Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Πρόεδρος ΑΔΙΠ: Ποια ήταν η εμπλοκή της ΑΔΙΠ στο πλυνομοσχέδιο και ποια αξιολόγηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας;

Δημοσίευση: 18/04/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σε δύο ερωτήματα των Βουλευτών Γ. Μαυρωτά και του Α. Κατσανιώτη, σχετικά με το ποια ήταν η εμπλοκή της  ΑΔΙΠ στο πλυνομοσχέδιο και ποια η αξιολόγηση του   του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, απάντησε σήμερα στη Βουλή, κατ΄λα τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου για την παιδεία, ο πρόεδρος της ΑΔΙΠ Π. Κυπριανός.

Γ. Μαυρωτάς: Έχω μια ερώτηση προς την ΑΔΙΠ και τον κύριο Κυπριανό, αν είχε καθόλου εμπλοκή σε όλη αυτή τη διαδικασία η ΑΔΙΠ -η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας- σε όλη αυτή τη διαδικασία μετεξέλιξης, ας το πούμε, των ιδρυμάτων και αν γνωμοδότησε προς την ΕΛΜΕ προτύπων και προς το συντονιστικό των γονέων από τα πρότυπα και τα πειραματικά. Η ερώτηση είναι, αν υπήρχανε, ας το πούμε, μια-δυο προτεραιότητες στις αλλαγές που θα προτείνατε στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, ποιες θα ήτανε αυτές.

Π. Κυπριανός (Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ)): Με ρώτησε ο κ. Μαυρωτάς για την εμπλοκή της ΑΔΙΠ στο νομοσχέδιο. Είναι σε δύο σημεία πολύ συγκεκριμένα και σχετικά περιορισμένα. Το πρόβλημα με την ΑΔΙΠ και θα το κουβεντιάσουμε που εκπροσωπούμε το θεσμικό της πλαίσιο, θέλει πάρα πολύ δουλειά να φτιαχτεί. Για παράδειγμα το αντικείμενο της ΑΔΙΠ δεν είναι καθόλου τα ερευνητικά κέντρα. Τα πιστοποιεί άλλος που δεν έχει σχέση με το φορέα, ιδιώτης. Είναι παραλογισμός. Άλλος παραλογισμός, η ΑΔΙΠ έχει δικαίωμα και η Επιτροπή να πει αν ένα τμήμα είναι καλό ή κακό. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο, μετά πάει στον Υπουργό ή στην Υπουργό ανάλογα. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα να διορθωθούν. Επίσης στο συγκεκριμένο πλαίσιο και εκεί δεν είναι σαφές. Αυτό που λέει ο νόμος και το λένε τρεις νόμοι χωρίς να το ξεκαθαρίζω περισσότερο είναι όταν φτιάχνεται καινούργιο τμήμα, για ένα τμήμα μιλάμε, τότε πάει στην ΑΔΙΠ και η ΑΔΙΠ εκφέρεται, έχει απόφαση, έχει θέση για το αν θα μπορεί να προχωρήσει ή όχι. Αυτό λέει ο νόμος. Αυτό λοιπόν θα ζητήσω, επειδή είστε από όλα τα κόμματα εδώ, αρκετά πράγματα να τα κοιτάξουμε και να τα διορθώσουμε.

Α. Κατσανιώτης: πειδή φημολογείται τώρα τελευταία στην Πάτρα ότι, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας δεν ήταν τόσο καλό γι’ αυτό δεν ανωτατοποιείται και οι αξιολογήσεις του. Θα ήθελα να ρωτήσω την ΑΔΙΠ, πότε έγινε η αξιολόγηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, αν έγινε αμέσως μετά τη συνένωση, αν από τότε έγινε άλλη αξιολόγηση, γιατί δεν έγινε από τότε και αν υπήρχαν κριτήρια γι’ αυτές τις συγχωνεύσεις από την ΑΔΙΠ.  

Π. Κυπριανός (Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ)): Ακούγονται διάφορα, δεν έχει σημασία, αυτό που είπατε εσείς το άκουσα και εγώ και το διάβασα και στο Τύπο και δεν έχει αξία γιατί είναι ψίθυροι. Η πραγματικότητα είναι η εξής, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας το 2014 δεν αξιολογήθηκε καλά, είναι από τα ιδρύματα που δεν πήγαν καλά, στο γιατί υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Λένε οι ίδιοι επειδή είναι ακριβώς μετά το σχέδιο Αθηνά, δεν το αξιολογώ, κοιτάζω μόνο αυτό που έγινε. Από εκεί και πέρα το ΤΕΙ, γιατί ζήτησαν και κάποιοι από τη πόλη να γίνει αυτόνομο πανεπιστήμιο, είναι και αυτό θέμα αξιολόγησης. Έχει 18 τμήματα και 132 μέλη ΔΕΠ. Μπορεί να γίνει αυτό αυτόνομο πανεπιστήμιο; Προσωπικά δε νομίζω αλλά δεν έχει πολύ σημασία. Ευχαριστώ πολύ.

Σχόλια (5)

 
Σοφία
19 Απρ 2019 08:07

Κοτζάμ βουλευτής που ασχολείται και με θέματα εκπαίδευσης τρομάρα του, και δεν γνωρίζει ότι τα ΤΕΙ απ'το 2001 είναι ανώτατα... παραλογισμοί εκεί στην ΝΔ.

 
χαχαχα
19 Απρ 2019 08:42

@Σοφία : ναι, μωρέ... παράλογο που δεν θεωρεί ΚΑΝΕΙΣ ότι το ΤΕΙ είναι ισότιμο του Πολυτεχνείου !

Η ερώτηση θα έπρεπε να ήταν : ο ίδιος , όταν ήταν σύμβουλος του υπουργού, είχε εμπλοκή ; Για την ΑΔΙΠ και στα σχόλια εδώ έχουν τεθεί ρητορικά ερωτήματα. Τίποτα δεν έκανε. Τι θα κάνει άλλο.

 
Από πότε ισότιμοι;
19 Απρ 2019 12:14

Τα ΤΕΙ ήταν 4ετη με έμφαση στην εργαστηριακή πρακτική και στο επίπεδο 6, ενώ τα πανεπιστήμια/πολυτεχνεία είναι 5ετη με εργαστήρια και πλήρη εμβάθυνση στη θεωρία και στο επίπεδο 7. Άρα, όχι ισότιμα από όλες τις πλευρές. Μη λέμε ο,τι θέλουμε.

 
@Από πότε ισότιμοι;
19 Απρ 2019 14:26

Τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ ακαδημαϊκά προσανατολισμένα(η θεωρία υπερισχύει των εργαστηρίων), όπως ακριβώς και τα Πανεπιστήμια. Πανεπιστήμια και ΤΕΙ εντάσσονται στο επίπεδο 6 του Ευρωπαϊκού και Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, με εξαίρεση τις πολυτεχνικες σχολές που εντάσσονται στο επίπεδο 7. Τα αντίστοιχα ΤΕΙ του εξωτερικού, ακόμα και αν έχουν διαφορετικό προσανατολισμό, γίνονται αυτομάτως δεκτά στο ΤΕΕ.

 
Νίκος
20 Απρ 2019 12:06

" Αυτό που λέει ο νόμος και το λένε τρεις νόμοι χωρίς να το ξεκαθαρίζω περισσότερο είναι όταν φτιάχνεται καινούργιο τμήμα, για ένα τμήμα μιλάμε, τότε πάει στην ΑΔΙΠ και η ΑΔΙΠ εκφέρεται, έχει απόφαση, έχει θέση για το αν θα μπορεί να προχωρήσει ή όχι. Αυτό λέει ο νόμος. "

Ποια η άποψη της ΑΔΙΠ για όλα αυτά τα τμήματα των ΤΕΙ που σε μια νύχτα γίνονται Πανεπιστήμια; Ας αναλάβει την ευθύνη της. Πόσο πρόσφατες είναι οι εξωτερικές αξιολογήσεις που έχουν ; Έχει γίνει κάποια πιστοποίηση προγράμματος σπουδών σε Τμήματα που θέλουν να γίνουν Πανεπιστήμια ; Για ποιον λόγο έφυγε η προηγούμενη Πρόεδρος της ΑΔΙΠ και πλέον ο Πρόεδρος της ΑΔΙΠ διορίστηκε από την υπάρχουσα κυβέρνηση την κρίσιμη στιγμή ; Τι σημαίνουν όλα αυτά ; Απλή κοινή λογική χρειάζεται!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ