Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Κόντρα Κ. Γαβρόγλου-Πρύτανη ΕΜΠ στη Βουλή για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Δημοσίευση: 18/04/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Δεν μπορεί το Πολυτεχνείο να απολογείται, διότι δεν δόθηκαν επαγγελματικά δικαιώματα από την Πολιτεία» απάντησε ο Πρύτανης του ΕΜΠ Γ. Γκόλιας, στη Βουλή , όταν κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για συντεχνίες.

Κ. Γαβρόγλου:  Το δεύτερο. Να σας πω κάτι: Εδώ και ενάμιση χρόνο τα συζητάμε ως προς τους μηχανικούς. Γιατί τώρα, μπορείτε να μου πείτε; Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, έγινε Πανεπιστήμιο με μηχανικούς  τετραετής φοίτησης. Κατ’ οικονομία το αποδεχθήκατε; Γιατί  τέτοια ένταση; Αυτό πρέπει να το καταλάβει και η κοινωνία, διότι όπως  καταλαβαίνετε, εμείς ήμασταν  «ανοιχτοί», συζητούσαμε,  προτείναμε, ζητούσαμε, υπήρχαν, όμως, οι «σιωπές». Υπήρχαν «σιωπές» και για αυτές θα πρέπει ο καθένας μας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Γ. Γκόλιας (Πρύτανης Ε.Μ.Π.): Υπάρχει απόφαση της Συγκλήτου και για το ΠΑ.Δ.Α..

Κ. Γαβρόγλου:   Το ξέρω πολύ καλά ότι υπάρχει απόφαση της Συγκλήτου. Θα σας πω ποια είναι η απόφαση του ΣΑΣ. Αναφέρει: «Σε κάθε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο  ειδικότητας  μηχανικού πρέπει να αντιστοιχεί ένας τίτλος σπουδών και όχι περισσότεροι, διαφορετικών επιπέδων, που οδηγούν σε  κατατμήσεις και διασπάσεις και  συνακόλουθα  σε μια συνολική  υποβάθμιση  όλων των τίτλων σπουδών του μηχανικού». Εμείς, ακολουθώντας αυτή, λοιπόν, την Σύγκλητο, κάνουμε, αυτό ακριβώς. Το σχέδιο μας το μεταρρυθμιστικό πήρε ευλαβικά υπ' όψιν αυτή τη διατύπωση της δικής σας  Συγκλήτου.

Γ. Γκόλιας: Τα κάνετε πρώτα  τετραετή  και μετά θα τα κάνετε πενταετή.

Κ. Γαβρόγλου:   Αλλά δεν θα τα κάνουμε «σε μια νύχτα» που ήταν μια έκφραση που ελπίζω να την πάρετε πίσω, διότι είστε ακαδημαϊκός.
Είναι  τετραετή. Ακολουθούμε την πρόταση της Συγκλήτου του ΕΜΠ; Βεβαίως. Πώς τα  τετραετή  τμήματα θα γίνουν Πολυτεχνείο; Πείτε μου, εσείς αν υπάρχει καλύτερη ακαδημαϊκότερη   διαδικασία από αυτήν που προτείνουμε; Μην μου πείτε, όπως στη ρύμη του λόγου σας είπατε: «Ωραία, υπάρχουν τα τετραετή και τα πενταετή και να πάμε παρακάτω». Πείτε μου, ακριβώς, 36 χρόνια αυτή η κοινωνία έχει αυτόν τον «πόλεμο» ανάμεσα στις ειδικότητες. Δεν  βοηθάει  τη δημοκρατία ο συντεχνιασμός.

Γ. Γκόλιας: Δεν μπορεί το Πολυτεχνείο να απολογείται, διότι δεν δόθηκαν επαγγελματικά δικαιώματα από την Πολιτεία.

Κ. Γαβρόγλου:   Δεν αναφέρω  για το αν το Πολυτεχνείο θα πρέπει να απολογείται αν δόθηκαν επαγγελματικά δικαιώματα ή όχι. Τι πρωτοβουλίες έχει πάρει το Πολυτεχνείο; Αυτό είναι το ερώτημά μας. Και όχι μόνο το Πολυτεχνείο. Δεν είναι εκεί το θέμα μας. Το θέμα είναι, θέλουμε ως κοινωνία να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, ναι ή όχι; Όχι, όμως, με ευχολόγια.

Οδ. Ζώρας (Προεδρεύων Συνόδου Πρυτάνεων ): Το Πολυτεχνείο είναι Τεχνολογικό Ινστιτούτο, δεν δίνει επαγγελματικά δικαιώματα.

Κ. Γαβρόγλου:   Έχει χορτάσει επί 36 χρόνια ευχολόγια αυτή η κοινωνία. Να ξέρετε, ότι υπάρχουν πάρα πολλοί μηχανικοί που χειροκροτούν αυτού του τύπου τη διαδικασία, πρώτα ακαδημαϊκά, που δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνουν όλα, και δεύτερον, με μια διαδικασία που θα εμπλέκονται ΚΑ, τμήματα των Πολυτεχνείων, θα  εμπλέκεται  το ΤΕΕ και θα δίνει αυτά τα δικαιώματα. Επιτέλους, για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια, υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι που πάει να ψηφιστεί. Αν έχετε άλλη πρόταση, να τη συζητήσουμε.
Να πούμε δημόσια ένα ορθό αίτημα των πολυτεχνειακών σχολών, αλλά όχι μόνον, ως προς τον αριθμό των εισακτέων. Υπάρχει ένα πρόβλημα. Τα πανεπιστήμια για λόγους ιστορικούς, δέχονται  παραπάνω άτομα από αυτά που θα μπορούν να εκπαιδεύσουν ακόμη καλύτερα από ό,τι εκπαιδεύουν τώρα. Ποια είναι η λύση;

Σχόλια (26)

 
Φωτης
19 Απρ 2019 07:46

Μπράβο στον υπουργό που τολμά μετά από τοοοσα χρόνια να δωσει λύση!!!

 
Τα πρώτα βήματα
19 Απρ 2019 08:39

Γίνονται κάποια πρώτα βήματα, χρειάζεται χρόνος και αρκετές διορθώσεις, από τα Ιδρύματα και τα επιμελητήρια
... ελπίζω να μην γυρίσουμε πίσω σε λίγους μήνες....

 
SAM
19 Απρ 2019 08:40

Το Απαρτχάιντ τελειώνει σιγά σιγά!!!
Τριάντα έξι χρόνια Απαρτχάιντ για τους Μηχανικούς αποφοίτους Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης μέσα στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαί !!!
Κρίμα κ. Κεραμέως για την στάση σας απέναντι στους Μηχανικούς ΤΕΙ !!

 
foros1
19 Απρ 2019 09:03

Γιατί ως κοινωνία αρνουμαστε να αποδεχθούμε ότι πρέπει να υπάρχουν διπλωματούχοι μηχανικοί και μηχανικοί πανεπιστημίου με αντίστοιχα δικαιώματα?
Γιατί όμως δεχόμαστε ότι στην υγεία πρέπει να υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές?
Μήπως να αναβαθμίσουμε και τις πανεπιστημιακές νοσηλευτικές σχολές σε ιατρικές? Υπάρχουν πολλά κοινά αντικείμενα στο πρόγραμμα σπουδών τους.

 
@foros1
19 Απρ 2019 09:15

Γιατί πρέπει να ισοπεδωθούν τα πάντα.

 
@foros1
19 Απρ 2019 09:33

Η συλλογιστική σας είναι επιπέδου "το μπουζούκι είναι όργανο ,ο αστυνόμος είναι όργανο, άρα ο αστυνόμος είναι μπουζούκι. Το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η βαθιά άγνοια ακόμα και των "επαϊόντων και η αναπαραγωγή στερεοτυπικών φαντασιώσεων,που περίτεχνα σερβίρουν αυτοί που αρνούνται κάθε αξιολόγηση και "συνομιλούν με το Θεό". Πάντως η Πολιτεία έχει προβλέψει: τουλάχιστον άγνοια νόμου δεν δικαιολογείται. Αν η Πολιτεία δεν διορθώσει τις ανακολουθίες δεκαετιών ,θα τις διορθώσει το ελληνικό και το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι εποχές του κακομοιρισμού τελείωσαν.

 
Μαρία
19 Απρ 2019 10:06

@foros1, Διαβάστε τι γράφετε! Στο ερώτημα σας αναφέρεστε σε μηχανικούς (ίδιο επάγγελμα) διαφορετικών ιδρυμάτων. Στο δεύτερο ερώτημα σας αναφέρεστε σε νοσηλευτές και γιατρούς (διαφορετικό επάγγελμα) και μάλιστα ίδιων ιδρυμάτων αφού νοσηλευτές αποφοιτούν και από Πανεπιστήμια !
Αρχικά ήμουν αρνητική για το νομοσχέδιο αλλά τελικά δεν υπάρχει άλλη λύση για συντεχνιακές παθογένειες τόσων ετών. Ψηφίστε το.

 
@
19 Απρ 2019 10:13

@foros οσο και να το τραβας δεν πειθεις. τουλαχιστον μην βιαζης τους κανονες της λογικης

 
@foros1
19 Απρ 2019 10:14

Η λογική σας είναι πολύ μακριά από την συνθήκη της Μπολόνια και τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Αναζητήστε την απάντηση στα ερωτήματά σας στον επίσημο ιστόχωρο της ΕΕ

 
@foros1
19 Απρ 2019 10:23

H διαφορά γιατρού και νοσηλευτή δεν είναι μόνο τα δύο έτη σπουδών.

Είναι τα διαφορετικά μαθήματα και τα ατελείωτα έτη της ειδικότητας. Είναι, εν κατακλείδι, άλλες σπουδές και επιστήμες!!

Η διαφορά στα προγράμματα σπουδών Μηχανολόγου Μηχανικού Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ΠαΔΑ ποια είναι, εκτός από το 5ο έτος;

 
Γιάννης
19 Απρ 2019 11:29

Έκανε ο υπουργός λόγο για συντεχνίες τις οποίες τοποθετεί στις επιτροπές και πείθεται από αυτές...!!!!!Δεν πρέπει να ζω σε αυτή τη χώρα...κάποιος μου κάνει πλάκα!!!!

 
Μιχάλης
19 Απρ 2019 11:36

@foros1
Γνωρίζετε ότι υπάρχουν πανεπιστημιακά ιδρύματα νοσηλευτών, ή όχι;

 
"πτυχιούχος"
19 Απρ 2019 11:44

"Το πολύτεχνείο δεν μπορεί να απολογείται επειδή η κυβέρνηση δεν έδωσε επαγγελματικά δικαιώματα"....

Και όλες οι καταγγελτικές αποφάσεις που εξέδωσε το ΕΜΠ και τα άλλα Πανεπιστήμια της Χώρας, όταν επιχειρήθηκε να λυθεί το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ, δεν είναι απόδειξη ευθύνης ?

Όλες οι υπόγειες ενέργειες των επιμελητηρίων μαζί με τα πολυτεχνεία που σταμάτησαν κάθε διαδικασία του ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ και οι διαφωνίες σε συσκέψεις και αποφάσεις, δεν αποδεικνύουν τις ευθύνες όλων αυτών ?

Δυστυχώς όμως ο γαβρόγλου δεν έκανε τα δέοντα από την αρχή. Τους άκουσε.

 
Μηχανικός
20 Απρ 2019 00:48

Θα συμφωνήσω με τον υπουργό καιρός να σταματήσει αυτή η κόντρα,τόσα χρόνια δεν ωφέλησε σε τίποτα.Να ψηφιστεί και να δωθεί μια λύση.Αναβάθμιση τόσο στο πρόγραμμα σπουδών τόσο και στα δικαιώματα.

 
@ Μαρια
20 Απρ 2019 09:45

Ο συλλογισμος σου εδραζεται στο οτι και οι πτυχιουχοι Μηχανικοι Τεχνολογοι (το τελευταιο σκοπιμα το παραλειπεις) ειναι ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ανωτατης Εκπαιδευσης. Τι να αποδεχθει η ελληνικη κοινωνια? Οτι ο αποφοιτος του ΕΜΠ ειναι το ιδιο με τον αποφοιτο του ΤΕΙ ? Θα τρελαθουμε τελειως σ αυτη τη χωρα.

 
Πτυχιούχος Μηχανικός ΤΕΙ
20 Απρ 2019 17:00

Το πτυχίο Μηχανικού ΤΕΙ δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη τεχνολόγος. Για παράδειγμα, ο Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕΙ λέγεται "Πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός Τεχνολογικής Εκπαίδευσης(Τ.Ε.)". Το "Τ.Ε." προσδιορίζει το τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης απ'όπου προέρχεται το πτυχίο, ενώ η λέξη "Πτυχιούχος" χαρακτηρίζει το μηχανικό(B.Eng.).

 
Πτυχιούχος Μηχανικός ΤΕΙ
20 Απρ 2019 17:13

Επίσης, όλα τα πτυχία των ΤΕΙ περιέχουν το χαρακτηρισμό "Τεχνολογικής Εκπαίδευσης(Τ.Ε.)", αλλά όλοι λένε πχ. "σπούδασα Τεχνολογία Τροφίμων στο ΤΕΙ" και όχι "είμαι Πτυχιούχος Τεχνολόγος Τροφίμων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης(Τ.Ε.)".

 
Πτυχιούχος μηχανικός
20 Απρ 2019 18:19

@Μαρια οι απόφοιτοι του ΤΕΙ σαφέστατα και δεν είναι το ίδιο με τον απόφοιτο του ΕΜΠ. Εγώ θα πω πως και οι απόφοιτοι του ΕΜΠ δεν είναι καν ίδιοι με άλλα πολυτεχνεία. Όπως και ένας απόφοιτος ένας καλού τει δεν είναι το ίδιο με έναν άλλο από τρίτο τει. Εν κατακλείδι το ζήτημα δεν είναι να δούμε ποιος υπερισχύει έναντι ποιανού, αλλά να μεριμνησουν οι αρμόδιοι ώστε όσα ιδρύματα υπάρχουν να παράγουν σωστούς απόφοιτος μηχανικούς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο την ένωση δυνάμεων πολλών τει μαζί. Όπως αυτό που πάει να συμβεί. Διότι δυστυχώς τόσα χρόνια υπάρχουν μηχανικοί δύο ταχυτήτων με τους δεύτερους να είναι πλήρως αδικημένοι έναντι των πρώτων. Κάτι το οποίο πρέπει να λυθεί και για τους ήδη υπάρχοντες πτυχιούχους μηχανικούς (δεν θα πω Τ. Ε. για την είμαι ενάντια αυτού του όρου) δίνοντας τους επαγγελματικα δικαιωματα βάση των προγραμμάτων σπουδών. Όπως επίσης και κατάργηση του όρου Τ. Ε. διότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση είμαι ενιαία και αδιασπαστη.

 
Won't Back Down
21 Απρ 2019 14:53

@Πτυχιούχος μηχανικός,
για συνδράμω στη σκέψη σου, η διαφορά εν γένει των πολυτεχνικών σχολών με τις (σε λίγες μέρες πρώην) σχολές των ΤΕΙ είναι βασικά μία και μόνο μία, αυτή είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα, εάν αφαιρεθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα από μια σχολή τότε ότι όνομα και να φέρει ότι επίπεδο σπουδών και να προσφέρει κανείς δε θα τη θέλει και είναι λογικό διότι τα παιδιά δεν σπουδάζουν για να περνούν το χρόνο τους αλλά -τα περισσότερα- για επαγγελματική αποκατάσταση.
@Μιχάλης και @foros1 φυσικά και "δεν το γνωρίζει", όσα τμήματα ΤΕΙ ήτανε περιζήτητα στην αγορά και με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση τα πανεπιστήμια έσπευσαν ιδρύοντας δικά τους τμήματα όπως γίνεται τώρα με τα ΤΕΙ .
@foros1 Είμαι σύμφωνος με την διαβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αλλά όχι όπως τη φαντάζεσαι, όλοι να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και με την εμπειρία και διαδικασία γραπτών εξετάσεων σε ανεξάρτητο φορέα πχ ΤΕΕ (αφού σε λίγες μέρες δεν θα υπάρχουν διπλωματούχοι και πτυχιούχοι ή πιο σωστά δεν θα παράγονται διαφορετικοί πλέον διότι ήδη υπάρχουν απόφοιτοι πτυχιούχοι ΤΕΙ) να ανεβαίνουν τις βαθμίδες της επαγγελματικής ευθύνης γιατί ξέρεις τα δικαιώματα έχουν και ευθύνη που δεν τη θέλει κανείς οι πολιτικοί μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες από τις πολυτεχνικές σχολές κατήντησαν την Ελλάδα σε αυτό το χάλι .

 
Sovarotis
21 Απρ 2019 21:53

H ΔΙΑΦΟΡΑ ειναι στα 10.000 μόρια βάσης εισαγωγής . Δεν μπορείτε να εξισώνετε τα ανόμοια στη βάση ενός Λαικισμού

 
@Sovarotis
21 Απρ 2019 23:22

Η σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ έχει βάση εισαγωγής σχεδόν 20. Η ίδια σχολή σε άλλο Πολυτεχνείο έχει βάση εισαγωγής σχεδόν 13. Μεγάλη διαφορά στη βάση εισαγωγής, αλλά ίδια επαγγελματικά δικαιώματα που αυτό είναι και το σωστό.

 
bob mastoras
22 Απρ 2019 09:28

@"πτυχιούχος"
«Όλες οι υπόγειες ενέργειες των επιμελητηρίων μαζί με τα πολυτεχνεία που σταμάτησαν κάθε διαδικασία ...» Μόνο υπόγειες δεν ήταν οι ενέργειες. Στα δικαστήρια πήγαιναν. Βέβαια τώρα φταίνε μόνο οι κυβερνήσεις . Τι να πεις. Υποκρισία. Και πάλι καλά. Η υποκρισία μετά από όλα αυτά είναι μία πρόοδος.

 
Αρθούρος
22 Απρ 2019 10:39

Αν το ΠΑΔΑ καταφέρει ν'αποχτήσει πριν από το φετινό Νοέμβρη πενταετείς σπουδές,τελείωσαν οι περιορισμένες ελπίδες των πτυχιούχων ΤΕΙ από το 2001 μέχρι σήμερα γιά αναβάθμιση κι εξίσωση τόσο στα πτυχία όσο και στα επαγγελματικά τους δικαιώματα.Είναι αδύνατο νομικά να εξισωθούν τετραετείς με πενταετείς σπουδές.Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι εξίσωση μόνο των πτυχιούχων από το 2001 μέχρι σήμερα,με τα τετραετή προγράμματα σπουδών του ΠΑΔΑ που ισχύουν σήμερα,χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.Κι αυτό,χωρίς τη συναίνεση της Ν.Δ. και του πανεπιστημιακού κόσμου,είναι μάλλον πολύ δύσκολο.

 
bob mastoras
22 Απρ 2019 13:15

@ Αρθούρος
«Είναι αδύνατο νομικά να εξισωθούν τετραετείς με πενταετείς σπουδές.»

Ήταν πάντως δυνατόν να εξομοιωθούν διετείς σπουδές σε σχολές ανώτερης βαθμίδας, με τετραετείς σπουδές σε σχολές ανώτατης βαθμίδας. Είναι η περίπτωση την παιδαγωγικών ακαδημιών με τα πανεπιστημιακά τμήματα δημοτικής εκπαίδευσης.

 
K. G.
22 Απρ 2019 16:11

Όταν είσαι ανώτατο ίδρυμα είσαι ανώτατο δεν έχει σημασία αν έχεις τέσσερα ή πέντε χρόνια σπουδές. Είναι τόσο απλά τα πράγματα δεν μπορεί να υπάρχει διαβάθμιση στο ανώτατο. Δεν μπορεί ένα ανώτατο ιδρυμα να είναι "πιο ανώτατο" από άλλο.

 
ΑΠ
23 Απρ 2019 00:20

@Αρθουρος
Οι σχολές μηχανικών 4ετους εξωτερικού πως εξομοιώνονται νομικά με τις δικές μας του 5ετους ; Τροφή για σκέψη. Σιγά σιγά να σπάσουν οι προκαταλήψεις.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean