Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κ. Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε τα Πανεπιστήμια σε κέντρα κατασκευής μολότοφ και άντρα που δίνουν άσυλο σε εγκληματικές συμμορίες

Κ. Γαβρόγλου: Είναι μία δήλωση ενάντια στα δημόσια πανεπιστήμιά μας, τους φοιτητές και τους διδάσκοντες
Δημοσίευση: 18/04/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τέσσερα χρόνια μετέτρεψε ουσιαστικά τα πανεπιστήμια σε κέντρα κατασκευής μολότοφ και άντρα που δίνουν άσυλο σε εγκληματικές συμμορίες, είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο,όπου  συναντήθηκε με Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε κυπριακά πανεπιστήμια, στο πλαίσιο της δράσης του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft.

 “Τώρα έρχεται ο κ. Τσίπρας και ο κ. Γαβρόγλου να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα, καταθέτοντας έναν νόμο σκούπα για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ο οποίος διαλύει ό,τι έχει ουσιαστικά μείνει όρθιο στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα μας. Έναν νόμο που καταργεί κάθε έννοια αξιολόγησης. Έναν νόμο ο οποίος ισοπεδώνει ουσιαστικά την Τεχνολογική Εκπαίδευση, κόβει αυτόν τον ομφάλιο λώρο, τον οποίον πρέπει να έχει κάθε πανεπιστήμιο το οποίο παράγει εφαρμοσμένη γνώση με την αγορά”, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Απάντηση του υπουργού Παιδείας

Απαντώντας στον Κ. Μητσοτάκη ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, τόνισε:

Α. Σήμερα από την Κύπρο όπου βρίσκεται ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε για μια ακόμη φορά μύδρους απαξίωσης των ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων. Είπε επί λέξει: ‘’Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε ουσιαστικά τα Πανεπιστήμια σε κέντρα κατασκευής μολότοφ και άντρα τα οποία δίνουν άσυλο σε εγκληματικές συμμορίες’’.  

Β. Αυτή η δήλωση δείχνει για μία ακόμη φορά την πλήρη άγνοια του κ. Μητσοτάκη για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Είναι δηλώσεις όχι μόνον εναντίον της Κυβέρνησης. Είναι μία δήλωση ενάντια στα δημόσια πανεπιστήμιά μας, τους φοιτητές και τους διδάσκοντες. Δεν καταλαβαίνει ότι η απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου είναι η απαξίωση του κόπου χιλιάδων διδασκόντων και ερευνητών που έχουν βάλει τα πανεπιστήμια μας στον διεθνή χάρτη;

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ

Από τις συναντήσεις που έχω κάνει από το πρωί, αλλά και γενικότερα από τις επαφές που έχω στην Κύπρο, βλέπω το πολύ επιτυχημένο παράδειγμα μιας χώρας η οποία έχει καταφέρει να γίνει διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, στηριζόμενη σε έναν υγιή ανταγωνισμό μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Να γίνει κέντρο καινοτομίας, να προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια, να προσελκύσει πολλούς Έλληνες φοιτητές, Ελλαδίτες φοιτητές οι οποίοι έρχονται και σπουδάζουν στην Κύπρο. Με άλλα λόγια, να μπει για τα καλά στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα κάντε την αντιδιαστολή με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τέσσερα χρόνια μετέτρεψε ουσιαστικά τα πανεπιστήμια σε κέντρα κατασκευής μολότοφ και άντρα που δίνουν άσυλο σε εγκληματικές συμμορίες. Τώρα έρχεται ο κ. Τσίπρας και ο κ. Γαβρόγλου να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα, καταθέτοντας έναν νόμο σκούπα για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ο οποίος διαλύει ό,τι έχει ουσιαστικά μείνει όρθιο στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα μας. Έναν νόμο που καταργεί κάθε έννοια αξιολόγησης. Έναν νόμο ο οποίος ισοπεδώνει ουσιαστικά την Τεχνολογική Εκπαίδευση, κόβει αυτόν τον ομφάλιο λώρο, τον οποίον πρέπει να έχει κάθε πανεπιστήμιο το οποίο παράγει εφαρμοσμένη γνώση με την αγορά.

Νομίζω ότι πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας και αυτή η κυβέρνηση κουρελού, της οποίας προΐσταται, ότι τους τελευταίους μήνες παραμονής του στην εξουσία δεν μπορεί να δεσμεύει τη χώρα, το ακαδημαϊκό σύστημα, τους φοιτητές με τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Εγώ τον καλώ από την Κύπρο να αποσύρει άμεσα αυτό το νομοσχέδιο. Η Νέα Δημοκρατία θα αντιταχθεί με κάθε τρόπο στη Βουλή σε αυτό το τερατούργημα, το οποίο πάει να ψηφιστεί με διαδικασίες εξπρές τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Αυτό το οποίο θέλω σήμερα είναι να κάνουμε μια ανοιχτή κουβέντα. Θέλω να μιλήσω λιγότερο εγώ και να ακούσω περισσότερο εσάς για τις εμπειρίες σας. Τι είναι αυτό το οποίο περιμένατε; Τι είναι αυτό το οποίο βρήκατε εδώ στην Κύπρο; Ποια είναι η σύγκριση την οποία εσείς κάνετε μεταξύ της ποιότητας των σπουδών σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου με αυτό το οποίο γνωρίζετε από τους φίλους σας για τη χώρα μας; Και ποιες, τελικά, είναι οι συμβουλές τις οποίες θα μπορούσατε να δώσετε σε εμένα, στο κόμμα μας για το τι πρέπει να κάνουμε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα μας;

Ξεκινώ με τη βασική παραδοχή, ότι, δυστυχώς, οι συνταγματικοί περιορισμοί που υπάρχουν και σήμερα ακόμη στη χώρα μας, δεν μας επιτρέπουν να μπορούμε άμεσα να αναπτύξουμε μια δυναμική αγορά ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είναι, δυστυχώς, μια τραγωδία το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα στην Ευρώπη -και μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο- που κρατάει το μονοπώλιο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το κράτος. Μέχρι και η Βόρεια Κορέα, για όσους δεν το γνωρίζετε, έχει ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Η Ελλάδα, όμως, δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα. Την ίδια στιγμή, τα δημόσια πανεπιστήμια, δυστυχώς, πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Και αυτό οδηγεί, τελικά, νέους ανθρώπους στο να φύγουν από την Ελλάδα. Θα οραματιζόμουν μια χώρα στην οποία, αντί να έρχεστε σε ένα δυναμικό ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Κύπρο, να μπορείτε να έχετε την επιλογή, εφόσον το θέλετε, να κάνετε τις σπουδές σας στη χώρα μας. Αυτό, δυστυχώς, θα αργήσει ακόμη, αλλά η πρώτη μας προτεραιότητα, την επόμενη μέρα, θα είναι η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Πιστεύω σε αυτήν την όσμωση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Και πιστεύω, επίσης, στην όσμωση μεταξύ του πανεπιστημίου και της αγοράς. Εδώ βρισκόμαστε σε ένα κέντρο καινοτομίας μιας μεγάλης ιδιωτικής επιχείρησης. Επί της αρχής αυτό θα φάνταζε πάρα πολύ ξένο σε ένα ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Αποτελεί, όμως, τον κανόνα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είτε είναι δημόσια είτε είναι ιδιωτική παντού στον κόσμο. Άρα, γι’ αυτές τις αγκυλώσεις θέλω να μιλήσουμε, να μου μεταφέρετε τη δική σας εμπειρία. Αν υπάρχουν πρακτικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την καθημερινή σας ζωή και με την επαφή σας με την Ελλάδα. Οπότε σταματώ εδώ γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αν δώσετε σε έναν πολιτικό χρόνο και χώρο να μιλάει χωρίς να μπορεί να βάλει ένα τέλος σε αυτά που λέει. Οπότε εγώ βάζω τελεία. Ο λόγος σε εσάς για να κάνουμε έναν ουσιαστικό διάλογο.         

Σχόλια (13)

 
Κωνσταντίνος Δ.
18 Απρ 2019 22:14

Κυριάκο λες ότι να'ναι. Μάλλον στον τομέα Παιδείας δεν έχεις καλούς συμβούλους .

 
Κων-νος
19 Απρ 2019 01:01

Πραγματικά απαράδεκτη και προσβλητική δήλωση για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας ! Και που την έκανε!!!

 
Κε Γαβρόγλου μην κάνετε την αντιπολίτευση στην αξιωματική αν
19 Απρ 2019 02:59

Τον Οκτώβριο θα είστε αντιπολίτευση.Μην προπονείστε από τώρα.Λίγη υπομονή.Και πάνω από όλα δεν είστε όλος ο λαός και όλοι οι φοιτητές όπως λέτε στην παραπάνω ανακοίνωση.Είστε σε όλες τις δημοσκοπήσεις το 22% και δεν λέτε να φύγετε να ησυχάσουμε.Από ότι κατάλαβα και αυτόν τον νόμο θα τον καταργήσει ο Μητσοτάκης.Στο τέλος ούτε και οι επιλογές στελεχών σας θα μείνουν.

 
Εχουμε ξεφύγει..
19 Απρ 2019 07:19

Να του δώσουν συμβουλές συγκρίνοντας τις εμπειρίες τους από το ιδιωτικό πανεπιστήμιο και εκείνες των φίλων τους που σπουδάζουν σε δημόσιο στην Ελλάδα... τα σχόλια δικά σας

 
@Έχουμε ξεφύγει
19 Απρ 2019 08:35

Αν σου απαριθμήσω πόσοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κομμουνιστική αριστερά σπούδασαν αυτοί και τα παιδιά τους σε ιδιωτικά πανεπιστήμια θα μας πιάσει η Ανάσταση.Είμαστε στον 21ο αιώνα αν δεν το κατάλαβες και ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν έχει η Κούβα , η Β.Κορέα και οι ομοϊδεάτες τους στην Ελλάδα.

 
CARAVAGGIO
19 Απρ 2019 09:11

Η λύση:

Η ΛΎΣΗ:
Να συρρικνωθούν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και να υποχρεωθούν σε συμπράξεις με πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να μοιραστεί ο προυπολογισμός του Υπουργείου όσον αφορά τις σπουδές στα ΑΕΙ, στους αποφοίτους Λυκείων από φτωχές οικογένειες για να σπουδάσουν στην αλλοδαπή. Όχι μόνο οι γόνοι πλούσιων οικογενειών να σπουδάζουν στα γνωστά πανεπιστήμια της Αμερικής και Ευρώπης!

 
Ζωρζ
19 Απρ 2019 09:27

Η ύπαρξη και μόνο ορισμένων σχολών χωρίς αντικείμενο και με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση πελατειακών και τοπικών συμφερόντων αποτελεί προσβολή για την δημόσια παιδεία στη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατρέψει την τριτοβάθμια σε ρουσφετολογικό μέσο εξυπηρέτησης πελατών του. Αντί να συμμαζέψει και να καταργήσει τις σχολές ΑΕΙ/ΤΕΙ που δεν έχουν νόημα ύπαρξης τις συγχωνεύει για να μην χάσει κανείς πελάτης του τη θέση του. Επιβαρύνει έτσι όλους τους υπόλοιπους με αβάσταχτο φορολογικό βάρος.
Αν οι φορολογούμενοι-ψηφοφόροι θέλουν μείωση των βαρών τους και υγιή τριτοβάθμια θα πρέπει να ζητήσουν άμεση μείωση των σχολών και επαναπροσδιορισμός των αντικειμένων με βάση τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας.

 
Manos Perakis
19 Απρ 2019 11:13

Ομολογουμένως χρειάζονται καταργήσεις σε άνω του 30% των υπαρχόντων τμημάτων. Αναρωτιέμαι αν η επόμενη κυβέρνηση έχει πραγματικά την πολιτική βούληση να το κάνει.

 
Νικος
19 Απρ 2019 12:28

Κεντρα κατασκευης μολοτοφ και δινουν ασυλο σε εγκληματικες συμμοριες;
Διαβάστε δηλωσεις απο καποιον που θελει να γινει πρωθυπουργος!!!!!

 
NB
19 Απρ 2019 12:37

O ένας χειρότερος από τον άλλον. Απελπισία σε πιάνει.

 
Ιωάννης Κ.
19 Απρ 2019 12:49

Το γεγονός και μόνο ότι δεν είναι ικανοί να συμφωνήσουν εδώ και δεκαετίες σε θέματα παιδείας και εκπαίδευσης και πειραματίζονται συνεχώς έχοντας ομήρους τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και πειραματόζωα τους μαθητές και φοιτητές, δείχνει το βαθμό της ανικανότητά τους. Δεν απορώ με αυτούς. Απορώ με όλους εμάς, με την ανοχή μας απέναντι στη διαχρονική ανικανότητά τους. Δεν μπορούμε να έχουμε επιτέλους την ηρεμία μας και να δουλέψουμε σε φυσιολογικές συνθήκες, όπως συμβαίνει σε πολιτισμένες χώρες;

 
Αρθούρος
19 Απρ 2019 16:59

Προς Νίκος:Γιατί και λίγα είπε.Θυμηθείτε που κυνηγούν καθηγητές,τους σπάζουν στο ξύλο,τους χτίζουν τα γραφεία τους,την απέραντη κουρελαρία στους τοίχους,τα άθλια γράφιτι που ακόμα κι αν οι τοίχοι καθαριστούν,εκείνα επανέρχονται,τις επιδρομές αλλοφύλων που κλέβουν υλικά ή κάνουν παράνομο εμπόριο.Στα πανεπιστήμιά μας χρειάζεται επειγόντως έλεγχος κι όχι αυτονομία. Κι αυτά δε λύνονται με το άσυλο.Εξάλλου οι φοιτητές δεν είναι ΑΜΕΑ γιά να δικαιούνται ασυλίας,αλλά υπεύθυνοι πολίτες,έ;

 
@ΝΒ
19 Απρ 2019 18:06

Πόσο συμφωνώ μαζί σου φίλε. Ένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να βρεθεί σ' αυτή τη χώρα; Ειλικρινά αναρρωτιέμαι. Τόση ένδοια ιδεών και τέτοια απουσία οράματος ... είναι δυνατόν να μας αξίσουν όλοι αυτοί;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean