Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ανοίγει για εγγραφές το Μητρώο Πτυχιούχων Μηχανικών στο ΤΕΕ

Δημοσίευση: 21/03/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τους Πτυχιούχους Μηχανικούς, απόφοιτους Τεχνολογικού Τομέα (πρώην ΤΕΙ), καλεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να εγγραφούν στο νεοσύστατο Μητρώο Πτυχιούχων Μηχανικών που ξεκινά το ΤΕΕ.

 Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί που εγγράφονται στο Μητρώο του ΤΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν υπηρεσίες που παρέχει το Επιμελητήριο στα μέλη του.

Ενδεικτικά, αναφέρονται:

Ø  Η συμμετοχή στα εξειδικευμένα σεμινάρια του ΤΕΕ

Ø  Το ηλεκτρονικό σύστημα των αυθαιρέτων

Ø  Το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών δόμησης

Ø  Το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων και επιλογής ελεγκτών δόμησης

Ø  Η παροχή νομικής υποστήριξης

Ø  Η παροχή φοροτεχνικής υποστήριξης

Ø  Η παροχή υποστήριξης σε θέματα ιδιωτικών έργων, αυθαιρέτων κλπ

Ø  Η πρόσβαση στις online υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης του ΤΕΕ με ανοιχτή πρόσβαση

Ø  Η διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα του Ελληνικού Κτηματολογίου

Ø  Ο κανονισμός ενεργειακής απόδοσης κτηρίων, το ενιαίο λογισμικό, οι Τεχνικές Οδηγίες

Ø  Το ηλεκτρονικό σύστημα της ταυτότητας Κτηρίου, μόλις ενεργοποιηθεί

Η συνδρομή μέλους του Μητρώου Πτυχιούχων Μηχανικών που είναι ετήσια, ορίζεται σε 55€ και συμψηφίζεται με τυχόν καταβαλλόμενη συνδρομή λόγω προηγούμενης εγγραφής στο Βιβλίο Τεχνικών Επωνυμιών του ΤΕΕ.

Σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Ζητάμε από την Πολιτεία αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που να έχουν αποτύπωμα και αξία στην πραγματική οικονομία, στην καθημερινότητα των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Το ΤΕΕ δείχνει το δρόμο για το πώς αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Ξεπερνάμε τις αγκυλώσεις και τους διαχωρισμούς του χθες.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εκφράζει το σύνολο του τεχνικού κόσμου της χώρας και το αποδεικνύει στην πράξη. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, σε ένα κράτος δικαίου, όλοι έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις, καθένας ανάλογα με τις δυνατότητες και τα εφόδιά του. Μπορούμε και πρέπει όλοι μαζί να πορευθούμε σε μια νέα εποχή που θα στηρίξει την Αληθινή Ανάπτυξη της χώρας. Καλώ τους αποφοίτους ΤΕΙ του Τεχνολογικού Τομέα να εγγραφούν στο ΤΕΕ και να προσπαθήσουμε μαζί για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων του τεχνικού κόσμου, την επαγγελματική εξέλιξη, την επιστημονική αναβάθμιση, την πρόοδο στα τεχνικά ζητήματα και τις τεχνολογικές εφαρμογές στη χώρα μας.

Το μητρώο αυτό, όπου θα μπορούν να εγγράφονται, μακριά από διαιρέσεις του παρελθόντος, οι απόφοιτοι της τεχνολογικής εκπαίδευσης έχει ξεχωριστή σημασία ότι δημιουργείται στο ΤΕΕ, δηλαδή σε ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Έτσι οι Πτυχιούχοι δεν χρειάζεται πλέον να εγγράφονται οπουδήποτε, όπως σε έναν σύλλογο ή σωματείο, αλλά αυτό θα αποτελεί μια ελεύθερη επιλογή όπως για όλους τους άλλους πολίτες.

Αντίστοιχα, σημειώνω, πρέπει να δημιουργηθεί μητρώο και για το εργατικό προσωπικό, τεχνίτες, εργοδηγούς κλπ. Επόμενο λοιπόν βήμα, που διεκδικούμε να γίνει σύντομα πραγματικότητα στη χώρα, είναι η δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού και μητρώου όλων των επιπέδων τεχνικής ευθύνης, για όλα τα τεχνικά επαγγέλματα.

Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν των συντεχνιακών διαχωρισμών και να κοιτάξουμε το μέλλον του τεχνικού κόσμου ενιαία. Με το επίπεδο ευθύνης που αναλογεί στον καθένα. Για να μπορεί εύκολα και γρήγορα κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση, εντέλει, να διαλέγει τον συνεργάτη που ξέρει και μπορεί να εκτελέσει την τεχνική εργασία που ο καθένας χρειάζεται.

Αυτό, στο τέλος, είναι που θα διευκολύνει κάθε είδους επένδυση και θα οδηγήσει την αγορά να λειτουργήσει με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας, με λιγότερο κόστος από εξωτερικότητες και ατελή πληροφόρηση, άρα σε εξοικονόμηση πόρων. Και εν τέλει σε περισσότερη ανταγωνιστικότητα ολόκληρη την οικονομία.»

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας και προκειμένου να υπηρετηθούν οι στόχοι της ενιαίας εκπροσώπησης του τεχνικού κόσμου της χώρας, το ΤΕΕ σε συνέχεια της Α128/Σ17/2017 απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του με την οποία αποφάσισε την ίδρυση του νέου Τμήματος Αποφοίτων Σχολών Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, προχωρά στην ίδρυση ξεχωριστού Μητρώου Πτυχιούχων Μηχανικών.

Στο Μητρώο αυτό έχουν δικαίωμα εγγραφής, κατόπιν αίτησης τους, φυσικά πρόσωπα που είναι απόφοιτοι Ανωτέρων ή Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας και των ισοτίμων σχολών του εξωτερικού κατόπιν αναγνώρισης από το ΔΟΑΤΑΠ, με κατεύθυνση Μηχανικού.

Το ΤΕΕ στο πλαίσιο της προσπάθειας του να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας και έχοντας ως στόχο να λειτουργήσει ως Ενιαίος Επιστημονικός και Επαγγελματικός Φορέας των Διπλωματούχων και Πτυχιούχων Μηχανικών, υλοποιεί μια σειρά δράσεων και παρεμβάσεων με γνώμονα τη δημιουργία επαγγελματικών ευκαιριών για τους όλους τους Μηχανικούς, καθώς και την αναβάθμιση του επαγγέλματος και των υπηρεσιών τους προς την κοινωνία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καλούνται όλοι οι Πτυχιούχοι Τεχνολογικού Τομέα που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ενεργά, με την εγγραφή τους στο Μητρώο Πτυχιούχων Μηχανικών. στην ενιαία εκπροσώπηση, συμμετοχή και παρακολούθηση της προόδου των τεχνικών και τεχνολογικών εφαρμογών στη χώρα, μέσα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής και το έντυπο δήλωσης – διάθεσης προσωπικών δεδομένων και να το αποστείλουν στο Τμήμα Μητρώου του ΤΕΕ.

Έντυπα και λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στη σχετική ιστοσελίδα του ΤΕΕ:

https://web.tee.gr/eidisis/anoigei-gia-eggrafes-to-mitroo-ptychioychon-m...

Σχόλια (27)

 
Απλή λύση
21 Μαρ 2019 19:35

4ετες μηχανικού + συνααφες μαστερ = επαγγελματικα δικαιώματα πολυτεχνειου

Να δει καμια εισφορα και το ΤΕΕ γιατι 600000 νέοι ΕΛΛΗΝΕΣ εκ των οποίων οι μισοί πεείπου μηχανικοι φύγαν στο εξωτερικό

 
μηχανικος δομικων εργων
21 Μαρ 2019 19:36

Τι επαγγελματικα δικαιωματα;

 
Jimmy
21 Μαρ 2019 20:02

Χωρις ΕΔ δεν υπάρχει λόγος εγγραφής..
Για τους ηλεκτρολόγους μονο αξίζει αν δεν χρειάζεται θεώρηση η ΥΔΕ

 
Υποερώτηση
21 Μαρ 2019 20:09

Είναι μητρώο ή ΥΠΟ-μητρώο?

 
Thomas Paschalis
21 Μαρ 2019 20:14

Φυσικά ούτε λόγος για την εκπροσώπηση των νέων μελών στη Διοίκηση με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι

 
Βαλάντης Ζ.
21 Μαρ 2019 20:27

Χωρίς το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι και επ. δικαιώματα δεν υπάρχει λόγος εγγραφής. Δεν τρώμε κουτόχορτο.

 
THOMAS
21 Μαρ 2019 22:13

@Βαλάντης Ζ.
Για να ενισχύσουμε Οικονομικά την υπηρεσία

 
αποφοιτος
21 Μαρ 2019 22:58

Τι μητρωο ειναι αυτο; Στην ΕΕΤΕΜ δεν γραφομαστε; ποιος θα μας εκπροσωπει; Καταρχας δεν εχουν εκδοθει ακομα τα γνωστα επαγγελματικα δικαιωματα. Τι γινεται εδω;

 
Αλέξανδρος
22 Μαρ 2019 08:38

Τώρα που καταργήθηκαν όλα τα ΤΕΙ τους γράφουν στο τεε?

μπα, σύμπτωση θα είναι

 
Manos Perakis
22 Μαρ 2019 11:26

Τώρα κατοχυρώθηκε ότι οι απόφοιτοι των ΤΕΙ που δεν είχαν επαγγελματικά δικαιώματα δεν πρόκειται να αποκτήσουν ποτέ. Αυτοί φυσικά που είχαν (μερικές ειδικότητες) δεν χρειάζονται το ΤΕΕ. Αλλά σε μια μπανανία που κυβερνούν οι συντεχνίες, δεν θα περίμενα κάτι περισσότερο. Τη συμπάθειά μου μόνο σε κάτι αφελείς που έφαγαν πάνω μια δεκαετία στα κοινωνικά δίκτυα, αραδιάζοντας κατεβατά.

 
Γιωργος
22 Μαρ 2019 17:10

Συνάδελφοι αφού άνοιξε το πολυδιαφημισμένο μητρώο συν το χρόνο θα δείτε ότι θα κατεβάσουν νομοσχέδιο για τα ΕΔ. Ο γαβρογλου το είχε πει . Μην ξεχνάτε τις δηλώσεις του τον Δεκέμβριο. Εκεί πρέπει να δούμε τι θα γίνει.

 
Manos Perakis
24 Μαρ 2019 14:28

Τι νομοσχέδιο περιμένεις να κατεβάσουν; Μηχανικοί είναι μόνο οι απόφοιτοι πολυτεχνείων, αυτά έχει δηλώσει το ΤΕΕ σε κάθε τόνο. Τι δεν έχεις καταλάβει ακόμα;

 
THOMAS
25 Μαρ 2019 09:41

@ Manos Perakis
Μηχανικοί είναι μόνο οι απόφοιτοι πολυτεχνείων και Ιδιωτικών Κολεγίων, από εδώ και πέρα ..................

 
Άκης
25 Μαρ 2019 21:47

Το ΤΕΕ για πρώτη φορά μας αναγνωρίζει ως Μηχανικούς. Είναι κάτι πολύ θετικό και μια αρχή. Μπράβο.

 
Κύριε Thomas
26 Μαρ 2019 10:05

Επειδή μάλλον δεν διαβάζετε τα άρθρα αλλά μόνο τις επικεφαλίδες να σας ενημερώσω ότι το ΣΑΕΠ έχει αρμοδιότητα την μεταφορά επαγγελματικών προσόντων δηλαδή ένας μηχανικός από τη Γερμανία να μπορεί να εργαστεί στην Ελλάδα και το αντίστροφο. Δεν λέει κάπου ότι από κολέγιο μπορεί να γραφτεί στο ΤΕΕ!

 
Apostolos
26 Μαρ 2019 10:54

Άλλο Πτυχιούχος Μηχανικός άλλο Διπλωματούχος Μηχανικός. Διαφορετική κατηγορία στο ΤΕΕ, ότι και εαν αυτό σημαίνει. Και το ΠΑΔΑ θα γίνει Πολυτεχνειακό και δεν θα υπάρχει πιθανότητα ισοδυναμιας παλαιών πτυχιούχων ΤΕΙ.
Εν τέλει πτυχίο ΤΕΙ < πτυχίο Πανεπιστημίου < Δίπλωμα Πολυτεχνείου

 
Sakis
26 Μαρ 2019 11:35

Από πότε οι απόφοιτοι ΤΕΙ γράφονται στο ΤΕΕ; Μόνο οι διπλωματούχοι το δικαιούνται αυτό, ενώ οι ΤΕΙ γράφονται στο δικό τους το ΕΤΕΕΜ.

 
Sakis
26 Μαρ 2019 13:40

Η ΕΕΤΕΜ δεν παρέχει άδεια άσκησης επαγγέλματος με δικαίωμα υπογραφής για τους Μηχανικούς όλων των κατηγοριών. Μην λέτε ότι να είναι.

 
Αυτός είσαι..
26 Μαρ 2019 13:57

"Από πότε οι απόφοιτοι ΤΕΙ γράφονται στο ΤΕΕ; Μόνο οι διπλωματούχοι το δικαιούνται αυτό, ενώ οι ΤΕΙ γράφονται στο δικό τους το ΕΤΕΕΜ."
Το σχόλιο σου μαρτυράει την "τετράγωνη" λογική σου..

 
Sakis
26 Μαρ 2019 17:35

Όσο και να χαλαρώσω εγώ, ποτέ δεν θα γίνει ίσο το τμήμα διπλωματούχων πολιτικών μηχανικών του Πολυτεχνείου με τα αντίστοιχα των ΤΕΙ, τα οποία έχουν διακριτό (και σημαντικό) ρόλο στην πράξη. Γιατί δεν αποδέχεστε την πραγματικότητα; Δείτε λίγο Ολλανδία, ΗΒ, Γερμανία, Γαλλία, δηλαδή αυτοί είναι χαζοί;

 
THOMAS
26 Μαρ 2019 22:55

@Apostolos Εν τέλει πτυχίο ΤΕΙ < πτυχίο Πανεπιστημίου < Δίπλωμα Πολυτεχνείου

Εν τέλει
πτυχίο ΤΕΙ < πτυχίο Πανεπιστημίου < Δίπλωμα Πολυτεχνείου < ΜΙΤ.. Τέλειο ...

 
Άκης
27 Μαρ 2019 07:25

Τώρα Είμαστε Ίσοι (ΤΕΙ)

 
St
27 Μαρ 2019 11:03

@Sakis

Μηχανικός δεν ειμαι, αλλά επειδή ζω στο εξωτερικό επέτρεψε μου να γνωρίζω κάποιες καταστάσεις καλύτερα. Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κοιτάνε "συνολικά" την εκπαίδευση του εργαζόμενου και όχι αν βγήκε απ'το ΕΜΠ ή αν είναι απόφοιτος 5 ετούς φοίτησης. Στην Ελλάδα μόνο συμβαίνουν τέτοιες γελοιότητες. Απόφοιτος του ΕΜΠ 23 χρονών να θεωρείται "πιο καταρτισμενος" από μηχανικό ΤΕΙ με διδακτορικό! Μπανανία η χώρα, για αυτό γελάει η Ευρώπη μαζί μας έξω.

 
Ερώτηση
27 Μαρ 2019 11:16

Υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο το φαινόμενο Ηλεκτρολόγος του Πολυτεχνειου να υπογράφει στατική μελέτη για διόροφο; καταλάβετε το εκεί στο ΤΕΕ, δεν είμαστε πια στο 1950, προχωρήστε. Θέλετε να προηγείστε στην ειδικότητα για ένα χρόνο σε όλα όπως είναι το δίκαιο; Δεν θα πει κανείς όχι, αλλά όχι άλλο αυτό το στεγανό του πανεπιστήμονα διπλωματούχου.

 
ΑΠ
27 Μαρ 2019 16:21

@Sakis
Δεν είστε καθόλου ενημερωμένος. Ψάξτε τι έχει συμβεί με τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτή τη χώρα

 
THOMAS
31 Μαρ 2019 11:04

@Κύριε Thomas26 Μαρ 2019 10:05 <<Επειδή μάλλον δεν διαβάζετε τα άρθρα αλλά μόνο τις επικεφαλίδες να σας ενημερώσω ότι το ΣΑΕΠ έχει αρμοδιότητα την μεταφορά επαγγελματικών προσόντων δηλαδή ένας μηχανικός από τη Γερμανία να μπορεί να εργαστεί στην Ελλάδα και το αντίστροφο. Δεν λέει κάπου ότι από κολέγιο μπορεί να γραφτεί στο ΤΕΕ!>>

Στις χώρες της Ευρώπης μπορεί να κάνει αυτά που κάνεις εσύ, είστε συνάδερφοι...Μάλλον εσύ δεν ξέρεις από διάβασμα...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.