Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Υπουργός: Αρχίζει το “παζάρι” με τις απουσίες τον Απρίλιο

17.765 μαθητές Γ Λυκείου έκαναν από 80-100 απουσίες μόνο σε ένα μήνα
Δημοσίευση: 20/03/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στο γνωστό ελληνικό “φαινόμενο” των απουσιών στη Γ Λυκείου μετά τον Απρίλιο,  που έχει -σχεδόν- “νομιμοποιηθεί” εδώ και πολλά χρόνια από τους εκάστοτε υπουργούς Παιδείας, αφού το σχολιάζουν δημοσίως, αλλά δεν το “θεραπεύουν”, αναφέρθηκε σε σημερινή ραδιοφωνική συνέντευξη ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, κάνοντας λόγο για “παζάρι” απουσιών.

Υπουργός: Από τις αρχές Απριλίου αρχίζει το παζάρι με τις απουσίες  . Οχι ,έχω τόσες, δώστε μου λίγο παραπάνω, δεν έρχονται (σχολείο). Αυτό είναι σαν ένα κύτταρο καρκινικό που έχει φάει την Γ Λυκείου και τώρα πάει στη Β Λυκείου. Είναι όλη η κοινωνία μπλεγμένη, γιατί έχει δημιουργηθεί μια νοοτροπία.

Η νοοτροπία αυτή λέει ότι εγώ έχω εμπιστοσύνη για να μπαίνεις στο πανεπιστήμιο, όχι στο δημόσιο σχολείο αλλά στα Φροντιστήρια.

Δημοσιογράφος: Και μπαίνεις στο Πανεπιστήμιο αγράμματος.

Υπουργός: Αυτό που λέτε είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον, διότι το Φροντιστήριο και η παραπαιδεία κυρίως δεν είναι το Φροντιστήριο το πρόβλημα αλλά η παραπαιδεία, σου λέει το εξής: Εγώ ρε παιδί μου δεν θα σου μάθω γράμματα θα σου μάθω πως να μπαίνεις στο Πανεπιστήμιο.

Το μεγάλο μας ερώτημα είναι μπορούμε αυτή τη γάγγραινα σιγά-σιγά να  μπορέσουμε να τη θεραπεύσουμε χωρίς να κόψουμε το πόδι;

17.765 μαθητές Γ Λυκείου έκαναν από 80-100 απουσίες  μόνο τον Απρίλιο

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας:

Α. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών που φοιτούσαν κατά το περσινό σχολικό έτος 2015-2016 στην τελευταία τάξη των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας ήταν  100.689.

Β. Κατά τον μήνα Απρίλιο του περσινού σχολικού έτους έτους 38.102 μαθητές πραγματοποίησαν 0-50 απουσίες (ώρες), 17.765 μαθητές πραγματοποίησαν 50-100 απουσίες (ώρες) και 346 μαθητές πραγματοποίησαν παραπάνω από 100 απουσίες (ώρες).

Το esos επισημαίνει κάθε χρόνο προς την εκάστοτε πολιτική ηγεσία κάτι που είναι κοινό μυστικό στην εκπαιδευτική κοινότητα, και το θυμίζει και τώρα προς τον υπουργό Κ. Γαβρόγλου, προκειμένου να βάλει “φρένο” στο φαινόμενο, περίπου τον Μάρτιο   να  αρχίζει μια φάμπρικα απουσιών  ,  ώστε αρκετοί μαθητές (όχι όλοι) να "κάνουν" τις 114   απουσίες, τις οποίες "δικαιούνται".

Το αποτέλεσμα είναι η διάλυση του δημόσιου σχολείου για το επόμενο διάστημα μέχρι την αρχή των εξετάσεων.

Θυμίζουμε ότι  η Άννα Διαμαντοπούλου ως υπουργός Παιδείας  παρότι, τότε, είχε εξαγγείλει επισήμως ότι θα βάλει τέλος σ αυτό το φαινόμενο , για λόγους που η ίδια γνωρίζει έκανε πίσω .

Η κ. Διαμαντοπούλου είχε κάνει λόγο     για "βεβαιώσεις" από γιατρούς που συχνά χρησιμοποιούνται από τους ίδιους τους γονείς, προκειμένου να "δικαιολογηθούν" οι απουσίες των παιδιών τους στα σχολεία.

Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει  "ντροπή" το "καθεστώς" των ψεύτικων βεβαιώσεων, που προσκομίζει το παιδί στο σχολείο του, εν γνώσει των γονέων, για να δικαιολογήσει την απουσία του και να μην έχει επιπτώσεις.

"Δηλαδή, ένα παιδί 18 χρόνων, αλλά και μικρότερης ηλικίας, μαθαίνει ότι μπορεί να έχει πλαστές βεβαιώσεις και μάλιστα από το δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Το «φαινόμενο», δυστυχώς, διατρέχει όλες τις βαθμίδες και τους πρωταγωνιστές της Εκπαίδευσης, από μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές έως και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εξασφαλίζουν, ή δέχονται, αυτές τις βεβαιώσεις.", είχε σημειώσει με δηλώσεις της η  Άννα Διαμαντοπούλου.

Σχόλια (10)

 
Υπουργός Παιδείας (λέμε τώρα)
20 Μαρ 2019 11:27

Είσαι Υπουργός Παιδείας (μάλλον) και νομοθέτης.
Έδωσες 4 βδομάδες ελευθέρας σε όλους τος μαθητές με την γρίππη, και τώρα κάνεις δηλώσεις στο ραδιόφωνο!

 
Νίκος
20 Μαρ 2019 12:54

Υπουργέ μου, όταν πιεσμένος από την ΟΛΜΕ και από ποιους άλλους δεν ξέρω, έδινες αέρα πατέρα την άδεια να λείψουν οι μαθητές ελέω γρίπης, δεν το καταλάβαινες ότι είναι σχεδόν όλες προσχηματικές;

 
Αριστείδης ο Δίκαιος
20 Μαρ 2019 14:04

αυτή η "πραγματικότητα" των απουσιών, ίσως να θεραπεύεται ... παρουσίες ... αντί να καταμετρούνται απουσίες ... με την εισαγωγή "ελάχιστων παρουσιών" που θα πρέπει να κάνει ο/η μαθητής/μαθήτρια σε κάθε μάθημα ξεχωριστά … ίσως … έτσι ώστε ο/η μαθητής/μαθήτρια που δεν θα καλύπτει αυτό το ελάχιστο όριο των παρουσιών να απορρίπτεται στο μάθημα … με ότι αυτό συνεπάγεται … για μαθητές και γονείς

 
ΓΒ
20 Μαρ 2019 15:32

Με τις απουσίες λόγω γρίπης έκαναν πάρτι τα φροντιστήρια, μέχρι και πρωινά τμήματα έβαλαν.

 
Ηλίας
20 Μαρ 2019 16:17

Όταν ο ίδιος ο γονέας θεωρεί πως το σχολείο δεν έχει να προσφέρει τίποτα στο μαθητή και όχι μόνο επιτρέπει την απουσία αλλά μεσολαβεί κιόλας ώστε ο γιατρός να εκδόσει ένα ψεύτικο δικαιολογητικό για να μην τις χρεωθεί στο τέλος, περιμένουμε πως μπορεί να γίνει κάτι;

Ποιος πολιτικός θα τολμήσει να κάνει κάτι που δεν θέλει κανένας γονέας? Ενδιαφέρον θα είχε να επιτρέπαμε όχι 114 αλλά 1.140 απουσίες και να βλέπαμε πόσοι θα πατούσαν στα σχολεία.

 
Στράτος
20 Μαρ 2019 17:22

Ο Υπουργός δεν αρκεί κάνει επισημάνσεις μόνο. Αν γνωρίζει κάποιο πρόβλημα, είναι Υπουργός και οφείλει να δίνει λύσεις.
Η λύση απλή. Όριο απουσιών εντός ενός μήνα.
Αλλά σε ποιον να τα πούμε; Όταν καταργούσε τη δικαιολόγηση απουσιών, δεν άνοιγε το δρόμο για ευκολότερες απουσίες;

Σημαντικό: Προς το παρόν ισχύει το όριο των 114 απουσιών για επαρκή φοίτηση (εκτός περιπτώσεων σοβαρών ασθενειών που το όριο ανεβαίνει). Είναι η πρώτη φορά που ισχύει το όριο αυτό. Πέρυσι, σύμφωνα με την πρόβλεψη της διάταξης αυτής ίσχυσε για τελευταία φορά και το όριο των 164 απουσιών.
Ελπίζω να μη δούμε τελευταία στιγμή κάποια απόφαση παράτασης για φέτος της διάταξης που προέβλεπε όριο 164 απουσιών. Το γράφω προκαταβολικά γιατί είναι φανερή πλέον η διάθεση του Υπουργείου να χαϊδεύει τα αυτιά των μαθητών (που αρκετοί είναι και ψηφοφόροι πλέον!!!).

 
Alex
20 Μαρ 2019 18:31

Όταν ευθυγραμμιστούν οι στόχοι του Αναλυτικού Προγράμματος της Γ' Λυκείου με την εξεταστέα ύλη των Πανελληνίως εξεταζόμενων μαθημάτων και τα θέματα που μπαίνουν στις εξετάσεις των πανελληνίως εξεταζόμενων μαθημάτων, τότε και μόνο τότε θα απαξιωθεί η παραπαιδεία..... Σε καμμία άλλη περίπτωση!!!!!!!!!

 
Γονέας
20 Μαρ 2019 19:15

Συγνώμη κ. υπουργέ αλλά στο υπουργείο σας, γίνονται μαγειρέματα σε επίπεδο των μισών ΑΕΙ το ποιος πάει με ποιόν, αλλάξατε 10 συστήματα εξετάσεων για να γυρίσετε σε αυτό που θα υλοποιούνταν όταν αναλάβατε με την διαφορά ότι θα υπάρχου ΤΕΠ και η τράπεζα θεμάτων αντικαθίσταται με το καφενείο (όπου οι καθηγητές από γειτονικά σχολεία θα συνεδριάζουν ) της περιφέρειας, το νόμο επιλογής στελεχών που είχε η κ. Διαμαντοπούλου τον αλλάξατε 3-4 φορές για να γυρίσετε στον ίδιο με την διαφορά ότι η πλήρως ορισμένη εκπαιδευτική υπηρεσία αντικαθίσταται με την «διδακτική» (ανατροφής τέκνου και λοχείας), διώξατε από τα ΑΕΙ τα συμβούλια που αποτελούνταν από διακεκριμένους επιστήμονες παγκόσμιας εμβέλειας και τώρα κάνει κουμάντο ο κάθε κομματάρχης. Κάνατε κάνατε κάνατε και αυτό που σας πειράζει είναι οι απουσίες της Γ’ Λυκείου τον Απρίλιο. Τα παιδιά σας ή τα εγγόνια σας προφανώς θα πάρουν baccalaureate από κανένα κολέγιο και θα πάνε σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού τα παιδιά του κοσμάκι που δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή θα κοπούν με 120 απουσίες !!!!!

 
ΚΠ
20 Μαρ 2019 22:59

Γιατί δεν ελαττώνεται το όριο; Δε φταίνε οι μαθητές αλλά η δομή του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

 
Γιάννης
12 Απρ 2019 12:38

Το όριο των απουσιών δεν αρκεί ούτε καν για ένα μήνα απουσιών! Ακόμα και να αρρωστήσεις, οι απουσίες πλεον δεν σε φτάνουν. Δεν υπάρχει το περιθωριο των +50 σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Αν δε γινόταν και αυτό με τη γρίπη, οι μισοί μαθητές θα είχαν ήδη μείνει! Ακούτε 114 και νομίζετε ότι είναι πολλές. Δεν είναι έτσι! Όσον αφορά τη Γ λυκείου όπου έχουμε 32 ώρες ανα βδομάδα, αν κανετε τη διαίρεση βγαίνουν 3,5 περιπου εβδομαδες σε διάστημα 9 μηνών. Απλά πολλά παιδιά της Γ επιλέγουν να κρατάνε τις απουσίες τους και να διαβάζουν με την ησυχία τους στο σπίτι τους. Και πολύ καλά κάνουν! Κάθε παιδί έχει τις δικές του μαθησιακές ανάγκες. Δεν μπορέι το σχολείο να ευχαριστεί τους πάντες ή να πηγαίνει με τον ρυθμό όλων κι αυτό είναι απολύτως λογικό. Γι' αυτό και τα παιδιά προτιμούν να κάθονται στο σπίτι χρησιμοποιώντας τον περιορισμένο αριθμό απουσιών που τους έχει απομείνει. Πλέον δεν χρησιμοποιούνται τόσο πολύ οι τακτικές προηγούμενων χρόνων με τις βεβαιώσεις των γιατρών, γιατί σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνονται δεκτές ούτε από το σχολείο (και ορθώς). Άλλωστε και στο σχολείο στις αρχές Απριλίου πάντα φροντίζουν οι καθηγητές να έχει βγει όλη η ύλη (ή έστω να έχει απομείνει ένα μικρό μέρος της) ώστε να ξεκινήσουν επαναλήψεις με τους μαθητές. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, μπορεί να χαθούν ώρες (για χίλιους δύο λόγους), να πάει πίσω η επανάληψη ή η πλειοψηφία του τμήματος να έχει περισσότερα κενά από κάποιον άλλο μαθητή. Εκεί αναγκαστικά ο καθηγητής θα πάει με την πλειοψηφία. Έτσι κι ο μαθητής θα κάτσει σπίτι του, αν έχει απουσίες, για να διαβάσει με τον δικό του ρυθμό. Είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Όσοι δεν βρίσκεστε μέσα στον χώρο και δε γνωρίζετε πως γίνονται οι διαδικασίες, δε χρειάζεται να σχολιάζετε. Μάθετε και μετά μιλήστε.
Χωρίς παρεξήγηση.
+ Αν θέλετε να ασχοληθείτε με κάτι πολύ πιο σημαντικό και χρήσιμο, μπορείτε να ασχοληθείτε με το θέμα των σχολικών εγκαταστάσεων και με πόσα σχολεία δεν είχαν τη χρηματική δυνατότητα να βάλουν πετρέλαιο και να ζεσταθούν οι μαθητές, αναγκάζοντας πολλούς από εμάς να μείνουμε σπίτι μας.
Ευχαριστώ!
Κάποιος μαθητής Γ λυκείου, κάποιου σχολείου της Κρήτης

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean