Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ο υπ. Παιδείας για το «Μακεδονία ξακουστή» στις μαθητικές παρελάσεις

Τι απάντησε ο Κ. Γαβρόγλου στον προεδρεύοντα της Βουλής
Δημοσίευση: 22/03/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης , σχετικά με τα Μουσικά   τμήματα των ΑΕΙ , ο προεδρεύων της Βουλής  Μάριος Γεωρφιάδης , έθεσε στον υπουργό παιδείας ερώτημα εάν στις μαθητικές  παρελάεις έχει δοθεί εντολή να σταματήσει πλέον  να παίζεται από τις μπάντες μας το «Μακεδονία ξακουστή»;

Προεδρεύων (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Υπουργέ, επειδή μιλάμε για μουσική και επειδή έχουν ειπωθεί πάρα πολλά τις τελευταίες ημέρες και λόγω της στρατιωτικής και της μαθητικής παρέλασης και για το αν θα παιχτεί το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή» από τις μπάντες, θα μπορούσα να ρωτήσω αν όντως ισχύουν αυτά που λένε ότι έχει δοθεί εντολή να σταματήσει πλέον να παίζεται από τις μπάντες μας το «Μακεδονία ξακουστή»; Πείτε μας αν έχετε κάποια άποψη, κάποια πληροφόρηση επ’ αυτού, γιατί νομίζω ότι απασχολεί όλους τους Έλληνες. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα θέμα της επικαιρότητας. Γι’ αυτόν τον λόγο δράττομαι της ευκαιρίας να το θέσω, μια και μιλάμε για μουσική, μήπως μας απαντήσετε και γι' αυτό ταυτόχρονα.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο .

Κώστας Γαβρόγλου: Κύριε Πρόεδρε, με κάθε σεβασμό το ερώτημα που θέτετε δεν είναι θέμα μουσικής και νομίζω ότι σήμερα είμαστε εδώ και ήρθα εγώ προετοιμασμένος για να απαντήσω τις ερωτήσεις. Είναι ένα θέμα το οποίο…

Προεδρεύων (Μάριος Γεωργιάδης): Σεβαστό, αλλά βρήκα την ευκαιρία γιατί είναι και θέμα παιδείας. Το ξέρετε αυτό.

Κώστας Γαβρόγλου: Κατά μία έννοια, τα πάντα είναι θέμα παιδείας. Το ξέρετε κι εσείς αυτό.

 

Σχόλια (10)

 
Έχω καταπιεί μια μπατανόβουρτσα
22 Μαρ 2019 13:42

Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα.

 
Νίκος
22 Μαρ 2019 16:25

Ο κύριος Υπουργός όντως έρχεται από την Πόλη. Είναι κωσταντινοπολίτης! Έχει δίκιο ο πρηγούμενος σχολιαστής. Τώρα αναφορικά με την ερώτηση που τπυ έκανε ο γιος του Λεβέντη, νομίζω ότι ο θετός γιος του Βασίλη Λεβέντη ήταν εκτός θέματος και ο κος Γαβρόγλου τον έβαλε στη θέση του με την πολύ σοφή απάντησή του.

 
Μακεδονία ξακουστή και παρελάσεις
22 Μαρ 2019 18:34

Αν είναι η μπάντα του Δήμου υπόκειται στις εντολές του Δημάρχου.Αν είναι των ΕΔ και των ΣΑ εκεί όντως υπάρχει πρόβλημα γιατί από όσα δημοσιεύονται τις τελευταίες μέρες υπάρχει απαγόρευση. Είδαμε όλοι τι έγινε με τον κρητικό αλεξιπτωτιστή .Το εθνικό φρόνημα του 70% των πολιτών δεν καθυποτάσετε με απαγορεύσεις και λοιδωρίες.Γυρίζει μπούμεραγκ σε αυτούς που θέλουν να το επιβάλλουν με απειλές.Πάντως μέχρι αυτήν την στιγμή δεν κατέβηκαν οι χάρτες της Μεγάλης Μακεδονίας από τις σκοπιανές σχολικές αίθουσες,ούτε τα αγάλματα αποσύρθηκαν και το νέο τους πολιτιστικό κέντρο χωρητικότητας 1580 θέσεων στα Σκόπια που εγκαινιάσθηκε πρόσφατα ονομάζεται Αλέξανδρος ο Μακεδών.Για να μην παραμυθιάζεται ο κόσμος.Δεν έκαναν οι Σκοπιανοί βήμα πίσω,πλην πινακίδων, και απορώ γιατί τόση εμπάθεια για ένα τραγούδι τη στιγμή που ένα παραφρασμένο μια χαρά το τραγουδάν οι γείτονες.

 
Kitsos
23 Μαρ 2019 15:15

Στα παιδακια βαζουν ερωτησεις πολλαπλης για να επιλεξουν με ΣΑΦΗΝΕΙΑ την απαντηση τους και στη συνεχεια να την αιτιολογησουν. Μαλλον πρεπει να γινει υποχρεωτικη και στους πολιτικους η πρακτικη αυτη.

 
ΑλεξΜακ
23 Μαρ 2019 21:24

Το "Μακεδονία Ξακουστή" Υπουργέ μου θα ακούγεται στην παρέλαση μας συνεχώς και στην διαπασών .Το θέλει ο Δήμαρχος, οι κάτοικοι και οι γονείς. Αν υπάρχει ,αν και αδύνατον,κάποιος που θα δυσαρεστηθεί θα τον παραπέμψουμε σε σας για να μην αισθάνεται μόνος.

 
Το Μακεδονία ξακουστή παίζεται
25 Μαρ 2019 11:47

αυτή τη στιγμή συνεχώς Υπουργέ.Παίζεται από την Καλαμάτα ως τον Έβρο στις σημερινές παρελάσεις,πλην Αθηνών.Οι φανερές ή κρυφές απαγορεύσεις για ένα τραγούδι οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα.Η ακατανόητη εμμονή εναντίον ενός τραγουδιού δημιουργεί αντίδραση.Αντί να απολογείστε ότι υπογράψατε μια πρωτοφανή στην παγκόσμια ιστορία ,συμφωνία όπου άλλο είναι το όνομα του κράτους (Β.Μακεδονία ) και άλλο των κατοίκων (Μακεδόνες σκέτα) το δικαιολογείτε και από πάνω.Αφού ο κάτοικος της Β.Μακεδονίας λέγεται Μακεδόνας σκέτο πως λέγεται ο κάτοικος της Ελληνικής Μακεδονίας;Βορειοελλαδίτης ή νοτιομακεδόνας;

 
συντεχνίτες
25 Μαρ 2019 12:48

μετράτε μέρες..ευτυχώς σας κάνανε κυβέρνηση για μια μικρη περίοδο για να καταλάβουν για τα επόμενα 100 χρόνια ότι πλάκες με την ψήφο δεν υπάρχουν

 
δικαιος
25 Μαρ 2019 15:31

το εμβατήριο Μακεδονία ξακουστή το παιάνιζε η μπάντα του στρατού σήμερα στην παρέλαση στην Αθήνα . χρόνια πολλά . τα παραπάνω μάλλον δεν...

 
Ντίνος
26 Μαρ 2019 01:41

Μακεδονία Ξακουστή παντού και πάντα.Το τραγουδούσε σήμερα όλη η Ελλάδα από άκρη σε άκρη , στις παρελάσεις στις πόλεις και τα χωριά ,οι παρελαύνοντες μαθητές , ο στρατός ,οι ομογενείς που γιόρτασαν στην υφήλιο.Μόνο στην μαθητική παρέλαση της Αθήνας , παρουσία του κ.Γαβρόγλου δεν τραγουδήθηκε , που την ευθύνη της παρέλασης είχε η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος της Αθήνας .Η μοναδική πανελλήνια και στην ομογένεια του εξωτερικού εξαίρεση.Το σκοπιανό θα στοιχίσει πανάκριβα στις εκλογές που είναι κοντά.Έπαιξαν και πρόσβαλαν θανάσιμα την εθνική υπερηφάνεια Και δεν ξεχνιέται , ούτε συγχωρείται.

 
Κωνσταντίνος
26 Μαρ 2019 09:18

Όλοι από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μάθαμε όλους τους στίχους μόνο αυτού του άσματος.Κάποιοι προτίμησαν ένα άλλο χιτ που προήλθε από έναν παπά σε προσκυνηματική εκδρομή,δηλαδή το "μην παραχαράσσετε την ιστορία".
Δεν είναι όμως μόνο αυτά.Υπάρχει ακόμα ένα άσμα που όλοι ξέρουμε το σκοπό του αφού είναι βασικό εμβατήριο στις παρελάσεις,όμως πολύ λίγοι ξέρουν τους στίχους του τους οποίους έψαξα πολύ να τους βρώ. Όπως και το Μακεδονία ξακουστή,γεννήθηκε από μία βαθιά ψυχολογική ανάγκη των Ελλήνων του πρώτου παγκοσμίου πολέμου που με αφορμή την παράδοση της Καβάλας στους Γερμανοβουλγάρους και την αιχμαλωσία της ταξιαρχίας στο Γκαίρλιτς ,ένιωθαν ότι απειλείται πάλι η Μακεδονία.Γι'αυτό και γράφτηκε ένα ακόμα τραγούδι,το οποίο είναι εξίσου λαμπρό,συγκινητικό και μπορεί ν'αντικαταστήσει στα χείλη των πατριωτών,το πρώτο άσμα αν οι αρχές επιμείνουν στην απαγόρευσή του.Δυστυχώς έχει κι αυτό παρόμοια ιστορία γιατί από το 1974 ως το 1992 είχε απαγορευτεί και στις παρελάσεις από τις κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου,στο πλαίσιο των τότε συμφωνιών με τους τότε Γιουγκοσλάβους και τους Βουλγάρους που ένιωθαν ότι και εκείνοι απειλούνται!Όμως από τη μνήμη του λαού δεν είχε φύγει ποτέ.Αλλά ας μιλήσει το ίδιο το τραγούδι:
"Δε θα την πάρουνε ποτέ τη γη των Μακεδόνων
τη χώρα την ελληνική,το χάρμα των αιώνων.
Στη γη που η Ελλάδα μας την έχει γιά καμάρι,
δε θα πατήσει τύραννος,εχθρός δε θα την πάρει...
Δε θα πατήσουνε ποτέ το χώμα που γιά αιώνες
πότισαν γιά τη λευτεριά με αίμα οι Μακεδόνες.
Και γιά να μην αφήνονται εντυπώσεις γιά το συγγραφέα Στρατή Μυριβήλη,τον οποίο χρησιμοποιούν κατά κόρον οι σημερινοί φιλοσκοπιανοί,ότι αναφέρεται ως αυτήκοος μάρτυρας στην τότε ομιλούμενη χωρίς όνομα γλώσσα στη Μακεδονία μας,ο συγκεκριμένος συγγραφέας έχει πεί κι άλλα πράγματα. Καταρχήν,στη μεταφορά του διηγήματός του "Η ζωή εν τάφω"στην ΕΡΤ1 είδα γιά πρώτη φορά να τραγουδούν οι στρατιώτες το προηγούμενο άσμα όταν πήγαιναν στο μέτωπο στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.Έπειτα,στην οπτικοποιημένη αφήγηση στην ΕΡΤ1,της άφιξης γιά πρώτη φορά μετά από 500 χρόνια,ελληνικού συντάγματος στο Μοναστήρι,τη συγκινητική υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι ΕΛΛΗΝΕΣ κάτοικοι οι οποίοι κι εξέθεσαν την τραγική κατάσταση από τη σκλαβιά των Σέρβων.Αυτά.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean