ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

Γνωμοδότηση για την απαλλαγή τελών φοίτησης σε Μεταπτυχιακά

Δημοσίευση: 10/04/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

α) Ο ορισμός, με το άρθρο 2 παρ.3 περ. β της με αριθ. 131757/Ζ1/2-8-2018 απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, της έννοιας του «εξαρτώμενου τέκνου» και της ηλικίας των 24 ετών ως προσδιοριστικού στοιχείου αυτής, έγινε με έρεισμα την επιτρεπτή, κατ’ άρθρο 43 παρ. 2 του Συντάγματος, νομοθετική εξουσιοδότηση του πέμπτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 35 του ν. 4485/2017, και εντός της παρασχεθείσας αυτής εξουσιοδότησης.

β) Κατά την εξέταση των προϋποθέσεων και κριτηρίων απαλλαγής από τα τέλη φοίτησης των Π.Μ.Σ., η ιδιότητα μεταπτυχιακού φοιτητή ως «εξαρτώμενου τέκνου» ή μη, προσδιορίζεται αποκλειστικά με το άρθρο 2 παρ.3 περ. β της με αριθ. 131757/Ζ1/2-8-2018 απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ανεξαρτήτως της ενηλικίωσης αυτού, της υποβολής αυτοτελούς φορολογικής δήλωσης ή της ασφάλισής του.

γ) Κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω, δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη χορήγηση στον αιτούντα μεταπτυχιακό φοιτητή απαλλαγής από τα τέλη φοίτησης στο Δ.Π.Μ.Σ. «Δίκαιο και Οικονομικά»

Τη Γνωμοδότηση αυτή εξέδωσε, κατά πλειοψηφία, το Γ τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ύστερα από σχετική ερώτηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

Σχόλια (4)

 
Εμπορευματοποίηση ΣΥΡΙΖΑ
10 Απρ 2019 19:20

Μεταπτυχιακά με 7.500 και 8.000 ευρώ είναι η μεγάλη επιτυχία του κ. Γαβρόγλου που αναφέρεστε... Όσο για τα δωρεάν μεταπτυχιακά, επειδή θεωρείτε ότι ανακαλύψατε τον τροχό.. Πόσο πιστεύετε ότι θα λειτουργούν έτσι; Προφανώς είστε σύμβουλος και βλέπετε έναν αριθμό μπροστά σας και νιώθετε ικανοποίηση. Προφανώς και δεν έχετε εικόνα τι ακριβώς συμβαίνει στη πράξη. Σας προτείνω να κάνετε μία προσπάθεια να πάτε σε ένα μεταπτυχιακό που δεν έχει δίδακτρα. Σας παρακαλώ να με ενημερώσετε αν έχετε τη διάθεση και καταφέρετε να είστε στο πρώτο μάθημα μέσα σε αίθουσα να στείλω και εγώ το παιδί μου. Ο κ. Γαβρόγλου έκανε κοινωνική πολιτική απ ότι φαίνεται στις πλάτες των Καθηγητών. Αν ήθελε το Υπουργείο πραγματικά δωρεάν μεταπτυχιακά θα εξασφάλιζε και τη χρηματοδότηση. Αυτά είναι γνωστά και ξεκάθαρα από πολύ παλιά...

 
@ Εμπορευματοποίηση ΣΥΡΙΖΑ
10 Απρ 2019 14:51

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μειώσει δίδακτρα, έχει θέσει προϋποθέσεις για δωρεάν μεταπτυχιακά. Όποιος πιστεύει το αντίθετο, δυστυχώς μεροληπτεί.
Επί άλλης κυβέρνησης δεν θα συνέβαινε τίποτα από τα ανωτέρω.
Προσωπικά, θεωρώ τον κ. Γαβρόγλου ως έναν από τους πλέον αξιόλογους Υπουργούς Παιδείας με σημαντικό έργο στο ενεργητικό του.
Σαφώς και όσοι αισθάνονται θιγόμενοι όπως πχ. απόφοιτοι ΤΕΙ, αναπληρωτές με προϋπηρεσία, θα διαφωνήσουν με την άποψή μου όμως ο άνθρωπος είναι άξιος ευσήμων.

 
@ Εμπορευματοποίηση ΣΥΡΙΖΑ
10 Απρ 2019 14:42

Είναι αχαριστία να μιλάτε για λάθος του ΣΥΡΙΖΑ που εξαιτίας της πίεσης του Υπουργού τα περισσότερα μεταπτυχιακά είναι χωρίς δίδακτρα.

Ξέρετε πόσα ήταν τα δωρεάν μεταπτυχιακά στο παρελθόν; Πραγματικά δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν μπορεί να βρει δωρεάν μεταπτυχιακό.

 
Εμπορευματοποίηση ΣΥΡΙΖΑ
10 Απρ 2019 13:24

κ. Γαβρόγλου υπάρχουν ακόμα δίδακτρα και μένουν άνθρωποι έξω από τα μεταπτυχιακά λόγω οικονομικής αδυναμίας; Εσείς δε είχατε πει ότι δεν θα μένει κανείς έξω για οικονομικούς λόγους; Ωραία τα καταφέρατε και στα μεταπτυχιακά!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ