Θέσεις του Συλλόγου Φοιτητών Νοσηλευτικής Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας για τη συγχώνευση με το Παν. Πατρών

19/03/2019

Ενημερώθηκε: 20/03/2019, 00:03

Άκουσε το άρθρο

Είμαστε το Σωματείο με την επωνυμία «Επιστημονικός Σύλλογος Φοιτητών Νοσηλευτικής Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας» με Α.Μ. 3000 στο Βιβλίο Σωματείων του Πρωτοδικείου Πατρών.

Σε απάντησή μας προς τον Υπουργό Παιδείας κύριο Γαβρόγλου, την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κυρία Κυριαζοπούλου και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΣΕΥΠ του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, οι θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου σχετικά με τη συγχώνευση του Τμήματος Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι οι κάτωθι:

1. Είμαστε υπέρ της Πανεπιστημιοποίησης του Τμήματος Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, καθώς η Νοσηλευτική Επιστήμη ανήκει και διδάσκεται πανευρωπαϊκά στο Πανεπιστήμιο.

2. Συμφωνούμε με την πρόταση του Υπουργού Παιδείας κυρίου Γαβρόγλου στο να συγχωνευτεί το Τμήμα Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, επειδή το Τμήμα Νοσηλευτικής θα παραμείνει αυτόνομο όπως ανέφερε ο ίδιος στη συνέντευξή του. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Πατρών θεωρείται από τα καλύτερα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί ότι η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών ανήκει στις καλύτερες 400 Ιατρικές Σχολές στην Ευρώπη, το οποίο μπορεί να συμβάλλει θετικά στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας εάν συγχωνευτεί με το Πανεπιστήμιο Πατρών, εφόσον οι δύο Επιστήμες (Ιατρική και Νοσηλευτική) ανήκουν στη Σχολή Επιστημών Υγείας. Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει μακρά ιστορία.

3. Η δημιουργία ξεχωριστής σχολής με την επωνυμία «Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας», στην οποία θα περιλαμβάνεται το Τμήμα Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, υποβαθμίζει και υπονομεύει τη Νοσηλευτική Εκπαίδευση του Τμήματος μας, καθώς η Νοσηλευτική αποτελεί κυρίως πρόληψη και θεραπεία και σε πολύ μικρό βαθμό ανήκει στην αποκατάσταση, ακριβώς όπως η Ιατρική. Παράλληλα, η Νοσηλευτική ανήκει πανελληνίως και διεθνώς στη Σχολή Επιστημών Υγείας στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση. Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί ότι ενέχει κίνδυνος για τα επαγγελματικά δικαιώματα και τη συμμετοχή σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών των αποφοίτων του Τμήματος Νοσηλευτικής τόσο πανελλαδικώς όσο και διεθνώς στην περίπτωση όπου το Τμήμα Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας υπαχθεί στη Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας, καθώς μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει μονομερής απασχόληση μόνο με την αποκατάσταση.

4. Προτείνουμε το Τμήμα Νοσηλευτικής του νυν Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας να υπαχθεί ως αυτόνομο Τμήμα στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών μαζί με την Ιατρική και τη Φαρμακευτική, όπως συμβαίνει αποδεδειγμένα πανελλαδικώς (π.χ. Τμήμα Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ) και διεθνώς (π.χ. Department of Nursing of the City University of London).

5. Επίσης, η πρόταση της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών για κατατακτήριες εξετάσεις προκειμένου οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Νοσηλευτικής του νυν Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας να λάβουν Πανεπιστημιακό Πτυχίο από το μελλοντικό Τμήμα Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, είναι άδικη προς τους τωρινούς προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, καθώς στα ήδη υπάρχοντα Τμήματα Νοσηλευτικής στην Ελλάδα, τα οποία είτε μετατράπηκαν μαζί με άλλα Τμήματα Τ.Ε.Ι. σε Πανεπιστήμιο (π.χ. Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής), είτε συγχωνεύτηκαν με κάποιο Πανεπιστήμιο (π.χ. Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), δόθηκε η δυνατότητα διά νόμου στους προπτυχιακούς φοιτητές, αφού περατώσουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τ.Ε.Ι. και δεν έχουν υπερβεί τα 12 Εξάμηνα Σπουδών (v+2 έτη σπουδών, όπου ν τα προβλεπόμενα έτη φοίτησης από τον οδηγό σπουδών), να δώσουν επιπλέον μαθήματα, τα οποία ορίζει ο Πρόεδρος και η Γενική Συνέλευση του Τμήματος, προκειμένου να λάβουν Πτυχίο Πανεπιστημίου.

Για την πλήρη τοποθέτηση μας επιφυλασσόμαστε και αναμένουμε το νομοσχέδιο.

Με εκτίμηση το Δ.Σ. του Συλλόγου/Σωματείου,

Βάσος Άγγελος (Πρόεδρος)

Ανδρίκου Αγγελική (Αντιπρόεδρος)

Χόνδρου Γεωργία (Γενικός Γραμματέας)

Τζάρτζου Ειρήνη (Ειδικός Γραμματέας)

Ζαπαντιώτη Αικατερίνη (Ταμίας)

Οικονόμου Δημήτριος (Μέλος Α’)

Δεμιτζόγλου Μιχαήλ (Μέλος Β’)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ