ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Η πληροφορική στη Θετική κατεύθυνση

Δημοσίευση: 28/03/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Βασίλης Σιτοκωνσταντίνου, Θανάσης Δρίβας
Επιστημονικοί Συνεργάτες Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,
Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ)

Το σχέδιο για το νέο εξεταστικό που είδε το φως της δημοσιότητας έκρυβε μία δυσάρεστη έκπληξη: την απουσία της Πληροφορικής από τη Θετική ομάδα προσανατολισμού και ταυτόχρονα την ύπαρξη της σε μία, ξένη και ασύνδετη με αυτή, ομάδα, των Οικονομικών.

Η σημαντικότητα της επιστήμης της Πληροφορικής για τους υποψήφιους φοιτητές Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών έγκειται στην ανάπτυξη της υπολογιστικής σκέψης. Η υπολογιστική σκέψη με κύρια οντότητα της την αλγοριθμική σκέψη προσφέρει σε κάθε άτομο ικανότητες όπως η δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων, την αξιολόγηση της λύσης, την αποσύνθεση του προβλήματος σε μικρότερα υποπροβλήματα, την αφαίρεση της πολυπλοκότητας και την γενίκευση ώστε να εφαρμοστεί για κάθε πιθανό σενάριο του προβλήματος. Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασική προϋπόθεση για την επίλυση προβλημάτων και τον σχεδιασμό αυτοματοποιημένων διαδικασιών. Όλα τα παραπάνω είναι που προσφέρουν οι Θετικές επιστήμες και κυρίως τα Μαθηματικά και η Πληροφορική. Όλα τα παραπάνω είναι που ενισχύουν τις δυνατότητες μας να προχωρήσουμε τις επιστήμες ένα βήμα πιο κάτω, όπως ήδη συμβαίνει σε εκπαιδευτικά συστήματα του εξωτερικού.

Ως μαθητές, έχουν μια εντελώς στρεβλή εικόνα για την ταξινομία των επιστημών στην εποχή μας.

Ως φοιτητές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μαθήματα Πληροφορικής με αρκετά υψηλό επίπεδο δυσκολίας χωρίς το αναγκαίο υπόβαθρο. Κατά συνέπεια, η δυσκολία αυτή θα αντιμετωπίζεται με επιφανειακή αντιμετώπιση του μαθήματος, χωρίς ικανότητα για εμβάθυνση με αποτέλεσμα τη δημιουργία φοιτητών δύο ταχυτήτων. Σε αρκετές περιπτώσεις που το τμήμα είναι έχει ως βάση την Πληροφορική (ΗΜΜΥ, Μηχανικών Πληροφορικής κτλ) ο/η φοιτητής/τρια δύναται ακόμα και να εγκαταλείψει το τμήμα διότι δεν θα είχε έρθει σε επαφή ποτέ μέχρι τότε με μαθήματα αλγοριθμικής και προγραμματισμού, άρα δεν θα είχε εικόνα για τις νοητικές διεργασίες που αυτά απαιτούν.

Σαν επιστήμονες σε οποιοδήποτε πεδίο (Γεωλογία, Φυσική, Βιολογία, Μηχανική, Τηλεπισκόπηση) αναγνωρίζουμε αυτόν ακριβώς τον τρόπο σκέψης στην καθημερινότητα μας και την συνεισφορά της Πληροφορικής σαν γέφυρα ανάμεσα στις επιστήμες. Από την προσομοίωση φυσικών φαινομένων και την ανάλυση βιολογικών δεδομένων μέχρι την υπολογιστική αρχαιολογία και την ταξινόμηση καλλιεργειών με χρήση αλγορίθμων μηχανικής μάθησης.

Σε ένα νέο λύκειο που σχεδιάζεται με προβολή το 2030 επιβάλλεται τα γνωστικά αντικείμενα να αντιμετωπίζονται με βάση το μέλλον για το καλό των νέων που θα αντιμετωπίσουν ένα ανταγωνιστικο, παγκοσμοποιημένο περιβάλλον. Έτσι κρίνουμε αναγκαίο, οι μαθητές να διδάσκονται και εξετάζονται στην Πληροφορική  για τα συναφή τμήματα των Θετικών Επιστημών.  Να δώσουμε στους μαθητές όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια για να κτίσουν το μέλλον τους και το μέλλον της χώρας μας και το μέλλον του πλανήτη μας.

«an algorithm must be seen to be believed»

Ετικέτες: 
Πληροφορική

Σχόλια (80)

 
@στρ
12 Απρ 2019 10:47

προφανώς δεν διάβασες το κείμενο. ίσως όταν το διαβάσεις να έχεις κάτι να πεις για το περιεχόμενό του κι τον τίτλο του.

 
στρ
09 Απρ 2019 13:40

βαρεθηκα τους συναδελφους πληροφορικους να τα βαζουν με τη χημεια.......... η εκπαιδευση εχει σοβαροτερα προβληματα

 
Σχολείο
03 Απρ 2019 00:00

@Ξωτικό

Στα τμηματα τα οποια χρειαζεται η πληροφορικη τοτε να δινεις και την πληροφορικη. Για το τμημα πληροφορικης δεν αρκουν μονο τα μαθηματικα, χρειαζεται και το αεππ, αφου σχεδον ολα τα μαθηματα με πληροφορικη εχουν να κανουν. Λεω σχεδον, γιατι διδασκεσαι και μαθηματικα, αυτο δεν ειναι πληροφορικη.

 
Ξωτικό
02 Απρ 2019 16:41

@Σχολείο

με τη μόνη διαφορά ότι η Πληροφορική δεν ειναι όπως η Νοσηλευτικη. Ειναι συγγενες και απαραίτητο για πολλά περισσότερα τμήματα από όσα φαντάζεστε. Αν έχετε εδώ μέσα επαφή με τα προγράμματα σπουδών της 3βαθμιας.....

 
Σχολείο
02 Απρ 2019 04:01

Ακριβως ετσι ειναι. Οπως τα λενε μερικοι. Μπορει π.χ για το μαθηματικο να μην χρειαζεται η χημεια. Θα την δωσεις ομως την χημεια αναγκαστικα, γιατι αυτο το μαθημα καλυπτει και αλλα πανεπιστημιακα τμηματα, τα οποια μπορεις να δηλωσεις στο μηχανογραφικο δελτιο, και στα οποια (τμηματα) χρειαζεται η χημεια. Πως θα γινει δηλαδη; Θα δινει χημεια οποιος θελει μονο;

Για επιστημες υγειας δινεις νεοελληνικη γλωσσα, βιολογια, χημεια και φυσικη. Ετσι δεν ειναι? Σε καποια τμηματα των σχολων επιστημων υγειας πανεπιστημιου ισως να μην σου χρειαστει η χημεια και η φυσικη π.χ στην νοσηλευτικη. Σου αρκει η νεοελληνικη γλωσσα και η βιολογια. Γιατι να πεδευεσαι και με τα αλλα δυο μαθηματα αν θελεις να σπουδασεις μονο νοσηλευτικη και ενδιαφερεσαι να δηλωσεις στο μηχανογραφικο μονο την νοσηλευτικη; Αυτη την απορια εχετε καποιοι.

Τοτε θα μπορουσε να γινει το εξης: Να μπορεις να δωσεις πανελλαδικες υποχρεωτικα απο 2 (το λιγοτερο) εως 6 ( το πολυ) μαθηματα επιλογης στην ομαδα προσανατολισμου στην οποια ανηκεις. Την νεοελληνικη γλωσσα να την δινουν ολοι υποχρεωτικα σε ολες τις ομαδες προσανατολισμου οπου ανηκουν.

Ανηκεις στην ομαδα θετικων σπουδων και θες να δωσεις πανελλαδικες την νεοελληνικη γλωσσα, τα μαθηματικα και την φυσικη; 3 μαθηματα μονο; Τοτε να μπορεις να περασεις στα τμηματα μονο στα οποια χρειαζονται οι γνωσεις στην φυσικη και στα μαθηματικα. Να μην μπορεις να εισαχθεις στα τμηματα που χρειαζονται οι γνωσεις της χημειας σε βαθος.

Η μονη εναλλακτικη λυση αυτη ειναι και ισως να γινεται να εφαρμοστει. Ολα τα πανελλαδικα μαθηματα, εκτος απο την γλωσσα, να ειναι μαθηματα επιλογης και να επιλεγεις αυτα που γουσταρεις και να μπορεσεις να δηλωσεις στο μηχανογραφικο δελτιο μονο τα τμηματα των πανεπιστημιων και αλλων ιδρυματων στα οποια χρειαζονται οι γνωσεις των πανελλαδικων μαθηματων που εχεις δωσει.

 
@ΧΗΜΙΚΟΣ
01 Απρ 2019 16:24

έχεις πάρει απάντηση χιλιάδες φορές
Ψέγεις φυσικά πρόσωπα γιατί δεν βγάζουν ανακοινώσεις, λίγο φαινολικό ακούγεται...
η χημεία ήταν εξεταζόμενο στις μισές κατευθύνσεις του συστήματος Αρσένη.
και ομοίως εισάγονταν φοιτητές στα τμήματα Πληροφορικής από την Θετική και την Τεχνολογική Ι.
15.000 μέλη δεν έβγαλαν ούτε μία ανακοίνωση γι' αυτό.
όπως και οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων που αναμένουμε από τον εντός link με τις ανακοινώσεις τους....

 
ΧΗΜΙΚΟΣ
01 Απρ 2019 14:15

Την άλλη απάντηση δεν βλέπω από κανέναν πληροφορικό και ανησυχώ... τόσα χρόνια,νομίζω 15,που γινόταν εισαγωγή σε τμήματα που απαιτούσαν άριστη γνώση χημείας και γινόταν η εισαγωγή με ΑΕΠΠ και ΑΟΔΕ έκατσε κανένας σας να γράψει ότι γράφει τώρα για αδικίες και σύγχρονες μεθόδους κ.τ.λ.π. να σας πω εγώ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΑΣ.. και ξέρετε γιατί;; έτσι σας βόλευε.. τώρα είναι αδικία;; ΟΧΙ συνάδελφοι, είναι κάτι σαν θεία δίκη !!!!

 
εντος
01 Απρ 2019 13:56

ακριβως γιαυτο αλλωστεκαι οι ελληνικες σχολες πληροφορικης ζητησαν να ενταχθουν και στο πεδιο που δεν ειναι εξεταζομενο το αεππ αρκει το υποβαθρο στα μαθηματικα

 
προβοκατορας
01 Απρ 2019 12:49

Αν εμεις μπερδεύουμε το ib με τις εξετάσεις, εσείς μπερδεύετε τα μαθήματα εξέτασης με τα προαπαιτούμενα (entry requirements).

Στα εξεταζόμενα του ib ΕΙΝΑΙ το cs και μάλιστα και σε standard Kai se high level

 
Back to the Future
01 Απρ 2019 11:38

Είναι προφανές φίλε μου ότι δεν τελώ εγώ σε σύγχυση...είμαι αγκιστρωμένος στη λογική. Συστήματα Εισαγωγής είναι και τα 4 που σου παρέθεσα.
Κρίμα που έκοψε ο ... διαχειριστής στη "διαβούλευση" τα μηνύματά μου...
Happy April Fools' Day

 
@LOGIK??
01 Απρ 2019 10:46

Επιμένεις να συγχέεις το απολυτήριο με το σύστημα εισαγωγής.
Tα πανεπιστήμια δεν αρκούνται στο απολυτήριο, αλλά ζητούν εξετάσεις και σε κάποια μαθήματα. Διεθνώς (και όχι στην Ελλάδα μόνο) για τις θετικές σχολές και τα πολυτεχνεία, σε αυτά τα μαθήματα δεν συμπεριλαμβάνεται το computer science.

 
LOGIC
01 Απρ 2019 10:31

Αγαπητό esos, το ΙΒ Diploma Programme, το Αdvanced Placement test, το English Baccalaureate (EBacc) ακόμη και το Νέο Λύκειο της Κύπρου (50 λύκεια)
δεν πρέπει από σήμερα (1η Απριλίου 2019) να συγχέονται με το σύστημα Εισαγωγής Γαβρόγλου (ΣΥΡΙΖΑ).
(Πρέπει να το διασκεδάζεις)

 
@ΙΒ
01 Απρ 2019 10:29

Το ΙΒ είναι απολυτήριο. Όχι σύστημα εισαγωγής. Δεν ξέρω αν γίνεται σκόπιμα η σύγχυση μεταξύ τους.
Η συζήτηση αφορά τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Διεθνώς τα μαθήματα που ζητούνται ως προαπαιτούμενα για σχολές θετικών επιστημών και πολυτεχνεία είναι μαθηματικά, φυσική και χημεία. Διαφορετικά μαθήματα σε κάθε σχολή, αλλά αν ομαδοποιήσεις τις σχολές (όπως στο ελληνικό σύστημα), αυτά προκύπτουν ως προαπαιτούμενα.

 
Σπύρος
01 Απρ 2019 10:25

"Στην Ελλάδα υπάρχουν ομάδες σχολών, και οι μαθητές εξετάζονται σε ομάδες μαθημάτων που καλύπτουν τις προαπαιτούμενες γνώσεις για όλες τις αντίστοιχες σχολές." ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!!!!! Η Επιστήμη των Υπολογιστών είναι προαπαιτούμενο γνωστικό αντικείμενο μαζί με Μαθηματικά και Φυσική για όλες τις σχολές που στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ στοχεύουν σε σχετικές θέσεις: Πληροφορικής, Πολυτεχνεία, Αυτοματισμού κλπ
Επίσης μπορεί είναι προαπαιτούμενο εναλλακτικά με άλλο/α σε μια πληθώρα τμημάτων που η χημεία ή η Βιολογία ΔΕΝ είναι απαραίτητα προαπαιτούμενα (Αρχιτεκτονική, Γραφιστική, Μαθηματικό, Στατιστικής, Τοπογράφοι και πολλά άλλα).

Εσείς, αναγάγατε τη χημεία που προφανώς είναι προαπαιτούμενο για μια μεγάλη ομάδα τμημάτων, ως τέτοιο για όλα.
και αυτό με παρωχημένα επιχειρήματα του τύπου ότι η Πληροφορική είναι Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και αποσπασματικά κείμενα από το IMPERIAL.

Συγγνώμη για το σεντόνι και τη χρήση τόνων.

 
@direct computing
01 Απρ 2019 10:12

Μην συγχέεις το απολυτήριο (IB), με το σύστημα εισαγωγής. Καλό μήνα επίσης.

 
@IMPERIAL
01 Απρ 2019 10:03

προφανώς πρέπει να απέχεις πολύ από μαθηματικά για να χρησιμοποιείς τη λέξη "προκύπτει", επειδή έκανες αποσπασματική επικόλληση μια παραγράφου κειμένου και πολλά άλματα σκέψης για να καταλήξεις ότι
"και εδώ".
Με κίνδυνο να γράψω πολλές λέξεις πρέπει να σου ξαναπώ για 10η φορά ότι σε όλα τα νέα λύκεια η Επιστήμη των Υπολογιστών είναι μάθημα που εξετάζεται μαζί ή εναλλακτικά με τα μαθήματα Μαθηματικά, Φυσική, χημεία, Βιολογία.
Δεν είναι μάθημα Κοινωνικών Επιστημών (social) όπως η Οικονομία.
Μήπως επειδή χρησιμοποιώ τόνους δεν είναι εύληπτο το κείμενο;

 
Κύριλλος και Μεθόδιος
01 Απρ 2019 10:01

Μα στη διεθνή πρακτική, στο ib, προσφέρεται το computer science.

Κάνω λάθος;

 
Debugging
01 Απρ 2019 09:31

Κώνστα ελέγχεις την ποιότητα των επιχειρημάτων σου; Είναι μια προσφιλής τακτική για κάποιους να ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα.
Αφού οι ενώσεις τηρούν σιγή ψαριού, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το ότι δεν γίνεται το σωστό, μην ανησυχείς, κανείς δεν θα το καταλάβει ποτέ. Κερδάμε...

 
@Κύριλλός και μεθόδιος
01 Απρ 2019 08:30

Δεν αναφέρθηκα στη συγγένεια των μαθημάτων. Μιλάμε για το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα προαπαιτούμενα μαθήματα. Στην Ελλάδα υπάρχουν ομάδες σχολών, και οι μαθητές εξετάζονται σε ομάδες μαθημάτων που καλύπτουν τις προαπαιτούμενες γνώσεις για όλες τις αντίστοιχες σχολές. Απ΄ότι προκύπτει η επιλογή των μαθημάτων στην Ελλάδα ταυτίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη διεθνή πρακτική.

 
@Reverse engineering
01 Απρ 2019 08:23

Αυτό που κάνεις λέγεται στη χημεια Reverse engineering
προσπαθείς εκ του αποτελέσματος (απόφαση που έχει ληφθεί με άλλα κριτήρια) να πλάσεις επιστημονικό και εκπαιδευτικό μανδύα.

Απλά καθυστερείς για λίγα χρόνια τις ουσιαστικές αλλαγές στην Παιδεία. Αυτές που σου περιγράφηκε και που έγιναν και πως. Σίγουρα κάποιος θα τις κάνει κάποιος και εδώ, ακόμη και στην Βαλκανική μας Δημοκρατία...
Καλό μήνα

 
@Σχολείο
01 Απρ 2019 08:20

Για την κατανόηση κειμενου αρκει το απολυτηριο
δεν απαιτείται να είναι πανελλαδικά εξεταζόμενο η έκθεση
ή απλα θα μπορουσε να εχει συντελεστή 0.5

Θα είναι περιττή η φυσική και βασική η έκθεση;

 
για 9η φορά
01 Απρ 2019 08:18

Δεν θέλεις να καταλάβεις. Ας το πω αλλιώς. Αν βάλεις στη ίδια ομάδα Μαθηματικό, Φυσικό, Χημικό, Γεωλογικό κτλ. τα προαπαιτούμενα μαθήματα για να εισαχθείς είναι μαθηματικά, φυσική,χημεία. Το ίδιο και αν βάλεις μαζί Πολιτικούς, Ηλεκτρολόγους, Μηχανολόγους, Χημικούς, Μεταλλειολόγους κτλ. μηχανικούς. Έτσι είναι διεθνώς, έτσι είναι και στην Ελλάδα σήμερα.

 
για 8η φορα
01 Απρ 2019 07:43

κανε αναζητηση για Α test και ΙΒ στο science και δες τις απαντήσεις.

διατηρησα πλαφον λεξεων μηπως και διαβαστει το κειμενο
το θεμα ειναι τι γραφει το κειμενο και οχι ποσες λεξεις εχει. Αν δεν βολεύει δεν το διαβαζουμε

 
Κύριλλος και Μεθόδιος
01 Απρ 2019 07:42

Πιο είναι όμως πιο συγγενικο για μαθηματικό;;;;

Υπαρχει μέχρι και κατευθύνση πληροφορικης εντός των σχολών.

 
@Πολλοστή φορά
01 Απρ 2019 07:30

Όχι, για το μαθηματικό δεν απαιτείται χημεία (ούτε και computer science). Όμως, στο ελληνικό σύστημα επιλέγεις ομάδα σχολών. Διεθνώς, οι ομάδες σχολών της θετικής και τα πολυτεχνεία καλύπτονται από μαθηματικά, φυσική και χημεία.

 
Πολλοστή φορά
01 Απρ 2019 07:09

@αλλη μια φορά

Δηλαδή για μαθηματικό χρειάζεται χημεία;

Που το βρήκατε αυτό γραμμένο;;;;σε παπύρους;;;;

 
Σχολείο
01 Απρ 2019 03:46

Καταρχην, για ολα τα τμηματα των πανεπιστημιων θα πρεπει να δινεις νεοελληνικη γλωσσα διοτι πρεπει καταννοεις περισσοτερο αυτα που διαβαζεις στα βιβλια του πανεπιστημιου διοτι χρειαζεται να ξερεις και πολυ καλη ορθογραφια απο το σχολειο. Σε αυτο πιστευω να συμφωνουμε ολοι.

Για τις επιστημες υγειας τα βασικα μαθηματα ειναι νεοελληνικη γλωσσα, βιολογια και χημεια. Τα μαθηματικα δεν ειναι, ουτε και η φυσικη δεν θα πρεπει να ειναι πανελλαδικο μαθημα. Αρκουν οι ενδοσχολικες εξετασεις σε αυτα τα δυο μαθηματα. Τα τμηματα φυσικης, μαθηματικων και πολυτεχνικες σχολες, και εκει χρειαζεται γλωσσα και τα βασικα μαθηματα ειναι μαθηματικα και φυσικη. Η χημεια δεν ξερω αν χρειαζεται. Για το τμημα πληροφορικης χρειαζεται σιγουρα γλωσσα και μαθηματικα. Η χημεια δεν νομιζω να χρειαζεται. Η φυσικη δεν ξερω αν χρειαζεται.

 
Άλλη μια φορά
01 Απρ 2019 00:23

Σχόλες θετικής και πολυτεχνεία καλύπτονται από μαθηματικά, φυσική και χημεία. Αυτό ισχύει σε Αγγλία, Αμερική καί στις υπόλοιπες προηγμένες χώρες. Το ίδιο πια συμβαίνει και στην Ελλάδα.

 
Σεργεντάκη
31 Μαρ 2019 22:48

@εντός
τα σεντόνια σου θυμίζουν τους παπύρους;;; Επίσης, είναι άστοχο το ερώτημα σου. Δεν είναι το θέμα αν χρειάζονται τα Μαθηματικά, κανείς δεν το έθεσε υπό αμφισβήτηση αυτό. Το θέμα αν χρειάζεται η Χημεία στις πληροφορικές.

 
εντος
31 Μαρ 2019 22:46

να το πω πιο απλα γιατι οι ευθειες απαντησεις δεν παιρνω.δεν υπαρχει σχολη σχετιζομενη με τη χημεια ανα τον κοσμο που να μην εχει βασικο προαπσιτουμενο τη χημεια.δεν υπαρχει σχολη πληροφορικης ανα τον κοσμο που να μην εχει βασικο προαπαιτουμενο τα μαθηματικα .και δεν υπαρχει σχολη πληροφορικης που να θετει βασικο προαπαιτουμενο το cs.αυτα

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.