Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Υπουργός: Δεν κάνουν περιουσίες οι εκπαιδευτικοί που κάνουν ιδιαίτερα

Πως να ελέγχθούν οι καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα "αφού τα παίρνουν μάυρα"
Δημοσίευση: 19/03/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δεν κάνουν περιουσίες οι εκπαιδευτικοί των δημοσίων σχολείων που παράλληλα κάνουν ιδιαίτερα σε μαθητές.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο όταν η δημοσιογράφος, μεταφέροντας σχετική ερώτηση ακροατή, είπε στον υπουργό ότι αυτοί οι εκπαιδευτικοί μπορούν να “πιαστούν” αν  κάνουν ιδιαίτερα από τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνουν.

Υπουργός: Θεωρώ απαράδεκτο εκπαιδευτικοί να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα στους μαθητές τους.

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά συμβαίνει και δεν κάνετε τίποτα γι αυτό.

Υπουργός: Δεν μπορεί η πολιτεία να κάνει κάτι . Δεν μπορεί να έχει έναν αστυνομικό έξω από κάθε οικογένεια.

Δημοσιογράφος: Καλά, είναι απλό αυτό τώρα, μέσω των χρημάτων που δηλώνει ο κάθε εκπαιδευτικών κάθε χρόνο.

Υπουργός: Πως αφού είναι μαύρα αυτά.

Δημοσιογράφος: Οταν ο  εκπαιδευτικός έχει ένα μισθό από το σχολείο και κάνει και ιδιαίτερα  κι έχει μια “Α” περιουσία, ότι είναι παραπάνω ,είναι προς έλεγχο;

Υπουργός:  Μόνο που δεν κάνουν και περιουσίες αυτοί ο εκπαιδευτικοί. Απλώς έχουν ένα συμπλήρωμα  μισθού. Εγώ το βάζω περισσότερο στο θέμα της ηθικής τάξεως.Καλούμε τις οικογένειες να αυτοπροστατευτούν από κάτι που δεν είναι ηθικά σωστό.

Δημοσιογράφος: Νομίζω πως μπορεί να αντιεμτωπιστεί το φαινόμενο.

Υπουργός: Εμείς πάντως δεν μπορούμε να βρούμε τρόπο, παρά μόνο να κάνουμε έκκληση στην ηθική διάσταση.

Σχόλια (22)

 
Ευάγγελος
19 Μαρ 2019 13:06

Δεν είναι μόνο θεμα ηθικής τάξης. Ο καθηγητής του ιδιωτικού τομέα (σε φροντιστήριο, οικοδιδασκαλειο, ιδιαίτερα) πρώτον δεν έχει άλλη πηγή εισοδήματος και δεύτερον πληρωνει (συνήθως) φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Αν ο νόμος ήταν πιο αυστηρός (για καθηγητές δημοσίου) θα είχε περιοριστεί αυτή η "φάμπρικα"..

 
ΗΡΑ*
19 Μαρ 2019 13:27

Ο κ. Υπουργός χάριν Παιδιάς έφα :

"...Μόνο που δεν κάνουν και περιουσίες αυτοί ο εκπαιδευτικοί. .Απλώς έχουν ένα συμπλήρωμα μισθού..."

Μια κοτσάνα την ημέρα, την παιδεία κάνει πέρα. Και τι δεν έχει πει και τι δεν έχει υποσχεθεί ο κ. Γαβρόγλου. Από την κατάργηση των φροντιστηρίων ( ιδιαίτερων και μη) μέχρι την ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ. Από "στραμπουληγμένο" εκπαιδευτικό σύστημα via "πολλοί σχολικοί σύμβουλοι δεν δουλεύουν'' στο "αμαρτωλο σύστημα επιμόρφωσης" κ. λπ., κλπ. Προσωπικά δεν με εκπλήσσει η τελευταία του μπαρούφα. Όλα για τα ψηφαλάκια των εκπαιδευτικών. Και έχει το θράσος να μιλάει για " θέμα ηθικής τάξεως", όταν με τη δήλωσή του ουσιαστικά νομιμοποιεί ΚΑΙ τα ιδιαίτερα ΚΑΙ τα "μάύρα" που προσπορίζονται οι εκπαιδευτικοί απ' αυτά. Η πλάκα είναι ότι θεωρεί την ασκούμενη εκπαιδευτική πολιτική από τον ίδιο και το κόμμα στο οποίο ανήκει προοδευτική και αριστερή... Πιο δεξιά δε γίνεται κ. Γαβρόγλου...

 
Ελένη
19 Μαρ 2019 13:35

Και όλα αυτά από δημοσιογράφο στο "κρατικό" ραδιόφωνο;

 
Lucius
19 Μαρ 2019 14:07

Για να αποδειχτεί ότι καθηγητής κάνει ιδιαίτερα, θα πρέπει να υπάρχει οικονομική συναλλαγή. Εκέι βρίσκεται το πρόβλημα ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχτεί οικονομική συναλλαγή. Δηλαδή, θα δώσει η οικογένεια που έχει προσλάβει τον καθηγητή προσημειωμένα χαρτονομίσματα για να τον πιάσει;
Κάθε καταγγελία μάρτυρα θα εκπέσει στο κενό αν ισχυριστεί και ο καθηγητής και ο μαθητής ότι γίνεται απλά μια φιλική επίσκεψη, εκτός αν απαγορευτούν και οι επισκέψεις σε σπίτια, πράγμα που δεν γίνεται.

Η αν καταργηθούν τα χαρτονομίσματα.

 
Xristos K
19 Μαρ 2019 14:54

Ας παραγγείλει στις κατα τοπους εισαγγελιες ερευνα και θα βγαλει λαυράκι...για να μην πω θα βρει και εσοδα για το κρατος που εκπροσωπεί. Κε υπουργε δεν υπαρχει δεν μπορω αλλα δεν θελω λεει το γνωμικο. Και εσεις απλα θελετε μονο αυτα που συμφερουν. Μπορειτε αυτα που εχετε εσεις καθαγιασει. Κρίμα γιατι το παραμυθι ξεκινησε ομορφα αλλα δεν θα τελειωσει με το εζησαν αυτοι καλα και μεις καλυτερα.

 
ΠΕ800
19 Μαρ 2019 17:18

Εκεί που θα πρέπει να δώσουμε κάποιο δίκιο στον υπουργό είναι ότι υπάρχει αναλογικό μέρος της ευθύνης και σε εμάς τους πολίτες για το φαινόμενο των "μαύρων" μαθημάτων (ιδιαιτέρων και οργανωμένων φροντιστηριακών), που αβασάνιστα συναινούμε ως γονείς και ταυτόχρονα διαμαρτυρόμαστε ως πολίτες.

 
Κώστας
19 Μαρ 2019 17:44

Αν φροντίζατε να είχατε μισθούς της προκοπής, δεν θα υπήρχε ανάγκη να στραφούν σε ιδιαίτερα... Τόσο απλά...

 
Στέφανος
19 Μαρ 2019 17:44

Κύριε Υπουργέ,

θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με τις ξένες γλώσσες και να αναγκάσετε τους φορείς που προσφέρουν πιστοποίηση να δέχονται υποψήφιους από νόμιμα ΚΞΓ ή νόμιμα ιδιαίτερα. Η απλή δήλωση του αριθμού μητρώου ΕΟΠΠΕΠ ή του ΑΦΜ του εκπαιδευτικού στην αίτηση του μαθητή αρκεί.
Θα ήταν το πρώτο μέτρο να ασπρίσει ένας "πολύ μαύρος" τομέας της παραοικονομίας.

 
Κωστας
19 Μαρ 2019 19:32

Μετά έχουν πρόβλημα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ,ένας μ.ο διδάκτρων για τις περιζήτητες σχολές τα δύο τελευταία χρόνια με το καλοκαίρι είναι 15000 ευρώ ιδιαίτερα μαθήματα και όχι σε φιρμες που πρέπει να τους κλείσεις δυο χρόνια πριν εκεί αυξάνει το ποσόν

 
456
19 Μαρ 2019 20:07

Ηρα...εγκρίνω και επαυξανω!

 
Παναγιωτης
19 Μαρ 2019 21:30

το θέμα μπορεί να λυθεί με πολύ απλό τρόπο: 1ον Να εκπίπτει η δαπάνη, εξολοκλήρου, από το φορολογητέο εισόδημα να δει τότε πως τον τσακώνεις, 2ον έλεγχος περιουσιακών στοιχείων με δήμευση όσων δεν μπορούν να αποδειχτούν ότι τους ανήκουν, μη λέει ο Γαβρόγλου ότι δεν κάνουν περιουσίες, "κουράζονται" βέβαια στο φροντιστήριο αλλά ξεκουράζονται στο σχολείο και 3ον όποιος συλαμβάνεται να απολύεται και να χάνει την συνταξή του αμέσως τότε να δούμε πόσοι θα κάνουν ιδιαίτερα.

 
Δον Κιχώτης
19 Μαρ 2019 22:26

Από το « Είπαμε να πάρει ένα δωράκι, αλλά όχι και 500 εκατομμύρια δραχμές» της
δεκαετίας του 80 μέχρι το σημερινό « συμπλήρωμα μισθού » ορισμένων καθηγητών
αλλά και ορισμένων υπαλλήλων των Υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών που
αποκάλυψε προσφάτως η ΕΥΠ, διαπιστώνεις ότι το « Χθες » είναι εδώ, ενωμένο δυνατό. Μόνο τα πρόσωπα αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν... καλυμμένα με τη σημαία της Αλλαγής, της σοσιαλιστικής παλαιότερα και της αριστερής σήμερα.
Το « δωράκι... » της δεκαετίας του 80 είναι ηθικά ισοδύναμο με το σημερινό - προσε-χτικά διατυπωμένο - « Μόνο που δεν κάνουν και περιουσίες αυτοί ο εκπαιδευτικοί. Απλώς έχουν ένα συμπλήρωμα μισθού. ». Με τέτοια σχόλια, μια ξαφνική σκέψη έρχεται και εγκαθίσταται στο μυαλό σου. Μήπως πρέπει να δώσω κάτι παραπάνω;
Ποτέ άλλοτε οι σημερινοί αριστεροί πολίτες δεν έχουν νιώσει την πολιτική στέγη να πέφτει στο κεφάλι τους! Είναι συγκλονιστικός ο πολιτικός λόγος του Μίκη τα τελευ-ταία χρόνια αλλά και αρκετών ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών για όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα εν ονόματι των Ιδεών της Αριστεράς. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την περσινή δήλωση της Άλκης Ζέη:
« Αριστερή νιώθω πάντα, μη ξέροντας πια που είναι η Αριστερά. Δεν μπορώ να πω πως είμαι αριστερή, με εκείνο ή το άλλο κόμμα. Λυπάμαι γι’αυτό. Θα ήθελα να υπάρχει κάποιος που να με κάνει να παθιαστώ, όπως παλιά. Δυστυχώς δεν υπάρχει. »

 
Φαύλος
20 Μαρ 2019 00:52

Άκρως πελατειακή η δήλωση του Υπουργού σχετικά με τα ιδιαίτερα. Κάποιοι γνωρίζουν ότι σε μια πόλη οι φροντιστές που ήξεραν ότι γίνονται τα ιδιαίτερα από καθηγητές του δημοσίου, τους απείλησαν ευθέως με καταγγελία, διότι είχαν φροντίσει να στήσουν μερικούς μαθητές. Αποτέλεσμα; Κόπηκαν (σχεδόν) μαχαίρι και οι περισσότεροι φοβούνται να κάνουν ιδιαίτερα στους μαθητές τους. Ο Υπουργός μετά το περίφημο "ο εκπαιδευτικός της τάξης δεν αξιολογείταΙ' πάει με την νέα πελατειακή δήλωση να αυξήσει τους εκπαιδευτικούς ψηφοφόρους του. Όμως, είναι σαν να δικαιώνει την παρανομία.

 
EΥΑ
20 Μαρ 2019 11:02

το θέμα είναι γενικά η μαύρη εργασία και η νοοτροπία μιας κοινωνίας ολόκληρης.
Είμαι καθηγήτρια στο δημόσιο κ δεν έχω κάνει ποτέ ιδιαίτερα, παρά τις προτάσεις από σεβασμό σε συναδέλφους.
Μια γνωστή μου σε μικρή κοινωνία χαρακτηρίστηκε κακή καθηγήτρια αφού δεν κάνει ιδιαίτερα και αναγκάστηκε να κάνει για να κρατήσει το όνομα της "καθαρό".
Τα μαύρα επαγγελμάτων που θησαυρίζουν;;;;;;;;;;;;
Τα μαύρα ανθρώπων που δεν επιβιώνουν αλλιώς λόγω παράλογης φορολόγησης;;;;;;;;;;;
Λάθος απάντηση πάντως έδωσε ο Υπουργός εσκεμμένα γιατί με 560 που ξεκινάει ένας καθηγητής στην άκρη του Θεού δε θησαυρίζει.

 
Stewart Daousanis
20 Μαρ 2019 13:11

Με την ίδια λογική και οι Γιατροί του ΕΣΥ που παίρνουν φακελάκια, δεν κάνουν περιουσία και αυτοί, κ.ο.κ. Ωραία λογική. By the way (όπως λένε στο χωρίο μου) ξέρω αρκετούς καθηγητές που έχουν φτιάξει πολυκατοικίες από τα φροντιστήρια. Αυτή μάλλον δεν θεωρείται περιουσία.

 
δρ. Μαύρος
20 Μαρ 2019 14:38

Υπουργός δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα με τα μαύρα λεφτά που βγάζουν από τα ιδιαίτερα (σε μαθητές τους!) καθηγητές του δημοσίου και παραμένει στη θέση του.
Ελλάδα 2019 μ.Χ., σήμερα είναι Τετάρτη.

 
χαχαχα
20 Μαρ 2019 15:08

προφανώς για ηθικούς και υπηρεσιακούς λόγους αντιτίθεμαι στα μαύρα ιδιαίτερα. αλλά ας λύσει κανά πρόβλημα (πέρα από αυτά που δημιουργεί). ας φύγει.

 
ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΣ ΣΤΟ ΣΑΝΟ
20 Μαρ 2019 17:43

Και γιατί παρακαλώ οι καθηγητές Πανεπιστημίων-Ιατροί έχουν νόμιμα ιατρεία; Για αυτούς το Σύνταγμα δεν ισχύει;

 
KARAXALIOS ANASTASIOS
20 Μαρ 2019 17:46

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΡΩΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΦΛΕΓΟΝΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ. ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ.ΑΣΕ ΠΟΥ ΤΣΙΜΠΗΣΑΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ. ΠΑΜΕ ΧΑΜΕΝΟΙ!!!

 
Αυτή που συμπληρώνει τώρα το δικό της
20 Μαρ 2019 21:14

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.Ο φόβος του και μόνο θα τα μαζέψει λίγο τα πράγματα...

 
Νίκος
20 Μαρ 2019 23:25

Ολο αυτο ήταν για να πει στο κρατικό μέσο ότι οι ιδιαιτεράκηδες δεν κινδυνεύουν από αυτόν, να ψηφίσουν καλά λοιπόν γιατί ποιος ξέρει τι θα κάνει ο άλλος;
Κατα τα άλλα ΟΛΟΙ οι μαθητές και οι γονείς ξέρουν ποιοι είναι αυτοί σε κάθε σχολείο, ανετότατα θα μπορούσε ένας εισαγγελέας να τη στήσει σε μερικούς, αλλά είπαμε, τα ψηφαλάκια. Μετά αναρωτιόμαστε γιατί συνορεύουμε με τη Νιγηρία στη διαφθορά

 
γερομήτσος (καθηγητής με 37 χρόνια υπηρεσία)
23 Μαρ 2019 00:05

Έχω κάνει πολλά ιδιαίτερα στην εκπαιδευτική μου ζωή -ποτέ σε μαθητή μου. Το φροντιστήριο στην Ελλάδα είναι κοινωνικό φαινόμενο και γι΄αυτό δεν αντιμετωπίζεται με κανένα νόμο και με κανένα νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Ξέρετε πόσες φορές αρνήθηκα σε συναδέλφους να κάνω μάθημα στα παιδιά τους που τα είχα μαθητές στο σχολείο; Και ξέρετε τι πιεστικές καταστάσεις έχω βιώσει; Σου λέει κάποιος: "Εφόσον εγώ ως γονιός ή το παιδί μου ως μαθητής εσένα επιλέγει για δάσκαλο, πώς μπορείς να αρνηθείς; Έχεις δικαίωμα να αρνηθείς την πνευματική προσφορά που σου ζητείται; Και μάλιστα χωρίς δόλο, γιατί -κακά τα ψέματα-με τον πληθωρισμό των βαθμών, κανείς δεν επιλέγει τον καθηγητή του για ιδιαίτερα για να πάρει βαθμό, αφού αυτόν τον έχει ούτως ή άλλως. Τελικά την υγεία μου την έχω φθείρει, λεφτά όμως δεν έβγαλα. Οι καθηγητές του δημοσίου τα λεφτά που βγάζουν στα φροντιστήρια τα δουλεύουν πολύ σκληρά, πάρα πολύ σκληρά.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean