Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύγκλητος Παν. Κρήτης: Παραπλάνηση και σύγχυση η χρήση του ονόματος «Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης»

“Η χρήση του όρου «συνέργειες» μπορεί να θεωρηθεί μάλλον ως ευφημισμός, καθώς διατηρούνται και ιδρύονται Τμήματα με επικαλυπτόμενα αντικείμενα, χωρίς μελέτη για την προοπτική των αποφοίτων τους”
Δημοσίευση: 15/04/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για παραπλάνηση και σύγχυση κάνει λόγο η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε ανακοινωθέν που εξέδωσε σήμερα,   σχετικά με την ονομασία του ΤΕΙ Κρήτης σε  «Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης», επισημαίνει τα εξής:

Α. Η επωνυμία ενός φορέα είναι το πρώτο - κατά σειρά -στοιχείο, που καθορίζεται με την ιδρυτική ή συστατική του πράξη.

Β. Η προτεραιότητα αυτή δίνεται διότι η επωνυμία διακρίνει τον φορέα αυτό από όλους τους άλλους αποτελώντας το διακριτικό του γνώρισμα, και ενέχει έναν υψηλό συμβολισμό.

Γ. Σε κάθε περίπτωση ο θεσμικός μας ρόλος αξιώνει και επιβάλλει (όσον αφορά στην επωνυμία των φορέων στην ανώτατη παιδεία) την τήρηση διαχρονικών νομικών αρχών:

-    Την αρχή της αλήθειας,
-    Την αρχή της αποκλειστικότητας,
-    Την αρχή της χρονικής προτεραιότητας,
-    Την αρχή της σύνδεσης της επωνυμίας με το φορέα της δραστηριότητας.

Δ. Αυτές οι αρχές έχουν τεθεί για να μη δημιουργείται πρόβλημα παραπλάνησης στην περίπτωση που κάποιος θέλει να χρησιμοποιεί την ίδια επωνυμία με κάποιον που δικαιούται να τη φέρει και για να αποτρέπεται ο κίνδυνος σύγχυσης μεταξύ δύο φορέων, που έχουν τον ίδιο μεν σκοπό αλλά δεν έχουν τα ίδια κριτήρια.

Ε. Για το λόγο αυτό καθιστούμε γνωστή την αντίρρηση του Ιδρύματός μας στη χρήση αυτής της επωνυμίας. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης άλλωστε έχει αποδείξει ότι αυτό που του δόθηκε ιδρυτικά ως δικαίωμα το αξίζει διαχρονικά ως επίτευγμα.

Για το πολυνομοσχέδιο

Σχετικά με το υπό κατάθεση , προς ψήφιση, στη Βουλή πολυνομοσχέδιο η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης τονίζει:

Ποσοτική μεγέθυνση και όχι  ποιοτική αναβάθμιση: Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το ΥΠΕΘ αποσκοπεί σε ποσοτική μεγέθυνση και όχι σε ποιοτική αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας.

Δεν μεριμνά για μια πραγματική μεταρρύθμιση: Δεν μεριμνά για τις ανοικτές διαδικασίες πρόσληψης του καθηγητικού προσωπικού, για την βελτίωση του λόγου καθηγητών/φοιτητών που είναι η βάση για την επίτευξη των στόχων της φοιτητοκεντρικής εκπαίδευσης, για την εξασφάλιση των υποδομών και ακαδημαϊκών προϋποθέσεων, για τις βάσεις εισαγωγής ανά Τμήμα και πλήθος άλλων θεμάτων που είναι αναγκαία για μια πραγματική μεταρρύθμιση στον χώρο της Παιδείας.

Ο όρος «συνέργειες»:    Στο πλαίσιο αυτό, η χρήση του όρου «συνέργειες» μπορεί να θεωρηθεί μάλλον ως ευφημισμός, καθώς διατηρούνται και ιδρύονται Τμήματα με επικαλυπτόμενα αντικείμενα, χωρίς μελέτη για την προοπτική των αποφοίτων τους, με διασπορά σε διάφορες πόλεις της χώρας, χωρίς δυνατότητες διεπιστημονικών δράσεων και προγραμμάτων και χωρίς αξιολόγηση της δράσης των υφισταμένων δομών και του προσωπικού.

Σχόλια (6)

 
Εναλλακτικές
15 Απρ 2019 18:17

Μινωικό Πανεπιστήμιο
έχει συγκεκριμένη ταυτότητα και γεωγραφικό προσδιορισμό
ή
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
διατηρεί το διεθνή του χαρακτήρα.

 
ΣτΕ
15 Απρ 2019 19:35

τελικά έκανε το ΠΚ προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ;
Μάλλον όχι, γιατί απ΄ότι φαίνεται δεν στοιχειοθετείται λόγος.

 
προς Θεού!
15 Απρ 2019 20:21

Κάτι πρέπει να γίνει να σταματήσει αυτή καταστροφή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα! Η ισοπέδωση είναι εκκωφαντική!!

 
Mike
15 Απρ 2019 21:25

Απ την στιγμή που το πανεπιστήμιο Κρήτης δεν δέχτηκε να συμμετέχει στην συζήτηση για την εξέλιξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη, δεν μπορώ να καταλάβω τι λόγος του πέφτει πλέον

 
Thomas Paschalis
16 Απρ 2019 08:50

- Την αρχή της αλήθειας,
- Την αρχή της αποκλειστικότητας,
- Την αρχή της χρονικής προτεραιότητας,
- Την αρχή της σύνδεσης της επωνυμίας με το φορέα της δραστηριότητας.

Οι παραπάνω αρχές διέπουν όχι το Δημόσιο Δίκαιο αλλά το Εμπορικό Δίκαιο και εν γένει τις εμπορικές εταιρείες (ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ κλπ). Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση δεν πρόκειται για ίδρυση εμπορικής εταιρείας αλλά για ίδρυση ενός πανεπιστημίου, δηλαδή ΝΠΔΔ. Ακόμα όμως και έτσι το όνομα μεσογειακό πανεπιστήμιο πληροί τις παραπάνω αρχές. Προφανώς το όνομα μεσογειακό πανεπιστήμιο δεν αρέσει διότι ως έννοια χαρακτηρίζει κάτι το ευρύτερο σε σύγκριση με την έννοια που προσδίδει ο γεωγραφικός προσδιορισμός Κρήτη που εμπεριέχεται στο όνομα του πανεπιστημίου Κρήτης.

 
Μέλος ΔΕΠ
16 Απρ 2019 11:38

- Την αρχή της αλήθειας,
Το ΤΕΙ Κρήτης ήταν Πανεπιστήμιο και αντιμετωπιζόταν ως τέτοιο από το σύνολο "των κρατών μελών του ΟΗΕ", απόδειξη ότι οι απόφοιτοί του έκαναν μεταπτυχιακά και διδακτορικό στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου ΚΑΙ της Ελλάδας.

- Την αρχή της αποκλειστικότητας,
Τα τοπωνύμια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατ' αποκλειστικότητα.
πχ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Βλέπει κανένας κάποιο πρόβλημα;

- Την αρχή της χρονικής προτεραιότητας,
Η χρονική προτεραιότητα ασφαλώς ακολουθείτε σε αυτή την περίπτωση.

- Την αρχή της σύνδεσης της επωνυμίας με το φορέα της δραστηριότητας.
Το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης θα είναι το μόνο Πανεπιστήμιο όλης της Κρήτης με τμήματα στα Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο , Μεσαρά, Αγ. Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία. Είναι δε τοποθετημένο στο κέντρο της Μεσογείου και φιλοδοξεί να γίνει γέφυρας φιλίας και προόδου για όλη τη Μεσόγειο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean