Placeholder

Είστε εδώ

ΚΟΛΕΓΙΑ

Υπουργείο : Τέλος στην «ομηρία» 9.500 αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων από τις ρυθμίσεις του Υπουργείο για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων

• Καταργείται το ΣΑΕΠ και αντικαθίσταται από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ),
Δημοσίευση: 18/04/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τέλος στην ομηρία περίπου 9.500 αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων που αναμένουν επί χρόνια την χορήγηση αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων τους, βάζει ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Πειραματικά Σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου  Παιδείας.

Το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην κατάργηση του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) και προωθεί την ταχύτατη αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων.

Με το νομοσχέδιο τονίζει το υπουργείο Παιδείας:

•    Καταργείται το ΣΑΕΠ και αντικαθίσταται από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ), το οποίο και θα επιτελεί τον επιδιωκόμενο σκοπό της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ και του Π.∆. 38/2010, καθώς η διαδικασία που ακολουθεί το ΣΑΕΠ είναι χρονοβόρα και δυσλειτουργική.

•    Κύριος σκοπός του ΑΤΕΕΝ είναι η επαλήθευση από τον αρμόδιο φορέα στο κράτος-µέλος καταγωγής του τίτλου, µε την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο προκειμένου η διαδικασία να καταστεί ταχύτερη και πιο ευέλικτη.

•    Ο ενδιαφερόμενος θα προσκομίζει την απόφαση του ΑΤΕΕΝ στον οικείο επαγγελματικό σύλλογο ή φορέα, προκειμένου να εγγραφεί σε αυτόν και να ασκήσει το αντίστοιχο επάγγελμα.

•    Όσοι επιθυμούν η αίτησή τους να εξεταστεί με τη νέα διαδικασία, μπορούν υποβάλουν νέα, αποσύροντας την αίτησή τους από το ΣΑΕΠ.

Το υπουργείο σημειώνει  τέλος, ότι στο ζήτημα της ισοδυναμίας τίτλων σπουδών είχε δημιουργηθεί η παθογένεια να παρακάμπτονται οι διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος και οι αρμοδιότητες που έχει για τα θέματα αναγνώρισης τίτλων σπουδών ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), ο οποίος γίνεται πλέον απολύτως σαφές ότι είναι ο μόνος φορέας που δίνει ακαδημαϊκή ισοτιμία.

Σχόλια (19)

 
Sakis
19 Απρ 2019 02:29

Παίδες ψηφίστηκε το παραπάνω νομοσχέδιο ή αναμένεται να ψηφιστεί? Αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το θέμα την αναγνώρισης των τίτλων σπουδών της αλλοδαπής. Θα είναι διαφορετική η επιτροπή του ΣΑΕΠ από του παραπάνω συμβουλίου? Όποιος ξέρει ας μας απαντήσει.

 
Τέλος στην ομηρία 400.000 αποφοίτων ΤΕΙ
19 Απρ 2019 08:18

Κύριε Υπουργέ το νομοσχέδιο και την πρόταση σας για τους αποφοίτους πότε θα την καταθέσετε? Δεν μιλάμε για 9.500 ούτε καν 100.000 αλλά για 400.000 αποφοίτους Τεχνολογικών ιδρυμάτων προ και μετά του 2001. Αναμένουμε.

 
Εύη
19 Απρ 2019 08:47

Καλημέρα.
Εκτιμώ πως εάν δεν έχει ψηφιστεί το παραπάνω, θα ψηφιστεί τάχιστα προκειμένου να εξυπηρετήσει προεκλογικά συμφέροντα.
Έκανα την αίτησή μου στο ΣΑΕΠ τον Ιανουάριο 2019 και θα ρωτήσω τον δικηγόρο μου πώς είναι καλύτερα να προχωρήσω. Να αποσύρω την παλιά και να κάνω νέα? Να καθήσω στα αυγά μου? Δεν έχω καταλάβει εάν το καινούργιο νομοσχέδιο "ευνοεί" τους πτυχιούχους εν αναμονή, ή δυσκολεύει τα πράγματα. Θέλω να πιστεύω ωστόσο ότι επιταχύνεται η διαδικασία.

 
"πτυχιούχος"
19 Απρ 2019 11:35

Η 35ετής ομηρία δεκάδων χιλιάδων Πτυχιούχων ΤΕΙ ?

 
Ερχονται εκλογες και μας δουλευει ολους
19 Απρ 2019 12:35

".... στο ΣΑΕΠ εντός Απριλίου-Μαϊου 2019 θα εξεταστούν αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και ισοδυναμίας των πρώτων μηνών του 2017. Προετοιμάζεται δε συνεδρίαση εξέτασης ενδικ. προσφυγών που υπεβλήθησαν το 2017". Καλααααα κρασαααααααα και ούζαααααα !!!!!!!!!

 
Γιώργος
19 Απρ 2019 12:37

Το νέο νομοσχέδιο είναι σαφώς πιο προβληματικό! Τι να περιμένει κανείς από το Γαβρόγλου?

 
Διπλωματούχος
19 Απρ 2019 13:23

Τα ΤΕΙ θα είναι πάντα ΤΕΙ όπως και αλλιώς και αν ονομαστούν. Ποτέ δεν θα είναι ισότιμα με τα Πολυτεχνεία, αφού διαφέρουν τόσο σε αριθμό αλλά το σημαντικότερο σε βάθος σπουδών. Μην συγκρίνετε 4ετείς σπουδές ξένων πανεπιστημίων αφού και αυτά είναι ανώτερης στάθμης σε σύγκριση με ένα περιφερειακό ΤΕΙ. Πρώτα έπρεπε να πιέζατε για αναβάθμιση των σπουδών σας και έπειτα για την αναβάθμιση των πτυχίων σας!

 
Γιάννης
19 Απρ 2019 13:45

@Διπλωματούχος

Όσο είστε εκτός πραγματικότητας θα συμπεριφέρεστε σαν τα μικρά παιδιά τη στιγμή που μαθαίνουν ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης.

Αρχικά για την ενημέρωσή σας, σας προτείνω να ανατρέξετε στις εξωτερικές αξιολογήσεις τουλάχιστον των ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ και ΤΕΙ Αθήνας . Μετέπειτα ψάξτε-και με λίγο προσπάθεια παραπάνω- θα διαπιστώσετε κατάπληκτος ότι οι ευρωπαικές χώρες αναγνωρίζουν τα ΤΕΙ ως Πανεπιστήμια και τους Μηχανικούς τους ως γνήσιους Μηχανικούς απόφοιτους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με πλήρη δικαιώματα.

 
AiMy
19 Απρ 2019 14:21

To τέλος στην «ομηρία» αφορά και τους προπτυχιακούς αποφοίτους Αμερικανικών κολλεγίων που δεν συνεργάζονται με Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια;

Στο άρθρο 98 του πολυνομοσχεδίου (που αφορά την κατάργηση του ΣΑΕΠ) προστέθηκε η παράγραφος 13 που καταργεί το άρθρο 49 του ν. 4264/2014 (Α΄ 118) (βάση του οποίου το ΣΑΕΠ εξέταζε πτυχία αποφοίτων κολλεγίων τρίτων χωρών –και Αμερικάνικα) με την επιφύλαξη ότι όσοι έχουν ήδη καταθέσει φακέλους στο ΣΑΕΠ θα εξεταστούν με το παλιό σύστημα. ΟΜΩΣ το ΣΑΕΠ δεν εξετάζει τους φακέλους γιατί αναμένεται υπουργική απόφαση-που δεν έχει βγει ακόμα- που θα καθορίζει την ισοτιμία με τα αντίστοιχα Ελληνικά πανεπιστήμια. Σε αυτή τη περίπτωση πως λύθηκε η ομηρία;
Για τους προπτυχιακούς αποφοίτους Αμερικάνικων κολλεγίων που δεν έχουν ακόμα καταθέσει τα χαρτιά τους για αναγνώριση θα μπορούν να το κάνουν αυτό στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) ;

 
Aristos
19 Απρ 2019 16:00

Η Ευρωπαϊκή ένωση πιέζει.... Οι Έλληνες φοιτητές πιέζουν... Οι επαγγελματικές οργανώσεις πιέζουν.... Δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα... Βγάζουν νέο νόμο που θα σώσει τους πάντες, μετά θ' ανακαλύψουν οτι και αυτός ο νόμος έχει ελλείψεις και δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς τροπολογίες. Μετά απο κάνα χρόνο θα κάνουν και τις τροπολογίες αλλά θα έχουν μαζευτεί πολλές αιτήσεις και πάλι κ. ο. κ.

Να μας απαντήσουν πως ξεπερνούν με το νέο νόμο τη παθογένεια της επαγγελματικής ισοδυναμίας που παρακάμπτει το άρθρο 16 του συντάγματος

 
Διπλωματουχος 2
19 Απρ 2019 17:48

Ποιες ειναι αυτες οι αξιολογησεις που λετε ?Την αξιολογηση αυτη την εκανε εταιρεια του δημοσιου η ΑΔΙΠ.Ποια ειναι η ακριβως η θεση αυτων των ΤΕΙ στα διεθνη rankings?Επισης για μεταπτυχιακο σε κορυφαια πολυτεχνεια πχ ΕΤΗ,Delft,TUM,κλπ αποφοιτους απο ελληνικα ΤΕΙ δεν δεχονται.
Ποτε δεν θα γινουν ισοτιμα ΤΕΙ με τα ελληνικα πολυτεχνεια τουλαχιστον στη συνειδηση του κοσμου ακομα και αν γινουν με νομοθετικη ρυθμιση.
Καταλαβαινω οτι εχουν μεινει ξεκρεμαστει ολοι οι αποφοιτοι ΤΕΙ σε σχεση με τα επαγγελματικα δικαιωματα και θα πρεπει να τους αποδωθουν δικαιωματα αλλα μην κανουμε το ασπρο μαυρο και τα ισοπεδωνουμε ολα.

 
@ Διπλωματούχος 2
19 Απρ 2019 19:20

Οκ, υπάρχουν εξαιρέσεις, ανέφερες τρία Πανεπιστήμια που δεν δέχονται αποφοίτους ΤΕΙ. Εγώ σου δίνω άλλα έξι να τα κάνουμε δέκα. Δέκα Πανεπιστήμια έχει όλη η Ευρώπη; Επίσης, υπάρχουν και πολλά άλλα κορυφαία Πανεπιστήμια στο top 100, που δέχονται κανονικά το πτυχίο ΤΕΙ. Οι πτυχιούχοι ΤΕΙ δεν αμφιβάλλουν για το επίπεδο του ΕΜΠ, αλλά οι απόφοιτοι του Πολυτεχνείου εκμηδενίζουν τις σπουδές στα ΤΕΙ ενώ ταυτόχρονα δέχονται αποφοίτους FH(Γερμανικών ΤΕΙ) ως ισότιμα μέλη στο ΤΕΕ.

 
ταλαίπωρος
19 Απρ 2019 21:57

Συνάδελφοι των ΤΕΙ, θα παρακαλούσα να σχολιάζατε στα σχετικά με τα ΤΕΙ νήματα, για το λόγο ότι χαλάτε συνάχεια την συζήτηση σε θέματα που ενδιαφέρουν άλλους, με το δικό σας πόνο, και χάνεται η ενημέρωση και η συζήτηση σε άσχετα με το δικό σας θέμα άρθρο. Δεν περιστρέφεται η γη μόνο γύρω από εσάς.

 
@Διπλωματούχος 2
19 Απρ 2019 23:01

Λάθος μου, έγραψα έξι από βιασύνη, επτά έπρεπε να γράψω γιατί διαφορετικά δεν βγαίνουν οι υπολογισμοί :p

 
Δήμητρα
30 Απρ 2019 16:10

Σήμερα τηλεφώνησα στο ΣΑΕΠ και βρίσκονται στον Ιαν-Φεβ. 2017. Περιμένω 2 χρόνια την αναγνώριση του μεταπτυχιακού μου το οποίο είναι στην Ειδική Αγωγή και θα χάσω και την προκήρυξη των μονίμων θέσεων που έχει βγει.....δυστυχώς...Ελλάδα....

 
Sakis
02 Μάιος 2019 13:46

Δήμητρα δυστυχώς φέτος εξαιρεί η προκήρυξη της ΕΑ την αναγνώριση του σαεπ. Πρέπει να κινηθούμε άμεσα γιατί ξαφνικά άλλαξε τους όρους ο υπουργός.

 
George
07 Μάιος 2019 12:33

Καλησπέρα σας,
εχω υποβάλλει την αίτηση τον 05/2017. Προσπαθώ να επικοινωνήσω με το ΣΑΕΠ για να καταλάβω τι πρέπει να κανω αλλά δεν έχω λάβει κάποια απάντηση!!.Θα πρέπει να ξανα υποβάλουμε αίτηση από το μηδέν για να πάρουμε την αναγνώριση του ΣΑΕΠ ?θα πρέπει να ξανα πληρώσουμε παράβολο?

 
nick
10 Μάιος 2019 13:53

Και τι γίνεται με όσους το Σ.Α.Ε.Π. αναγνώρισε ήδη το πτυχίο τους. Θα πρέπει να επανυποβάλλουν στο νέο φορέα; Να προσθέσω το εξής παράδοξο. Ενώ έχει αναγνωρίσει το Σ.Α.Ε.Π. το μεταπτυχιακό μου, δε υφίστανται επαγγελματικά δικαιώματα, μιας και δε το συμπεριλαμβάνουν οι διάφοροι άλλοι φορείς στις προκηρύξεις και στις προϋποθέσεις, παρά μόνο το ΔΟΑΤΑΠ.

 
παναγιώτα
16 Μάιος 2019 21:53

αγαπητοί,
νομίζω δε διαβάζετε με προσοχή. Ο υπουργός το λέει ξεκάθαρα
"ότι στο ζήτημα της ισοδυναμίας τίτλων σπουδών είχε δημιουργηθεί η παθογένεια να παρακάμπτονται οι διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος και οι αρμοδιότητες που έχει για τα θέματα αναγνώρισης τίτλων σπουδών ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), ο οποίος γίνεται πλέον απολύτως σαφές ότι είναι ο μόνος φορέας που δίνει ακαδημαϊκή ισοτιμία."
ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΊΑ! Μόνο ο ΔΟΑΤΑΠ!
τι άλλο να πει?? Δε θα υπάρχει προκήρυξη που να αναφέρεται το ΣΑΕΠ Ή ΑΤΕΕΝ. Μόνο από ΔΟΑΤΑΠ λόγω ακαδημαϊκής αναγνώρισης!!
Τίτλους τέλους για όλους τους τίτλους εκτός από ΔΟΑΤΑΠ.
ευχαριστώ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.