Το Σχέδιο Νόμου για τα πενταετή τμήματα Μηχανικών Πανεπιστημίων

06/04/2019

Άκουσε το άρθρο

Ρυθμίσεις για τις Σχολές Μηχανικών των Πανεπιστημίων, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο “Γαβρόγλου” το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι 19 Απριλίου.

Ειδικότερα οι ρυθμίσεις έχουν ως εξής:

1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση της οικείας Συγκλήτου, μπορεί να ορίζεται η διάρκεια του πρώτου κύκλου σπουδών των Τμημάτων Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίων σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Η πρόταση της Συγκλήτου περιλαμβάνει ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών που έχει καταρτιστεί από τη Συνέλευση του οικείου Τμήματος.

2. Με απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση της επιτροπής της παρ. 3, καθορίζεται η αντιστοιχία Τμημάτων Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίου, για τα οποία έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση της προηγούμενης παραγράφου, με Τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.). Ως αντίστοιχα για την εφαρμογή του παρόντος νοούνται δύο Τμήματα αν με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών αποκτώνται αντίστοιχες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση αντίστοιχων δραστηριοτήτων.

3. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών συστήνεται και συγκροτείται επταμελής επιτροπή, με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, που αποτελείται από:

α) έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ως Πρόεδρο,

β) έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,

γ) έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

δ) έναν (1) εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.),

ε) έναν (1) Κοσμήτορα Πολυτεχνικής Σχολής Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) που υποδεικνύεται από τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων,

στ) το μέλος του Συμβουλίου της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση της υποπερίπτ. εε΄ της περίπτ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 67 του ν. 4009/2011 (Α΄ 195) και ζ) ένα (1) μέλος Δ.Ε.Π. Τμήματος Πολυτεχνικής Σχολής γνωστικού αντικειμένου της ίδιας ή συναφούς ειδικότητας με την ειδικότητα του Τμήματος που εξετάζεται που υποδεικνύεται από τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σε περίπτωση που ο φορέας της περίπτ. δ΄ δεν προτείνει εκπρόσωπό του μέσα σε χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ημερών από τη σχετική πρόσκληση, η επιτροπή συμπληρώνεται από πρόσωπο που ορίζεται από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Η σύνθεση της επιτροπής μεταβάλλεται ως προς τη συμμετοχή του μέλους της περίπτ. ζ΄ ανάλογα με την ειδικότητα που συζητείται.

4. Αρμοδιότητα της επιτροπής είναι η υποβολή της πρότασης της παρ. 2 για την αντιστοιχία Τμήματος Σχολής Μηχανικών Πανεπιστημίου με Τμήμα Πολυτεχνικής Σχολής Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, λαμβάνοντας υπόψη τα εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων.

5. Η Επιτροπή ξεκινά τις διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου της το αργότερο μέσα σε χρονικό διάστημα είκοσι (20) ημερών από τη συγκρότησή της και υποβάλλει την πρότασή της για κάθε Τμήμα μέσα σε δύο (2) μήνες από την περιέλευση σε αυτήν του προγράμματος σπουδών του Τμήματος. Το πρόγραμμα σπουδών αποστέλλεται από την οικεία Σύγκλητο ύστερα από αίτημα της επιτροπής, άλλως αυτεπαγγέλτως οποτεδήποτε μετά την παρέλευση των είκοσι (20) ημερών του προηγούμενου εδαφίου. Η Επιτροπή μπορεί να προτείνει τροποποιήσεις του προγράμματος σπουδών ενός Τμήματος, ώστε αυτό να καταστεί αντίστοιχο με Τμήμα Πολυτεχνικής Σχολής.

Στην περίπτωση αυτή το Τμήμα μπορεί σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την παραλαβή της πρότασης της επιτροπής να υποβάλλει προς έγκριση στην Σύγκλητο τροποποιημένο πρόγραμμα σπουδών. Εφόσον αυτό εγκριθεί από την Σύγκλητο αποστέλλεται στην Επιτροπή, η οποία ολοκληρώνει το έργο της σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο μέσα σε δύο (2) μήνες από την περιέλευση σε αυτήν του νέου προγράμματος σπουδών.

6. Τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας διασφαλίζουν τη στήριξη της λειτουργίας της Επιτροπής μέσω της παροχής της αναγκαίας υποδομής, γραμματειακής και νομικής υποστήριξης.

7. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση της οικείας Συγκλήτου, ιδρύεται στο οικείο Α.Ε.Ι. Πολυτεχνική Σχολή και εντάσσονται σε αυτήν τα Τμήματα της Σχολής Μηχανικών που έχουν οριστεί αντίστοιχα με Τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής, σύμφωνα με την παρ. 2.

Σχόλια (31)

Επόμενη κυβέρνηση
|

Οι πενταετείς σπουδές στα νέα πανεπιστήμια είναι ένα σενάριο που με το νέο νόμο δε θα γίνει ποτέ πραγματικότητα. Επειδή τα διαδικαστικά που χρειάζονται για να παρθει η τελική απόφαση θέλουν μεγαλύτερο χρόνο από αυτό των εκλογών (ίσως και επίτηδες), η νέα κυβέρνηση αποκλείεται να πάρει τέτοια απόφαση.
Η διάταξη μπήκε μπας και ο Γαβρόγλου καταφέρει να συγκεντρώσει κάποιες ψήφους από αυτούς που διακαώς θέλουν πενταετεις σπουδές.

Να γιατί οι βάσεις θα ανεβαίνουν στο ΕΜΠ....
|

Πως θα μπορέσουν τα νεόκοπα τμήματα να αποκτήσουν εργαστήρια επιπέδου ΕΜΠ? Με θεωρητικά μαθήματα και ασκήσεις στο χαρτί δεν προκύπτει μηχανικός, θέλει προσοχή στο να μπουν κανόνες. Γιατρούς χωρίς εμπειρία σε Παν. Νοσοκομεία θα εμπιστευόταν κανείς?

THOMAS
|

@Αντίδραση Πτυχιούχων
Και κανένας δεν θα ξέρει οτι έγραψες Πτυχιούχος.

THOMAS
|

@Αντίδραση Πτυχιούχων

Αν ακυρωθούν 500.000 ψηφοδέλτια υπάρχει κίνδυνος να ξαναβγούν οι ίδιοι πάλι.

Αντίδραση Πτυχιούχων
|

Συνάδελφοι στις προσεχείς εκλογές ΟΛΟΙ μα όλοι οι πτυχιούχοι να γράψουμε στο λευκό ψηφοδέλτιο την λέξη "πτυχιούχος".
Με αυτό τον τρόπο θα δείξουμε την πραγματική μας δύναμη αριθμητικά,θα γίνουμε θέμα συζήτησης και έτσι θα ασχοληθούν όλοι μαζί μας αναγκαστικά.
Σκεφτείτε 200.000-400.000 ψηφοδέλτια με την λέξη πτυχιούχος.
Απευθύνομαι στον σύλλογο αποφοίτων να το τρέξει ως τρόπο αντίδρασης

ΧΨ
|

Αν καταλαβα καλα το προσχεδιο νομου λεει οτι ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κλπ (η εκαστοτε κυβερνηση) θα αποφασιζει ποιο τμημα μηχανικων τετραετες θα αναβαθμιζεται σε πενταετες. Η επιτροπη θα αποτελειται και απο πανεπιστημιακους και αλλους που θα οριζει ο υπουργος. Δεν ξερω ποιες ηταν μεχρι τωρα οι αντιστοιχες διαδικασιες αλλα αυτο που παει να γινει δεν μου φαινεται και πολυ θεσμικο. Απορια: Δικλειδες ασφαλειας υπαρχουν?

jb
|

Αγαπητέ κύριε καταλάβατε λαθος.Το σχόλιο μου αφορούσε το σχολιαστη που διδάχτηκε στοΕΜΠ την επιστήμη του απο καθηγητές με κύρος ,προσόντα και σοβαρό επιστημονικό έργο και θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο όλων.Δεν το αμφισβητώ.Απλα ανέφερα οτι ορισμένοι απο αυτούς διδάσκουν και στο ΠΑΔΑ.Τιποτα περισσότερο,τίποτα λιγότερο.Καλο σας βράδυ.

kostas
|

δηλαδη μας λεει οτι το τει κρητης που εμπαινες με 7000 θα ειναι ισο με του πολυτεχνειου που μενεις με 18500 ρε μας δουλευουν δευτερων ειμαι φοιτητης του ΠΑΔΑ εδω δεν μπορουν κουμανταρουν το υπαρχον ιδρυμα με 4 ετη φανταστητε πανω απο τα μισα τμηματα δεν εκαναν ποτε δηλωσεις για χειμερηνα εξαμηνα...

Τίποτα δεν θα αλλάξει
|

Δεν έχετε καταλάβει καλά..Όταν δεν θέλεις να κάνεις κάτι στην Ελλάδα δημιουργείς επιτροπές...Παιδιά των ΤΕΙ διαβάστε λίγο καλύτερα για να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει... Σας κοροϊδεύουν..Φοιτητές και απόφοιτους!Από το Πολυτεχνείο μην διαμαρτύρεστε άσκοπα..Σας έχουν καλύψει πλήρως..

ΤΕΙ & Μάστερ
|

Συγγνώμη, πώς θα γίνει ΤΕΙ και MSc κτήση MEng 5ετούς φοίτησης

Παπαδάκης Γεώργιος
|

@Jb

Και στην ΣΜΑ καθηγητές του ΕΜΠ κανουν μάθημα τακτικοι μάλιστα αυτο καθόλου βεβαια δεν σημαινει οτι η ΣΜΑ ειναι Πολυτεχνειο αλλα δεν παυει να είναι μια πολυ καλή σχολή με αριστους αποφοίτους

Δεν είναι αυτο επιχειρημα αγαπητέ φίλε για να υποστηρίξεις την θέση σου
... δεν εχει καθηγητές το ΠΑΔΑ στο αντικειμενο και καλει άλλους ...αυτό δεν σημαινει αναβάθμιση του ΠΑΔΑ...

Δεν ξεκινήσατε καλά και δεν περπατάτε και καλά με τετοιες αποψεις και θέσεις ,,,καταξιωθείτε πρώτα και μετα η ιδια η κοινωνία και η εργασία θα σας αξιολογησει και θα σας καταξιωσει ... ο παπάς τιμά τα ράσσα και οχι το αντιθετο

καλημέρα σε ολους σας

Κωνσταντίνος
|

@Επιτέλους αν υπήρχε μια αμυδρή πιθανότητα να ισχύσει κάποια στιγμή το "πτυχίο Τ.Ε.Ι.+MSc=MEng 5ετούς φοίτησης" για τους μηχανικούς Τ.Ε. αυτή υπήρχε όσο τα τμήματα του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του Διεθνούς πανεπιστημίου, του τέως Τ.Ε.Ι. Κρήτης κ.λπ. ήταν τετραετούς φοίτησης!
Τώρα που θα γίνουν 5ετούς φοίτησης (κι επομένως δε θα μείνει κανένα τμήμα μηχανικών Π.Ε. 4ετούς φοίτησης στην Ελλάδα) δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε μια στο εκατομμύριο οι συντεχνίες κ.λπ. να επιτρέψουν να γίνει κάτι τέτοιο!
Θεωρώ λοιπόν ότι το καλύτερο στο οποίο μπορούν να ελπίζουν οι πτυχιούχοι μηχανικοί Τ.Ε. που θέλουν Ε.Δ. αντίστοιχα των πολυτεχνικών σχολών είναι να γίνουν δεκτοί στις παλιές τους σχολές μέσω "ευνοϊκών" κατατακτήριων και να λάβουν "γενναίας" αναγνώρισης μαθημάτων (αντίστοιχης με αυτή που θα γίνει στους εν ενεργεία φοιτητές έως 12ου εξαμήνου)...

Άρης
|

Το θέμα είναι τι μαθαίνεις όταν μπαίνεις, άσχετα εάν είναι ΤΕΙ, ΠΑΔΑ, ΕΜΠ. Πριν από αυτό, όλοι ίδιοι ήμασταν σε τέτοια θέματα! Δεν βλέπω κανέναν καλύτερο η χειρότερο, τα βλέπω ως πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που έχει το κάθε πτυχίο. Και για να σου δώσω ένα παράδειγμα σαν απόφοιτος μηχανικός, η επιλογή για το αν θα επιλέξω καδένα ή ημαντοκίνηση….(και τα δύο καλά είναι). Το κριτήριο για την επιλογή....η τσέπη μου, ο χώρος που μπορώ να εκμεταλλευτώ, και οι συνθήκες που υπάρχουν.

Επιτέλους
|

Το μόνο που λείπει είναι οι απόφοιτοι που έχουν master να ισοτιμηθουν και όσοι δεν έχουν, κατατακτήριες με πιο ευνοϊκούς όρους. Βέβαια θεωρητικά όλα ωραία φαίνονται ωστόσο ήδη οι φοιτητές στο ΠΑΔΑ έχουν προβλήματα χώρου τώρα που είναι τετραετές. Επομένως με τα καινούργια δεδομένα θα πρέπει η διοίκηση και το υπουργείο να προνοήσουν απο τώρα το που και το πως θα διδάσκονται τα καινούργια μαθήματα

Νίκος
|

Ο όρος Δ.Ε.Π. αναφέρεται σε Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό. Όταν εξισώνουμε Τμήματα, να λαμβάνουμε υπόψιν όχι μόνο τα προγράμματα σπουδών αλλά και την έρευνα που γίνεται στα Τμήματα αυτά, διαφορετικά ας ανοίξουν ένα κολλέγιο που κάνει τα μαθήματα αυτά και ας μοιράζουν πτυχία.

Το χάσμα θα μεγαλώνει
|

Διαφαίνεται ότι θα πάνε Όλο και υψηλότερα οι βάσεις των παραδοσιακών τμημάτων μηχανικών με δεδομένα ΕΔ....

Βασίλης
|

Και όταν το ΠΑΔΑ που αναφέρεται συχνά στον τύπο πρώην ΤΕΙ χάσει τελείως το παλιό όνομα η βάση στους μηχανικούς θα ανέβει πολύ. Οι άνθρωποι στα ΤΕΙ έχουν μάθει στα δύσκολα να προσπαθούν περισσότερο (χωρίς διδάκτορες, με 2-3 φορές περισσότερες ώρες διδασκαλίας, χαμηλότερους μισθούς, μόνιμη υποχρηματοδότηση, και διακρίσεις του τύπου ΑΕΙ/ΤΕΙ) και αυτό έχει αναγνωρίσει η πολιτεία.

Αυτό που όμως πρέπει να συμβεί είναι τα κρατικά ερευνητικά κέντρα, οι περιφέρειες κλπ να αλλάξουν νοοτροπία και να αγκαλιάσουν τα νέα ιδρύματα... Για το καλό της χώρας, και το πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού.

@κανονικός μηχανικός
|

Έγραψα τελεία και παύλα πριν, αν θες το γράφω ξανά. Όταν οι καθηγητές (σε όποια σχολή κι αν είναι) υπογράφουν την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών του οποιουδήποτε φοιτητή τότε και μόνο τότε αυτός είναι απόφοιτος.
Αν εσείς πήρατε πτυχίο από το ΕΜΠ μπράβο σας, είστε άξιος (αλλά όχι αξιότερος) και θα πρέπει να διαφημίζετε την επιτυχία σας. Αυτό δεν σας επιτρέπει όμως να απαξιώνετε τους υπόλοιπους. Ας τους κρίνει η αγορά εργασίας αν είναι να κριθούν.
Εξ όσων κατάλαβα εσείς πήρατε πτυχίο μηχανικού, ούτε θεού αλλά ούτε και δικαστή. Ασχοληθείτε με την τέχνη σας, λοιπόν.
Αυτά τα ολίγα για τα κολλήματά σας. Κατά τα λοιπά οι υπόλοιποι σχολιαστές με καλύπτουν πλήρως με τα γραφόμενά τους.

Jb
|

Προς τον κανονικό μηχανικό του ΕΜΠ. Μια απορία.Γιατι οι καθηγητές με κύρος απο το ΕΜΠ καταδέχονται και διδάσκουν στους μηχανολόγους του ΠΑΔΑ;Η μήπως δεν το ήξερες;

Jb
|

Είστε απαράδεκτοι κύριοι του Πολυτεχνείου με 19.Κοιταξτε τις βάσεις πολυτεχνικών τμημάτων στην Ξάνθη ,στα Χανιά ακόμη και μερικών στην Πάτρα.Γιατι δεν μπορεί να ειναι καλός μηχανικός μαθητής με 16000 μόρια που ειναι στο ΠΑΔΑ και δεν έπιασε 19000 λόγω της έκθεσης;

Αρθούρος
|

Προς Εδώ Πολυτεχνείο:Κρίμα να χρησιμοποιείς μία φράση που μάγεψε κι ενέπνευσε γενιές Ελλήνων γιά ένα τόσο συντεχνιακό θέμα.Αλλά μήπως τελικά,αυτός ήταν ο σκοπός της εξέγερσης του 1973;Το σημερινό βόλεμα της τότε γενιάς;Αλλά μην πολύ σκας,αδελφέ.Ήδη,αναγνωρίστηκαν χιλιάδες τετραετή πτυχία μηχανικών του εξωτερικού και συνεχίζουν ν'αναγνωρίζονται λόγω συμφωνιών με την Ε.Ε.Ήδη έχει χαθεί το παιχνίδι της αριστείας πριν ν'αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Απλά,εκείνος έβαλε την ταφόπλακα σε έναν τάφο που σας είχαν ήδη θάψει. Και ξέρουμε κι οι δυό πώς παίρνουν τα πτυχία οι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό κι από ποιά Πανεπιστήμια!Έμενε μόνο αυτό το φύλο συκής γιά να έχετε εσείς δήθεν πιό πολλά δικαιώματα.Σε ποιά χώρα όμως και πότε;Όλ' αυτά είχαν νόημα κάποτε όταν η χώρα μας κάλπαζε οικονομικά.Τώρα που είναι πτωχευμένη θα παίρνετε όλοι ένα απλό χαρτί. Ευτυχώς που καταφέρατε να σας αναγνωρίσει ο υπουργός το πτυχίο σας ως μάστερ.Αυτά και καλοχώνευτο.

Φωτης
|

Εσείς του Πολυτεχνείου να σκέφτεστε λογικά.Εαν ο φοιτητής μπορεί να περάσει όλα τα μαθήματα δεν είναι άξιος να γίνει μηχανικός επειδή πέρασε στις πανελλήνιες με 9;;;;Ξεκολλήστε επιτέλους!!!!

ΚανονικόςΜηχανικός
|

@@ΚανονικόςΜηχανικός
Βγάλε λίγο την τελεία και την παύλα και σκέψου ότι το αν είναι κάποιος "άξιος να περάσει τα μαθήματα" το υπογράφουν άνθρωποι, οι καθηγητές του. Στο ΕΜΠ με δίδαξαν επιστήμονες με κύρος, προσόντα και σοβαρό ερευνητικό έργο, που είναι εγγύηση ότι ξέρουν τις σύγχρονες εξελίξεις. Στο ΤΕΙ που έγραψα μιλάμε για μια δημοσίευση από το 2013 ΟΛΟ ΤΟ ΤΜΉΜΑ!!! ΕΛΕΟΣ!!!
Αν μετράνε την αξιοσύνη των φοιτητών με το δικό τους μπόι, ζητώ που καήκαμε. Τώρα, ξαναβάλε την τελεία και την παύλα.

Jb
|

Θυμιζω οτι οι πολυτεχνικές σχολές στην Ξάνθη και στα Χανιά εχουν βάσεις μικρότερες απο σχολές μηχανικων του ΠΑΔΑ.

Αιρετικός
|

@κανονικός Μηχανικός
Ο Φοιτητής του 9,5 είναι ο ίδιος φοιτητής που λόγω οικονομικής αδυναμίας σπουδάζει στην Ελλάδα ενω ο αντίστοιχος βρίσκεται στο εξωτερικό, όπως και αυτός που δεν έδωσε καθόλου Πανελλήνιες. Καρυφαίοι Έλληνες επιστήμονες Καθηγητές Ελληνικών ΑΕΙ δεν σπούδασαν στην Ελλάδα αλλά βρέθηκαν με το ένα ή άλλο τρόπο στο εξωτερικό.
Μην ευτελίζεται τη συζήτηση με γελοία επιχειρήματα.

Πολυτεχνείο του 19? Πριν χρόνια περνούσαν με 6
|

Είστε σίγουρος ότι "Πολυτεχνείο" μπαίνειςμπαίνει μόνο με 19? Κρήτη κάποτε είχανε 6 και 7 βάσεις κάποιες χρονιές...ηρεμήστε λίγο

Που ειναι τα τανκ
|

Μιλάμε οτι μερικοί σχολιαστές έχουν ξεφύγει από το σήμερα και πάνε ολοταχώς στο.....παρελθόν!
Ξυδάκι για τις δύσκολες ώρες.

Εδώ Πολυτεχνείο
|

Δεν πρέπει με τίποτα και δε θα περάσει αυτό. Το Πολυτεχνείο του 19, ίσο με σχολές του 5. Εξίσωση προς τα κάτω. Συριζαίικη νοοτροπία. Κατάργηση της αριστείας και όλα τα συναφή.

Εδώ Πολυτεχνείο
|

Δεν πρέπει με τίποτα και δε θα περάσει αυτό. Το Πολυτεχνείο του 19, ίσο με σχολές του 5. Εξίσωση προς τα κάτω. Συριζαίικη νοοτροπία. Κατάργηση της αριστείας και όλα τα συναφή.

@κανονικος μηχανικος
|

Δεν καταλαβαίνω τις εμμονές σας. Αν ο οποιοσδήποτε μπορεί να περάσει όλα τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών της σχολής του ειναι άξιος να γίνει μηχανικος. Τέλεια και παύλα
Όλα τα υπόλοιπα ειναι φούμαρα και αγκυλώσεις του περασμένου αιώνα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ