Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΤΕΕ: Να αποσυρθούν οι διατάξεις για τα πενταετή Μηχανικών

Δημοσίευση: 16/04/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Το ΤΕΕ ζητά από τον Υπουργό Παιδείας να αποσύρει το νομοσχέδιο, ώστε να προηγηθεί σύντομη, αλλά ουσιαστική διαβούλευση.

Β. Η κατ’ απονομήν αναγόρευση των τμημάτων Τ.Ε.Ι. σε τμήματα διπλωματούχων Μηχανικών 5ετών σπουδών διακυβεύει το δημόσιο συμφέρον, τόσο διότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ποιότητας, όσο και διότι αποδιαρθρώνει την τεχνική πυραμίδα όπου όλοι μπορεί να έχουν ρόλο, ενώ αντίθετα ενισχύει πολλαπλάσια την ανεργία για όλους!»

Τα παραπάνω  αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, της λεγόμενης «Βουλής των Μηχανικών», που εγκρίθηκε με διαπαραταξιακή εισήγηση και κατά πλειοψηφία,  

Αναλυτικότερα το κείμενο του ψηφίσματος της Α/ΤΕΕ που υιοθετήθηκε έχει ως εξής:

Το πρόσφατα κατατεθέν Νομοσχέδιο Γαβρόγλου ενσωματώνει τα Τ.Ε.Ι. στα Πανεπιστήμια σε Σχολές και Τμήματα Μηχανικών και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα  καθώς :

1.    Θεσπίζει την αναβάθμιση από 4ετείς σε 5ετείς των σπουδών των τμημάτων Τ.Ε.Ι. που ενσωματώνονται σε Πανεπιστήμια απλά και μόνο με πρόταση της Συγκλήτου του ενδιαφερόμενου Πανεπιστημίου και απόφαση του Υπ. Παιδείας.

2.    Ορίζει Επιτροπή που σε 2 μήνες αποφασίζει την αντιστοιχία. Η Επιτροπή είναι 7μελής, με τα 6 μέλη να ορίζονται απ’ τα Υπουργεία Παιδείας και Υποδομών και έναν εκπρόσωπο του Τ.Ε.Ε.
Το Τ.Ε.Ε., με βάση αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής και της Αντιπροσωπείας έχει επανειλημμένα εκφράσει το αίτημά του, η λειτουργία νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων, πόσο μάλλον Πανεπιστημίων όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ή οι συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων – Τ.Ε.Ι., να στηρίζονται σε μία τεκμηριωμένη ανάλυση των αναγκών άσκησης του επαγγέλματος και σε αυτή τη βάση να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του, η οποία εν προκειμένω δε ζητήθηκε. Ειδικότερα, για την απαραίτητη διάρθρωση της πυραμίδας των τεχνικών επαγγελμάτων  η Αντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε. έχει και πρόσφατα ρητά διατυπώσει την αναγκαιότητα της διαβάθμισης των εκπαιδευτικών επιπέδων, ώστε να διαβαθμίζεται ανάλογα και η τεχνική ευθύνη.

Οι διπλωματούχοι Μηχανικοί στην ανώτατη βαθμίδα τεχνικής ευθύνης εκπονούν μελέτες, κάνουν επιβλέψεις και διαχειρίζονται ολοκληρωμένα έργα και εφαρμογές, ενώ οι πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι., μπορούν να μετέχουν σε ομάδες μελέτης, επίβλεψης και έχουν το δικαίωμα εφαρμογών.

Με το σκεπτικό ότι σε κάθε γνωστικό αντικείμενο ειδικότητας μηχανικών πρέπει να αντιστοιχεί ένας τίτλος σπουδών, θεωρούμε απαραίτητο να διακρίνονται οι τίτλοι των νέων Τμημάτων ή Σχολών 4ετών σπουδών στα Πανεπιστήμια και σε κάθε περίπτωση να φέρουν επεξηγηματικό τίτλο, σε επίρρωση της ως  άνω τοποθέτησης για τη διαβάθμιση της τεχνικής ευθύνης κατά την άσκηση του επαγγέλματος.

Στη βάση αυτή, η Αντιπροσωπεία Τ.Ε.Ε., ενέκρινε την καταρχήν «δημιουργία τμήματος πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. στο Τ.Ε.Ε.».

Το Μητρώο Τεχνολόγων Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. κ.ά. αποτελεί τη βάση της ενοποίησης του τεχνικού κόσμου με εξορθολογισμό και διαφάνεια εν ονόματι του συμφέροντος της ελληνικής κοινωνίας.

Η κατ’ απονομήν αναγόρευση των τμημάτων Τ.Ε.Ι. σε τμήματα διπλωματούχων Μηχανικών 5ετών σπουδών διακυβεύει το δημόσιο συμφέρον, τόσο διότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ποιότητας, όσο και διότι αποδιαρθρώνει την τεχνική πυραμίδα όπου όλοι μπορεί να έχουν ρόλο, ενώ αντίθετα ενισχύει πολλαπλάσια την ανεργία για όλους !

Το Τ.Ε.Ε. βάσει των θέσεών του μπορεί να αποφανθεί για την αναβάθμιση μόνο εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις ποιότητας.

Το Τ.Ε.Ε. θεωρεί απαραίτητο ο αριθμός των εισακτέων στις Σχολές Μηχανικών να παραμείνει σταθερός στα σημερινά επίπεδα και να μην αυξηθεί από την αύξηση των Σχολών.

Το Τ.Ε.Ε. θεωρεί απαραίτητο εάν και εφόσον, παρά την αντίθεσή του ψηφιστεί το Νομοσχέδιο, να μετέχει στην αρμόδια Επιτροπή της, με 2 μέλη,  καθώς και εκπρόσωποι των Πολυτεχνείων και να μην μπορεί να ληφθεί απόφαση, χωρίς ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3, εάν δηλαδή δεν συμφωνήσουν 5 από τα 7 μέλη.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Τ.Ε.Ε. ζητά από τον Υπ. Παιδείας να αποσύρει το Ν/Σ, ώστε να προηγηθεί σύντομη, αλλά ουσιαστική διαβούλευση

Σχόλια (21)

 
@ΤΕΙ Πειραιά
13 Ιουν 2019 22:56

Και μόλις τώρα τί έγινε;

 
Καθηγητής ΠΑΔΑ
13 Ιουν 2019 09:43

Μην ξεχνάμε ότι στην επιτροπή αντιστοίχησης των προγραμμάτων σπουδών που θα οδηγήσει στην ισοτιμηση των πτυχίων του ΠΑΔΑ με αυτά των πολυτεχνικων σχολων, είναι και μέλη του ΤΕΕ. Όπως φαίνεται αυτά θα έχουν συγκεκριμένη άποψη!!!

 
Thomas Paschalis
17 Απρ 2019 11:29

κ Χιωτίνη που είσαι? Δε θα σχολιάσεις αυτά που γράφει το ΤΕΕ? Από όσο ξέρω είσαι και εσύ τακτικό μέλος του.

 
ΤΕΙ Πειραιά
17 Απρ 2019 08:43

Μόλις τώρα επικυρώθηκε η μη μετατροπή των προγραμμάτων σπουδών του ΠΑΔΑ σε πενταετή.Αυτά να τα βλέπουν οι φοιτητές του ΠΑΔΑ που νόμιζαν ότι με τις λοιδορίες προς τους αποφοίτους ευνοούσαν τη θέση τους.Θα δείτε λοιπόν τώρα αγαπητοί πως ο υπουργός της κατ όνομα αριστεράς θα αποσύρει απο το πολυνομοσχέδιο τη σχετική διάταξη σε κλάσματα του δευτερολέπτου.Με τις υγείες σας....

 
@ΧΥ
17 Απρ 2019 08:15

Μάλλον εσυ ισοπεδωνεις τα πάντα εκτοξεύοντας ανιποστατα επιχειρήματα.. Δηλαδή δεν ξέρεις ότι πλέον υπάρχουν πολυτεχνικές σχολές με βάση στο 9 και σχολές ΤΕΙ στο 17;;
Μάλλον απλά δεν σε βολεύει να ξέρεις... δεν πειράζει ομως καθώς ευτυχώς δεν παίζει και πολύ ρόλο.

 
ΑΠ
17 Απρ 2019 06:10

Καλά , αν η κυβέρνηση συμφωνήσει με αυτό τότε όλοι οι μηχανικοί από ΤΕΙ έχουν φύγει εξωτερικό για καριέρα. Ποιος θα κάτσει εδώ σε αυτή τη χώρα που ζει ακόμα στο 1970;

 
Α.Κ.
17 Απρ 2019 01:16

Όσους έρχονται από ακόμα και 3ετή προγράμματα σπουδών ξένων πανεπιστημίων το ΤΕΕ τους αναγνωρίζει βέβαια....
Τα 4 ετή προγράμματα των ΤΕΙ όμως όχι αλλά ούτε και τα 5ετή!!!!!!!
Και όσο και για τις βάσεις ας δει κάποιος με πόσο μπαίνει κάποιος Ξάνθη και με πόσο στο ΠΑΔΑ και μετά να έρθει να μιλήσει απαξιωτικά....
Και για τη ΝΔ που ονειρεύεται να φέρει και μηχανικούς από τα κολέγια που θα μπαίνουν χωρίς πανελλαδικές να δω τι θα λέτε εκεί στο ΤΕΕ... Ή μήπως εκεί χάσετε τη μιλιά σας;;;;....

 
Νικος
17 Απρ 2019 00:21

Είπε κανείς ότι οι σχολές μηχανικών των ΤΕΙ θα γίνουν 5ης πολυτεχνικές χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις ποιότητας ;;;;;;τι μας λέει το ΤΕΕ

 
Πτυχιούχος
16 Απρ 2019 20:36

Οι φοιτητές του ΠΑΔΑ ακούν;;;
Τόσο καιρό αποδοκίμαζαν τους πτυχιούχους οι οποίοι το έχουν δει το έργο πολλά χρόνια πριν και προσπαθούν με αγώνες να διασώσουν πρώτα από όλα την αξιοπρέπειά τους.
Το ΤΕΕ γνωρίζει πως διχασμένοι φοιτητές και πτυχιούχοι δεν μπορούν να αντιταχθούν εύκολα .
Ας ξανασκεφτούν λοιπόν οι φοιτητές του ΠΑΔΑ πιο προσεκτικά και τι λένε και τί γράφουν,αφού τώρα που μπήκε το ΤΕΕ δυναμικά στο παιχνίδι δεν έχουν ελπίδες ούτε για πενταετή προγράμματα σπουδών,ούτε για ΕΔ .
Υγεία και σύνεση.

 
Manos
16 Απρ 2019 20:32

" Οι διπλωματούχοι Μηχανικοί στην ανώτατη βαθμίδα τεχνικής ευθύνης εκπονούν μελέτες, κάνουν επιβλέψεις και διαχειρίζονται ολοκληρωμένα έργα και εφαρμογές, ενώ οι πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι., μπορούν να μετέχουν σε ομάδες μελέτης, επίβλεψης και έχουν το δικαίωμα εφαρμογών ".

Για όσους δεν κατάλαβαν, αυτά είναι τα Ε.Δ που θα εκχωρεί το ΤΕΕ και στους αποφοίτους των 4ετων πανεπιστημιακών τμημάτων μηχανικών, αν συμφωνήσει να λέγονται μηχανικοί και αυτοί. Νομίζω ότι έφτασε η ώρα που η επόμενη κυβέρνηση θα εφαρμόσει την Μπολόνια. 3-2-3 έτη σπουδών και σε όποιον αρέσει.

 
@Οι φοιτητές της ΑΣΠΑΙΤE
16 Απρ 2019 20:23

Δυστυχώς αυτό που λέτε είναι ανακριβές. Η ΑΣΠΑΙΤΕ πρακτικά έχασε την αξία της με την ίδρυση των Ε.Π.ΠΑΙ.Κ που ιδρύθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Οποιοδήποτε από ΤΕΙ ή πολυτεχνείο κάνει δύο εξάμηνα και έχει τα ίδια δικαιώματα με αυτούς που τελείωσαν ΑΣΠΑΙΤΕ.
Άρα δεν είναι η μόνη Σχολή εκπαιδευτικών για την ΤΕΕ, όπως αναφέρετε.
Η κατάσταση για τους απόφοιτους της ΑΣΠΑΙΤΕ για την εκπαίδευση είναι τραγική.
Δείτε τους Πίνακες αναπληρωτών στο e-aitisi. Τους απόφοιτους του 2005 δεν τους παίρνουν καν για αναπληρωτές.
Την κατάσταση την επιδείνωσε και η ενοποίηση των ειδικοτήτων στην Δευτεροβάθμια. Πλέον όλοι είναι ΠΕ81, ΠΕ82 κλπ άσχετα από που έχουν τελειώσει.
Επίσης η απόδοση δευτέρης ειδικότητας στα σχολεία έκανε ακόμα πίο δύσκολα τα πράγματα. π.χ. Ο πληροφορικός με πτυχίο "Ηλκετρολογου Μηχανικού & Μηχανικού Η/Υ" διδάσκει κανονικά Ηλεκτρολογία με την δεύτερη ειδικότητα.
Αυτό τα είχε δεί ο σύλλογος φοιτητών της ΑΣΠΑΙΤΕ απο το 2005 και πέτυχαν να παίρνουν το πτυχίο Μηχανικού.
Δυστυχώς για τα παιδεία που φοιτούν στην ΑΣΠΑΙΤΕ με το υφιστάμενο σύστημα διορισμού δεν θα διοριστούν καθώς υπάρχουν πολλοί απόφοιτοι από ΤΕΙ και Πολυτεχνεία που έχουν κάνει ένα ή δύο Μεταπτυχιακά και θα τους περνούν σε μόρια.
Και να θυμίσω ότι έχουν να γίνου διορισμοί στην εκπαίδευση από το 2008.

 
Αρθούρος
16 Απρ 2019 20:19

Προς ΑΝΤΙ-ΤΕΕ: Δυστυχώς,τα πράγματα είναι πιό σύνθετα και δεν πρέπει ν'αντιμετωπίζονται με λαϊκισμό.Κάποτε,το 1984,ιδρύθηκε το Τμήμα Κοινωνιολογίας.Οι φοιτητές του υπάρχοντος τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης,έκαναν κατάληψη και διεκδίκησαν να μπούν χωρίς περιορισμούς στο τμήμα αυτό,επειδή δήθεν υπήρχαν μεγάλες ανάγκες. Έτσι,μπήκαν 1800 φοιτητές στο τμήμα που αντιμετώπισε έτσι μεγάλα προβλήματα καθώς είχε μόνο 7 καθηγητές.Εκείνοι στη συνέχεια διεκδίκησαν και πέτυχαν να διοριστούν σε μεγάλα ποσοστά στην Εκπαίδευση κυρίως.Μία πορτούλα άνοιξε,όμως μόνο γιά λίγο,αφού οι υπόλοιποι φοιτητές,του 1984,85 και λοιπά καταδικάστηκαν σε χρόνια ανεργία.
Αφού η αρχή έγινε,το ίδιο επαναλήφθηκε και με άλλα τμήματα ή κατευθύνσεις όπως τώρα,με τον τομέα του ΦΠΨ Αθηνών που ήθελαν όλοι ανεξάρτητα από έτος να μπούν στην κατεύθυνση της Ψυχολογίας,ανεξάρτητα από το ό,τι είχαν τελειώσει.Τα ίδια έγιναν και με το μεταπτυχιακό της Εκπαίδευσης Ενηλίκων και με την Ειδική Αγωγή που όλοι οι πτυχιούχοι στράφηκαν προς τα εκεί με την ελπίδα του γρήγορου διορισμού.Όταν υπήρχε ανάγκη διδασκαλίας του μαθήματος Πληροφορικής,πολλοί άνεργοι πτυχιούχοι διαφόρων ειδικοτήτων,παρακολούθησαν σεμινάρια πολλών ωρών και τελικά διορίστηκαν μ'αυτό τον τρόπο,άσχετα από το ό,τι είχαν παρακολουθήσει.Μ' αυτό τον τρόπο καταδίκασαν σε ανεργία τους πρώτους και όλους τους πτυχιούχους των τμημάτων Πληροφορικής.
Όλοι κοιτάζουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να παρακάμψουν την ουρά της αναμονής γιά εύρεση εργασίας,γιά να μπούν πρώτοι.Τα ίδια και τώρα με την ανωτατοποίηση πολλών σχολών Μηχανικών.Δε λύνονται έτσι τα προβλήματα.Η Παιδεία είναι ένας μόνο τρόπος επαγγελματικής κινητικότητας.
Οι επιχειρήσεις όμως είναι εκείνες που θα προσλάβουν τους νέους κι εκείνες πρέπει να ενισχυθούν κι όχι ευκαιριακά,αποσπασματικά,σήμερα ως κράτος, ανοίγω ευκαιρίες γιά διορισμό στο δημόσιο γιά την τάδε ή τη δείνα κοινωνική κατηγορία.Είναι μακροπρόθεσμα,μία συντηρητική θέαση της ζωής που τελικά τη χαίρονται μόνο λίγοι.

 
foros1
16 Απρ 2019 19:54

Φυσική η αντίδραση του ΤΕΕ, όταν διπλασιάζονται οι πολυτεχνικές σχολές και ειδικά οι σχολές υψηλής ζήτησης όπως των ηλεκτρολόγων πχ που από 9 γίνονται 19! Φανταστείτε την αντίδραση των γιατρών αν γίνονταν ξαφνικά άλλες 4-5 ιατρικές σχολές. Πάλι καλά που η ανακοίνωση δίνει μια διέξοδο με την σύνθεση της επιτροπής, αλλιώς αντίο νομοσχέδιο.

 
Jb
16 Απρ 2019 19:36

Συμφωνώ απόλυτα.Η μισή Ελλαδα ζει στην Αθηνα .Γιατι λοιπόν να μη βγει κάποιος μηχανικός απο το ΠΑΔΑ και θα πρέπει να ξεφραγκιαστουν οι γονείς του για να τον στείλουν στα Χανιά ,στην Ξάνθη ή στην Κοζάνη.Για να λέει οτι σπουδάζει σε πολυτεχνική σχολή και να μπορεί να γραφτεί στο ΤΕΕ.Ειναι παντελώς αδιάφορο κύριοι του ΤΕΕ.Η αγορά εργασίας θα κρίνει τους πάντες.Οποιος ειναι ικανός και εχει και γνωριμίες θα δουλέψει.Η εγγραφή στο ΤΕΕ λιγο ενδιαφέρει.

 
ΧΨ
16 Απρ 2019 19:20

Ισοπεδωση. Οι αριστοι δεν εχουν θεση στην Ελλαδα. Ολοι πλεον διπλωματουχοι μηχανικοι.Οι μαθητες του 6 το ιδιο με τους μαθητες του 18. Ισοτητα. Σημαιοφορος με κληρωση, γιατι οχι και γιατρος με κληρωση. Που αλλου συμβαινουν αυτα ?

 
ΑΝΤΙ-ΤΕΕ
16 Απρ 2019 18:35

Καλά κάνει ο Υπουργός. Στην Αθήνα ζουν 5.000.000. Λεφτά δεν υπάρχουν να στείλουμε τα παιδιά μας στην επαρχία. Τώρα έχουν την ευκαιρία να γίνουν μηχανικοί στην Αθήνα.
Ποιος θα βρει δουλειά ; Όλοι.

 
Οι φοιτητές της ΑΣΠΑΙΤΕ
16 Απρ 2019 17:14

να τα βλέπουν αυτά και να μην ονειρεύονται ότι θα γίνουν ισότιμοι με τα Πολυτεχνεία. Μετά από αυτό έχουν ακόμη την ίδια άποψη για το κλείσιμο της σχολής; Της μόνης σχολής εκπαιδευτικών για την ΤΕΕ, την ΑΣΠΑΙΤΕ!!

 
THOMAS
16 Απρ 2019 15:59

Ναι, μόνο εσείς και τα Κολέγια θα βγάζετε Μηχανικούς,

 
KITSOS
16 Απρ 2019 15:34

Το Απαρτχάιντ και τα μάτια σας!!!!!
Αθάνατο ΤΕΕ πάντα την τελευταία στιγμή παρόν!!!!

 
Γιάννης
16 Απρ 2019 14:53

χαχαχα...Τώρα να σε δω υπουργέ της αριστεράς και της προόδου....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ