Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύγκλητος Παν. Πελοποννήσου: Ναι στη συγχώνευση με το ΤΕΙ Πελοποννήσου αλλά απορρίπτουμε την ένταξη της ΣΤΕ του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας

“Τελεσίγραφο” Κ. Γαβρόγλου στο Παν. Πελοποννήσου: Η δέχεστε το νομοσχέδιο ή η συγχώνευση με το ΤΕΙ δεν προχωρά
Δημοσίευση: 16/04/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ναι στη συγχώνευση με το ΤΕΙ Πελοποννήσου  αλλά όχι στην ένταξη της ΣΤΕ του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας, απάντησε σήμερα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο χθεσινό «τελεσίγραφο» του υπουργού παιδείας Κ. Γαβρόγλου προς τις Πρυτανικές Αρχές: Η δέχεστε το νομοσχέδιο ή η συγχώνευση με το ΤΕΙ δεν προχωρά.

Ειδικότερα η  Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο ανακοινωθέν πουν εξέδωσε σήμερα , μετά την έκτακτη συνεδρίαση,:

Υπογραμμίζει την πάγια θέση της ότι τα ακαδημαϊκά θέματα επιλύονται μέσα από το διάλογο, τη συναίνεση και το σεβασμό της ακαδημαϊκής αυτονομίας, χωρίς την υιοθέτηση διχαστικών προταγμάτων.  

Τονίζει ότι με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, η Σύγκλητος εκτιμά ότι το μόνο βιώσιμο και ακαδημαϊκά αποδεκτό εγχείρημα είναι αυτό της ενσωμάτωσης αποκλειστικά του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Επισημαίνει ότι αρκετά σημεία του νομοσχεδίου που δημοσιοποιήθηκε, ακολουθούν το πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία έχει παραγάγει σημαντικό έργο ως προς την ενσωμάτωση του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Ως εκ τούτου, η Σύγκλητος ομόφωνα θεωρεί ότι η βούλησή της εκφράζεται από τη χθεσινή της απόφαση (149η Συνεδρίαση της 15.04.2019), ιδίως σε σχέση με όσα σημειώνει για τη μη αποδοχή της ένταξης της ΣΤΕ του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που αποτέλεσε και το σημείο αιχμής στη διεξαχθείσα συζήτηση.

“Τελεσίγραφο” Κ. Γαβρόγλου στο Παν. Πελοποννήσου: Η δέχεστε το νομοσχέδιο ή η συγχώνευση με το ΤΕΙ δεν προχωρά

Η δέχεστε το Σχέδιο συγχώνευσης με το ΤΕΙ Πελοποννήσου ως έχει, με μια μικρή βελτίωση στην Πληροφορική να γίνει πενταετής Σχολή,  ή η συγχώνευση με το  ΤΕΙ δεν προχωρά.

Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη χθεσινή  συνάντηση στο γραφείο του.

Ωστόσο η Σύγκλητος με την  απόφαση που έλαβε χθες , πριν τη συνάντηση την Πρυτανικών Αρχών με τον υπουργό, απέρριπτε   την  ενσωμάτωση  της ΣΤΕ  του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αποφάσισε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου .

Παράλληλα η Σύγκλητος αποφάσισε να ζητήσει από τον υπουργό Παιδείας,  την πλήρη υιοθέτηση και εφαρμογή των προτάσεων της Επιτροπής του υπουργείου παιδείας, για τη διερεύνηση των μορφών συνεργασίας, ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πελοποννήσου.

Ιδιαίτερα η Σύγκλητος απαιτεί:

Α. Την άμεση ίδρυση  Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα την Τρίπολη και μετεξέλιξη του ήδη υφιστάμενου  τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών σε τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών  και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών πενταετούς φοίτησης, με πλήρη διασφάλιση των επαγγελματικών και ακαδημαϊκών  δικαιωμάτων των φοιτητών .

Β. Τη μετακίνηση του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων από τη Σπάρτη στην Τρίπολη και την ένταξη του στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Γ. Τη διάθεση των προτεινόμενων , από την Επιτροπή του υπουργείου Παιδείας, πιστώσεων και χρηματικών πόρων.

 

Σχόλια (21)

 
Συγχαρητήρια!
16 Απρ 2019 15:30

Συγχαρητήρια στη Σύγκλητο του Ιδρύματος για την στάση της.

 
Informer
16 Απρ 2019 15:37

Συμφωνώ απόλυτα με την απόφαση της συγκλητου.
Παρόμοια απόφαση υπάρχει και από το ΤΕΙΠΕΛ.
Το πρόβλημα το δημιούργησαν οι 2 πρυτάνεις που αποδέχτηκαν την πρόταση του υπουργείου για την ΣΤΕ του ΤΕΙ ΔΕ χωρίς την έγκριση των συγκλητων.

 
ΠαΠελ Τρίπολη
16 Απρ 2019 16:33

Μπράβο στη Σύγκλητο για τη σταθερή και σθεναρή στάση της. Άλλη μια ομόφωνη απόφαση με πλήρη επιβεβαίωση της χθεσινής. Στην "επαναληπτική δημοκρατία" στην οποία το υπουργείο θεωρεί ότι ζούμε, πιθανόν ο υπουργός να θέλει να επαναλαμβανουμε κάθε μέρα τη συνεδρίαση της Συγκλήτου και την ψηφοφορία, μέχρι - δημοκρατικά - να προκύψει το αποτέλεσμα που τον ικανοποιεί. Να γνωρίζει ο κ. Υπουργός ότι η βούληση δεν αλλάζει, οι υπηρεσίες και το ίδρυμα στην Τρίπολη θα παραμείνει κλειστό και σε πλήρη ετοιμότητα κατά τη διάρκεια των γιορτών. Το μπαλάκι είναι στη δική του πλευρά και αν τιναχθεί στον αέρα το μηχανογραφικό των μαθητών η ευθύνη θα εδράζεται απόλυτα στις απαράδεκτες μεθοδεύσεις αυτού και των συμβούλων του (βλ. ΠΑΔΑ).

 
ABC
16 Απρ 2019 16:57

Πάτρα-Πελοπόννησος αστα υπουργέ να γίνουν σε δεύτερο χρόνο.

 
Μέλος ΔΕΠ ΤΕΙ Πελ.
16 Απρ 2019 17:13

Υπουργέ άσε μας να προχωρήσουμε μόνοι μας.
Όπως λένε, μοναχός σου χόρευε και όσο θέλεις πήδα!

 
Γενικό Τμήμα Τώρα
16 Απρ 2019 17:32

Μπράβο στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η απόφαση αυτή είναι παράδειγμα και για άλλα μεγαλΰτερα ιδρύματα. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπει η ΣΤΕ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας σε γενικό τμήμα.

 
Χρηστος
16 Απρ 2019 17:54

Μακάρι να ακουστεί και να γίνει επιτέλους σεβαστή η γνώμη της συγκλήτου!Πιστεύω έχουμε δημοκρατία και όχι αυταρχικό εγωιστικό και παραλογο καθεστώς στη χώρα μας!

 
ότι ναναι
16 Απρ 2019 18:03

Έχουν δίκιο που τα λένε. Αυτοί είχαν συμφωνήσει για ΤΕΙΠΕΛ με ΠΑΠΕΛ και ξαφνικά επειδή το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει παράλογες απαιτήσεις (ούτε Γενικό Τμήμα γιοα την ΣΤΕ δεν θέλουν) πάνε να τους φορτώσουν ένα παράρτημα στην...Πάτρα!!!!

 
Ο Ασχετος
16 Απρ 2019 18:27

Το ποια ιδρύματα θα συγχωνευτούνε είναι μάλλον αδιάφορο. Το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι θα δημιουργηθεί ένα δυσκίνητο διοικητικό σχήμα μοιρασμένο σε τόσες πόλεις.
Το χειρότερο απ' όλα είναι η δημιουργία νέων τμημάτων τα οποία θα είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν με ακαδημαϊκά κριτήρια, λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων.
Μου κάνει τρομερή εντύπωση πως κανένας δεν μιλάει για το ότι τα τμήματα αυτά θα είναι εκκολαπτήρια νέων ανέργων.
Θα έπρεπε να μείνουν τα ήδη υπάρχοντα τμήματα τα οποία να ενισχυθούν για να λειτουργήσουν ακόμη καλύτερα.
Ας σταματήσει πλέον η πλειοδοσία τμημάτων από όλους τους εμπλεκόμενους στην πλάτη των φοιτητών, του προσωπικού και της ελληνικής οικογένειας.
Όχι άλλα νέα Τμήματα. Ναι στη συγχώνευση. Ναι στην ενίσχυση των υπαρχόντων Τμημάτων

 
Κοινή λογική
16 Απρ 2019 18:42

Η Στε Πάτρας σε γενικό τμήμα στο Πανεπιστημιο Πατρών. Έχει γίνει στο παρελθόν..

 
Αρθούρος
16 Απρ 2019 19:29

Προς κοινή λογική:Το Γενικό Τμήμα είναι η πραγματοποίηση του υπόλοιπου 10% των αιτημάτων των καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών,γιατί το 90% έχουν πραγματοποιηθεί.Είναι μία παράδοση χωρίς όρους του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στους σχεδιασμούς του Πανεπιστημίου Πατρών.Είναι ουσιαστική κατάργηση και όχι απορρόφηση ή συγχώνευση.
Είναι το αντίθετο άκρο απ'αυτό που γίνεται στην Κρήτη όπου θα λειτουργούν δύο Πολυτεχνικές Σχολές!σε δύο διαφορετικές πόλεις(Ηράκλειο-Χανιά)που είναι μικρότερες σε πληθυσμό από την Πάτρα και το Αγρίνιο.Αν η Πάτρα αντιμετώπιζε το Αγρίνιο και τις άλλες πόλεις με πιό ταπεινή και όχι αυτή την αφ' υψηλού διάθεση και αν το Αγρίνιο ήταν πιό διεκδικητικό,δε θα υπήρχαν αυτές οι τάσεις.Δηλαδή,δώστε τα όλα μόνο στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Τέλος,αυτή η αδιάλλακτη συμπεριφορά της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών λειτουργεί ως πρότυπο και γιά τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Μία διαλλακτική πρόταση που θα έλυνε λίγο τα πράγματα σε δίκαιη λύση μπορεί να είναι μάλλον η σχολή τεχνολογίας με τρία τμήματα,όπως έγινε στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

 
Νικος
16 Απρ 2019 20:45

Εάν το ΠΑΠΕΛ θέλει πολυτεχνική σχολή γιατί όχι την ΣΤΕΦ ΔΕ; Το πρόβλημά τους είναι η Πάτρα; η απόσταση; Τόσα παν/μια απλώνονται σε πολλές πόλεις ή τα θέλουν και αυτοί όλα δικά τους; Οι συγκλητικοι καλό θα ήταν να κοίτανε το πως θα δημιουργησουν ένα άξιο παν/ μιακο ίδρυμα

 
Μιμης
16 Απρ 2019 20:50

Η Σύγκλητος πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία που της δίνεται να έχει το παν/μιο της πολυτεχνική σχολή (τη ΣΤΕΦ ΔΕ) και όχι να αντιδρά! Κάποιου του χάριζαν ένα γάιδαρο και τον κοίταγε στα αυτιά!

 
Δημήτρης
16 Απρ 2019 21:32

Η Συγκλητος λέει το αυτονόητο: δεν μπορεί η ΣΤΕ να υπάγεται σε άλλη Περιφέρεια, ούτε μπορεί να δημιουργήσουμε τόσα Τμήματα Μηχανικών. Ούτε Γερμανία να είμασταν!

 
Καθηγητής ΣΤΕ ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
16 Απρ 2019 21:53

Ούτε εμείς θέλουμε να πάμε στο ΠΑΠΕΛ!! Αυτοδύναμο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας ή Γενικό Τμήμα Πανεπιστημίου Πατρών οι μόνες αποδεκτές λύσεις. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική!!

 
ΣΤΕΦ Κοζάνης
16 Απρ 2019 22:15

Αυτά να κάνανε και οι καθηγητές στην Κοζάνη δεν θα φτάναμε στο ότι από το Σεπτέμβριο θα ήμαστε ανύπαρκτες σχολες

 
Φοιτητες ΣΤΕΦ ΔΕ
16 Απρ 2019 22:26

Το υπουργείο τελικά, ενώ ήμασταν καλόπιστοι ...μας κούρασε....

η όλη διαδικασία μας απαξιώνει συνεχώς στα μάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας.....σαν το προβληματικό αποπαίδι που δεν το θέλει κάνεις!!

Ελπίζω ο Κος Υπουργός να δώσει την σωστή λύση και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ να σκεφτεί τους φοιτητές που ήδη σπουδάζουν στην ΣΤΕΦ έχουν αγωνία για τις σπουδές τους και αύριο θα κληθούν να ψηφίσουν για το μέλλον τους!!

Δώστε τους την ΕΥΚΑΙΡΙΑ που τους αξίζει!!!

 
ΤΕΙ ΔΜ
16 Απρ 2019 23:04

Πρέπει να δημιουργηθεί και στην ΣΤΕΦ Κοζάνης τμήμα Ενέργειας και Περιβαλλοντος όπως έγινε και στη ΣΤΕΦ Λάρισας και όχι να καταργήσουν το τμήμα Περιβαλλοντος και Αντιρρυπανσης

 
Νικος
16 Απρ 2019 23:47

Μετά από τόσους πειραματισμους (συγχώνευση του ΤΕΙ ΔΕ μια με το παν/μιο Πατρών μια με το ΕΑΠ μια με το ΠΑΠΕΛ ) ας γίνει και αυτό όπως στην Κρήτη.Επιτελους κ υπουργέ πάρτε τη σωστή απόφαση ,αυτοδύναμο πανεπιστήμιο ,να λήξει το θέμα οριστικά.

 
Γιώργος Κορινθος
17 Απρ 2019 03:58

Το ΠΑΠΕΛ να μείνει ως έχει. Να μην κάνει καμία απορρόφηση κανενός ΤΕΙ. Οι απορροφήσεις αυτές δημιουργούν υποβάθμιση στο ίδρυμα

 
Αρθούρος
17 Απρ 2019 09:47

Προς Δημήτρη:Το έχουμε ξαναπεί:Μελετήστε την πρόσφατη ιστορία συγχωνεύσεων όπου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας απορρόφησε τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.Εκεί,τα τμήματα στη Λαμία που είναι η έδρα άλλης περιφέρειας,μετεξελίχθηκαν στη Σχολή Θετικών Επιστημών του νέου Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας κι ας απέχουν αρκετά από τη Λάρισα ή τα Τρίκαλα. Παρ'όλο που αναπτύχθηκε ζωηρός,μακρόχρονος κι επίπονος διάλογος απ'όλες τις μεριές,το θέμα αυτό δε θίχτηκε στο βαθμό που αναμενόταν.Έτσι,το νομοσχέδιο πέρασε πέρυσι χωρίς ενστάσεις σ'αυτό τον τομέα.
Επίσης,ρίξτε μία ματιά στα άρθρα του νομοσχεδίου του Διεθνούς Πανεπιστημίου.Εκεί,ως έδρα του ορίστηκε η Θεσσαλονίκη.Υπάρχουν όμως πολλά κι όχι τρία,όπως στη ΣΤΕ Δυτικής Ελλάδας,που λειτουργούν στην Καβάλα και τη Δράμα,οι οποίες και είναι σε άλλη περιφέρεια και απέχουν δύο ώρες από τη Θεσσαλονίκη.Επίσης,σ'αυτό υπάγεται και η Νοσηλευτική Διδυμοτείχου που και είναι σε άλλη περιφέρεια και απέχει τέσσερις ώρες από τη Θεσσαλονίκη.Κι εδώ αναπτύχθηκε μικρός κι όχι τόσο επίπονος και διεξοδικός διάλογος,όπως στην προηγούμενη συγχώνευση,αλλά όχι γι'αυτό το θέμα.Οπότε,το επιχείρημά σας αδυνατίζει αφού μόνο στα ιδρύματα της Κρήτης αναπτύχθηκε ισχυρός προβληματισμός,όχι όμως προς την κατεύθυνση της συγχώνευσης,αλλά προς αυτήν της πολυδιάσπασης.Εσείς όμως δεν το θέλετε αυτό.Θέλετε να είναι λίγες οι σχολές Μηχανικών.
Κι όμως,εγώ,πίσω απ'αυτή την τολμηρή απόφαση γιά αλματώδη αύξηση των σχολών των Μηχανικών,βλέπω μία σοβαρή απόφαση γιά προσέλκυση των νέων στις σπουδές στο εσωτερικό και αποτροπή τους από την έξοδο γιά σπουδές στα πανεπιστήμια του εξωτερικού,όταν μάλιστα αυτά είναι στη Βουλγαρία,την Κύπρο,τη Σερβία,τη Ρουμανία κλπ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean