Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Συγχώνευση ΑΣΠΑΙΤΕ-ΠΑΔΑ και Εκκρεμότητες μελών ΔΕΠ

Δημοσίευση: 15/04/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Απόστολος Κοκκόσης
Πρόεδρος ΟΣΕΠ ΤΕΙ

Είναι πλέον γεγονός, ότι πολύ σύντομα ολοκληρώνεται η διαδικασία υλοποίησης της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, με το κατατεθέν Σχέδιο Νόμου «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Θέλουμε λοιπόν να τοποθετηθούμε στα δύο παρακάτω ζητήματα που αφορούν το Σχέδιο Νόμου και που κατά την άποψη μας θα πρέπει ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων να λάβει σοβαρά υπόψη του.

1.    Η άποψη μας για την συγχώνευση της ΑΣΠΑΙΤΕ με το ΠΑΔΑ είναι η παρακάτω:

Προκαλεί λοιπόν έκπληξη, ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι το μοναδικό Τριτοβάθμιο Ίδρυμα που μένει εκτός των τειχών, δηλαδή μένει μόνο του χωρίς το εν λόγω Ίδρυμα να συμπεριλαμβάνεται στην αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Είναι σχεδόν 2 χρόνια τώρα που ένα ιστορικό ίδρυμα, η ΑΣΠΑΙΤΕ, εμφανίζεται να εξετάζει συνεργασία με διάφορα Πανεπιστήμια και μάλιστα με προτροπή και σε αρκετές περιπτώσεις με έγκριση του Υπουργού Παιδείας.

Πρώτα με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, μετά με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στη συνέχεια με το Πανεπιστήμιο Πειραιά και τώρα με παρότρυνση του υπουργού με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Επίσης, είναι άξιο απορίας γιατί μετά από τόσες επαφές, αποτυχημένες οι περισσότερες, δεν έχει ακόμα χαραχτεί η μελλοντική της διαδρομή ιδίως τώρα που ο χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκεται σε πλήρη ανασχεδιασμό.

Πρόσφατα η Δ.Ε του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής συμφώνησε να απορροφήσει τα Τεχνολογικά Τμήματα της ΑΣΠΑΙΤΕ και να δημιουργήσει ένα νέο Τμήμα Παιδαγωγικής κατεύθυνσης εντός της ΣΔΟΚΕ με διασφάλιση όλων των θέσεων του προσωπικού.

Την περασμένη Δευτέρα, η κοινότητα της ΑΣΠΑΙΤΕ οδηγήθηκε σε μία ομόφωνη απόφαση, να ενταχτεί στο ΠΑΔΑ, με τους ανωτέρω όρους και διατηρώντας το ΕΠΠΑΙΚ.  Θα ήταν άδικο και θα συνιστούσε διακριτική μεταχείριση έναντι της αναβάθμισης όλων των άλλων ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα να μην υπαχθεί, έστω και την τελευταία στιγμή αυτό το ιστορικό ίδρυμα στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Οι φοιτητές και το προσωπικό αισθάνονται πλήρη απογοήτευση και απαξίωση, ενώ η παραμονή της ΑΣΠΑΙΤΕ σε ένα αδιαβάθμητο μέλλον εγγυάται την υποβάθμιση της στέλνοντας ένα πολύ κακό μήνυμα στην κοινωνία τόσο για την αδικαιολόγητη διαφοροποίηση του Υπουργείου έναντι της. Η συμφωνία μεταξύ ΠΑΔΑ και ΑΣΠΑΙΤΕ είναι εξασφαλισμένη, ο Πρόεδρος της Δ.Ε του ΠΑΔΑ. καθ. Κ. Μουτζούρης έχει δηλώσει σχετικά πως περιμένει με ικανοποίηση το ΠΑΔΑ να συγχωνευτεί με την ΑΣΠΑΙΤΕ.

2.    Για τις εκκρεμότητες των μελών ΔΕΠ η άποψη μας είναι η παρακάτω:

Tα προσωποπαγή μέλη ΔΕΠ όλων των βαθμίδων να έχουν τις ίδιες αμοιβές με τα μόνιμα μέλη ΔΕΠ, μέχρι και την 31-08-2024, δηλαδή τροποποίηση του Αρ. 4 παρ. 2γ-αα του Ν4521/2018, και των αντίστοιχων άρθρων του Ν4559/2018 Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και του Ν4589/2019 Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Επίσης να τροποποιηθεί το Αρ 4 παρ. 2δ του Ν4521/2019, οι υπηρετούντες λέκτορες (πρώην καθηγητές εφαρμογών) εντάσσονται σε οργανικές θέσεις επί θητεία (κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος) ή σε προσωποπαγείς θέσεις (χωρις διδακτορικό)  λεκτόρων πανεπιστημίου μέχρι 31-08-2014 με το μισθολογικό καθεστώς  λέκτορα πανεπιστημίου, με εφαρμογή και στον Ν4559/2018 και στον Ν4589/2019.

Κύριε Υπουργέ, η ΑΣΠΑΙΤΕ δικαιούται την ένταξή της στο Πανεπιστημιακό Τομέα. Η τυχών μη ένταξή της μόνο βλαπτικά αποτελέσματα θα έχει για αυτήν την ιστορική σχολή. Επίσης θα πρέπει επιτέλους, να επιλυθούν οι εκκρεμότητες των μελών ΔΕΠ προς όφελος της εύρυθμης λειτουργίας των νέων Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων, χωρίς συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελών ΔΕΠ.

Σχόλια (13)

 
Παρατηρητης
16 Απρ 2019 13:02

Δειτε μπροστα και ανοιχτα ορισμενοι.Η σωτηρια της σχολης ειναι μονο η συγχωνευση με το ΠΑΔΑ.Τεχνολογοι εκπαιδευτικοι γινονται ολοι οι αποφοιτοι ΤΕΙ και πανεπιστημιων πληρωνοντας καποια λιγα χρηματα για να παρακολουθησουν δυο εξαμηνα μαθηματα για την παιδαγωγικη επαρκεια.Αρα τερμα η φοιτηση στην ΑΣΠΑΙΤΕ.Με το πολυνομοσχεδιο δεν υπαρχει ΤΕΙ στον χαρτη και ολοι εσεις που επιμενετε να παραμεινει η σχολη οπως εχει καλη σας ορεξη με δικαιωματα ΠΕ εκπαιδευτικου αν διοριστει κανενας που δεν προβλεπετε και δικαιωματα ΤΕΙ στην ειδικοτητα.Μονοδρομος η σωτηρια των φοιτητων ειναι το ΠΑΔΑ.Κλεινοντας αν δεν ενταχθει εστω και την τελευταια στιγμη στο πολυνομοσχεδιο στις επομενες πανελλαδικες θα κλαψετε βλεποντας τις βασεις της ΑΣΠΑΙΤΕ να εχουν πατωσει γιατι πολυ απλα κανενας δεν θα θελει πενταετη φοιτηση με πτυχιο ΤΕΙ.

 
Οργισμένος Φοιτητής
16 Απρ 2019 11:49

Κύριε Θεοδωρόπουλε

Γνωρίζετε ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ-ΣΕΛΕΤΕ πρακτικά υποβαθμίστηκε και καταργήθηκε με την ίδρυση των Ε.Π.ΠΑΙ. Κ με τμήματα σε όλη την Ελλάδα.
Οι όπως αναφέρετε "τύπου εκπαιδευτικός εξ αποστάσεως , και κατ’ επέκταση καθηγητής από τον ΄καναπέ του" γιατί δεν σας πείραξε και δεν αντιδράσατε εδώ και δεκαπέντε χρόνια;
Το γεγονός ότι κάποιος που έχει τελειώσει Πολυτεχνείο με το Ε.Π.ΠΑΙ. Κ αποκτούσε τα ίδια δικαιώματα με τους απόφοιτητους της ΑΣΠΑΙΤΕ γιατι δεν σας πείραξε;
Γνωρίζετε ότι με τις ανωτέρω μεθοδεύσεις χάθηκαν όλα τα πλεονεκτήματα και η δυνατότητα επαγγελματικές αποκατάστασης.
Περιμένω απάντηση σας.....

 
Θεοδωρόπουλος Σωτήρης
16 Απρ 2019 11:18

Κύριε καθηγητά,
με όλο το σεβασμό σε έναν ακαδημαϊκό δάσκαλο συμμερίζομαι την αγωνία σας για την ιστορική σχολή, όπως ο ίδιος τονίζετε σε αρκετά σημεία του άρθρου σας πλην όμως επιτρέψτε μου να θεωρώ ότι αυτοπαγιδεύεστε στην πληθώρα των δημαγωγικών εκκλήσεων και περισπούδαστων ανακοινώσεων για τη σωτηρία της ΑΣΠΑΙΤΕ. Ουδείς λόγος για το μέλλον, την αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, την πολύπαθη ΤΕΕ, για την οποία από την εποχή ίδρυσης της ΣΕΛΕΤΕ μετέπειτα ΑΣΠΑΙΤΕ -αυτού του ιστορικού ιδρύματος- η δομή του, τα προγράμματα σπουδών του διαμορφώθηκαν κατά τέτοιο τρόπο προκειμένου να παράγει ευρυμαθείς εκπαιδευτικούς για τη ΤΕΕ . Σήμερα ως πρώτο μέλημα της πολιτείας θα έπρεπε να είναι η αναβάθμισή της με μετεξέλιξη σε πανεπιστημιακό ίδρυμα ,κινδυνεύει όμως με διαμελισμό- εξαφάνιση με την « άνευ όρων» απορρόφησή του από το ΠΑΔΑ.
Κύριε καθηγητά,
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς ως ΕΤΕ,ως απόφοιτοι της ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ μας χαρακτηρίζει η ανιδιοτέλεια στις προτάσεις μας. Συμφωνούμε ότι, όπως λέτε, δεν θα πρέπει να μείνει αδιαβάθμητο αυτό το ιστορικό ίδρυμα αλλά με τη μετεξέλιξη του σε πανεπιστήμιο ή την ένταξή του ως σχολή εκπαιδευτικών σε ένα πανεπιστημιακό Ίδρυμα αναβαθμίζεται ο ρόλος της β/θμιας τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης με την παροχή εκπαιδευτικού προσωπικού Πανεπιστημιακού επιπέδου.
Κύριε καθηγητά
1.το παράλληλο και συγχρονικό μοντέλο προετοιμασίας των εκπαιδευτικών αποτελεί πρότυπο και ζητούμενο σε πολλά εκπαιδευτικά συστήματα .
2.Η υλικοτεχνική υποδομή και εγκαταστάσεις τύπου Campus είναι μοναδικές στον Ελλαδικό χώρο και ίσως εδώ εδράζεται «το μειονέκτημα» αυτού του Ιδρύματος που αποτελεί «ιμάτιο προς διαμελισμό» δίχως «κλήρο» αλλά με πιέσεις ομάδων, όχι κατά ανάγκη πλειοψηφουσών που αυτοπροσδιορίζονται σωτήρες και χαράσσουν δίχως εξουσιοδότηση δρόμους σωτηρίας.
Επιτρέψτε μου κύριε καθηγητά να σας επισημάνω, ως εν ενεργεία εκπαιδευτικός της δευτεροβάθμιας τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης αλλά και ως Πρόεδρος της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών (ΕΤΕ) έχοντας ζήσει και εκ των έσω ως σπουδαστής της σχολής, σαν «βουβός θεατής» αυτό το «θεάτρου του παραλόγου» δε διαπραγματευόμαστε το διαμελισμό της σχολής ‘σε κανένα ΠΑΔΑ’, δε διαπραγματευόμαστε προτάσεις του τύπου εκπαιδευτικός εξ αποστάσεως , ’σε κανένα ΕΑΠ ’ και κατ’ επέκταση καθηγητής από τον ΄καναπέ του΄.
Αξιότιμε κύριε καθηγητά φωνή σαν τη δική σας, έχει ανάγκη μία μελλοντική πανεπιστημιακή σχολή εκπαιδευτικών προς όφελος τόσο της δευτεροβάθμιας τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης όσο και προς όφελος του τόπου. Συμπαραταχθείτε μαζί μας ή εμείς μαζί σας να σώσουμε το ιστορικό- κατά τα λεγόμενά σας ίδρυμα -από αυθύπαρκτους, αυτοπροσδιοριζόμενους σωτήρες που στο βωμό της δικής τους σωτηρίας θυσιάζουν την ιστορική σχολή ,το μέλλον της ΤΕΕ το μέλλον του τόπου.

Με εκτίμηση
Θεοδωρόπουλος Σωτήρης
Πρόεδρος της ‘Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών (ΕΤΕ)

 
ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
16 Απρ 2019 10:10

ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΣΟ ΕΜΕΙΝΕ ΑΚΟΜΑ....3 ΜΗΝΕΣ , 4ΜΗΝΕΣ......
ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΗΣ ΑΣΠΑΙΤΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ....

ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥΣ.....
ΓΙΑΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΙΣ 99 ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΑΓΕΣΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ.....

 
ΠΑΛΑΙΟΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
16 Απρ 2019 05:39

Με τους δικούς σας όρους κύριε Κοκκόση και κύριε Μουτζούρη δεν πρέπει να μπει η ΑΣΠΑΙΤΕ στο ΠΑΔΑ γιατί αυτό θα σημάνει και την διαλύση της ΑΣΠΑΙΤΕ αλλά και την εξαφάνιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζόμενων στην εκπαίδευση αποφοίτων της.
Αφού δεν προσβλέπουν οι κύριοι των ΤΕΙ αποκλειστικά και μόνον στην ¨προίκα¨ της ΑΣΠΑΙΤΕ και την θέλουν διακαώς γιατί δεν την εντάσσουν ως ΣΧΟΛΗ αλλά ως ΤΜΗΜΑ στο ΠΑΔΑ?
Και κάτι άλλο κύριε Κοκκόση. Συμφωνούν όλοι οι φορείς της ΑΣΠΑΙΤΕ στην λύση που ζητάτε να υλοποιήσει ο Υπουργός?
Τι λέει για παράδειγμα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού της ΑΣΠΑΙΤΕ?
Τι λέει για παράδειγμα ο Σύλλογος των αποφοίτων της ΑΣΠΑΙΤΕ που είναι η Ενωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών?
Με ποιους όρους θα δεχόταν την λύση αυτή το ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ?
Με ποιές ισχνές πλειοψηφίες ΤΜΗΜΑΤΩΝ της ΑΣΠΑΙΤΕ γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί μια ολόκληρη ΣΧΟΛΗ με μοναδική παρουσία στο χώρο της Εκπαίδευσης στην αγκαλιά δυο ΤΕΙ που δεν έχουν σχέση με την εκπαίδευση αλλά με την Αγορά Εργασίας?

 
ΑΣΠΑΙΤΕ και Διετή
15 Απρ 2019 17:23

Η ΑΣΠΑΙΤΕ ας φρόντιζε να μην έχει παράλογες απαιτήσεις (δημιουργία σχολής παιδαγωγικών με 10 ΔΕΠ). Πιστεύω ότι ο Γαβρόγλου πλέον έχει πάρει απόφαση την πλήρη απαξίωση της σχολής. Ακούγεται μάλιστα ότι εκεί θα τρέξουν τα διετή προγράμματα των πανεπιστημίων της Αθήνας.
Επομένως από εδώ και πέρα η ΑΣΠΑΙΤΕ θα επιτελέσει αυτο το έργο και ίσως αυτό να ήταν και το αρχικό σχέδιο.

 
Γονεας φοιτητη Ασπαιτε
15 Απρ 2019 17:08

Ξεκαθαρα λογια ποιος ειναι αυτος που αφηνει εκτος πολυνομοσχεδιου την ΑΣΠΑΙΤΕ? Ο υπουργος? Αν ναι ποιος είναι ο λόγος και γιατι? Ετσι και δεν συμπεριληφθει στο πολυνομοσχεδιο ηρθε η ταφοπλακα αυτης της ιστορικης σχολής με μια λεξη την υποβαθμισατε.

 
Φοιτητής ΑΣΠΑΙΤΕ
15 Απρ 2019 16:38

Μπράβο σας κ. Κοκκόση. Θέτε τα πράγματα στη σωστή τους βάση.
Η ΑΣΠΑΙΤΕ έχει να πάρει και να δώσει στο ΠΑΔΑ για ένα ισχυρό και σύγχρονο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Το κακό είναι ότι οι πιο πολλοί συμφοιτητές μου είναι αδρανείς. Μόνο λίγες είναι οι φωνές που φωνάζουν για την ενωτατοποίηση και για τα επαγγελματικά δικαιώματα.

 
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΑΣΠΑΙΤΕ
15 Απρ 2019 13:39

Κύριε υπουργέ μέχρι και το προηγούμενο ακαδημαικό έτος, τα τρία Τμήματα Μηχανικών της ΑΣΠΑΙΤΕ είχαν την μεγαλύτερη βάση εισαγωγής μεταξύ των αντίστοιχων Τμημάτων των ΤΕΙ.

Τυχών μή ενταξή της ιστορικής αυτής Σχολής στον Πανεπιστημιακό Τομέα (ΠΑΔΑ) θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη απαξία αυτής.

Κύριε υπουργέ εντάξτε την ΑΣΠΑΙΤΕ στο ΠΑΔΑ ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο την πολλά υποσχόμενη μεταρύθμιση για την δημιουργία του τρίτου εμβληματικού Πανεπιστημίου.

 
aspetianos tutor
15 Απρ 2019 13:18

Ακριβοδίκαιη, ψύχραιμη και αμερόληπτη τοποθέτηση.
Πρέπει να εισακουσθεί από το Υπουργείο!
Η ΑΣΠΑΙΤΕ να ενταχθεί στο ΠΑΔΑ τώρα και να μην "πληρώσει" προσωπικές αστοχίες, εμμονές και φιλοδοξίες.

 
Πτυχιούχος ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
15 Απρ 2019 12:46

Απόστολε για τους αποφοίτους κάτι κόκκινες γραμμές αν θυμάσαι;;;
Τώρα κύριε Καθηγητά αυτά είναι λεπτομέρειες για εσάς.
Τόσες οικογένειες αποφοιτων που σήμερα καταστρέφονται θα περίμεναν από εσάς τουλάχιστον κάτι παραπάνω.
Όμως ούτε ξεχνάμε ούτε τελειώσαμε εδώ .
Το Υπουργείο εξετέλεσε την αποστολή του βρίσκοντας ανθρώπους να συμφωνήσουν εύκολα .
Εσείς όμως πως αποδεχτήκατε τέτοια συμφωνία χωρίς να υπολογίσετε τους φοιτητές σας ;;;
Λυπάμαι πολύ κύριε Καθηγητά .-

 
ΑΣΠΕΤΕ
15 Απρ 2019 12:10

Επιτέλους αυτήν τη νύφη (ΑΣΠΕΤΕ) ποιός θα την πάρει;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ