Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Αντίθετοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι στην ίδρυση νέας Νομικής Σχολής

Δημοσίευση: 12/04/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την αντίθεσή της στην ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής, χωρίς προηγούμενη μελέτη και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα, τονίζει με ανακοινωθέν η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με αφορμή το σχετικό πολυνομοσχέδιο  του υπ. Παιδείας που προβλέπει Νομική στο Παν. Πατρών, και υπογραμμίζει τα εξής:  

  • Η ίδρυση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων πρέπει να γίνεται με τρόπο ορθολογικό και να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά κριτήρια στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού για τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα.
  • Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε σκέψη για την ίδρυση νομικής σχολής προϋποθέτει ότι έχουν προηγουμένως επιλυθεί τα προβλήματα και έχουν ενισχυθεί επαρκώς οι λειτουργούσες νομικές σχολές, ιδίως δε η Νομική Σχολή Κομοτηνής για προφανείς λόγους.

Σχόλια (8)

 
ΧΨ
12 Απρ 2019 16:29

Ενω απειρα τμηματα μαθηματικων ,φυσικης, μηχανικων ,οικονομικων κλπ να ιδρυονται.

 
Θύμιος
12 Απρ 2019 19:10

Ποτέ δεν έχει γίνει σοβαρή μελέτη για την απορρόφηση των πτυχιούχων των πανεπιστημίων. Οι δικηγόροι λένε το αυτονόητο, ότι αυτή τη στιγμή υποαπασχολούνται όλοι οι νέοι δικηγόροι και ότι δεν χρειάζονται περισσότεροι πτυχιούχοι.

 
Αρθούρος
12 Απρ 2019 23:49

Όπως γνωρίζουμε,πέρασαν σαράντα πέντε ολόκληρα χρόνια από τότε που ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας;Φαίδων Γκιζίκης,ίδρυσε την τελευταία ελληνική Νομική στην Κομοτηνή.Από τότε,συνέβηκαν τρομερές εξελίξεις σε όλους τους τομείς της χώρας όπως είναι γνωστό.Να μου επιτρέψετε να τις απαριθμήσω:Έγινε η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου,διοργανώθηκαν Ολυμπιακοί Αγώνες από την Ελλάδα,ολοκληρώθηκε ο δυτικός οδικός άξονας,η Ιονία οδός, διανοίχτηκε η Εγνατία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα,έγιναν αντικειμενικές πανελλαδικές εξετάσεις γιά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποκαταστάθηκε η πλήρης κοινοβουλευτική δημοκρατία με εναλλαγή όλων των κομμάτων στην εξουσία κι αυτού της αριστεράς,αλλά και συνασπισμών κομμάτων,αναγνωρίστηκε η εθνική αντίσταση και τιμήθηκαν οι συντελεστές της,αναπτύχθηκε και μεγεθύνθηκε το μετρό της Αθήνας,ιδρύθηκαν και λειτουργούν πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα και τα πιό πολλά περιφερειακά, έγιναν πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε όλη την περιφέρεια κι άλλα πολλά που εσείς τα θυμάστε καλύτερα.
Υπάρχουν όμως δύο πράγματα που μας άφησαν οι πρόγονοί μας βαριά κληρονομιά κι αν επέστρεφαν ξαφνικά θα τα έβρισκαν μπροστά τους.Το ένα είναι η μη πληρωμή στην Ελλάδα των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία.Το άλλο είναι η ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής.
Φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων θεωρούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στη δεκαετία του 1970-80,όταν οι νέοι μας πήγαιναν να σπουδάσουν στο εξωτερικό,δηλαδή στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες,αλλά κυρίως στις γειτονικές και φυσικά στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.
Πόσες φορές,επιχειρήθηκε να ιδρυθεί τέταρτη Νομική Σχολή στη Δυτική Ελλάδα κι αυτοί είπαν όχι;Τρεις ή τέσσερις αν δεν κάνω λάθος,και πάντα είχαν τα ίδια επιχειρήματα.Πάντα,να μη θιχτεί η Νομική Κομοτηνής.Μα τα ίδια έλεγε ή λέει κάθε τμήμα,όταν πάει να ιδρυθεί σε κάποιο μέρος της Ελλάδας κάποιο ομοειδές τμήμα.Αυτό δεν εμπόδισε τις κυβερνήσεις να ιδρύσουν παντού τμήματα σε όλα σχεδόν τα επιστημονικά αντικείμενα,έτσι ώστε να έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό τμημάτων σήμερα-450,αν δεν κάνω λάθος.
Ύστερα,υπάρχει σαφής υποκρισία από μέρους τους,όταν και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Κομοτηνή οι φοιτητές σπουδάζουν με όρους δεκαετίας 1970-80 γιατί στοιβάζονται σε αμφιθέατρα εκείνης της νοοτροπίας και εποχής.Αν γινόταν έστω ένα τμήμα,θα επερχόταν αποσυμφόρηση,έστω και μικρή,γιατί ένας ικανός αριθμός φοιτητών θα ερχόταν σε μία μεγάλη επαρχιακή πόλη που έχει και ακαδημαϊκή κοινότητα και πανεπιστημιακή παράδοση και πανεπιστημιακές υποδομές.Όταν μάλιστα,μία άλλη εξέλιξη σε σχέση με το 1974,που αναφέραμε πιό πάνω,είναι η σμίκρυνση του χρόνου του ταξιδιού από Αθήνα προς Πάτρα κι αντίστροφα,η ίδρυση της Νομικής στην Πάτρα,είναι πιό εύκολη σήμερα και γιά τους φοιτητές και γιά τους καθηγητές απ' ό,τι ήταν στο παρελθόν. Η εμμονή τους στο παρελθόν,σημαίνει εμμονή σε μία νοσηρή νοοτροπία που δεν αφήνει την ίδια τη Νομική ως επιστήμη,να βρεί άλλους δρόμους κι άλλα περιβάλλοντα και πεδία έρευνας κι εφαρμογής, από τα ήδη υπάρχοντα.Η Νομική της Κομοτηνής δεν αρκεί γιά να απελευθερώσει την επιστημονική έρευνα και τη σκέψη που εγκλωβίζεται στο περιβάλλον των δύο μεγάλων πόλεων,γιατί ήδη επιφορτίζεται με το βάρος της ακριτικής της λειτουργίας και σημασίας και ασφυκτιά σ'αυτό.
Χρειαζόμαστε νέους νομικούς επιστήμονες που την παράδοση που έρχεται από παλιά, θα τη συνδυάζουν τη νέα τεχνολογία των υπολογιστών και άλλα μαθήματα,όπως Ψυχολογία,Θεολογία-Ηθική και Εκκλησιαστικό Δίκαιο, Ιατροδικαστική, Οικονομικά και Ασφαλιστικά Μαθηματικά,Κτηματολόγιο-Περιουσιολόγιο και να βρούν πεδία εφαρμογής της και έτσι νέες ευκαιρίες απασχόλησής τους.

 
Kωνσταντίνος Μ.
13 Απρ 2019 08:49

Είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΟ νά έχει ή 3η πόλη τής Ελλάδας,τήν δική της Νομική Σχολή καθώς καί άλλες βέβαια πού ΔΥΣΤΥΧΩΣ μέ τό νέο νομοσχέδιο δέν προβλέπονται...

 
Thomas Paschalis
13 Απρ 2019 10:37

Και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο πρέπει να ιδρυθεί νομική σχολή. Ίσως είναι το μόνο ανοιχτό πανεπιστήμιο στην Ευρώπη που δεν προσφέρει πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στη νομική. Γιατί άραγε?

 
ΧΑΧΑ
13 Απρ 2019 12:39

@Thomas Paschalis
Να ιδρυθούν παντού νομικές σχολές. Και ιατρικές. Και πολυτεχνικές. Η χώρα έχει ανάγκη από νομικούς, γιατρούς, μηχανικούς. Έχουμε τεράστια έλλειψη σ αυτούς τους κλάδους. Ψάχνουμε δικηγόρους με το τουφέκι. Δεν υπάρχει ούτε ένας. Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος θέλετε ορισμένοι!!!!

 
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ
13 Απρ 2019 16:01

@Thomas Paschalis
Σοβαρευτείτε κύριε. Η Ελλάδα δε χρειάζεται άλλες υπερκορεσμένες ειδικότητες!!!! Έλεος πια!!! Πόσα πολυτεχνεία, ιατρικές, νομικές, τμήματα φυσικής μαθηματικών αντέχει αυτός ο τόπος; ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ!!!!!!!!!!!!!!!

 
Αρθούρος
13 Απρ 2019 23:55

Προς όχι άλλο κάρβουνο:Εσείς να σοβαρευτείτε κύριε,όταν κατατάσσετε τη Νομική μαζί με τις πιό κατανεμημένες και διεσπαρμένες σχολές των Πανεπιστημίων.(Τμήματα Ιατρικής:7+1 Στρατιωτικό. Τμήματα Μαθηματικών: 7.Τμήματα Φυσικής:7.κλπ.)Η Νομική και το τμήμα Χημικών Μηχανικών εδώ και σαράντα τόσα χρόνια εκπροσωπούνται από μόνο ΤΡΙΑ(3)τμήματα σε όλη την Ελλάδα.
Η εικόνα που έχουμε οι περισσότεροι γιά την υπερπληθώρα των νομικών στη χώρα μας δεν προέρχεται από μία υγιή κατανομή τους σε τμήματα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα,αφού και τότε που σπούδασα εγώ,έμπαιναν 500 κατά μέσον όρο στο καθένα.Δεν προέρχεται ούτε καν από τις σπουδές σε ελληνικά πανεπιστήμια,αφού οι γονείς και οι θείοι μας έβαλαν γερά τα χέρια στις τσέπες τους γιά να στείλουν πάρα πολλούς από τους νομικούς,γιά σπουδές στην Ιταλία,τη Ρουμανία,την πρώην Γιουγκοσλαβία,την Ουγγαρία,την Αγγλία και τελευταία την Κύπρο.Όλοι αυτοί βέβαια,ισοτιμήθηκαν στη συνέχεια από το πάλαι ποτέ ΔΙΚΑΤΣΑ.
Τώρα,όσο αφορά και μόνο το μέσον όρο φοιτητών που ανέφερα πιό πάνω, δηλαδή 450 κατ' έτος,μπορούν όλοι να καταλάβουν την ποιότητα των σπουδών που συνεχίζουν να έχουν οι ταλαίπωροι νομικοί μας.Εσείς θα στέλνατε συγγενείς σας να σπουδάζουν σε απρόσωπα κτίρια,γεμάτα με γκράφιτι από τα νεύρα των φοιτητών που είναι σπασμένα λόγω της πανελλήνιας αδιαφορίας των μεγαλύτερων γιά εκείνους;Γιατί να συνεχίζεται αυτή η τρανταχτή υποκρισία μας απέναντι στη νεολαία που έχει την αφέλεια να θέλει να μείνει στην πατρίδα μας κι εσείς θέλετε να τους μεταχειρίζεστε ως ιθαγενείς;Σας διαβεβαιώνω ότι μετά την εμπειρία της φοίτησής τους σ'αυτά τα ιστορικά απολιθώματα,που λέγονται πανεπιστημιακά κτίρια,όλοι θα θέλουν να φύγουν γιά το εξωτερικό.
Όσο γιά το χιλιοειπωμένο επιχείρημα,να δαπανηθούν χρήματα γιά τις ήδη υπάρχουσες σχολές,πρέπει να πώ,ότι από μόνο του είναι ανεδαφικό.Καταρχήν όσα χρήματα και να δοθούν,δεν μπορούν ν'αλλάξουν τη σημερινή πραγματικότητα φοίτησης 450*4 έτη=1800 ατόμων.Σε κανένα Λύκειο, ΙΕΚ, Γυμνάσιο ή ακόμα και σχολικό συγκρότημα ή ακόμα και στρατόπεδο,δε φοιτούν τόσοι πολλοί νέοι. Αυτά γίνονταν τον προηγούμενο αιώνα κι εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της γρήγορης αστικοποίησης του ελληνικού πληθυσμού. Έπειτα, καθηγητές γιά το τέταρτο τμήμα ήδη υπάρχουν και είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν από την Αθήνα στην Πάτρα που είναι δυόμισι ώρες δρόμος και να απολαύσουν μία πιό ποιοτική ακαδημαϊκή καριέρα από το στοίβαγμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όπως επίσης ίσως γιατί όχι,μπορεί να υπάρχουν και σ'αυτή την Πάτρα ή στα γειτονικά ΑΕΙ κάποιες ειδικότητες.Μην ξεχνάμε ότι όταν ιδρύθηκαν κάποια τμήματα στο παρελθόν,αλλά ακόμα και σήμερα,πάντα υπήρχε και θα υπάρχει μία μαγιά τεσσάρων-πέντε ή και έξι καθηγητών.Όταν ιδρύθηκε η Κοινωνιολογία το 1983-84,είχε 7 μέλη ΔΕΠ γιά 2000 φοιτητές.Άρα,περισσεύει η υποκρισία γιά τα κονδύλια,καθώς ένα μέρος απ'αυτά θα καλυφθεί από την ανακατανομή των καθηγητών στα υπάρχοντα τμήματα. Ε,το ίδιο θα γίνει και με το συνολικό αριθμό των φοιτητών.Δε θα μπεί στις Νομικές κανείς επιπλέον απ'αυτούς που μπαίνουν σήμερα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.