Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

100 δισ. ευρώ στην έρευνα και την καινοτομία

Δημοσίευση: 27/03/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο  Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J. E. Paquet   στη ση μερινή   εκδήλωση για τον «Ορίζοντα Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ανακοίνωσε ότι γ ια τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, η Επιτροπή προτείνει να διατεθούν 100 δισ. ευρώ στην έρευνα και την καινοτομία από τα οποία τα 94 δις € στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη».

Ο κ. Paquet  αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την προώθηση της αριστείας και την ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου και τόνισε  την ανάγκη περαιτέρω ανάδειξης της αξίας  της έρευνας στη κοινωνία.  
 
Τόνισε ότι το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τις ψηφιακές τεχνολογίες, την υγεία, τα τρόφιμα, φυσικούς πόρους κ.α.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (ΕΣΚ) το οποίο στο πλαίσιο του «Ορίζοντα Ευρώπη» θα ενισχύσει την καινοτομία που δημιουργεί νέες αγορές συμβάλλοντας στον εντοπισμό και στη χρηματοδότηση ταχέως εξελισσόμενων καινοτομιών υψηλού κινδύνου.

Στην παρέμβασή του  ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Ερευνας Κ. Φωτάκης τόνισε ότι την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας, επιλέγοντας να ενισχύσει την έρευνα και τους νέους επιστήμονες με πρόσθετους πόρους παρά την αντίξοη οικονομική συγκυρία.  

Τόνισε ότι οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ελλάδα σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ το 2017, ξεπερνώντας τα 2 δισ. € και φθάνοντας το 1,14% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Π. Κυπριανίδου δήλωσε: «Η Ελλάδα συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας όπως το Artificial Intelligence for Europe, το European HPC (European High Performance Computing ) και το ΕΟSC (European Open Science Cloud) και μέσα από τη δράση του «Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ» χρηματοδοτεί τεχνολογίες της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης με Δημόσια Δαπάνη 66 εκ.€ ήδη από τον Α΄ κύκλο».

Προηγήθηκε διμερής συνάντηση στο ΥΠΠΕΘ στην οποία συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας  Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του ΥΠΟΙΑΝ Π.Κορκολής.

Στο περιθώριο της ανοιχτής εκδήλωσης, ο Γενικός Διευθυντής J. E. Paquet, συναντήθηκε με εκπροσώπους start-up εταιρειών, εκπροσώπους της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και συζήτησε μαζί τους για τις δυνατότητες αξιοποίησης δράσεων του «Ορίζοντα Ευρώπη» για την ενίσχυση των ικανοτήτων τους στην Έρευνα και Καινοτομία.

Στη συνέχεια, ο κ. Paquet επισκέφθηκε το Μουσείο της Ακρόπολης και το βράδυ αναχώρησε για το Ηράκλειο Κρήτης προκειμένου, στις 28/3/2019 να επισκεφθεί το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Σχόλια (1)

 
Πρωταπριλιά
27 Μαρ 2019 19:02

Δεν μας έδωσαν άλλα και άλλα τη στιγμή που η οικονομία μας είχε ματώσει και τώρα θα μας δώσουν δις για έρευνα.... Κόπηκαν μισθοί, κόπηκαν συντάξεις, στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν βασικά υλικά και τώρα θα υπάρξουν και μάλιστα δις για έρευνα. Και όλα αυτά ενώ έχουμε υπογράψει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ