Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υπουργός: Καταθέτω πρόταση για τους αποφοίτους των ΤΕΙ

Ο υπουργός Παιδείας ζήτησε από τη Νέα Δημοκρατία να καταθέσει τις δικές της προτάσεις.
Δημοσίευση: 17/04/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πρόταση για την αποφοίτους των ΤΕΙ ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ότι θα καταθέσει αύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Προκειμένου να υπάρξει κοινή ρύθμιση ο υπουργός Παιδείας ζήτησε από τη Νέα Δημοκρατία να καταθέσει τις δικές της προτάσεις.

Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ ζητούν από τον υπουργό παιδείας τα πτυχία τους να είναι ισότιμα με αυτά που θα παρέχονται από τα Πανεπιστήμια που συγχωνεύτηκαν τα Ιδρύματα από τα οποία αποφοίτησαν.

Το “καρφί”

Κατά την ανακοίνωση αυτή από τον υπουργό Παιδεία ακούστηκε από τα έδρανα από Βουλευτή  της ΝΔ να λέει “Να δοθούν κατευθείαν διδακτορικά”.

Χρ. Κέλλας (Βουλευτής της ΝΔ):  Και θα κλείσω με μια ανισότητα. Έχετε ενημερωθεί κύριοι Υπουργοί για την επιστολή που σας κοινοποίησαν οι πρώην απόφοιτοι των Τ.Ε.Ι. δυτικής Αττικής και Πειραιώς. Αυτά τα παιδιά πήραν πτυχίο πριν από μερικά χρόνια. Σήμερα έχει γίνει το ΠΑ.Δ.Α. , το πανεπιστήμιο δυτικής Αττικής. Τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτούς τους ανθρώπους για να εξισώσουν τα πτυχία τους οι πρώην απόφοιτοι με τους μελλοντικούς αποφοίτους του ΠΑ.Δ.Α.; Περιμένουν  τα παιδιά με μεγάλη αγωνία. Εσείς είστε ο Υπουργός, εσείς το νομοθετήσατε. Μπορούμε να το συζητήσουμε και αυτό. Είναι όμως ζήτημα δικαιοσύνης.

Κ. Γαβρόγλου:  Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, με τους παλιούς απόφοιτους. Από το να δημιουργούμε κλίμα ας πούμε ότι υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, να πούμε ποιες είναι οι λύσεις. Λέω, λοιπόν, να καταθέσετε μια λύση συγκεκριμένη.

Εμείς αύριο θα καταθέσουμε μια λύση συγκεκριμένη. Αλλά κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι τόσες χιλιάδες απόφοιτοι τόσο καιρό δεν έπρεπε κάπως να δείτε και εσείς πώς θα λυθούν αυτά τα προβλήματα; Αν έχετε μια πρόταση, με χαρά να την συζητήσουμε.

Χρ. Κέλλας: Κύριε Υπουργέ, εσείς έχετε υποχρέωση να καταθέτετε την πρόταση, εσείς είστε Υπουργός. Εμείς να καταθέσουμε πρόταση, αλλά να μας ακούτε και στα υπόλοιπα. Γιατί μας αγνοείτε παντελώς και προσπαθείτε άρον άρον να περάσετε νομοσχέδιο με διαδικασία επείγοντος που αποσαθρώνει τα πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι..

Κ. Γαβρόγλου:  Ωραία. Έχετε πρόταση για τους αποφοίτους των Τ.Ε.Ι.; Επειδή είναι πολύ σοβαρό ζήτημα.

Χρ. Κέλλας: Βεβαίως είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Θα σας την καταθέσω.

Κ. Γαβρόγλου:  Ωραία. Αύριο.

Χρ. Κέλλας: Αύριο δεν προλαβαίνουμε να την καταθέσουμε. Πρέπει να διαβάσουμε και το νομοσχέδιο.

Κ. Γαβρόγλου:  Αυτό είναι ένα πράγμα των τελευταίων 40 ετών. Αν έχετε πρόταση, λέω να την καταθέσετε για να συνεννοηθούμε μήπως και πάρουμε πολλά στοιχεία.

Προσπαθώ να βρούμε μια κοινή λύση για τους αποφοίτους. Βουλευτής της Ν.Δ. λέει ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να τους δώσουμε διδακτορικό. Το θεωρώ ένα αστείο λόγω κούρασης. Αυτό που είπα είναι να βρούμε συναινετικά μια πρόταση για το πώς θα εξασφαλιστούν και οι απόφοιτοι των προηγούμενων ετών και καλώ τα κόμματα να καταθέσουν την άποψή τους. Αύριο θα σας καταθέσουμε τη δική μας και αν είναι έτοιμη η πρόταση σας, να την καταθέσετε σήμερα το βράδυ ή αύριο. Αν δεν υπάρχει, θα πρέπει να τοποθετηθείτε στη δικιά μας, διότι, θα είναι η μόνη πρόταση που θα έχει κατατεθεί τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Σχόλια (89)

 
Καρφοδόχος
17 Απρ 2019 20:25

Δεν είπατε πως το ''καρφί'' το πέταξε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

 
Γιώργος
17 Απρ 2019 20:26

Δεν χρειαζόμαστε να μας δοθούν κατευθείαν. Πολλοί από μας τα έχουμε αποκτήσει με κόπο και ιδρώτα.

 
Βασίλης
17 Απρ 2019 20:33

Επιτέλους πρέπει να γίνει το αυτονόητο.
Το ΠΑΔΑ προέκυψε από το ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ, δίνει πτυχία 4 ετών και 240 ects και είναι αυτονόητο οτι πρέπει να δοθεί η ισοτιμία / αντιστοιχία εδώ και τώρα!!

 
Άγγελος
17 Απρ 2019 20:38

Την ειρωνεία του ο καθένας να την κρατάει για τον εαυτό του. Είμαι φυσικοθεραπευτης με πτυχίο και μεταπτυχιακό και το ΠΑΔΑ είναι η φυσική εξέλιξη του ΤΕΙ Αθήνας. Δεν νοείται οι απόφοιτοι να μένουμε ξεκρεμαστοι.
Πρέπει να πραξετε τα δέοντα και να μας δώσετε την αντιστοιχία.

 
Γεώργιος
17 Απρ 2019 20:43

Περιμένω από αυτήν την κυβέρνηση να κάνει το δίκαιο πράξη. Όπως στο παρελθόν, υπήρχε διάταξη για τους απόφοιτους σχολών που εξελίχθηκαν, αντίστοιχα και στην περίπτωση μας οφείλει να συμπεριλάβει νόμο και για εμάς. Δε ζητάμε χάρες, αυτό είναι το νομικά ορθό και δίκαιο.

 
Μαρία Λ.
17 Απρ 2019 20:43

Τα πτυχία των ΤΕΙ είναι 4ετή bachelor επιπέδου 6 με 240 ects, όμοια με τα πανεπιστημιακά. Με διαπιστωτικό νόμο από το 2001 και εντεύθεν, τα ΤΕΙ μαζί με την ΑΣΠΑΙΤΕ αποτελούν τον Τεχνολογικό Τομέα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. Διεθνώς τα πτυχία των ΤΕΙ αντιμετωπίζονται ως πανεπιστημιακά εξαιτίας αυτών των χαρακτηριστικών τους, και οι απόφοιτοι αυτών πραγματοποιούν μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές. Τώρα που τα ΤΕΙ μετεξελίχθηκαν-μετονομάστηκαν σε Πανεπιστήμια ή απορροφήθηκαν από Πανεπιστήμια, το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να χορηγήσει στους αποφοίτους πτυχίο με τον νέο πανεπιστημιακό τίτλο, ώστε να μην είναι φορείς ενός πτυχίου- φάντασμα, δεδομένου ότι το νέο πανεπιστημιακό πτυχίο αποτελεί επίσης ένα 4ετές bachelor επιπέδου 6 με 240 ects. Αντίστοιχη πρακτική ακολούθησε το Υπουργείο Παιδείας και κατά το παρελθόν όπου Ανώτατες Σχολές όπως η Πάντειος Σχολή, η Γεωπονική, η Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς και άλλες σχολές πανεπιστημιοποιήθηκαν σε Παντειο Πανεπιστήμιο, Γεωπονικό, Πανεπιστήμιο Πειραιώς κτλ. Οι φήμες περί κατατακτηρίων εξετάσεων προκειμένου ένα απόφοιτος να πάρει ξανά ένα ίδιο πτυχίο με αυτό που ήδη έχει, είναι αυτονοήτως παράλογες.

 
Δημήτρης
17 Απρ 2019 20:50

Το ΠΑΔΑ είναι αποτέλεσμα της συνένωσης των 2 ΤΕΙ Αθήνας & ΤΕΙ Πειραιά, και σε αυτή και μόνο την περίπτωση πρέπει να δοθεί η αντιστοιχία και στους παλιούς αποφοίτους.
Τα άλλα ΤΕΙ προσαρτήθηκαν σε άλλα πανεπιστήμια δεν είναι το ίδιο.

 
Ελευθέριος
17 Απρ 2019 20:53

Πτυχία ΠΑΔΑ = Πτυχία ΤΕΙ Αθήνας & ΤΕΙ Πειραιά.
Να δώσετε την ισοδυναμία κ. Υπουργε.
Να φανείτε αντάξιος των περιστάσεων.

 
Ζώης
17 Απρ 2019 20:56

Έχω πτυχίο στη λογιστική ΤΕΙ Πειραιά από το 2017. Σπουδασα 4 έτη και κανω και το μεταπτυχιακό μου τώρα στο ΟΠΑ. Ευελπιστώ να δοθεί η αντιστοιχία στους αποφοίτους γιατί το ΠΑΔΑ αποτελεί φυσική εξέλιξη του ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά. 4 έτη σπουδασαμε όλοι και οι νυν φοιτητές και εμείς.

 
Ιάκωβος
17 Απρ 2019 20:59

Κ. Υπουργε πρέπει να πράξετε τα δέοντα και να ξεφυγετε από τις συντεχνίες.
Έχουμε το ίδιο πτυχίο με τους φοιτητές του ΠΑΔΑ. Να δείτε αναλυτικά τους οδηγούς σπουδών και οι διαφορές είναι ελάχιστες.
Πρέπει να δοθεί η αντιστοιχία ανάμεσα στα πτυχία του ΠΑΔΑ και των δύο ΤΕΙ.

 
Κλεάνθης
17 Απρ 2019 21:03

Δε γίνετε να μένουμε μετέωροι, με ένα πτυχίο χωρίς αντίκρυσμα.
Είμαι κοινωνικός λειτουργός, απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας 2012.Εργαζομαι σε ειδικό σχολείο εδώ και 6 χρόνια.
Πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα και να μας δώσετε την ισοδυναμία με τα πτυχία του ΠΑΔΑ.

 
Λάκης
17 Απρ 2019 21:08

Η ισοτιμία των πτυχίων ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά με τα πτυχία του ΠΑΔΑ δεν είναι χάρη, είναι νόμιμη και πρέπει να δοθεί στους αξιόλογους επαγγελματίες - αποφοίτους των 2 μεγαλύτερων Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

 
Δημήτριος Παππάς
17 Απρ 2019 21:09

Μην ανησυχείτε κύριε ανώνυμε βουλευτή. Παρά την εχθρική σας στάση, προφανώς προιόν της μη σχέσης σας με το χώρο, πολλοί απόφοιτοι ΤΕΙ έχουμε και διδακτορικά. Εσείς;

 
Μάριος
17 Απρ 2019 21:11

Ζητάμε ο, τι μας ανήκει με βάση τον νόμο, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.
Αντιστοιχία με τα πτυχία του ΠΑΔΑ.

Μάριος Τ. Εργοθεραπευτής ΤΕΙ Αθήνας.

 
Νάσος
17 Απρ 2019 21:17

Διαβασαμε για να περάσουμε στη σχολή όπως και για να την τελειώσουμε στην ώρα μας. Ως ηλεκτρολόγος (πτυχιούχος ΤΕΙ Πειραιά) ζητώ την νόμιμη ισοδυναμία του πτυχίου μου με τα νέα πτυχία του ΠΑΔΑ.

 
Θάνος
17 Απρ 2019 21:18

Πλήρη επαγγελματική και ακαδημαϊκή ισοδυναμία των πτυχίων ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά με τα πτυχία του ΠΑΔΑ εδώ και τώρα!!

 
Ηλίας
17 Απρ 2019 21:24

Ως πτυχιούχος νοσηλευτής (ΤΕΙ Αθήνας) θεωρώ ότι το ΠΑΔΑ είναι η εξέλιξη του ΤΕΙ Αθήνας και πρέπει να προβλεφθεί η αντιστοιχία του πτυχίου μου με το πτυχίο του ΠΑΔΑ. 4 χρόνια σπουδάσαμε όλοι και εμείς είχαμε και πτυχιακή εργασία και εργαστήρια και θεωρίες.

 
Ορφέας
17 Απρ 2019 21:30

Μην υποβαθμίζεται το πτυχίο μας.
Σε δημόσια ανώτατα τεχνολογικα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σπουδάσαμε και εγώ και οι υπόλοιποι συνάδελφοι από το ΤΕΙ Αθήνας. Ζητάμε το αυτονόητο : εξίσωση των πτυχίων ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά με τα πτυχία του ΠΑΔΑ.

 
Solwn
17 Απρ 2019 21:32

"Να δοθούν κατευθείαν διδακτορικά"

Αυτό και μόνο Κύριε Υπουργέ μας, είναι το επίπεδο ορισμένων "εκπροσώπων" του Ελληνικού λαού. ΕΤΣΙ ΜΑΘΑΝΕ, κοροϊδεύουν και απαξιωνουν γενιές και γενιές αποφοίτων που βοήθησαν στην ανάπτυξη αυτού του τόπου. απόφοιτοι που στερήθηκαν επαγγελματικών δικαιωμάτων, και που σε πολλές περιπτώσεις προχώρησαν μέσα στα χρόνια τις σπουδές τους για μεταπτυχιακά και διδακτορικα για να καλύψουν την τρύπα που η λέξη "ΤΕΙ" δημιουργεί.
ζητούμε όλοι εμείς οι απόφοιτοι..

ΤΕΛΕΙΩΣΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΤΕΙ ! ΚΛΕΙΣΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΙ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΔΥΝΑΤΟΤΑ ΓΙΑ ΙΣΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ.

ΠΡΟΤΕΙΝΩ:

ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΜΕ ΜΟΝΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ:

1) Είτε αυτόματη ισοτίμηση σε τμήματα που από 4 ετή παρέμειναν 4 ετή και μετά την συγχώνευση τους με Πανεπιστήμιο και εφόσον δεν υπάρχει "διαφορά" μαθημάτων να ισοτιμηθούν με αυτοπρόσωπη αίτηση τους στην Γραμματεία.

2) Σε περιπτώσεις που οι σχολές από 4 ετείς γίνανε 5 ετείς να δοθεί δυνατότητα απευθείας εγγραφής τους στα τμήματα και παρακολούθηση του 9ου και 10ου εξαμήνου. Εφόσον περάσουν τα μαθήματα τους, να ισοτιμηθούν απευθείας.

**Για τους αποφοίτους με μεταπτυχιακά και διδακτορικά να υπάρξει απευθείας εξεταστική επιτροπή από την ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ του Τμήματος αποφοίτησης λογίζοντας την συνάφεια και εφόσον υπάρχει να γίνει άμεση ισοτίμηση ειδάλλως αν δεν υπάρχει να περνάνε έναν αριθμό μαθημάτων σίγουρα όμως λιγότερα απο τι οι απλοί πτυχιούχοι.

 
St
17 Απρ 2019 21:33

Απόφοιτοι, ήρθε η ώρα μας! πιέστε προς κάθε γραμμή, 35 χρόνια περιμεναμε!

 
Πέτρος
17 Απρ 2019 21:33

Πλήρης αντιστοιχία με τα πτυχία του ΠΑΔΑ που προέκυψε από την συνεργασία των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά. 35 χρόνια ακαδημαϊκής και επαγγελματικής πορείας δε γίνεται να πεταχτούν στον κάδο των αχρήστων.

 
bob mastoras
17 Απρ 2019 21:42

Έχει ενδιαφέρον λοιπόν να μάθουμε το όνομα του βουλευτή και το κόμμα. Τέτοιοι αρισταμύντορες να μην πάνε χαμένοι στην ανωνυμία.

 
ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ
17 Απρ 2019 21:51

Δώστα όλα υπουργέ. Ισοπέδωσέ τα όλα. Πτυχίο Πανεπιστημίου σε όλους. Ούτως ή άλλως όλοι άνεργοι θα είναι.

 
Μάριος
17 Απρ 2019 22:08

Τα πτυχία των Αποφοίτων ΤΕΙ χαρακτηρίζονται από 240 ECTS (πιστωτικές μονάδες) και ανήκουν στο 6ο Επιπεδο σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά κριτήρια και τις κατηγοριοποιήσεις της UNESCO (UNESCO ISCED 2011), όπως ακριβώς και πολλά ΑΕΙ. Που ακριβώς είναι αυτός ο περιβόητος διαχωρισμός με τα ΑΕΙ όσον αφορά το κύρος των πτυχίων, δεν καταλαβαίνω! Το πτυχίο των ΤΕΙ είναι ισότιμο και ισάξιο με οποιοδήποτε άλλο πτυχίο Πανεπιστημίου του εξωτερικού και σε τόσες χώρες μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με επιτυχία και μόνο στην Ελλάδα υποβαθμίζεται μέχρι αυτό το σημείο! Καλείται κατώτερο ενώ βάσει ΔΙΕΘΝΩΝ και ξαναλέω ΔΙΕΘΝΩΝ κατηγοριοποιήσεων, ορισμών κλπ και Συνταγματικών ρυθμίσεων, είναι ξεκάθαρα ισότιμο με οποιοδήποτε άλλο Πανεπιστημιακό πτυχίο. Δεν μπορείς να καταπατας έτσι διεθνείς ορισμούς για την ανώτατη εκπαίδευση και Συντάγματα!!

 
Κώστας
17 Απρ 2019 22:19

Διαβάσαμε ατελειωτα, και σχεδόν χωρίς φροντιστήρια, για να μπούμε με 17 στο ΤΕΙ Αθηνών - Πληροφορική, επειδή δεν ειχαμε χρήματα για να σπουδάσουμε σε άλλη πόλη σε Πανεπιστήμιο, που περνούσαμε, και τελειώσαμε πριν τρία χρόνια. Είναι μεγάλη αδικία να μην υπάρξει ρύθμιση για ισοτιμηση των πτυχίων μας.

 
Μανος
17 Απρ 2019 22:20

Σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν σε σχέση με σχολές που "ανωτατοποιηθηκαν" και αλλαξε το status των σπουδών, υπήρχε κατευθείαν σχετική ρύθμιση να αποκατασταθεί το θέμα των αποφοίτων, ώστε να θεωρούνται και αυτοί ισότιμοι με το νεα Σχολή που δημιουργούνταν. Αυτό ειχε γίνει ακόμα και σε περιπτώσεις σχολων που από "ανώτερες" έγιναν "ανώτατες" (ΑΕΙ). Προς τι αυτή η διάκριση που υφίστανται αυτή τη στιγμή οι απόφοιτοι των ΤΕΙ όλης της χώρας??? Πρέπει να υπάρξει αυτόματη ισότιμηση - αντιστοίχηση των πτυχίων μας με τα νέα πτυχία!! Τα ΤΕΙ είναι ισότιμα με τα Πανεπιστήμια δια νόμου από το 2001!!

 
Γιώργος
17 Απρ 2019 22:24

Ο υπουργός αντεκδίκησε μαζί του και του είπε "τί είπατε; να τους δώσουμε και διδακτορικό; είστε και της Νέας Δημοκρατίας" την ώρα εκείνη πάντως μιλούσε με τον Κελλά και η κάμερα έδειχνε τον υπουργό.

 
Ισοτιμία τώρα
17 Απρ 2019 22:25

Ο κύκλος των ΤΕΙ καλώς κλείνει και μετατρέπονται σε πανεπιστήμια. Τώρα αυτόματη ισοτιμία των πτυχίων ΤΕΙ με αυτά των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων. Αυτό λέει η κοινή λογική αυτό είναι και το δίκαιο. Έχει συνέχεια το κράτος και η εκπαίδευση. Επίπεδο 6 τα ΤΕΙ, επίπεδο 6 και το ΠΑΔΑ.

 
Thomas Paschalis
17 Απρ 2019 22:28

Να ενημερώσω πως σε οποιαδήποτε πανεπιστημιοποίηση ιδρύματος κατά το παρελθόν, πχ Ανωτ Βιομηχανική σχολή Αθηνών, Ανωτάτη Βιομηχ. Θεσσαλονίκης, Χαροκόπειος Σχολή, Πάντειος, διετής παιδαγωγικές σχολές, γυμναστικές ακαδημίες κ.α., πανεπιστημιοποιήθηκαν αυτόματα και ανεξαιρέτως όλοι οι πτυχιούχοι. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να προβλέψει στο παρόν σχέδιο νόμου διαδικασίες ισοτίμησης για όλους ανεξαιρέτως τους πτυχιούχους διότι σε διαφορετική περίπτωση το πτυχίο τους δε θα έχει πλέον αντίκρισμα.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ