Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Πρύτανης Παν. Πελοποννήσου: Ο υπουργός μας είπε ή συμφωνείτε με το Σχέδιο ή το Πανεπιστήμιο σας θα μείνει ως έχει

Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του esos
Δημοσίευση: 18/04/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Ο υπουργός ,  παρουσία  μου,  αλλά και άλλων εκπροσώπων φορέων της Πελοποννήσου, μας είπε “ ή δέχεστε το Σχέδιο συγχώνευσης με το ΤΕΙ Πελοποννήσου ως έχει, με μια μικρή βελτίωση στην Πληροφορική να γίνει πενταετής Σχολή,  ή   το  Πανεπιστήμιο μένει ως έχει (σ.σ. δεν προχωράει η συγχώνευση με το ΤΕΙ)”.

Αυτό δήλωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κατσής, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ,επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό  ρεπορτάζ του esos (Διαβάστε εδώ)  όταν ζητήθηκε  από την εισηγήτρια της ΝΔ επί του πολυνομοσχεδίου Ν. Κεραμέως να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το σχετικό δημοσίευμα  μας.

Το θέμα έθεσε η Ν. Κεραμέως προς τον υπουργό Κ. Γαβρόγλου και στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Διαβάστε στη συνέχεια τι απάντησε χθες ο Κ. Γαβρόγλου:

Ν. Κεραμέως (Εισηγήτρια Ν.Δ.):   Μέχρι χθες κ. Υπουργέ, με βάση δημοσιεύματα και μακάρι να τα διαψεύσετε του Esos.gr, ασκούσατε πιέσεις, στις πρυτανείες, να αλλάξουν την απόφαση της Συγκλήτου, για να ικανοποιήσετε την δική σας θέση. Δημοσίευμα του Esos.gr της Δευτέρας. Λοιπόν, μας λέτε ότι όλα αυτά είναι γνωστά τόσο καιρό; εδώ μέχρι χθες υπήρχαν αυτές οι αλλαγές.

Κ. Γαβρόγλου: Υπάρχει ένα site, το οποίο, έβγαλε την ανακοίνωση της κυρίας Κεραμέως, που έλεγε, ότι, ο Υπουργός απειλεί και εκβιάζει συγκλήτους και όλοι φοβούνται. Η έκφραση, ο Υπουργός -όποιος Υπουργός- «απειλεί και εκβιάζει και φοβούνται οι πανεπιστημιακοί», αν δεν συνοδεύεται με συγκεκριμένη τεκμηρίωση, δεν υπάρχει.

Κ. Γαβρόγλου: Αν δεν συνοδεύεται, καταλαβαίνετε, ακούστε με, γιατί όμως; Τα λέτε και νομίζετε ότι τα ξεχνάμε, τα λέτε και τα πετάτε στις εφημερίδες, τα δίνεται στα σάϊτ, λέτε κουβέντες.

Νίκη Κεραμέως: Εδώ θα τα πούμε κύριε Υπουργέ. Οι καταγγελίες αυτές υπάρχουν.

Κ. Γαβρόγλου:  Δεν βοηθάει κανέναν μας, όταν γίνονται τέτοιου είδους καταγγελίες, οι οποίες καταγγελίες είναι χωρίς τεκμηρίωση. Θα παρακαλούσα λοιπόν, με δεδομένη την ένταση στο δημόσιο λόγο και τα λοιπά, όταν λένε ότι κάποιος απειλεί και εκφοβίσει ή να μην το πάρουμε στα σοβαρά, διότι είναι ασόβαρο ως κατηγορία ή αν το πάρουμε στα σοβαρά, εάν το λέμε εδώ, πρέπει να είναι τεκμηριωμένη. Τεκμηριωμένη με ονοματεπώνυμο.

Νίκη Κεραμέως: Οκ. Υπουργός πήρε το λόγο, είχε την ευκαιρία να διαψεύσει τις καταγγελίες, δεν τις διάψευσε. Ας κρίνουν οι πολίτες που μας παρακολουθούν.

Κ. Γαβρόγλου: Τώρα, κοιτάξτε, λέχθηκαν πολύ βαριές κουβέντες και ας κάνετε μία προσοχή να μην τις επαναλάβετε. Λέτε για πολιτικό εκβιασμό. Η λέξη δεν είναι αυτή. Στις ανακοινώσεις σας χρησιμοποιήσατε ακόμα πιο βαριές λέξεις. Τα fake news υπονομεύουν τη δημοκρατία. Τη δημοκρατία υπονομεύουν και όσοι ενισχύουν την κουλτούρα των fake news. Ας πάρουμε απόσταση όλοι από τα fake news, όλοι. Θα μας βουλιάξουν ως δημοκρατία τα fake news έτσι όπως γίνεται.

Ακούστε τι σας λέω, γιατί εσάς το μόνο σας πρόβλημα είναι αυτό. Θα έρθω, θα έρθω. Εσείς παίρνετε απόσταση από τα fake news ναι ή όχι, κυρία Κεραμέως;

Ν. Κεραμέως: Διαψεύδετε ή όχι;

Κ. Γαβρόγλου:Κυρία Κεραμέως, παίρνετε απόσταση από τα fake news;

Ν. Κεραμέως: Εγώ μία ερώτηση έκανα, κύριε Υπουργέ.

Κ. Γαβρόγλου: Εγώ άλλο σας ρωτάω.

Ν. Κεραμέως: Αυτό είναι άσχετο που λέτε.

Κ. Γαβρόγλου:Απαντήστε μου στο άσχετο. Παίρνετε απόσταση από τα fake news;

Ν. Κεραμέως:Εγώ δεν ξέρω για κάποιο fake news. Έκανα μια ερώτηση, βάσει πληροφοριών και ρώτησα αν ισχύει ή δεν ισχύει.

Κ. Γαβρόγλου:Θα σας απαντήσω. Το ερώτημα, όμως, είναι ένα γενικότερο ερώτημα δημοκρατικής τάξης. Θα πάρουμε όλοι απόσταση από τα fake news για να μη βουλιάξουμε ως κοινωνία; Το κόμμα σας θα πάρει απόσταση, ναι ή όχι;

Ν. Κεραμέως: Βουλιάζουμε, κύριε Υπουργέ.

Κ. Γαβρόγλου: Θα πάρει απόσταση; Άρα, το κόμμα σας δια της σιωπής λέει ότι δεν παίρνει απόσταση από τα fake news.

Ν. Κεραμέως:Κύριε Υπουργέ, συγγνώμη. Με όλο το σεβασμό, είναι διάλογος αυτός;

Κ. Γαβρόγλου:Ναι.

Ν. Κεραμέως: Βγάλατε συμπέρασμα από αυτό ότι η Νέα Δημοκρατία δεν παίρνει…

Κ. Γαβρόγλου:Θα σας απαντήσω. Σας ρωτάω…

Ν. Κεραμέως: Μα, κύριε Υπουργέ, εγώ σας έκανα δύο συγκεκριμένες καταγγελίες. Εσείς ξεκινάτε από τον Αδάμ και την Εύα και δεν έχετε πει επί της ουσίας τίποτα.

Κ. Γαβρόγλου: Τα fake news δεν είναι από τον Αδάμ και την Εύα. Έχουν ημερομηνία αρχής αυτά τα fake news.

Ν. Κεραμέως: Μακάρι να είναι fake news. Εγώ το είπα εξαρχής. Μακάρι να είναι fake news. Πείτε το, μας, όμως ότι είναι fake news.

Κ. Γαβρόγλου: Εσείς από τα fake news παίρνετε απόσταση; Ναι ή όχι; Δεν μπορεί να σας το ρωτάω δεκατέσσερις φορές και να μην απαντάτε. Άρα, δεν παίρνετε.
Πάμε τώρα. Πάμε για το συγκεκριμένο. Κοιτάξτε τι έγινε, για να είστε και πιο προσεκτική όταν βγάζετε καταγγελία, γιατί βγάλατε καταγγελία και εσείς λέγοντας ότι εκβιάζω. Κοιτάξτε να δείτε τι έγινε.
Κάναμε μία συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας με κοσμήτορες και την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών. Δεν ήταν μία κρυφή συνάντηση, ήταν γνωστό ότι θα γίνει αυτή η συνάντηση. Μάλιστα, έγιναν δύο πολύωρες συναντήσεις. Ένας από τους παρευρισκόμενους, με δική του πρωτοβουλία, αποφάσισε να ενημερώσει το Πανεπιστήμιο Πατρών, με δική του πρωτοβουλία. Ούτε ρώτησε τους υπόλοιπους ούτε και αυτό το κείμενο, που έβγαλε, είπε «Κύριε Υπουργέ, συνάδελφοι, ανταποκρίνεται στην αλήθεια;». Το έβγαλε. Εκεί λέει αυτό που είπατε. Αυτό θεωρείτε ότι πραγματικά βοηθάει το δημοκρατικό διάλογο, όταν ένας άνθρωπος βγαίνει, ενημερώνει…

Ν. Κεραμέως: Ισχύει ή δεν ισχύει;

Κ. Γαβρόγλου:Ακούστε τι σας λέω. Από πλευράς μου δεν ισχύει, λοιπόν.

Ν. Κεραμέως: Άρα, εσείς δεν είπατε ποτέ…

Κ. Γαβρόγλου: Όχι, όχι, τώρα δεν θα το αντιστρέψουμε. Προσέξτε…

Ν. Κεραμέως: Όχι, να ρωτήσω. Είπατε ή δεν είπατε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας; Αυτή είναι η ερώτηση.

Κ. Γαβρόγλου: Όχι, όχι. Μιλήσατε…

Ν. Κεραμέως:  Μα, δεν με νοιάζει…

Κ. Γαβρόγλου:Περιμένετε, περιμένετε…

Ν. Κεραμέως:  …δεν με νοιάζει. Εγώ ρωτώ εσάς μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Κ. Γαβρόγλου: Μα, να σας πω. Βλέπετε πόσο αμυντική είστε; Διότι όταν είναι μια μάζωξη ανθρώπων όπου ένας παίρνει επάνω του την ευθύνη, χωρίς να ρωτήσει κανέναν άλλον και λέει «εγώ θα ενημερώσω τι είπαμε» και το κάνει αυτό, χωρίς να ρωτήσει και αυτούς που ήταν εκεί μέσα, αυτό το άτομο εγώ δεν μπορώ να το βασιστώ για αυτά που λέει καταρχήν.

Δεύτερον, εγώ σε αυτήν την συνάντηση δεν είπα αυτό το πράγμα. Η συνάντηση έχει πολλά άτομα και μπορούν όλοι τους, εκτός από τον συγκεκριμένο, να το πιστοποιήσουν και τρίτο και σημαντικότερο, υπάρχει ένα σχέδιο, αν στο σχέδιο κάποιος πει όχι, ποια είναι η λογική; Ότι μένει κανείς στα υπάρχοντα. Είναι περίεργο αυτό;

Ν. Κεραμέως:  Άρα, το επιβεβαιώνετε, κύριε Υπουργέ. Άρα, το επιβεβαιώνετε.

Αθ. Μιχελής (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Κεραμέως, μην παρεμβαίνετε κάθε φορά.

Ν. Κεραμέως:  Αν δεν δεχτούν το σχέδιό σας…

Κ. Γαβρόγλου: Όχι, όχι, μη βάζετε λόγια στο στόμα μου.

Ν. Κεραμέως:  Ρωτώ, ρωτώ.

Κ. Γαβρόγλου:Εγώ δεν το είπα.

Εγώ δεν το είπα. Το να κάνετε μια ακραία κομματική εκμετάλλευση ενός fake news, χαρακτηρίζει δυστυχώς το κόμμα σας, που είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό θέλετε, αυτή είναι η πολιτική κουλτούρα σας, δεν μπορείτε να αποστασιοποιηθείτε από αυτήν την πολιτική κουλτούρα.

Ν. Κεραμέως:  Δεν απαντάτε και δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα.

 

Σχόλια (13)

 
Κανένας δεν είναι ριγμένος
18 Απρ 2019 17:23

Θα φτιάξουμε μια επιτροπή (κυρίως με ΔΕΠ του ΠΑΔΑ) και θα υλοποιήσουμε το πόρισμά τους. Κανένας δεν είναι ριγμένος από τον δημοκρατικό διάλογο.

 
Συγχωνευτής
18 Απρ 2019 17:32

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει παρακαλώ τι σημαίνει 5ετής σχολή μηχανικών που ΔΕΝ είναι πολυτεχνική?
(Αυτό δηλαδή που πρότεινε ο κ. Υπουργός στο Πελοποννήσου).
Υπάρχει κάποια άλλη τέτοια πανεπιστημιακή σχολή μηχανικών στην Ελλάδα?

 
το πρωί?
18 Απρ 2019 17:33

γιατί δεν το είπατε το πρωί αυτό κύριε Πρύτανη?

 
ΠΑΠΕΛ Τρίπολη
18 Απρ 2019 17:45

Προφανώς και τα είπε υπουργός, παρουσία των θεσμικών (και του ίδιου του Πρύτανη) αλλά και νωρίτερα την ίδια μέρα, παρουσία των φορέων της πόλης της Τρίπολης. Ο Πρύτανης στην πρωτολογία του είπε κάτι τραγικά του τύπου "αν είχαμε περισσότερο χρόνο..." κλπ και δεν ανέφερε τίποτα για τις ομόφωνες αποφάσεις της Συγκλήτου. Έχει τη δική του ατζέντα και δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ιδρύματος. Προφανώς του σφύριξαν πριν λίγο ότι μετά την απίστευτη πρωινή τοποθέτησή του έχει εκραγεί το ίδρυμα και ειδικότερα η σχολή της Τρίπολης . Όσο για τον υπουργό, τζάπα μάγκας. Παρά το άκυρο της Συγκλήτου δεν πήρε τον νόμο πίσω όπως απειλούσε. Ξεκάθαρη απόδειξη ότι είχε πάρει τις αποφάσεις του ήδη και διαλεγόταν προσχηματικά μιας και του ξέμεινε στα χέρια η ΣΤΕΦ του ΤΕΙ ΔΕ μετά την πόρτα από Π.Π. και ΕΑΠ. Ο πόλεμος συνεχίζεται, μηχανογραφικό του ΠΑΠΕΛ με τμήματα της ΣΤΕΦ δεν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί τον Ιούλιο!

 
Αρκάς υπο-φέρων
18 Απρ 2019 18:42

Συγχαρητήριο στο esos για το ρεπορτάζ και τον Πρύτανη για την ειλικρίνειά του. Επιβεβαιώνεται πλήρως για το "τελεσίγραφο" του Υπουργού προς το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

 
Νικος
18 Απρ 2019 19:06

Σε αυτα τα παιχνιδια θα στεκομαστε τωρα! Μεγαλοι ανθρωποι, αυτο μου ειπε, αυτο του ειπα, δεν το ειπα κτλ.Αντι να υπαρχει ουσιαστικος διαλογος και επιλυση των οποιων προβληματων .Η αντιπολιτευση τι εχει να προτεινει ουσιαστικα δε μας λεει παρα μονο κανει παιχνιδακια η κ.Κεραμεως

 
Πρόβλημα ΠΑΠΕΛ
18 Απρ 2019 20:11

Το πρόβλημα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δεν είναι το ΤΕΙ Πελοποννήσου, είναι το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Οπότε προκειμένου να προχωρήσει η συγχώνευση με το ΤΕΙ Πελοποννήσου θα έπρεπε να πάρει μαζί και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Δηλαδή, ή όλα ή τίποτα...

 
ΤΕΙ ΔΕ
18 Απρ 2019 20:25

Ο κ. Κατσης δήλωσε επίσης ότι δεν θα είναι δυνατό να αποφευχθούν οι εντάσεις κατά τη συνύπαρξη με την Σχολή του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Κι αυτό διότι το υπουργείο επέβαλε την συνύπαρξη αυτή. Ποση ακαδημαϊκότητα εμπεριέχει η έμμεση αυτή προτροπή του πρύτανη προς τους συναδέλφους του για δημιουργία εντάσεων στη συνύπαρξη με τους "κατώτερους" συναδέλφους τους που προέρχονται από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας...

 
Παν Πελοποννήσου
18 Απρ 2019 22:05

Μάθαμε τα σχέδια του Υπουργού για το ΤΕΙ ΔΕ όταν κατέθεσε το ΝΣ, του είπαμε με δύο ομόφωνες απαντήσεις Συγκλήτου ΟΧΙ και αυτός εξακολουθεί να μας αγνοεί σα να μην υπάρχουμε! Πραγματικά η άποψη του Υπουργού για το τι είναι Δημοκρατία και Συναίνεση θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν καταστροφική για τόσους ανθρώπους!

 
Άκης
19 Απρ 2019 13:23

Το χειρότερο είναι ότι όλοι παραδέχονται ότι τα ΤΕΙ είναι κατώτερα. Μέχρι και "τελεσίγραφο" για να συγχωνεύθει το ΤΕΙ ΔΕ "έστειλε". Είναι πολύ προσβλητικό για όλους αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

 
Πελοπόννησος
19 Απρ 2019 15:47

Ο κύριος Πρύτανης ξέρει πολύ καλά τι κάνει, δικό του είναι το σχέδιο. Είναι όμως έτοιμος να σηκώσει το βάρος του καινούριου Ιδρύματος ή θα το αφήσει στη μοίρα του;

 
Πολυτεχνική Σχολή στην Τρίπολη
19 Απρ 2019 17:06

Κύριε Υπουργέ, είναι ξεκάθαρο οτι στη δεύτερη ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου γίνεται αναφορά στην πρώτη ομόφωνη της Συγκλήτου (μία μέρα πριν) όπου το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ζητά Πολυτεχνική Σχολή με έδρα την Τρίπολη. Το αίτημα είναι ξεκάθαρο, μην παίζετε με τις λέξεις.

 
Κάποιος Κάπου Κάποτε
21 Απρ 2019 22:09

ΝΤΡΟΠΗ! Όλο αυτό που έχει συμβεί εις βάρος του ΠαΠελ είναι απαράδεκτο. Αρχικά, δεν έλαβε υπόψη την περίφημη "Επιτροπή Γαβρόγλου". Ύστερα, "πέταξε" στο ΠαΠελ τμήματα που δεν ανήκουν στην περιφέρεια Πελοποννήσου, κάτι που δεν στέκει ούτε ακαδημαϊκά ούτε με κανέναν άλλον τρόπο (μόνον μικροπολιτικά...). Και τέλος, ο απόλυτος εμπαιγμός. Χωρίς τη δυνατότητα διαλόγου, σου δίνει μονάχα την επιλογή να διαλέξεις αν θες να γίνει η συγχώνευση ή όχι και μετά παθαίνει "αμνησία". Άρα, αυταρχικά και με το "έτσι θέλω" παίρνονται οι αποφάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.