ΜΑΘΗΤΕΣ

Ανοικτή Επιστολή 15μελών Πειραματικών Σχολείων

Δημοσίευση: 11/04/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

προς    
τον κ. Κ. Γαβρόγλου, Υπουργό Παιδείας
τον κ. Εμμ. Καρτσωνάκη, Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης
την κ. Στ. Μακρυγιαννάκη, Αναπλ. Διευθύντρια Δ/νσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου
τους κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων

Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι

Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στις 8 Απριλίου στη δημοσιότητα το Σχέδιο Νόμου «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, Πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», χωρίς, μάλιστα, να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση για το Μέρος Γ΄, που αφορά τα Πειραματικά Σχολεία.   

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η παράγραφος 4 του άρθρου 81, αντιγράφοντας την αντίστοιχη παράγραφο 9 του άρθρου 44 του Ν.3966/2011, συνεχίζει την αδικία και διάκριση εις βάρος των μαθητών των Πειραματικών Σχολείων και των οικογενειών τους, τιμωρώντας την επιλογή του Πειραματικού σχολείου για φοίτηση.

Η παράγραφος αναφέρει:

"4. Οι μαθητές των πειραματικών σχολείων επιλέγονται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών για την πλήρη φοίτησή τους και για τη συμμετοχή τους στους ομίλους, βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική τους μέριμνα."

Αναρωτιόμαστε σε τι διαφέρει η οικογένεια του μαθητή που επιλέγει να φοιτήσει σε ένα Καλλιτεχνικό Σχολείο, ένα Μουσικό Σχολείο, ή μια συγκεκριμένη ειδικότητα Επαγγελματικού Λυκείου, από την αντίστοιχη σε ένα Πειραματικό Σχολείο, ώστε να παραμένει μόνο για το τελευταίο η ρητή αναφορά περί αποκλειστικής επιβάρυνσης των οικογενειών με τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών. Με ποιον τρόπο υποστηρίζει η πολιτεία την απόφαση ενός μαθητή από την Αγία Βαρβάρα, την Χερσόνησο, τις Γούρνες Πεδιάδος, ή την άλλη άκρη της πόλης, να φοιτήσει σε έναν τύπο σχολείου που η ίδια προσφέρει, στο Πειραματικού Γυμνάσιο ή Λύκειο Ηρακλείου, όταν τον υποχρεώνει σε σημαντικά έξοδα καθημερινής μετακίνησης -που μάλιστα πολλαπλασιάζονται στη συχνή περίπτωση φοιτούντων αδελφών;      

Ζητούμε την απαλοιφή της παραπάνω παραγράφου στο εν λόγω Σχέδιο Νόμου, και την ενιαία ρύθμιση με δίκαιο τρόπο της μεταφοράς των μαθητών σε όλα τα σχολεία επιλογής -σχολεία «υπερτοπικά» κατά το πνεύμα του Συνηγόρου του Πολίτη (πόρισμα με Αριθ. Πρωτ. Φ.1500.2/3107/2014): Καλλιτεχνικά, Μουσικά, Πειραματικά, Πρότυπα, καθώς και στα Επαγγελματικά Λύκεια, ώστε η καθημερινή μετακίνηση να μην αποτελεί ντε φάκτο αντικίνητρο φοίτησης σε αυτά.

Με εκτίμηση,

    Το 15μελές μαθητικό συμβούλιο    Το 15μελές μαθητικό συμβούλιο
    του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου    του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου

    Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων    Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων
    του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου    του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου

    Ο Σύλλογος Διδασκόντων & η Διεύθυνση    Ο Σύλλογος Διδασκόντων & η Διεύθυνση
    του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου    του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.