Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Οδηγείται στο δικαστήριο Διευθυντής Γυμνασίου, κατηγορούμενος από την Πυροσβεστική για έλλειψη πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας

Δημοσίευση: 17/03/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κύριε Υπουργέ,

Η εκπαιδευτική κοινότητα τον τελευταίο καιρό νιώθει αναστατωμένη καθώς η Πυροσβεστική Υπηρεσία βεβαιώνει παραβάσεις στους διευθυντές των σχολείων για την πυρασφάλεια και το πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας.

Είμαι διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Νέας Μάκρης. Το σχολείο μας ορίστηκε το καλοκαίρι ως κέντρο για να δεχτεί πυρόπληκτους μαθητές και να τους προσφέρει υποστήριξη. Επίσης, το σχολείο είναι ανοιχτό στην τοπική κοινωνία καθώς λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα αφού φιλοξενεί το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου, δραστηριότητες του Συλλόγου Γονέων, τη νεανική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα κλπ.

Στο σχολείο μας εξαρχής δεν κατασκευάστηκαν τα απαραίτητα για την πυρασφάλεια όπως προβλέπονταν από το σχέδιο. Ο Δήμος θεωρεί ότι αυτό είναι παράλειψη του ΟΣΚ και γι’ αυτό δεν έχει παραλάβει το συγκεκριμένο σχολικό κτίριο και ισχυρίζεται ότι δεν του ανήκει. Το 2013 κάλεσα αξιωματικό της πυροσβεστικής να ελέγξει την κατάσταση και έκτοτε κάνω συνεχείς παρεμβάσεις στον Δήμο με σχετικά έγγραφα.

Ωστόσο, στις 30-10-2018, μου βεβαιώθηκε παράβαση και θα οδηγηθώ κατηγορούμενος στο δικαστήριο στις 29-3-2019, όπως και άλλοι διευθυντές σχολικών μονάδων της περιοχής μας.

Το παράλογο είναι ότι και η Πυροσβεστική και ο Δήμος και η ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ) παραδέχονται ότι είναι αδύνατον ο διευθυντής να πραγματοποιήσει τα έργα που χρειάζονται. Σύμφωνα με μια εκτίμηση για το δικό μας σχολείο το κόστος ανέρχεται στις 40.000 ευρώ.

Το πρόβλημα βέβαια υπάρχει και η Πυροσβεστική υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτόν θα αναγκαστούν οι Δήμοι να προχωρήσουν στα απαραίτητα έργα. Πάντως, από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει η παραμικρή κίνηση από τον Δήμο ή την ΚΤΥΠ για την πραγματοποίηση των απαραίτητων έργων. Πρέπει να προχωρήσουμε στο κλείσιμο των σχολείων, εφόσον αυτά δεν διαθέτουν τα απαραίτητα για την πυρασφάλεια και την προστασία των μαθητών μας;

Οι διευθυντές σύρονται στα δικαστήρια όχι για κάποια παράλειψη δική τους αλλά για χρόνια προβλήματα των σχολικών κτιρίων.

Υπηρετώ τη δημόσια μέση εκπαίδευση 34 χρόνια και θεωρώ την προσαγωγή μου στο δικαστήριο μειωτική και άδικη. Αλλά το θέμα δεν αφορά μόνο εμένα. Η δίωξη των εκπαιδευτικών-διευθυντών είναι μειωτική και άδικη για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας

Θα παρακαλούσα να παρέμβετε τόσο για τη λύση του σοβαρού προβλήματος της πυρασφάλειας των σχολείων όσο και για να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις των εκπαιδευτικών-διευθυντών.
Με εκτίμηση

Ευάγγελος Καλογερόπουλος
Διευθυντής 1ου Γυμνασίου Νέας Μάκρης

Σχόλια (12)

 
sorry (Love sorry)
17 Μαρ 2019 19:17

>Το 2013 κάλεσα αξιωματικό της πυροσβεστικής να ελέγξει την κατάσταση

ο έλεγχος συνεπάγεται και αποτέλεσμα. Αυτό εισπράττετε τώρα. Τους καλέσατε για να καταδείξουν ποιον - σαν υπεύθυνο;

Οφείλατε (εφόσον "σακουλευόσαστε" την κατάσταση ή τις ελλείψεις), να στέλνατε εξώδικο ή έγγραφο επί αποδείξει στον τοπικό δήμο - κι ίσως στον υπουργό. Ή να παραιτούσαστε μετά την μη εξέταση των γραπτών αναφορών σας προς τη Διοίκηση. έχοντας μάλιστα υπόψη - τις ζήσατε τόσο κοντά- τις δολοφονικές πυρκαγιές στο Μάτι. Όλοι θα σας δικαίωναν- θα σας παίνευαν.

Λυπούμαι, αλλά με βάση μόνο αυτά που διάβασα εδώ πέρα, δηλ. την επιστολή σας, η ευθύνη είναι απόλυτα δική σας. Και είναι ακατανόητα όλα όσα κάνετε.
Ρεαλιστικά, πάρτε τα μέτρα σας για το δικαστήριο, πηγαίνοντας σε κορυφαίο δικηγόρο για να βγείτε ακαψάλιστος. Αν πέσετε μάλιστα σε δικαστή ευαισθητοποιημένο από τα γεγονότα στο Μάτι, μπορεί το δικαστήριο να σας ρίξει πάνω από 2 χρόνια (με αναστολή, αν έχετε ποινικό μητρώο).
Αλλά βλέπετε το δέντρο κι όχι το δάσος. Αν δικαστείτε έστω και με αναστολή, έστω και 3 μήνες με αναστολή, ακολουθεί ο γολγοθάς της παραπομπής στο υπηρεσιακό πειθαρχικό συμβούλιο, με το ερώτημα της "....". το ξύρισμα από τη θέση του διευθυντή είναι το λιγότερο αναμενόμενο! αν σας ρίξει το δικαστήριο 2 χρόνια (έστω και με αναστολή)., το ερώτημα της " ..." είναι δεδομένο - κι η απάντηση στο ερώτημα 100% η αναμενόμενη.

Όταν μας καλούν δικαστήρια, δεν πολυβοηθάει η επίκληση συνδικαλιστικών ιδεωδών!

Λυπάμαι που σας στενοχωρώ, αλλά έχετε μπλέξει, πιο πολύ από όσο περιμένετε! Σωστές κινήσεις κι επιχερήματα από εδώ και πέρα.
μεταξύ γαβρόγλου και "κούγια" , ο δεύτερος είναι ο φυσικός συνομιλητής σας!

 
Ν.Κ.
17 Μαρ 2019 21:39

@sorry (Love sorry) το κείμενό σας αναδύει μια χαιρεκακία όχι πνεύμα θετικού σχολιασμού. Ευτυχώς στον χώρο της δικαιοσύνης υπάρχουν λογικοί άνθρωποι, εκείνοι που θα δώσουν έμφαση στο ότι ο άνθρωπος έκανε το χρέος του - δεν είναι υπεράνθρωπος. Μάλλον εσείς βλέπετε το δέντρο κι όχι το δάσος. Προσπεράσατε χωρίς να δώσετε καμιά σημασία στα πιο ουσιώδη: δείτε πώς το σχολείο είναι κέντρο πολιτισμού. Ποιος δικαστής θα το προσπεράσει; Όσο για τον κύριο Καλογερόπουλο, όλη η εκπαιδευτική κοινότητα ( η πλειονότης νομίζω) είναι στο πλευρό του.

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
17 Μαρ 2019 21:57

Το πιστοποιητικό πυρασφάλειας είναι δουλεια ων δήμων.

 
καπάκι
18 Μαρ 2019 02:03

Θυμούμαι τη νύχτα της πυρκαγιάς στο μάτι, έβγαινε σε όλα τα κανάλια, όλες τις κρίσιμες ώρες ένας δήμαρχος της περιοχής- για την ακρίβεια γείτονας. Θυμούμαι από τα τότε λεγόμενά του, ότι έριχνε τα βάρη σε άλλους, κατηγορούσε πολιτικά άλλες υπηρεσίες, ότι αυτός είχε μεριμνήσει κλπ. κι άλλα περίεργα ως ακατανόητα. Τουλάχιστον εγώ έτσι τα είχα εκλάβει τότε. Σε πρόσφατο-προ ημερών εκδοθέν-εισαγγελικό (?) πόρισμα, παραπέμπονται ως κατηγορούμενοι 3 πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από τα τρία το ένα είναι αυτός ο τότε λαλίστατος. Επειδή η υπόθεση είναι σε εξέλιξη, δεν είναι "εύκολος ή άνετος" ο σχολιασμός από το πληκτρολόγιο για κανέναν, απλά θα ήθελα να κρατήσετε το ερώτημά μου: Δεν το περίμενα ότι θα του απάγγελνε κατηγορίες ο εισαγγελέας, με βάση τις τότε τηλεοπτικές δηλώσεις του, ότι έφταιγαν τόσοι άλλοι, είχα σχηματίσει την εικόνα ότι ήταν οκ στα τότε καθήκοντά του. Ο ίδιος, το περίμενε αυτό;

 
Qwerty
18 Μαρ 2019 06:33

Ο Διευθυντής στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έρχεται να καλύψει όλες τις ανεπάρκειες, τις ολιγωρίες και τα γραφειοκρατικά κωλύματα της Διοίκησης. Άλλοτε από θεμιτή φιλοδοξία, άλλοτε από διάθεση προσφοράς, χωρίς ειδική εκπαίδευση, εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν ένα δυσβάστακτο διοικητικό έργο σε ένα ολοένα πιο πολύπλοκο κοινωνικό περιβάλλον στην Ελλάδα της χρόνιας οικονομικής κρίσης. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί ως αρνητικός παράγοντας και η αλλοπρόσαλλη νομοθεσία για την επιλογή Διευθυντών τα τελευταία χρόνια, με διαδοχικές αλλαγές και πειραματισμούς. Έτσι, δεν είναι τυχαίο που το ενδιαφέρον για θέσεις ευθύνης είναι πάρα πολύ μικρό, σε κάποιες περιπτώσεις η αναλογία θέσεων-αιτήσεων είναι σχεδόν 1:1. Καλή τύχη στο συνάδελφο.

 
@Q
18 Μαρ 2019 08:12

αυτοοργάνωση , κύριοι (όπως θα έλεγαν και οι αριστεράντζες). ομαδική παραίτηση ΟΛΩΝ των διευθυντών μέχρι να λυθεί το θεσμικό πλαίσιο, να σοβαρευτεί το υπουργείο. σε dt θα λυθούν όλα. αλλά δεν έχουν τα κότσια οι διευθυντάδες. οι προσωπικές φιλοδοξίες δεν με απασχολούν (καμένοι είμαστε από δαύτες σε πολλά σχολεία- αχ αυτό το θεαθήναι) αλλά η διάθεση προσφοράς πρέπει να είναι όχι στον πίθο των Δαναΐδων.

 
προς το Ν.Κ. (από τον lovesorry)
18 Μαρ 2019 10:41

N.K. δεν εκτέθηκα εγώ δημόσια, με τις απόψεις μου αλλά ο συγκεκριμένος διευθυντής. Ο οποίος ενημερώνει (ζητά δημόσια τη βοήθεια του κοινού στο ζήτημά του), ... που έμπλεξε , ενώ δε φταίει (κατά την εκτίμησή του - την επιχειρηματολογία του).

Για μένα, το κείμενό του - έκκληση για ξέμπλεγμα, δεν είναι μέσο χαρακτηρισμού-αξιολόγησης, όσο: Διαπίστωση ότι έμπλεξε... και τι πρέπει να κάνει έστω και τώρα, για να ξεμπλέξει. Και για αυτό το λόγο ανακατεύτηκα, για να συμβάλλω στο να ξεμπλέξει.

Κι υπάρχει και κάτι άλλο, ήμουν στη θέση του... το σχολείο που διεύθυνα ενώ είχε ασανσέρ (που λειτουργούσε παράνομα από συνήθεια ετών)- αυτό δεν είχε άδεια από κατασκευής του - δεν φαινόταν στη μελέτη και την άδεια του κτιρίου! Και λειτουργούσε παράνομα-εγκληματικά! Κι έμπλεξα! Κι η πίεση ήταν από τους ανθρώπους του δήμου, που ψηφοθηρούσαν τοπικά... να φαίνονται στους γονείς... αλλά σαν στελέχη του ίδιου δήμου δεν ανέθεταν στις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου τη σύνταξη μελέτης και νομιμοποίησης! Και στα έξοδα της σχολικού ταμείου δεν μπορούσε να μπει δαπάνη για service - τεχνική υποστήριξη του ασανσέρ.

Μπήκα σε αυτή τη "διαδρομή" με αφελή ενθουσιασμό (του αφελούς ενθουσιώδη εκπαιδευτικού που θέλει το καλύτερο για το σχολείο του), στο τέλος της εισέπραξα (άδικα κατά τη γνώμη μου-αλλά την πλήρωσα) μια προστιμάρα να... μετά συγχωρήσεως.

Πέρασαν περί τα 10-15 χρόνια από τότε. Ακόμα δεν μπορώ να το χωνέψω! Σκέφτομαι τι έκανα λάθος τότε! Ναι, μόλις είδα ότι φυτρώνει το ζήτημα (αυτής της υφής), έπρεπε να παραιτηθώ αθόρυβα και να πάω στην τάξη. κι αργότερα να ξαναέβαζα για Διευθυντής, αλλά να είχα πληροφόρηση για τα ζητήματα που αντιμετώπιζε το σχολείο που στόχευα.

Στην περίπτωση του διαμαρτυρόμενου διευθυντή, που είναι σχεδόν ομαδική για πολλά σχολεία, αν η υπόθεση δεν έφτανε στο δικαστήριο, θα μπορούσε κάποιος να πει... ααα μια δυο διαμαρτυρίες στον τύπο ή στο ίντερνετ, λίγο πασπάλισμα ομαδικής περίπτωσης-συνδικαλιστικής αλληλεγγύης, το ζήτημα θα το λύσει για όλους ο υπουργός!

θα ξέρετε όμως ότι η δικαιοσύνη είναι θεσμικά ανεξάρτητη!

Τώρα λοιπόν που έφτασε εκεί η υπόθεση, ο σώζων εαυτόν σωθήτω!

Ακόμα, μειώνεις το λόγο μου, προσθέτοντας το κατεδαφιστικό "περιέχει χαιρεκακία" προδίδοντας αμέσως τον τρόπο σκέψης και πρακτικής σου. ε... αυτή γίνεται αμέσως αντιληπτή! Και δεν σε παίρνω στα σοβαρά. θεωρώ το λόγο σου κοπτοραπτικό, μη χρήσιμο.

Επιμένω όμως στην απάντησή μου προς τον συγκεκριμένο διευθυντή (και όσους άλλους βρίσκονται στην ίδια θέση με αυτόν για τον ίδιο λόγο) να αναζητήσουν ως συνομιλητές τους πλέον δικηγόρους τύπου Κούγια.

Η πυροσβεστική έχυσε αίμα την τελευταία περίοδο (εννοώ τις καρατομήσεις στελεχών της μετά το μάτι και τη γενικότερη πτώση της εικόνας της στην κοινή γνώμη). Θα κοιτάξει να το πάρει πίσω με αυστηροποίηση στη στάση της.
Συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα, από τη μια άκρη, με αστραπιαία ταχύτητα στην άλλη άκρη!

(Δεν ξέρουμε όλοι τι γίνεται στο δημόσιο; Πρώτα απ' όλα όμως φυλάμε τον εαυτό μας από μπλεξίματα.)

 
δεύτερο καπάκι
18 Μαρ 2019 10:47

> λογικοί άνθρωποι, εκείνοι που θα δώσουν έμφαση στο ότι ο άνθρωπος έκανε το χρέος του - δεν είναι υπεράνθρωπο

τα πινάκια των δικαστηρίων είναι γεμάτα από υποθέσεις σχολείων, όπου είναι ολοφάνερη η ευθύνη των δήμων (μη επαρκής συντήρηση) - αλλά οι ποινές πέφτουν σαν βροχή στους διευθυντές των σχολείων. μια απόφαση που έχω υπόψη μου λέει το εξής: δεν μπορεί να ξέρει ο δήμος (που είναι τόσο μακρυά) καλύτερα από το διευθυντή του, που το ζει το σχολείο κάθε μέρα. έπρεπε να πάρει πρωτοβουλία...

άλλο τι θέλουμε (καθώς το θεωρούμε με το δικό μας μυαλό, δίκαιο και αυτονόητο) και άλλο τι "ισχύει" στο δικαστήριο.

Μην προκαταλαμβάνετε δίνοντας χαρακτηρισμούς όπως "λογικοί" κλπ...

ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ!

 
ΑΝΤΊΘΕΤΗ ΆΠΟΨΗ
18 Μαρ 2019 10:52

> Έτσι, δεν είναι τυχαίο που το ενδιαφέρον για θέσεις ευθύνης είναι πάρα πολύ μικρό, σε κάποιες περιπτώσεις η αναλογία θέσεων-αιτήσεων είναι σχεδόν 1:1. Καλή τύχη στο συνάδελφο.

Το αντίθετο συμβαίνει, σε όλες τις επιλογές, ανεξάρτητα συστήματος και κόμματος επιλογής, στους πίνακες υποψηφίων, υπάρχουν διπλοί και τριπλοί ενδιαφερόμενοι από τις προσφερόμενες θέσεις.

Κι ενώ οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το επίδομα θέσης 250-300 ευρώ έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 1500 ευρώ, παρόλα αυτά, "σκοτώνονται".

Είναι στη μέση το κοινωνικό κύρος της θέσης του διευθυντή.

εμ... υπάρχουν και τα ατυχήματα!

 
Γιώργος
18 Μαρ 2019 13:27

Από αυτά που αναφέρει ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου της Ν.Μ. καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι ο Διευθυντής του κάθε σχολείου καθίσταται για 250-350€ ο αποδιοπομπαίος τράγος για όλα τα "αμαρτήματα" των υπηρεσιών και μπαλάκι του πινγκ πονγκ μεταξύ των διαφόρων εξουσιών (Δήμοι - Πυροσβεστική - υπουργείο Παιδείας). Όπως είναι γνωστό, κτιριακά, όλα τα σχολεία ανήκουν στον αντίστοιχο Δήμο, ο οποίος έχει υποχρέωση για τη συντήρηση και την ΑΣΦΑΛΕΙΑ τους. Φυσικά ΚΑΙ για την πυρασφάλεια υπεύθυνος είναι ο Δήμος, ο οποίος έχει κατάλληλες δομές και προσωπικό με εξειδίκευση που δεν διαθέτει ο Διευθυντής. Εάν ο Δήμος για x λόγους δεν παραλαμβάνει ένα σχολείο, το σχολείο δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργεί μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Και εδώ μπαίνει το θέμα της Δικαιοσύνης, η οποία πρέπει να λειτουργεί ταχύτατα σε τέτοιες περιπτώσεις ώστε οι αρμόδιοι να υφίστανται κυρώσεις για να "παίρνουν εμπρός" και όχι να μοιράζει ποινές σε "φουκαράδες" διευθυντές, που είναι η εύκολη λύση. Προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος σχετικά με τη δίκη του Διευθυντή (μακάρι να κάνω λάθος) γιατί στα δικαστήρια δεν υπάρχει "ρομαντισμός" και μετά τα γεγονότα στο Μάτι όλοι θέλουν να είναι τυπικοί. Εδώ μπαίνει και ο ρόλος των συνδικαλιστών που πρέπει να αναδεικνύουν τα προβλήματα και να μεσολαβούν ώστε να "θεραπεύονται" τέτοιες δυσλειτουργίες και όχι να σηκώνουν πλακάτ έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων κατόπιν εορτής.

 
για τον "γιώργο"
18 Μαρ 2019 16:22

> Εάν ο Δήμος για x λόγους δεν παραλαμβάνει ένα σχολείο, το σχολείο δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργεί μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Και εδώ μπαίνει το θέμα της Δικαιοσύνης, η οποία πρέπει να λειτουργεί ταχύτατα σε τέτοιες περιπτώσεις ώστε οι αρμόδιοι να υφίστανται κυρώσεις για να "παίρνουν εμπρός" και όχι να μοιράζει ποινές σε "φουκαράδες" διευθυντές, που είναι η εύκολη λύση.

Όλοι μας ξέρουμε πόσο αργούν να πάρουν αποφάσεις τα διάφορα όργανα και οι θεσμοί της πολιτείας. π.χ. στη δικαιοσύνη κάπου διάβαζα, ο μ.ό. για την εκδίκαση μιας υπόθεσης είναι... νομίζω 4-4,5 χρόνια. Ακόμα και η Ε.Ε. έχει εκφράσει τις διαμαρτυρίες για αυτό.

Το ίδιο και σε άλλους τομείς.
Π.χ. σε ένσταση στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό εξετάζεται μετά από 7 χρόνια.

Δικαιολογίες συνήθως, το πολύπλοκο των υποθέσεων και η ανάγκη συνεξέτασης και από άλλες υπηρεσίες, η έλλειψη προσωπικού...

Οπότε, μην αναλώνεσαι σε τέτοιους συλλογισμούς, όταν το σπίτι σου "καίγεται"!

Σήμερα, μετά από τα συμβάντα στο Μάτι, τις όποιες καρατομήσεις, αυτά που αναπαράγονται στον τύπο από την απομαγνητοφώνηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών, όλοι θέλουν να φυλάξουν τον .... τους!

Για το ζήτημα που έθιξε ο δημοσιοποιών Διευθυντής (τον κατανοώ και συμπάσχω), μπορούν να γίνουν δυο κατηγορίες κινήσεων:

α) η πολιτική καταγγελία της κατάστασης, διά της συνολικής παραίτησης όλων των διευθυντών σχολείων του δήμου - όπου ανήκει κάθε εγκαλούμενος διευθυντής

β) η αναζήτηση καλού δικηγόρου

 
N.K.
19 Μαρ 2019 06:22

@sorry (Love sorry), επομένως αυτό που αναδύεται από το κείμενό σας είναι διαφορετικό από από αυτό που "εισέπραξα" διαβάζοντας. Το δεύτερο κείμενό σας δείχνει ότι βρεθήκατε ο ίδιος σε μια τρελή κατάσταση στην οποία σας ενέπλεξαν και εκφράσατε το πικρόχολο του βιώματος. Πώς είναι δυνατόν να σας βάλουν πρόστιμο για ένα ασανσέρ που ήταν παράνομο, χωρίς τη δική σας ευθύνη; Είναι ακατανόητα πράγματα αυτά, αλλά στην Ελλάδα είμαστε. Πραγματικά σηκώνει κανείς τα χέρια μπροστά σε αυτά. Και με τα γραφόμενά σας κάθε υποψήφιος διευθυντής πρέπει να ελέγχει τα παρεπόμενα της θέσης που διεκδικεί σα να είναι νύφη με όλα τα γύρω γύρω πιθανά ψεγάδια που τυχόν θα φορτωθεί και που λειτουργούν για αυτόν σχεδόν χωρίς αυτόν.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean