Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τελετή εγκαινίων λειτουργίας της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Δημοσίευση: 20/03/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Με εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα, 500.000 περίπου βιβλία, παπύρους και χειρόγραφα, 20.000 περίπου σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις, 3.800 τίτλους περιοδικών, 4.000 τεκμήρια συλλογής οπτικοακουστικού και φωτογραφικού υλικού, η νέα, μεγάλη Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής μέσα στην Πανεπιστημιούπολη έχει ευρύτερη σημασία, όχι μόνο για τη Σχολή και το Ε.Κ.Π.Α., αλλά για την Παιδεία και τον Πολιτισμό ολόκληρης της χώρας.

Στην τελετή εγκαινίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό. Επίσης, παρέστησαν η Αναπληρώτρια Υπουργός και καθηγήτρια του ΕΜΠ κυρία Θ. Φωτίου, η οποία είχε εκπονήσει την αρχιτεκτονική μελέτη για τη νέα Βιβλιοθήκη, η Υφυπουργός Παιδείας κυρία Μ. Τζούφη, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος δώρισε στη Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής το τετράτομο δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ από την επανάσταση του 1821 έως το 1949 και το Λεύκωμα για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, οι Βουλευτές κ. Ι. Αμανατίδης, κ. Θ. Φορτσάκης, κυρία Ν. Κεραμέως, πρώην Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις, πολλά μέλη ΔΕΠ και στελέχη του ΕΚΠΑ, καθώς και φοιτητές.

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος, κατά την προσφώνησή του, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πορεία υλοποίησης του μεγάλου έργου, χαρακτηρίζοντάς το αναπτυξιακό, με ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα και κατέληξε αναφέροντας ότι η νέα Βιβλιοθήκη «λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την Παιδεία που θέλουμε στη χώρα μας και για το Πανεπιστήμιο που ονειρευόμαστε, θέλουμε και μπορούμε να υλοποιήσουμε όλοι μαζί».

Ακολούθησε παρουσίαση του έργου της Βιβλιοθήκης από την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγήτρια Ελένη Μιχ. Καραμαλέγκου, ο χαιρετισμός και τα εγκαίνια λειτουργίας της Βιβλιοθήκης από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο και ξενάγηση στους χώρους της Βιβλιοθήκης.

Σύντομο μουσικό πρόγραμμα παρουσιάσθηκε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής με την επιμέλεια του Προέδρου του Τμήματος, καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη και του αναπληρωτή καθηγητή Παύλου Σεργίου.

Σημειώνεται ότι η κεντρική αυτή Βιβλιοθήκη προέκυψε από τα 16 ξεχωριστά Σπουδαστήρια και Βιβλιοθήκες που λειτουργούσαν στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής. Η κατασκευή της ξεκίνησε πριν δεκατρία περίπου χρόνια και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Το νέο κτήριο, εμβαδού 7.500 τ.μ., με την επιβλητική του παρουσία απέναντι από το κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής, δημιουργεί νέα δεδομένα για τη λειτουργία της Σχολής, η οποία αποκτά πλέον έναν ενιαίο χώρο μελέτης, έρευνας και εκπαίδευσης.

Η σύγχρονη και πρωτότυπη αρχιτεκτονική της Βιβλιοθήκης – ενδεικτικά αναφέρουμε το ανοιχτό βιβλίο της οροφής που “αγκαλιάζει” αρμονικά το οικοδόμημα, η υπερσύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή της, η μέθοδος η οποία υιοθετήθηκε κατά την κατάταξη του πλούσιου υλικού της, ώστε να το καταστήσει ιδιαίτερα εύχρηστο, το κομψό αμφιθέατρο που θα φιλοξενήσει συνέδρια και άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις, τα φωτεινά αναγνωστήριά της – με 400 θέσεις αναγνωστών – ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προδιαγραφές και επιστημονικές ανάγκες και διευκολύνουν το ερευνητικό έργο των διδασκόντων και των φοιτητών.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean