Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Πρύτανης ΤΕΙ Κρήτης: Να δοθεί η ονομασία “Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο”

Δημοσίευση: 18/04/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Να δοθεί η ονομασία “Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο”, αντί “Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης”, πρότεινε ο Πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης Ν. Κατσαράκης, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Τ Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου δεν πήρε θέση επί της πρότασης, στη δευτερολογία που ακολούθησε.

Σύγκλητος Παν. Κρήτης: Παραπλάνηση και σύγχυση η χρήση του ονόματος «Μεσογειακό πανεπιστήμιο Κρήτης»

 Για παραπλάνηση και σύγχυση κάνει λόγο η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε ανακοινωθέν που εξέδωσε σήμερα,   σχετικά με την ονομασία του ΤΕΙ Κρήτης σε  «Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης», επισημαίνει τα εξής:

Α. Η επωνυμία ενός φορέα είναι το πρώτο - κατά σειρά -στοιχείο, που καθορίζεται με την ιδρυτική ή συστατική του πράξη.

Β. Η προτεραιότητα αυτή δίνεται διότι η επωνυμία διακρίνει τον φορέα αυτό από όλους τους άλλους αποτελώντας το διακριτικό του γνώρισμα, και ενέχει έναν υψηλό συμβολισμό.

Γ. Σε κάθε περίπτωση ο θεσμικός μας ρόλος αξιώνει και επιβάλλει (όσον αφορά στην επωνυμία των φορέων στην ανώτατη παιδεία) την τήρηση διαχρονικών νομικών αρχών:

-    Την αρχή της αλήθειας,
-    Την αρχή της αποκλειστικότητας,
-    Την αρχή της χρονικής προτεραιότητας,
-    Την αρχή της σύνδεσης της επωνυμίας με το φορέα της δραστηριότητας.

Δ. Αυτές οι αρχές έχουν τεθεί για να μη δημιουργείται πρόβλημα παραπλάνησης στην περίπτωση που κάποιος θέλει να χρησιμοποιεί την ίδια επωνυμία με κάποιον που δικαιούται να τη φέρει και για να αποτρέπεται ο κίνδυνος σύγχυσης μεταξύ δύο φορέων, που έχουν τον ίδιο μεν σκοπό αλλά δεν έχουν τα ίδια κριτήρια.

Ε. Για το λόγο αυτό καθιστούμε γνωστή την αντίρρηση του Ιδρύματός μας στη χρήση αυτής της επωνυμίας. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης άλλωστε έχει αποδείξει ότι αυτό που του δόθηκε ιδρυτικά ως δικαίωμα το αξίζει διαχρονικά ως επίτευγμα.

Σχόλια (12)

 
Mike
18 Απρ 2019 21:11

Αν το πουν έτσι θα αντιδράσει το Μετσόβιο.
Πάντως είναι τραγικό σε ένα πανεπιστήμιο στην Κρήτη ,να μην το αφήνουν να βάλει στο όνομα του τον τόπο προέλευσης του.
Λες και το brandname Κρήτη τους ανήκει...ντροπή απλά και γελοίες δικαιολογίες

 
καλύτερο
18 Απρ 2019 21:28

το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο συντομεύει και σε ΕΜΠ

 
Νίκος
18 Απρ 2019 21:33

Αγαπητέ κ Πρύτανη

ένας αναγνώστης της ιστοσελίδας αποτυπώνει ακριβώς το ορθό απατώντας στις αιτιασεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης
Thomas Paschalis16 Απρ 2019 08:50
- Την αρχή της αλήθειας,
- Την αρχή της αποκλειστικότητας,
- Την αρχή της χρονικής προτεραιότητας,
- Την αρχή της σύνδεσης της επωνυμίας με το φορέα της δραστηριότητας.
Οι παραπάνω αρχές διέπουν όχι το Δημόσιο Δίκαιο αλλά το Εμπορικό Δίκαιο και εν γένει τις εμπορικές εταιρείες (ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ κλπ). Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση δεν πρόκειται για ίδρυση εμπορικής εταιρείας αλλά για ίδρυση ενός πανεπιστημίου, δηλαδή ΝΠΔΔ. Ακόμα όμως και έτσι το όνομα μεσογειακό πανεπιστήμιο πληροί τις παραπάνω αρχές. Προφανώς το όνομα μεσογειακό πανεπιστήμιο δεν αρέσει διότι ως έννοια χαρακτηρίζει κάτι το ευρύτερο σε σύγκριση με την έννοια που προσδίδει ο γεωγραφικός προσδιορισμός Κρήτη που εμπεριέχεται στο όνομα του πανεπιστημίου Κρήτης.

ΜΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΕ. ΤΙΠΟΤΑ

 
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
18 Απρ 2019 21:38

Απειλή εξ ανατολών της Κρήτης. Έτσι φαίνεται βλέπουν οι του Πανεπιστημίου Κρήτης το Νέο Μεγάλο Πανεπιστήμιο της Κρήτης το Μεσογειακό. Λυπηρό για ένα νέο πανεπιστημίο να δέχεται ΠΥΡΑ λίγο πρίν το επίσημο ξεκίνημα του.

 
ΤΕΙ
18 Απρ 2019 23:00

Καμία πρόταση για τα επαγγελματικά δικαιώματα τον φοιτητών και αποφοίτων του τμήματος φυσικών πόρων και περιβάλλοντος που σαν σχολή κλείνει...καμία πρόταση να ανοίξει άμεσα το νέο τμήμα χημικών μηχανικών... καμία υπεράσπιση των ΤΕΙ για την επίθεση που δέχτηκαν από τον πρύτανη του πανεπιστημίου Κρήτης... το μόνο που είχε να πει ο κύριος πρύτανης είναι για την ονομασία του "νέου" πανεπιστημίου!!!
Συγχαρητήρια για τη δυναμική σας παρουσία και τις φοβερές σας προτάσεις- ενστασεις...

 
ΔΕΠ εκτος ΚΡΗΤΗΣ
18 Απρ 2019 23:06

Αψογος ο κος Πρυτανης του ΤΕΙ Κρήτης. Συγκροτημένος με δομημένο ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ λόγο σε αντίθεση με τον κο Πρυτανη του ΠΚ .

 
ΤΕΙ
18 Απρ 2019 23:10

Καμία πρόταση για το τμήμα φυσικών πόρων και περιβάλλοντος που σαν σχολή κλείνει....καμία πρόταση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών και αποφοίτων της σχολής...
Καμία αναφορά στο να ανοίξει άμεσα η σχολή χημικών μηχανικών στα Χανιά...
Καμία υπεράσπιση στις ύβρεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης για την κατωτέρωτητα των ΤΕΙ σε όλα τα επίπεδα... Μόνο για το όνομα είχατε πρόταση...

 
Γιαννης Μ.
19 Απρ 2019 00:50

Γιατί κ.Πρύτανη; Επειδή το ζήτησε το ΠΚ που δεν ήθελε να συνεργαστεί με το ΤΕΙ Κρήτης αντιμετωπίζοντάς το ως κάτι κατώτερο; Νωρίς αρχίσατε τους ενδοτισμούς στους ανένδοτους και ακόμα δεν έγινε το νέο Πανεπιστήμιο...

 
Νέα Πανεπιστήμια
19 Απρ 2019 05:22

Θα μπορούσε πολύ απλά να είχαν συγχωνευτεί μεταξύ τους το πανεπιστήμιο Κρήτης, το πολυτεχνείο Κρήτης και το τ.ε.ι Κρήτης δημιουργώντας το νέο πανεπιστήμιο Κρήτης και τελείωνε η υπόθεση. Τρία πανεπιστήμια στην Κρήτη είναι πολλά.

 
"πτυχιούχος"
19 Απρ 2019 11:39

Βενιζέλειο Πανεπιστήμιο Ηρακλείου Κρήτης

 
"πτυχιούχος"
19 Απρ 2019 11:41

Τι πάει να πει το συνθετικό "Κρήτης" ???

Δηλαδή στην Αθήνα δεν υπάρχει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ?

 
DIAKONIARAKIS
19 Απρ 2019 15:11

Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος!

Για το Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος που καταργείται δεν αναφέρατε λέξη!!!
Γιατί άραγε?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean