Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ο Δ. Ματαράς διαψεύδει τον Κ. Γαβρόγλου -Τι απαντούν οι άλλοι δύο Κοσμήτορες τη μαρτυρία των οποίων επικαλείται

Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Πατρών: “Ο Κ. Γαβρόγλου δεν δικαιούται να σπιλώνει την υπόληψη ανθρώπων απλά για να εξυπηρετήσει την πολιτική του”.
Δημοσίευση: 18/04/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Ματαράς, επικαλούμενος και τις μαρτυρίες του   Δημήτρη Καρδαμάκη, Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας και του  Γιώργου Παπαθεοδώρου, Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, που συμμετείχαν στην κοινή σύσκεψη στο υπουργείο, με δήλωση στο esos διαψεύδει τον Κ. Γαβρόγλου ο οποίος υποστήριξε ότι ο κ. Μηταράς δεν είπε την αλήθεια γι αυτά που ειπώθηκαν στην συνάντηση (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ).

“Ήλπιζα ότι δεν θα φτάναμε στο σημείο ο υπουργός να αρνείται τις απόψεις του και μάλιστα να αναφέρεται με μειωτικούς χαρακτηρισμούς σε εμένα προσωπικά, ο οποίος έχω διαπράξει το έγκλημα να διαφωνώ και να διατυπώνω δημόσια τη γνώμη μου” , δήλωσε στο esos ο Δ. Ματαράς, απαντώντας στον υπουργό Παιδείας και υπογράμμισε:

Ζήτησα τη γνώμη δύο Κοσμητόρων:  Επειδή όμως ήμουν υποψιασμένος, είχα φροντίσει να ζητήσω τη γνώμη δυο κοσμητόρων που παρευρίσκονταν στη συνάντηση όσον αφορά στην ακρίβεια όσων αναφέρω στην γραπτή ενημέρωση που κοινοποίησα στην κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών πριν την κοινοποιήσω.

Μαρτυρίες: Επικαλούμαι λοιπόν τη μαρτυρία του κ. Δημήτρη Καρδαμάκη, κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας και του κ. Γιώργου Παπαθεοδώρου, κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Δεν ζήτησα τη τη γνώμη περισσότερων: Δεν θεώρησα αναγκαίο να ζητήσω τη γνώμη περισσότερων από τους παρευρισκόμενους στη σύσκεψη αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι το ακαδημαϊκό τους ήθος θα τους επιτρέψει να με διαψεύσουν.

Ουδέποτε  έχει αμφισβητηθεί το ήθος μου: Τέλος θέλω να πω ότι στη διάρκεια της άνω των 30 ετών παρουσίας μου στο πανεπιστήμιο έχω φυσικά ακούσει κριτικές για τις απόψεις μου, τις οποίες θεωρώ θεμιτές και καλοδεχούμενες, ουδέποτε όμως έχει αμφισβητηθεί το ήθος μου και από κανένα. Δεν θα επιτρέψω λοιπόν σε κανένα, σε οποία θέση κι αν βρίσκεται, να το αμφισβητεί.

Ο υπ. Παιδείας δεν δικαιούται να σπιλώνει την υπόληψη ανθρώπων: Αν ο κ. Υπουργός θέλει να παίζει με τις λέξεις ή έχει να πει κάτι για τις απόψεις μου είναι φυσικά ελεύθερος να το κάνει, δεν δικαιούται όμως να σπιλώνει την υπόληψη ανθρώπων απλά για να εξυπηρετήσει την πολιτική του.

Κοινή δήλωση των Κοσμητόρων ΣΕΥ και Θ.Ε του Παν. Πατρών

Σχετικά με τις παραπάνω δηλώσεις του Δ. Ματαρά οι δύο Κοσμήτορες τη μαρτυρία των οποίων επικαλείται  έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

Οι τίτλοι των δημοσιευμάτων της ενημερωτικής ιστοσελίδας esos, ««Τελεσίγραφο» υπ. Παιδείας προς Παν. Πατρών: Δεν θα ιδρυθεί Νομική και Γεωπονική εάν δεν γίνει η συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος» (2/4/2019) και «Τρεις Κοσμήτορες διαψεύδουν τον Κ. Γαβρόγλου» (18/4/2019), δεν μας εκφράζουν.

Το τι μπορεί να εκλαμβάνει κανείς ως διαπίστωση, στο πλαίσιο μιας πολύωρης συζήτησης, είναι κάτι που αφορά μόνο τον ίδιο.

Οι θέσεις μας όσον αφορά στη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών έχουν κατατεθεί στα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου.

Δημήτριος Καρδαμάκης
Καθηγητής
Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας
Γεώργιος Παπαθεοδώρου
Καθηγητής
Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών

Τι είπε   υπ. Παιδείας -χθες στη Βουλή -για τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Πάτρας

Κ. Γαβρόγλου: Κάναμε μία συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας με κοσμήτορες και την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών. Δεν ήταν μία κρυφή συνάντηση, ήταν γνωστό ότι θα γίνει αυτή η συνάντηση. Μάλιστα, έγιναν δύο πολύωρες συναντήσεις. Ένας από τους παρευρισκόμενους (σ.σ. ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Πατρών Δ. Ματαράς), με δική του πρωτοβουλία, αποφάσισε να ενημερώσει το Πανεπιστήμιο Πατρών, με δική του πρωτοβουλία. Ούτε ρώτησε τους υπόλοιπους ούτε και αυτό το κείμενο, που έβγαλε, είπε «Κύριε Υπουργέ, συνάδελφοι, ανταποκρίνεται στην αλήθεια;». Το έβγαλε. Εκεί λέει αυτό που είπατε. Αυτό θεωρείτε ότι πραγματικά βοηθάει το δημοκρατικό διάλογο, όταν ένας άνθρωπος βγαίνει, ενημερώνει…

Νίκη Κεραμέως: Ισχύει ή δεν ισχύει;

Κ. Γαβρόγλου:Ακούστε τι σας λέω. Από πλευράς μου δεν ισχύει, λοιπόν.

Νίκη Κεραμέως: Άρα, εσείς δεν είπατε ποτέ…

Κ. Γαβρόγλου:Όχι, όχι, τώρα δεν θα το αντιστρέψουμε. Προσέξτε…

Νίκη Κεραμέως: Όχι, να ρωτήσω. Είπατε ή δεν είπατε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας; Αυτή είναι η ερώτηση.

Κ. Γαβρόγλου: Όχι, όχι. Μιλήσατε…

Νίκη Κεραμέως: Μα, δεν με νοιάζει…

Κ. Γαβρόγλου: Περιμένετε, περιμένετε…

Νίκη Κεραμέως: …δεν με νοιάζει. Εγώ ρωτώ εσάς μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Κ. Γαβρόγλου: Μα, να σας πω. Βλέπετε πόσο αμυντική είστε; Διότι όταν είναι μια μάζωξη ανθρώπων όπου ένας παίρνει επάνω του την ευθύνη, χωρίς να ρωτήσει κανέναν άλλον και λέει «εγώ θα ενημερώσω τι είπαμε» και το κάνει αυτό, χωρίς να ρωτήσει και αυτούς που ήταν εκεί μέσα, αυτό το άτομο εγώ δεν μπορώ να το βασιστώ για αυτά που λέει καταρχήν.

Δεύτερον, εγώ σε αυτήν την συνάντηση δεν είπα αυτό το πράγμα. Η συνάντηση έχει πολλά άτομα και μπορούν όλοι τους, εκτός από τον συγκεκριμένο, να το πιστοποιήσουν και τρίτο και σημαντικότερο, υπάρχει ένα σχέδιο, αν στο σχέδιο κάποιος πει όχι, ποια είναι η λογική; Ότι μένει κανείς στα υπάρχοντα. Είναι περίεργο αυτό;

Νίκη Κεραμέως: Άρα, το επιβεβαιώνετε, κύριε Υπουργέ. Άρα, το επιβεβαιώνετε.  Αν δεν δεχτούν το σχέδιό σας…

Κ. Γαβρόγλου: Όχι, όχι, μη βάζετε λόγια στο στόμα μου.

Νίκη Κεραμέως: Ρωτώ, ρωτώ.

Κ. Γαβρόγλου: Εγώ δεν το είπα. Εγώ δεν το είπα. Το να κάνετε μια ακραία κομματική εκμετάλλευση ενός fake news, χαρακτηρίζει δυστυχώς το κόμμα σας, που είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό θέλετε, αυτή είναι η πολιτική κουλτούρα σας, δεν μπορείτε να αποστασιοποιηθείτε από αυτήν την πολιτική κουλτούρα.

Νίκη Κεραμέως: Δεν απαντάτε και δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα.

Κ. Γαβρόγλου: Ευλογότατα ερωτήματα. Εγώ λέω το εξής, ότι ή θα γίνονται κάποιες συζητήσεις και οι συζητήσεις αυτές θα πηγαίνουν όσο αντέξουν ή από αυτές τις συζητήσεις θα πρέπει να υπάρχουν κομματικές εκμεταλλεύσεις. Εσείς κομματικά εκμεταλλευόσαστε το αυθαίρετο κείμενο αυτού του κυρίου, το οποίο βάζει λόγια στο στόμα μου, χωρίς καν να με έχει ρωτήσει και μετά από εκεί φτιάχνετε μια ολόκληρη κατάσταση. Το θεωρείτε δημοκρατικό - αφήστε τη λειτουργία του κυρίου - από πλευράς, της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βασίζεται σε τέτοια σαθρά στοιχεία; Εγώ δεν το θεωρώ.

Νίκη Κεραμέως: Εγώ, κύριε Υπουργέ, ρώτησα αν ισχύει ή δεν ισχύει. Μέχρι σήμερα δεν έχετε απαντήσει.

Κ. Γαβρόγλου: Θα κάνω ένα προσωπικό σχόλιο για σας. Προφανώς, λόγω του επαγγέλματός σας, του νομικού, έχετε μια ευχέρεια διαστρέβλωσης του δημόσιου λόγου. Θα σας παρακαλούσα να είστε λίγο πιο προσεκτική, τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΣΜΗΤΟΡΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΗΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Οι τίτλοι των δημοσιευμάτων της ενημερωτικής ιστοσελίδας esos, ««Τελεσίγραφο» υπ. Παιδείας προς Παν. Πατρών: Δεν θα ιδρυθεί Νομική και Γεωπονική εάν δεν γίνει η συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος» (2/4/2019) και «Τρεις Κοσμήτορες διαψεύδουν τον Κ. Γαβρόγλου» (18/4/2019), δεν μας εκφράζουν.

Το τι μπορεί να εκλαμβάνει κανείς ως διαπίστωση, στο πλαίσιο μιας πολύωρης συζήτησης, είναι κάτι που αφορά μόνο τον ίδιο.

Οι θέσεις μας όσον αφορά στη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών έχουν κατατεθεί στα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου.

Δημήτριος Καρδαμάκης
Καθηγητής
Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας
Γεώργιος Παπαθεοδώρου
Καθηγητής
Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών

 

Σχόλια (8)

 
Καραθ.
18 Απρ 2019 11:22

Για το αρθρο 213 παραγραφος 2α να πει το υπουργείο ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

 
Informer
18 Απρ 2019 12:31

Εγώ δεν καταλαβαίνω που είναι ο εκβιασμός

Το ΠΠατρών θα έπαιρνε την Γεωπονική του ΤΕΙ (δεν θα ήταν μία νέα Γεωπονική) και σαν μπόνους για την αποδοχή του ΤΕΙ-ΔΕ θα έπαιρνε και την Νομική
Σε περίπτωση που δεν προχωρούσε η συγχώνευση ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι δεν θα είχε τις 2 σχολές το ΠΠατρών!!!. Αυτή ήταν από την αρχή η συμφωνία
Αντιπολίτευση από τα Lidl!!

 
@Inmformer
18 Απρ 2019 15:46

Τελικα εγινε αυτο που ηθελε ο Υπουργος .Δηλαδη ο διαλογος γινεται μονο με στοχο να συμφωνησουν οι αλλοι με τον Υπουργο. Αν δεν συμφωνησουν τους χαρακτηριζει κομματικα εγκαθετους αντιδραστικους κλπ. Αλλιμονο, τι ξερει η Συγκλητος ,μονο ο Υπουργος ξερει. Τωρα αν ο νομος προβλεπει και απαιτει συμφωνη γνωμη της Συγκλητου,αυτα ειναι λεπτομερειες για την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

 
@Informer
18 Απρ 2019 16:31

Το Πανεπιστήμιο Πατρών κατά πλειοψηφία δεν επιθυμεί καμία συνένωση με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, όπως και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Δείτε τις αποφάσεις των Συγκλητων που οι έκαναν γαργάρα σήμερα οι Πρυτάνεις τους.

 
@@Informer
18 Απρ 2019 16:41

Η σύγκλητος παίρνει τις αποφάσεις της και δικαίωμα της
Αυτό που δεν είναι λογικό είναι το "μονά-ζυγά δικά μου"

 
@Informer
18 Απρ 2019 19:21

με τα γραφόμενά σου εννοείς ότι το υπουργείο είναι μεσάζων στην ίδρυση και διακίνηση σχολών και τμημάτων. Και το βρίσκεις φυσιολογικό.

Για δες ένα άλλο σκεπτικό: χρειάζεται η νομική στην Πάτρα; αν ναι, την ιδρύω. Αν όχι, δεν την ιδρύω. Το ίδιο και για τη γεωπονική. Ανεξάρτητα από το ΤΕΙ ΔΕ που είναι εντελώς άλλο θέμα.

Αν χρειάζονται και δεν τις ιδρύω για να εκδικηθώ το Πανεπιστήμιο που δεν θέλει το ΤΕΙ ΔΕ, υπονομεύω την παιδεία του τόπου (χώρια το ηθικό σκέλος).

Αν δεν χρειάζονται και τις ιδρύω για να εξαγοράσω την αποδοχή του ΤΕΙ ΔΕ από το Παν. Πατρών, κοροϊδεύω τα παιδιά βάζοντάς τα να σπουδάσουν σε κάτι που δεν έχει αντίκρισμα (χώρια το ηθικό σκέλος).

 
χαχαχα
18 Απρ 2019 19:59

τα έχουμε ξαναπεί ! φυσικά ΟΛΟΙ πρέπει να συμφωνήσουν με τον υπουργό ! μέχρι τότε κάνει όσα κάνει και άλλα χειρότερα μικρά χειριστικά που δεν βλέπουν το φως. απλά πράγματα. μην πέφτουμε από τα σύννεφα. το λάθος που αναφέρουν οι κοσμήτορες είναι η φράση " να εξυπηρετήσει την πολιτική του". δεν ΕΧΕΙ ! ό,τι του φανεί του λωλοστεφανή είναι σε ΟΛΑ, ιδεοληψία και ασκήσεις μαθητευόμενων μάγων επί χάρτου. υπομονή μέχρι να φύγουν και μετά όμως... θα πάρει χρόνο να εξομαλυνθούν οι καταστάσεις (και αν...)

 
Άποψη
19 Απρ 2019 01:50

Όποιος υπηρετεί μία θεσμική θέση οφείλει να αμβλύνει αντιθέσεις και να συνθέτει απόψεις. Όποιος είναι συγκρουσιακός τελικά βλάπτει αυτούς που εκπροσωπεί και υπονομεύει το Ίδρυμά του. Το Παν. Πατρών δεν συμμετείχε σε έναν ουσιαστικό και νηφάλιο διάλογο και έτσι φορτώθηκε με κάποια τμήματα που δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean