Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Καθηγητές Παν. Αιγαίου εναντίον της συγχώνευσης με την ΑΣΤΕΡ Ρόδου

Δημοσίευση: 05/04/2019
Πανεπιστήμιο αιγαίου
Alt Text: 
Πανεπιστήμιο αιγαίου
Title Text: 
Πανεπιστήμιο αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εκτός από τον μη ακαδημαϊκό χαρακτήρα του, ευλόγως ανακύπτει και ένα επιπλέον ζήτημα ότι η συγκεκριμένη πρόταση (συγχώνευσης της ΑΣΤΕΡ Ρόδου με το Παν. Αιγαίου) παραγνωρίζει την ύπαρξη Τμήματος του Ιδρύματος, του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού που λειτουργεί στη Χίο και σε άλλη Σχολή (Σχολή Επιστημών της Διοίκησης), οπότε εκ των πραγμάτων το νέο Τμήμα θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στο υπάρχον με αντίκτυπο στην κοινωνική συνοχή και την συναδελφικότητα εντός του Ιδρύματός μας.

Αυτό τονίζει ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε ανακοινωθέν ,  σχετικά με την απόφαση της Συγκλήτου για ίδρυση «Τμήματος Σπουδών Φιλοξενίας, Αναψυχής και Εκδηλώσεων» στη Ρόδο και για συνένωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την ΑΣΤΕΡ, και υπογραμμίζει τα εξής:

Οι πρυτανικές αρχές: Σε ένα περιβάλλον καταρρέουσας οικονομικής κατάστασης που σήμερα χαρακτηρίζει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας, έλλειψη υποδομών και στοιχειωδών συνθηκών εργασίας, ειδικά στην περιφέρεια, οι πρυτανικές αρχές με ύφος επείγουσας απόφασης (χωρίς να έχει υπάρξει γραπτή εισήγηση και σε έκτακτη Σύγκλητο 07.03.2019) έκριναν ως άμεση προτεραιότητα του στρατηγικού σχεδιασμού για το Ίδρυμα την συνένωση με την ΑΣΤΕΡ (Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου) και τη δημιουργία ενός «Τμήματος Σπουδών Φιλοξενίας, Αναψυχής και Εκδηλώσεων» στη Ρόδο ενταγμένο στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Θίγει βασικές αρχές της ακαδημαϊκής λειτουργίας: Η πρόταση για συγχώνευση με μια Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης που υπάγεται στο Υπουργείο Τουρισμού και η ίδρυση ενός Τμήματος, που δεν θεραπεύει κανένα συγκροτημένο επιστημονικό αντικείμενο, θίγει απροκάλυπτα βασικές αρχές της ακαδημαϊκής λειτουργίας.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα: Η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν είχε ποτέ εκδηλώσει στο παρελθόν την ακαδημαϊκή ανάγκη για συνένωση με μια εξω-πανεπιστημιακή Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης, ούτε την ανάγκη ίδρυσης ενός ακόμη πανεπιστημιακού Τμήματος στο χώρο του Τουρισμού. Πιθανά μια τέτοια στρατηγική επιλογή και η εντυπωσιακή επίσπευσή της να συνδέεται με οικονομικά αιτήματα των μεγαλοξενοδόχων της Ρόδου ώστε να έχουν φθηνό (ή ακόμα και δωρεάν στην περίπτωση της μαθητείας) εξειδικευμένο προσωπικό (ΣΕΦ, ΜΑΙΤΡ κ.λπ.) που να στελεχώνουν τις ξενοδοχειακές τους μονάδες.

Ανησυχία: Τόσο η διαδικασία όσο και το ίδιο το αποτέλεσμα της πλειοψηφικής συναίνεσης μέσω της συνεδρίασης της έκτακτης Συγκλήτου, προκαλεί στα μέλη του Συλλόγου προβληματισμούς και ανησυχία.

Ευθύνες: Αναγνωρίζουμε ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και η κυβέρνηση, που πιέζει όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να πάρει αποφάσεις για συγχωνεύσεις και ιδρύσεις νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων. Μεγάλη όμως είναι η ευθύνη της πρυτανικής αρχής, που συντάσσεται και μεταφέρει την πίεση στην πανεπιστημιακή κοινότητα χωρίς κανένα απολύτως συγκροτημένο σχέδιο (πρώτα κατέθεσε πρόταση στη Σύγκλητο για συνένωση με το ΤΕΙ Κρήτης, στη συνέχεια με την ΑΣΠΑΙΤΕ και τώρα με την ΑΣΤΕΡ). Τεράστιες επίσης είναι και οι ευθύνες της πλειοψηφίας των μελών της Συγκλήτου που συναίνεσαν σε αυτή την πρόταση.

Ακαδημαϊκή  παρέκκλιση: Η παραβίαση των αρχών επί της διαδικασίας που οδήγησε σ’ αυτό το αποτέλεσμα προκαλεί το αίσθημα της ακαδημαϊκής τάξης και είναι ένα δείγμα ακαδημαϊκής παρέκκλισης με ισχυρό αντίκτυπο στο ήθος και την συνοχή της ακαδημαϊκής μας ζωής.

Σχόλια (2)

 
ποιός σύλλογος ΔΕΠ??
05 Απρ 2019 13:13

όταν έχεις απόφαση Συγκλήτου με ηχηρή πλειοψηφία...και την σχετική πρόταση να έρχεται από αποφάσεις Σχολών με 50-60 ΔΕΠ...ποιός σύλλογος ΔΕΠ είναι αυτός..

 
Αρθούρος
05 Απρ 2019 11:33

Υπάρχει μία πρόταση που μπορεί να διασώσει την παρτίδα την τελευταία στιγμή.Δυστυχώς,καταργήθηκε η ενδιάμεση βαθμίδα,τα ΑΤΕΙ. Τώρα,υπάρχουν σε κάποιους τεχνικούς κλάδους μόνο τα ΙΕΚ. Τα ΙΕΚ,μπορεί να μην έχουν το κύρος των Πανεπιστημίων,αλλά δίνουν πτυχία με σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση όπως είναι η ειδικότητα του σεφ(αρχιμάγειρα) και η οποία ενδιαφέρει την παρούσα περίσταση.Αυτή η ειδικότητα είναι πανεπιστημιακού επιπέδου σε αρκετές χώρες του εξωτερικού και αξίζει ν'αναβαθμιστεί και στην Ελλάδα που είναι κατεξοχήν τουριστική χώρα.Με το υπάρχον πλαίσιο,θα μπορούσε να γίνει ΤΕΙ,αλλά αφού καταργούνται,γιατί να μη γίνει και πανεπιστημιακή;
Αν είναι λοιπόν να λειτουργεί ανταγωνιστικά η συγχώνευση της ΑΣΤΕΡ με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου,όπως λένε οι συγκεκριμένοι καθηγητές, γιατί δε διευρύνουν το προτεινόμενο αντικείμενο στη Ρόδο με μαγειρική κατεύθυνση; Έτσι,θα μπορέσει να ιδρυθεί μία ολότελα διαφορετική σχολή όχι μόνο από το αντίστοιχο τμήμα στη Χίο,αλλά κι από όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ελλάδας.Η συγκεκριμένη σχολή δεν είναι μόνο οικονομικοδιοικητικής κατεύθυνσης, γιατί έχει και μαθήματα Υγιεινής, Τροφογνωσίας, Διαιτητικής, Κατάρτισης Μενού και άλλα,τα οποία τη διαφοροποιούν συνολικά και την κάνουν απόλυτα ελκυστική πανελλήνια.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ