την άλλη,η ίδρυση της Νομικής είναι απόλυτη προτεραιότητα γιά την Πάτρα και επείγει περισσότερο από όλα τα άλλα τμήματα.Μην ξεχνά ο κύριος υπουργός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πεί ότι δε θα αφήσει να γίνει Νομική στην Πάτρα αν εκλεγεί,οπότε εδώ στην Πάτρα θα περιμένουμε γιά άλλα δέκα χρόνια ακόμα γιά να έρθει η Νομική.Οπότε,αφού και εγκαταστάσεις υπάρχουν και αξιόλογη ακαδημαϊκή κοινότητα απ'όπου θα βρεθεί η πρώτη μαγιά διδασκόντων,να ξεκινήσει η λειτουργία της απ'αυτό τον Οκτώβρη.
Όσο γιά την πρότασή μου γιά το τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής κλπ.είναι πραγματικά λαθεμένη κι έχει δίκιο εκείνος που έκανε ένσταση,αλλά εγώ δε θα σταματήσω να κάνω προτάσεις που δεν περιορίζονται σε κάποια συγκεκριμένη σχολή,αλλά εκτείνονται σε όλη την περιφέρεια δυτικής Ελλάδας.
Έτσι, και με βάση το συγκεκριμένο προσχέδιο που τα φέρνει όλα στην Πάτρα και ικανοποιεί όλα τα αιτήματα του Πανεπιστημίου Πατρών,μπορεί αφού τους έχει ανοίξει η όρεξη,να ζητήσουν να πάνε τα τμήματα του Αιγίου στην Πάτρα.
Άκου εκεί,δεύτερη σχολή υγείας,που είναι πανελλήνια πρωτοτυπία,γιά να μην τους μιάνουν τα πρώην παραϊατρικά,εκεί στην Ιατρική!
Επίσης,αδικείται ο χώρος των τουριστικών επιχειρήσεων και επαγγελμάτων που εκπροσωπούνταν από πολύ παλιά εδώ στην Πάτρα,από ομώνυμο τμήμα. Η Δυτική Ελλάδα,χρειάζεται οπωσδήποτε εκτός από τη Νομική,ένα τμήμα Διοίκησης Τουρισμού, αδιάφορο αν γίνει στην Πάτρα ή τον Πύργο,εξάλλου και οι δύο περιοχές αναπτύσσουν εξίσου τον τουρισμό.Σ'αυτή την περίπτωση,δεν πρέπει να γίνει το προτεινόμενο Διοίκησης Τεχνολογίας που θα είναι το πέμπτο νομίζω,στην Ελλάδα.Επίσης,μ'αυτό τον τρόπο,θα μπορούσε να πάει αυτό το τμήμα στην Αμαλιάδα και να επιστρέψει το τμήμα Γεωπονίας στο φυσικό του χώρο που είναι το Μεσολόγγι ή το Αγρίνιο.

 
Σκεπτόμενος...
17 Μαρ 2019 18:05

Αν τελικά δεν δημιουργηθεί σχολή τεχνολογίας για τη ΣΤΕ, ωριμάζει όλο και περισσότερο η κατάληξη ανεξάρτητου Ιδρύματος όπως στη Κρήτη.
Άλλωστε και ηχητικά uwest από teiwest ειναι πολύ ταιριαστό!

 
Giorgos
17 Μαρ 2019 17:52

Η φυσικοθεραπεια του τμηματος του αιγιου θα γινει υποδιεστερη των αλλων τμηματων?

 
Η αλλη οψη
17 Μαρ 2019 16:33

Το εγγραφο της πρυτανεως ενημερωνε οτι ολο το τει παει σε γενικο τμημα. Τωρα γενικο τμημα δεν υπαρχει. Αν η στεφ του τει δεν κανει συνεργεια με το πελοποννησου, η ενταξη των μελων δεπ ειναι αιτια πολεμου για το πολυτεχνειο. Συνολικα η προταση θα καταψηφιστει απο τη συγκλητο κ ας βρει το τει πανεπιστημιο να κανει τη συνεργεια.

 
Οτι να ναι καποια πραγματα
17 Μαρ 2019 16:31

@ΔΕΠ ΠΔΕ

Και κατι αλλο σημαντικο δεν ειπατε. Το πανεπιστημιο Πατρων δεν γινεται να συνεχιστει να ονομαζεται πανεπιστημιο Πατρων. Θα πρεπει να ονομαστει το νεο ιδρυμα πανεπιστημιο δυτικης Ελλαδας επειδη το πανεπιστημιο θα λειτουργει και σε αλλες πολεις, οχι μονο στην Πατρα.

Αυτο με την γεωπονια εχετε δικιο. Καλυτερα θα ηταν να ονομαστει σε τμημα γεωπονιας, με κατευθυνσεις στην αγροτικη οικονομια, φυτικης παραγωγης και ζωικης παραγωγης. Πανεπιστημιακο τμημα γεωπονιας με αυτες τις κατευθυνσεις υπαρχει γενικοτερα.

 
ΓΒ
17 Μαρ 2019 14:45

Αντί να ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα Τμήματα Βιολογίας και Χημείας που έχουν γερασμένο και ολιγομελές προσωπικό δημιουργείται νέο Τμήμα Εφαρμοσμένης Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας. Η έλλειψη σχεδιασμού σε όλο της το μεγαλείο...

 
@Καρτέσιο
17 Μαρ 2019 14:25

ε, τώρα κάτι επισημάνσεις-λεπτομέρειες που κάνεις... δεν ξέρει ο υπουργός καλύτερα και ξέρεις εσύ ! αφού και ο (εκπαραθυρωθείς) υφυπουργός είπε ότι δεν πειράχθηκε τίποτα στην Ηλεία (εξ Ημαθίας αλλά πολιτευόμενος νοτίως) σε πειράζει η Αμαλιάδα; Δεν σου αρέσει η Κουρούτα; Και ερώτηση αφελούς: ο νέος προεδρος της ΑΔΙΠ θεσμικά μπορεί να τοποθετηθεί επ' αυτών ή δεν είναι δική του δουλειά καθόλου ; (το λεω επειδή, πέρα από το ΠΙστοποίηση , υπάρχει και το διασφάλιση στον τίτλο, λέω λέμε, αλλά κάνω και πολλά λάθη)

 
Γιώργος
17 Μαρ 2019 13:21

Προβλέπω ότι και εδώ θα γίνει όπως στη ΣΤΕΦ Κοζάνης κατάργηση χωρίς γενικό τμήμα Κύριε Υπουργέ θα έπρεπε να υπάρχει ίδια αντιμετώπιση με την συγχώνευση όπως στην Θεσσαλία .στην Θεσσαλονίκη στη Κρήτη γιατι αυτή η αδικία

 
Φοιτητής
17 Μαρ 2019 12:45

Για την συγχώνευση του ΤΕΙ Πελοποννήσου θα έχουμε κάποια ενημέρωση;

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ