Ανακοίνωση ΕΕΦ για τον σημερινό αναβληθέντα διαγωνισμό Φυσικής

06/04/2019

Ενημερώθηκε: 06/04/2019, 11:43

Άκουσε το άρθρο

Απορημένοι και απογοητευμένοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στα ορισθέντα εξεταστικά κέντρα όλης της χώρας εκατοντάδες μαθητές, οι οποίοι με έκπληξη ενημερώθηκαν από τους εθελοντές συναδέλφους, που τους περίμεναν έξω από τις κλειστές πόρτες των σχολείων, για την αναβολή του Διαγωνισμού Φυσικής της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, μετά το αιφνιδιαστικό έγγραφο που έστειλε το ΥΠΠΕΘ σε όλες τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρεμποδίζοντας έναν καταξιωμένο διαγωνισμό, που όχι μόνο δεν ενέκρινε αλλά δεν τήρησε καν την αξιοπρεπή στάση ουδετερότητας!

Ποιος από τους ιθύνοντες στο ΥΠΠΕΘ θεώρησε σωστό να αγνοήσει τους κόπους και τις προσπάθειες των χιλιάδων μαθητών που μέρες προετοιμάζονταν, απουσιάζοντας την παραμονή από το σχολείο τους, αδυνατώντας έτσι να ενημερωθούν για την αναβολή της τελευταίας στιγμής; Ποιος σκέφτηκε να προκαλέσει τέτοια αναστάτωση στο μαθητικό δυναμικό, την ίδια στιγμή που έχει καθήκον και ευθύνη να μεριμνά για την πρόοδο και την προφύλαξη όλων των μαθητών;

Επιδεικνύοντας ταυτόχρονα πρωτοφανή έλλειψη σεβασμού! Έλλειψη σεβασμού ως προς τους μαθητές που ετοιμάζονταν τόσο καιρό για τον διαγωνισμό. Έλλειψη σεβασμού ως προς τις οικογένειες των μαθητών αυτών που έβαλαν τα παιδιά τους σε αυτή τη διαδικασία, τα στήριξαν στην προετοιμασία τους και παραμονή του διαγωνισμού έμαθαν για την ακύρωση του. Έλλειψη σεβασμού ως προς τους εκπαιδευτικούς που προετοίμασαν  τους μαθητές τους. Έλλειψη σεβασμού προς τους εθελοντές καθηγητές που θα προσέφεραν τον χρόνο τους το πρωί του Σαββάτου για να φέρουν εις πέρας τον διαγωνισμό...  Και εν τέλει τι φοβούνται; Την σύγκριση με τα έγκυρα και εντός ύλης θέματά μας ή τον αριθμό των συμμετεχόντων;

Εμείς δεν πτοούμαστε! Λυπούμαστε βαθύτατα που άθελα μας εκθέσαμε τους μαθητές και  δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε στην επιθυμία χιλιάδων μαθητών και συναδέλφων, που μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη και την προτίμηση τους, ώστε να τους προσφέρουμε έναν έγκυρο, αυθεντικό και αξιόπιστο διαγωνισμό.

Η επιστολή μαθητή που λάβαμε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, μεταξύ άλλων μηνυμάτων υποστήριξης και συμπαράστασης από όλη την επικράτεια, είναι η κινητήριος δύναμη που χρειαζόμαστε ώστε να διοργανώσουμε εκ νέου τον διαγωνισμό.

"Καλησπέρα,

Σήμερα μου ανακοινώθηκε από το σχολείο μου πως ο διαγωνισμός δεν εγκρίνεται από το υπουργείο παιδείας. Αιφνιδιάστηκα, καθώς είναι μια μέρα πριν γράψουμε. Θα επιθυμούσα να μάθω περί τίνος πρόκειται και αν η δημοσίευση σας, περί αναβολής για τις 12/5/2019 είναι αληθής. Να παρευρεθούμε αύριο στα κέντρα εξέτασης; Για ποιο λόγο να μην εγκρίνεται ένας τέτοιος διαγωνισμός; Συγχωρήστε την περιέργεια μου.

Αγαπητέ μας μαθητή,

Μεγάλο θέμα και πώς να το αναλύσουμε τέτοια ώρα... Αναβάλλουμε για 12/5/2019 τελικά και θα εξασφαλίσουμε χώρους εκτός δικαιοδοσίας Υπουργείου!

Μακάρι να σας σκεφτόταν όλους εσάς και η ηγεσία... Θα συνεχίσουμε δυναμικά!

Αγαπητή ΕΕΦ,

Καταλαβαίνω και γίνεται. Πρέπει να βρεθούν χώροι και πρέπει να συνεχίσει ο διαγωνισμός!
Απλά αυτό που προβλημάτισε έμενα και πολλούς συμμαθητές μου ήταν ότι έγινε τόσο αιφνιδιαστικά, για εμάς τους διαγωνιζόμενους.

Καταλαβαίνω και τη δίκη σας οργή, ακόμα και αν δεν έχω την πλήρη εικόνα για τα γεγονότα. Ίσως και να μη χρειάζεται οι μαθητές να τα γνωρίζουν αυτά...

Περιμένω ενημέρωση σας για το μέρος εξέτασης.

Καλό ξημέρωμα!"

Μετά από αυτή την συνομιλία κάθε άλλος λόγος περιττεύει... Συνεχίζουμε και ανακοινώνουμε νέα ημερομηνία για τον διαγωνισμό Φυσικής της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, την Κυριακή 12 Μαΐου 2019, σε εξεταστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Το πετύχαμε μία φορά... θα το πετύχουμε ξανά!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών,