Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η θέση του Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Παν. Πατρών για τις εξελίξεις στη συνένωση με το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας

Δημοσίευση: 26/03/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δημήτρης Σ. Ματαράς, Κοσμήτορας Πολυτεχνικής ΠΠ

Αξιότιμη κ. Πρύτανι

Έχουν περάσει τέσσερις ημέρες από την συνάντηση που είχατε με τον Υπουργό Παιδείας και η Σύγκλητος της οποίας ήσασταν εντολοδόχος παραμένει χωρίς επίσημη ενημέρωση εκ μέρους σας.

Βεβαίως το Πανεπιστήμιο έχει ενημερωθεί ανορθόδοξα μέσω της διάδοσης των μηνυμάτων όσων συμμετείχαν στη συνάντηση και μέσω της διάδοσης φημών και προσωπικών συναντήσεων. Από αυτά προκύπτει ότι πιθανώς μεταφέρθηκαν στον Υπουργό προτάσεις που δεν έχουν τύχει της έγκρισης της Συγκλήτου και ότι αυτό θα συνεχιστεί σε νέα συνάντηση το Σάββατο 30/3 χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση και σχετική απόφαση της Συγκλήτου.

Εκ των αναρτήσεων διαφόρων συναδέλφων στη δημόσια λίστα tovima, έχει γίνει κατά τη γνώμη μου διαφανής σε ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα η στόχευση της διαδικασίας που ακολουθείται. Πρόκειται ακριβώς για την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε τον τελευταίο χρόνο και οδήγησε τελικά στην καθολική απόρριψη του σχεδίου την οποία δείχνετε να μην αντιλαμβάνεστε.

Υπενθυμίζω ότι:

1.  Ουδέποτε η Σύγκλητος αποφάσισε την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων της, σε επιτροπή οποιασδήποτε σύνθεσης, όσον αφορά στον στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη του ιδρύματος και ειδικότερα όσον αφορά στη γνωμοδότηση σχετικά με τη συγχώνευση, κατάτμηση, μετονομασία, κατάργηση και μεταβολή της έδρας του οικείου Α.Ε.Ι., καθώς και για την ίδρυση, κατάργηση, συγχώνευση, κατάτμηση, μετονομασία και μεταβολή έδρας Σχολής ή Τμήματος του οικείου Α.Ε.Ι.

2.  Όλες αυτές οι αρμοδιότητες αναφέρονται ρητά στο άρθρο 13 του νόμου 4485/2017 (Νόμος Γαβρόγλου) ο οποίος υποθέτω ότι συνεχίζει να ισχύει τουλάχιστον κατά το μέρος που μας αφορά.

Με βάση τα ανωτέρω θεωρώ ότι

  1.     Είναι εντελώς αντικανονική η διαδικασία απευθείας προώθησης επιμέρους αιτημάτων τμημάτων ή σχολών οπουδήποτε εκτός από τη Σύγκλητο του ιδρύματος και δημιουργεί πολύ κακό προηγούμενο.
  2.     Οφείλει να γίνει σαφές ότι η οποιαδήποτε επιμέρους πρόταση προς τη Σύγκλητο δεν συνεπάγεται και συνολική αποδοχή του σχεδίου το οποίο άλλωστε έχει ήδη απορριφθεί με κύρια επιχειρήματα την προχειρότητα και την εξάπλωση του πανεπιστημίου σε έξι πόλεις.
  3.     Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί δεν παρέχει αυτή τη στιγμή τα απαραίτητα εχέγγυα για μια συζήτηση της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου με οποιαδήποτε ακαδημαϊκά κριτήρια. Παρόλα αυτά η Σύγκλητος είναι εκείνη που μπορεί να δεχτεί ή όχι να προχωρήσει.
  4.     Η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν αντιλαμβάνεται γιατί πρέπει να παρακολουθήσει τη βιασύνη που έχει ο υπουργός να ‘κλείσει’ το θέμα. Με οποιαδήποτε ηθικά και ακαδημαϊκά κριτήρια δεν είναι δυνατόν να ιδρυθεί σήμερα νέο τμήμα του Πανεπιστημίου μας και να λειτουργήσει το Σεπτέμβριο! Γιατί μια πρόταση που απερρίφθη πριν από μια εβδομάδα ως πρόχειρη και ατεκμηρίωτη συνεχίζει να είναι τέτοια και μια εβδομάδα μετά αφού δεν μεσολαβεί στοιχειωδώς επαρκής χρόνος.

Αναμένω και ελπίζω ότι τις επόμενες ημέρες τα τμήματα και οι σχολές θα θελήσουν να εκφραστούν με όποιο τρόπο θεωρούν πρόσφορο τόσο επί του θέματος όσο και επί της διαδικασίας που ακολουθείται. Ιδιαίτερα τα τμήματα θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να συνυπολογίσουν το γεγονός ότι η διαδικασία που ακολουθείται σε συνδυασμό με το νέο σύστημα εισαγωγής μπορεί να τα οδηγήσουν στην ομάδα των τμημάτων ελεύθερης πρόσβασης με συνέπειες που δεν είναι εύκολο τώρα να εκτιμηθούν. Αντιθέτως η διατήρηση του χαρακτήρα και της ποιότητας του Πανεπιστημίου Πατρών αποτελεί εγγύηση για το μέλλον του.

Τέλος, με βάση τα παραπάνω σας καλώ ως μέλος της Συγκλήτου και Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και να μην προχωρήσετε σε ανεπίτρεπτη παράκαμψη της Συγκλήτου.

Σχόλια (11)

 
συνέργεια
26 Μαρ 2019 17:29

να και κάποιος που εκφράζεται λογικά

 
ΧΨ
26 Μαρ 2019 18:55

Να φυγει η Πολυτεχνικη απ το Π.Π. (να γινει Πολυτεχνειο Πατρων) και να δουμε σε ποια σειρα σε παγκοσμια καταταξη θα βρεθει το Π.Π. Η Πολυτεχνικη ειναι η κορωνιδα του Π.Π. οποτε η αποψη της πρεπει να εχει και την αναλογη βαρυτητα.

 
ότι ναναι
26 Μαρ 2019 22:14

Πρέπει επιτέλους να μάθουμε να συζητάμε και να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα στην εκπαιδευση. Το να μην πάει καθόλου ο Κοσμήτορας στην συνάντηση με τον υπουργό ήταν μέγιστο ατόπημα. Επίσης δεν μπορεί επί ένα χρόνο η Πολυτεχνική Σχολή για το σχέδιο συγχώνευσης επί ένα χρόνο σε όλες τις προτάσεις που έγιναν να λέει "όχι σε όλα". Θα μπορούσε κάποιος να τους κατηγορήσει ότι θέλουν να διατηρήσουν τα πράαγματα ως έχουν και ότι δεν νοιάζονται για την εξέλιξη του Πανεπιστημίου η οποία θα έρθει ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΕΙΤΕ ΟΧΙ.

 
Πολύ σωστά τα λέει
27 Μαρ 2019 09:21

Με το σχέδιο συγχώνευσης θα λειτουργήσουν 3,4 σχεδόν ομοειδή τμήματα διοίκησης επιχειρήσεων, αντί για ένα. Αν αυτό είναι βιώσιμο σχέδιο, τι να πω, μάλλον πρέπει και οι ίδιοι στο Υπουργείο να φοιτήσουν σε ένα από τα 4 προτεινόμενα τμήματα!

 
συγχώνευση
27 Μαρ 2019 09:29

Το Παν. Πατρών είναι πολύ μεγάλο για να απορροφήσει το ΤΕΙ. Γιατί άραγε ΕΚΠΑ, Μετσόβιο και ΑΠΘ δεν απορρόφησαν κανένα ΤΕΙ. Γιατί τα 3 ΤΕΙ πάνε διεθνές και όχι ΑΠΘ; Ο Κοσμήτορας έχει δίκιο και γιατί να συμμετέχει σε συζητήσεις που δεν οδηγούν πουθενά εδώ και ένα μιση χρόνο; τι άλλο δεν έχει υποθεί που θα αλλάξει τώρα τα δεδομένα;

 
Solwn
27 Μαρ 2019 10:02

@ΧΨ

Νομίζω είστε αρκετά υπερβολικός.. δείτε Καλύτερα τις κατατάξεις της "Πολυτεχνικής Σχολής". Κοινώς, "Δεν πιάνουμε μια" σε σχέση με άλλες σχολές άλλων χωρών. Χαλαρώστε λιγο, και ανοίξτε καμία εσωτερική αξιολόγηση.

 
Εξέλιξη του ΠΠ
27 Μαρ 2019 10:23

Η εξέλιξη του ΠΠ δεν πρόκειται να έρθει με το ΤΕΙ. Το ΠΠ δικαιούται να μη θέλει να συγχωνευτεί όπως το Κρήτης. Είναι τεράστιο λάθος να δεχτεί 6 πόλεις. Ας τα κλείσουν όλα - που δε θα το κάνουν - να τα πάνε Πάτρα.

 
ΔΕΠ
27 Μαρ 2019 12:43

το θέμα μήπως δεν είναι η συνένωση και είναι η διεκδίκηση της επόμενης Πρυτανείας?Δεν είναι λογικό να επικαλείται ο Κοσμήτωρ τον νόμο που θέλει απόφαση Συγκλήτου και να τον ενοχλεί η δημοκρατικότερη διαδικασία: ψήφισμα από όλα τα μέλη ΔΕΠ=ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ,ποια η ανάγκη να στείλει την επιστολή του στα ΜΜΕ αφού την έχει κοινοποιήσει σε όλους τους ενδιαφερόμενους?ποια η ανάγκη να χτυπά τόσο την τωρινή Πρυτανεία και να λέει όχι σε όλα χωρίς διάλογο?

 
ΤΖΩΝ ΑΦΕΛΗΣ
27 Μαρ 2019 12:55

Τα τμήματα του Παν/μίου Πατρών και τα τμήματα του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας που βρίσκονται στο Ν. Αιτωλοακαρνανίας συγκροτούν ένα νέο Παν/μιο. Τα τμήματα του πρώην ΤΕΙ/Π εντάσσονται στο Παν/μιο Πατρών. Τα τμήματα του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας που είναι σε άλλουν νομούς εντάσσονται στο Παν/μιο Πελλοπονήσου.
Από το 2019/2020. ΕΤΣΙ απλά...............

 
XΨ @Solwn
27 Μαρ 2019 16:51

Η σουπια οταν θελει να θολωσει τα νερα ριχνει το μελανι της.Προς αποκατασταση της αληθειας: Τα τμηματα πολιτικων μηχανικων, μηχανολογων,χημικων μηχανικων,ηλεκτρολογων,μηχανικων υπολογιστων βρισκονται σε καλες θεσεις στην παγκοσμια καταταξη.(συγνωμη αν ξεχναω καποιο τμημα της Πολυτεχνικης).Και αυτο παρα τις δυσκολιες (μεγαλος αριθμος εισακτεων,χαμηλη χρηματοδοτηση κλπ).

 
@Εξέλιξη του ΠΠ
27 Μαρ 2019 17:01

Στην Κρήτη φυσάει άλλος αέρας....άστο!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean