Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Φόρτο εργασίας επικαλέσθηκε ο υπ. Παιδείας

Δημοσίευση: 05/04/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δεν συζητήθηκε η  προγραμματισμένη  για σήμερα επίκαιρη ερώτηση  στη Βουλή, επειδή ο υπουργός  Παιδείας Κ. Γαβρόγλου επικαλέσθηκε  φόρτο εργασίας.

Πρόκειται για την επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας  Αναστασίου Δημοσχάκη,  με θέμα: «Προκήρυξη θέσεως Καθηγητή Σηροτροφίας – Μελισσοκομίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης».

Αναλυτικά η Ερώτηση

 

Η περιοχή του Κεντρικού Έβρου με επίκεντρο το Σουφλί αλλά και η ευρύτερη περιοχή του Νομού είναι γνωστό ότι αποτελεί τη μοναδική κοιτίδα εκτροφής μεταξοσκωλήκων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια. Γενιές ολόκληρες γαλουχήθηκαν στην τέχνη αυτή. Η παραγωγή του Σουφλιώτικου μεταξιού ήταν αλλά και συνεχίζει να είναι γνωστή σε όλη την χώρα αλλά και στην Ευρώπη.

Οι όποιες καλοπροαίρετες προσπάθειες, που έγιναν κατά το παρελθόν, με σκοπό την αναβίωση της παραγωγικής αυτής διαδικασίας δεν απέφεραν καρπούς. Η συνδεδεμένη επιδότηση που παίρνουν οι Σηροτρόφοι προς ενίσχυση της παραγωγής τους πλέον έχει ως σκοπό τη διατήρηση κι όχι την ανάπτυξη με καθετοποίηση της όλης παραγωγικής διαδικασίας.

Στο πλαίσιο όμως της Σχολής Γεωπονίας και Δασολογίας στην Ορεστιάδα ανοίγονται, πλέον, νέοι ορίζοντες στην Σηροτροφία. Είναι μοναδική ευκαιρία να αναβιώσει αυτή η τέχνη που ακμάζει διαχρονικά στο Σουφλί και γενικά στον Κεντρικό Έβρο και στην ευρύτερη περιοχή και μέσω των καινοτόμων δράσεων να γίνει ίσως σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η προκήρυξη θέσεως Καθηγητή στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του ΔΠΘ που θα έχει ως γνωστικό αντικείμενο τη σηροτροφία, αλλά και την καλλιέργεια της μουριάς, που αποτελεί την φυσική τροφή των μεταξοσκωλήκων. Ο συγκεκριμένος Καθηγητής θα έχει και την ευθύνη οργάνωσης του εργαστηρίου Σηροτροφίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από σειρά επαφών και συναντήσεων έχει αναπτυχθεί με επισπεύδοντα τον υπογράφοντα η συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με το ΔΠΘ και συγκεκριμένα με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, μέσω των άρτια εξοπλισμένων εργαστηρίων που διαθέτει το πρώτο, αλλά και μέσω συνεργειών που μπορούν να ευδοκιμήσουν μεταξύ καθηγητών και φοιτητών των δύο Πανεπιστημίων.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μπορεί να συμβάλλει με την τεχνογνωσία του στην ανάπτυξη της σηροτροφίας στον Έβρο μέχρι να καλυφθεί η θέση του καθηγητή σηροτροφίας στο ΔΠΘ.

Το Δημοκρίτειο με το μάθημα της Σηροτροφίας, μπορεί να προσδώσει το δικό του χαρακτήρα στον κλάδο αυτό, σε αγαστή συνεργασία με τις βιοτεχνίες παραγωγής μεταξιού, αλλά και με τους τοπικούς φορείς όπως ο Δήμος Σουφλίου, που στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στην όλη προσπάθεια. Με την ανάθεση σε εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό θα μπορούν οι φοιτητές να διδάσκονται τον τρόπο καλλιέργειας και εκμετάλλευσης των μορεώνων.

Είναι βέβαιο ότι όλοι οι παράγοντες  του τόπου θα συνδράμουν στη δημιουργία εργαστηρίων, χώρων εκτροφής, και αγροτεμαχίων, όπου είναι ήδη φυτεμένες ποικιλίες μουριών που ευδοκιμούν στην περιοχή. Και με την πάροδο του χρόνου θα έρχονται πολλοί ενδιαφερόμενοι να μάθουν και να εξειδικευτούν στη συγκεκριμένη τέχνη.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού θα συμβάλλει αποφασιστικά στο να αποκτήσει ο Νομός Έβρου το brand name ως μεταξοπαραγωγού Νομού για την Ελλάδα αλλά και γι’ όλη την Ευρώπη, με τα οφέλη να είναι μεγάλα τόσο για την τοπική οικονομία, όσο και γενικότερα για την ελληνική οικονομία.

Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:

  1.     Θα προχωρήσετε στην προκήρυξη θέσεως Καθηγητή στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του ΔΠΘ που θα έχει ως γνωστικό αντικείμενο τη Σηροτροφία;
  2.     Θα συνδράμετε στην ενίσχυση της συνεργασίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με το ΔΠΘ, για την ανάπτυξη της Σηροτροφίας στο Σουφλί και τον Έβρο γενικότερα;
  3.     Με ποιες άλλες ενέργειες μπορείτε να συμβάλλετε, ώστε να τεθούν οι προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξης της Σηροτροφίας στο Νομό Έβρου;

Σχόλια (1)

 
Φόρτος εργασίας
05 Απρ 2019 16:28

Πάλι; Να προσέξει ο υπουργός, θα πάθει υπερκόπωση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ